Putevi pravde: Epizoda 45

srebreničko-izborno-pitanje-za-ili-protiv-genocida--04-27-2016
Analiza

Srebreničko izborno pitanje: “Za ili protiv genocida”

Pitanje da li masakr u Srebrenici predstavlja genocid ili ne čini se da će dominirati na predstojećim izborima za načelnika Srebrenice nakon što su političke stranke iz Republike Srpske (RS) najavile da će podržati zajedničkog kandidata koji negira da se radi o genocidu.


hrvatski-nacionalisti-iskorištavaju-romantiziranu-povijest--04-24-2016

Hrvatski nacionalisti “iskorištavaju romantiziranu povijest”

Christopher Bobyn, jedan od direktora dokumentarog filma koji istražuje krajnju desničarsku scenu u Hrvatskoj, rekao je za BIRN da nacionalisti manipuliraju s poviješću i koriste gospodarske probleme u zemlji kako bi dobili podršku.

put-srpskih-plac-enika-iz-ukrajine-u-siriju-04-22-2016

Put srpskih plaćenika iz Ukrajine u Siriju

Srpski paravojni veterani rata u BiH, prema objavljenim informacijama, deo su jedinica plaćenika koji pomažu ruskim trupama u Siriji, a koji su takođe bili plaćeni da se bore na strani promoskovskih pobunjenika u Ukrajini.

suprotstavljanje-ratnim-prisilnim-deložacijama-u-hrvatskoj-04-19-2016

Suprotstavljanje ratnim prisilnim deložacijama u Hrvatskoj

Deložacije ljudi koji su živjeli u stanovima jugoslavenske vojske tijekom rata 1990-ih godina oficijelno su bile odobrene od strane vlasti i podržane od vojne policije, ali su ipak neki aktivisti za ljudska prava bili dovoljno hrabri da pokušaju da ih zaustave.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan