Putevi pravde: Epizoda 30

ključni-svedok-tužilaštva-dvostruki-agent
Vest

Ključni svedok tužilaštva "dvostruki agent"

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe, optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, iznete su tvrdnje da je ključni svedok tužilaštva bio ubica i nemački špijun.


bosanska-potraga-za-kostima-i-istinom

Bosanska potraga za kostima i istinom

Godinu dana pošto je pronađena najveća masovna grobnica u Tomašici, neverovanta priča o njenom otkrivanju ukazuje na očajne pokušaje porodica žrtava da dosegnu pravdu.

bliži-se-krajni-rok-za-regulisanje-statusa-izbeglica-u-crnoj-gori

Bliži se krajni rok za regulisanje statusa izbeglica u Crnoj Gori

Više od 4.000 kosovskih izbeglica, uglavnom Roma, imaju još samo tri meseca da podnesu zahtev za prebivalištem u Crnoj Gori ili će biti označeni kao ilegalni imigranti i moraće da odu.

suđenje-perkoviću-i-mustaču-ponovno-otvara-pitanje-lustracije

Suđenje Perkoviću i Mustaču ponovno otvara pitanje lustracije

Suđenje dvojici bivših čelnika jugoslavenske tajne službe, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, moglo bi da otkrije zločine iz prošlosti i kontinuiran utjecaj pripadnika tajnih službi u Hrvatskoj.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan