vučić-imenovao-osumnjičenog-za-ubistvo-braće-bitići-navodi-porodica-07-20-2017
Vest

Vučić imenovao osumnjičenog za ubistvo braće Bitići, navodi porodica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić priznao je da je Goran Radosavljević Guri, nekada visokopozicionirana ličnost u policiji, odgovoran za ubistvo braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, izvršeno 1999. godine, navode tri izvora za BIRN.


trendafilova-obećava-nepristrasnost-novog-suda-za-ratne-zločine-07-19-2017

Trendafilova obećava nepristrasnost novog suda za ratne zločine

Ekaterina Trendafilova, predsednica Specijalizovanih veća, kaže za BIRN da sud nema etničkih predrasuda, da će štititi svedoke od zastrašivanja i da će pravdu sprovoditi nepristrasno i nezavisno.

kafa-u-čikagu-za-nestale-srebreničane-07-12-2017

Kafa u Čikagu za nestale Srebreničane

Godišnjica genocida izvršenog u Srebrenici 1995. godine obilježena je i na jednom od trgova Čikaga, gdje su postavljene hiljade fildžana kafe. Riječ je o unikatnom spomeniku umjetnice Aide Šehović, rodom iz Bosne i Hercegovine, koji javnosti govori kako su žrtve izgubile svoj život.

srebrenica-мasakri-koji-su-ostali-nekažnjeni-07-09-2017

Srebrenica: Мasakri koji su ostali nekažnjeni

Prošle su 22 godine od rata, ali još uvijek niko od direktnih izvršilaca masovnih ubistava Bošnjaka na manje poznatim lokacijama za egzekuciju nije optužen, niti se suočio sa suđenjem.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan