kosovski-srbi-se-osećaju-uplašeno-nesigurno-i-zloupotrebljeno-01-19-2017
Istraživanje

Kosovski Srbi se osećaju uplašeno, nesigurno i zloupotrebljeno

Srbi na Kosovu kažu da su zbog nedavnog spora između Beograda i Prištine zbog ´propagandnog voza´ zabrinuti za svoju bezbednost i da strahuju da ih vlasti koriste kao političke pijune.


kosovo-i-srbija-nepravda-posledica-nesaradnje-01-10-2017

Kosovo i Srbija: Nepravda posledica nesaradnje

Hapšenje bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj, na osnovu poternice koju je za njim izdala Srbija, pokazalo je kako ratni zločinci, usled kontinuiranog neprijateljstva između Beograda i Prištine, uspevaju da izbegnu sudske procese.

obilježavanje-dana-rs-ponovo-podijelilo-bih-01-06-2017

Obilježavanje Dana RS ponovo podijelilo BiH

Prkoseći državnim organima Bosne i Hercegovine, EU i SAD-a i uprkos zabrani Ustavnog suda BiH, bosanski entitet Republika Srpska uz bogat program obilježava Dan “državnosti” RS.

crna-gora-nove-istrage-o-ratnim-zločinima-dočekane-sa-skepticizmom-12-22-2016

Crna Gora: Nove istrage o ratnim zločinima dočekane sa skepticizmom

Crnoj Gori je ponovo upućena kritika da ne ulaže dovoljno napora u rješavanju predmeta ratnih zločina, iako je Tužilaštvo saopštilo da je 2016. godine pokrenulo nekoliko novih istraga.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan