Putevi pravde: Epizoda 45

sarajevski-vatrogasci-sjećaju-se-grada-u-plamenu-08-11-2016
Istraživanje

Sarajevski vatrogasci sjećaju se grada u plamenu

Tokom opsade Sarajeva, vatrogasci ovog grada borili su se sa preko hiljadu požara, pokušavajući pritom da izbjegnu snajpersku vatru i granate i rizikujući svoje živote da bi spasli druge.


bosanski-osuđenici-za-ratne-zločine-uz-novčanu-kaznu-ostaju-na-slobodi-08-09-2016

Bosanski osuđenici za ratne zločine uz novčanu kaznu ostaju na slobodi

Petorici osuđenih za ratne zločine odobrena je novčana kazna umjesto zatvorske, saznaje BIRN, što kritičari smatraju podsmijevanjem pravdi.

tužba-kosova-protiv-srbije-za-genocid-ima-male-šanse-za-uspeh--08-08-2016

Tužba Kosova protiv Srbije za genocid “ima male šanse za uspeh”

Predlog kosovskog predsednika Hašima Tačija da protiv Srbije podnese tužbu za genocid pred Međunarodnim sudom pravde zbog zločina počinjenih tokom rata 1998–1999. godine, ima male šanse za uspeh, sugerišu stručnjaci.

spomenici-posvećeni-ratu-u-bih-postali-predmet-spora-08-08-2016

Spomenici posvećeni ratu u BiH postali predmet spora

Ovisno o nacionalnoj pripadnosti osoba u lokalnim vlastima, nekim se žrtvama rata dopušta da podignu spomen-obilježja, a drugima ne, što u nedostatku državnih zakona o spomenicima stvara veću napetost.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan