oluja-ni-nakon-22-godine-zločini-nisu-kažnjeni-08-03-2017
Analiza

'Oluja': Ni nakon 22 godine zločini nisu kažnjeni

Kaznena prijava hrvatske nevladine udruge protiv nepoznatih počinitelja zbog ratnih zločina izvršenih tijekom operacije Hrvatske vojske 'Oluja', čija se 22. obljetnica obilježava ovog vikenda, odgovor je na nedovoljan broj dosad podnijetih optužnica.


bojni-otrovi-zaboravljeno-oružje-rata-u-bih-07-27-2017

Bojni otrovi: Zaboravljeno oružje rata u BiH

Iako je tokom ratnog perioda u Bosni i Hercegovini zabilježeno na desetine primjera upotrebe bojnih otrova i drugih toksičnih hemikalija korištenih za torturu i ubistva zatvorenika, skoro niko nije pred sudovima odgovarao za ove zločine.

ježevac-kamp-u-kome-izbjeglice-iz-srebrenice-i-danas-žive-07-21-2017

Ježevac – kamp u kome izbjeglice iz Srebrenice i danas žive

Stotinjak kilometara od Srebrenice, 400 žena i jedan broj muškaraca koji su preživjeli genocid iz 1995. godine i danas žive u izbjegličkom kampu gdje su tokom rata pronašli sklonište. Kažu da se kući nikada neće vratiti.

trendafilova-obećava-nepristrasnost-novog-suda-za-ratne-zločine-07-19-2017

Trendafilova obećava nepristrasnost novog suda za ratne zločine

Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća, kaže za BIRN da sud nema etničkih predrasuda, da će štititi svedoke od zastrašivanja i da će pravdu sprovoditi nepristrasno i nezavisno.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan