Putevi pravde: Epizoda 45

poslanicima-skupštine-srbije-predložena-rezolucija-o-genocidu-u-srebrenici-06-29-2016
Vest

Poslanicima Skupštine Srbije predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici

Dve poslaničke grupe pozvale su Skupštinu da hitno usvoji rezoluciju o genocidu Bošnjaka iz Srebrenice uoči 21. godišnjice ovog događaja sledećeg meseca.


pravosudni-sistem-kosova-preuzima-ovlašćenja-euleksa-06-26-2016

Pravosudni sistem Kosova preuzima ovlašćenja Euleksa

Pravosudne vlasti Kosova treba da preuzmu veliki deo odgovornosti prema sudskom sistemu od Misije EU za vladavinu prava (Euleks), iako brojni stručnjaci sumnjaju da su one dorasle ovom zadatku.

mandat-euleksa-neizvestan-jer-eu-još-nije-odgovorila-na-predlog-kosova-06-13-2016

Mandat Euleksa neizvestan jer EU još nije odgovorila na predlog Kosova

Kosovski parlament večeras će glasati za produženje mandata Misije EU za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) za još dve godine, iako delokrug njegovih nadležnosti tek treba utvrditi.

mladi-albanci-u-srbiji-ispaštaju-zbog-spora-oko-udžbenika-06-09-2016

Mladi Albanci u Srbiji ispaštaju zbog spora oko udžbenika

Zbog dugotrajnog političkog spora oko udžbenika na albanskom jeziku za učenike pripadnike ove nacionalne manjine u Srbiji, mnogi od njih nemaju adekvatna predavanja na svom maternjem jeziku.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan