Putevi pravde: Epizoda 45

upotreba-jezika-i-pisma-u-školama-u-crnoj-gori-pristrasna-tvrde-srpske-organizacije-09-30-2016
Istraživanje

Upotreba jezika i pisma u školama u Crnoj Gori pristrasna, tvrde srpske organizacije

Organizacije Srba u Crnoj Gori pozivaju vlasti da okončaju, kako kažu, zvanično odobrenu diskriminaciju srpskog jezika i ćiriličnog pisma u školama.


zastrašujući-revizionizam-drugog-svjetskog-rata-u-hrvatskoj-09-26-2016

“Zastrašujući” revizionizam Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj

Britanski povjesničar Rory Yeomans, koji je istraživao hrvatski fašistički ustaški pokret, kaže da ga brinu pokušaji političara i akademika da umanje zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu.

sukob-između-mksj-i-srbije-oko-zastrašivanja-svedoka-09-25-2016

Sukob između MKSJ i Srbije oko zastrašivanja svedoka

U nastojanjima da zaštiti svedoke Haški tribunal je procesuirao nekoliko osoba zbog zastrašivanja, ali je poslednji slučaj doveo do teškog spora sa Srbijom.

referendum-u-rs-riskira-ponovno-otvaranje-pandorine-kutije-09-23-2016

Referendum u RS riskira ponovno otvaranje Pandorine kutije

Kontroverzni referendum koji se u nedjelju treba održati u Republici Srpskoj (RS), a koji je u direktnoj suprotnosti sa odlukama državnih i međunarodnih vlasti, potkopaće mehanizme provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisanog 1995. godine.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan