demonstranti-zaustavili-prikazivanje-filma-o-srpsko-albanskim-odnosima-06-23-2017
Vest

Demonstranti zaustavili prikazivanje filma o srpsko-albanskim odnosima

Noseći srpsku zastavu i skandirajući antialbanske parole, demonstranti su u Nišu zaustavili prikazivanje filma “Albanke su naše sestre” o srpsko-albanskim odnosima.


seksualni-zločini-izvršeni-u-ratu-izazov-za-balkanske-tužioce-06-22-2017

Seksualni zločini izvršeni u ratu izazov za balkanske tužioce

Tužioci u zemljama bivše Jugoslavije trebali bi razviti sveobuhvatnu politiku za procesuiranje seksualnih i rodnozasnovanih zločina kako bi osigurali pravdu za žrtve, kaže za BIRN Michelle Jarvis, zamjenica glavnog haškog tužioca.

un-mora-adekvatno-da-obešteti-kosovske-žrtve-trovanja-06-21-2017

UN mora adekvatno da obešteti kosovske žrtve trovanja

Organizacija Ujedinjenih nacija bi morala da preispita svoju odluku kojom je odbila da kompenzuje Rome sa Kosova smeštane u kampovima UN nakon rata na Kosovu, gde su bili izloženi trovanju olovom.

neispunjena-vučićeva-obećanja-americi-06-16-2017

Neispunjena Vučićeva obećanja Americi

Predsednik Vučić je u više navrata obećao da će rešiti ubistvo braće Bitići, američkih državljana albanskog porekla, koje je izvršeno u Srbiji 1999. godine, zbog čega bi SAD trebale da izvrše pritisak prilikom njegove sledeće posete Vašingtonu da data obećanja i ispuni.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan