birn-objavljuje-e-knjigu-o-suđenju-ratku-mladic-u-11-13-2017
Vest

BIRN objavljuje e-knjigu o suđenju Ratku Mladiću

Uoči izricanja presude Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) optuženom za ratne zločine, koja je najavljena za sledeću nedelju, BIRN je sve svoje izvještaje o ovom slučaju pretočio u e-knjigu, koja je slobodna za preuzimanje.


negiranje-ratnih-zločina-je-psihološki-odbrambeni-mehanizam-10-30-2017

Negiranje ratnih zločina je psihološki odbrambeni mehanizam

Države i nacionalne grupe na Balkanu i dalje poriču da su njihove snage počinile ratne zločine, i u pokušaju da izbegnu moralnu odgovornost okrivljuju drugu stranu, što sprečava mogućnost pomirenja.

svjetski-židovski-kongres-poziva-hrvatsku-na-raspravu-o-holokaustu-10-29-2017

Svjetski židovski kongres poziva Hrvatsku na raspravu o Holokaustu

Svjetski židovski kongres želi pokrenuti raspravu o revizionizmu Holokausta u Hrvatskoj, kako bi potaknuo priznanje zločina počinjenih u koncentracijskom logoru Jasenovac u Drugom svjetskom ratu, kaže za BIRN aktivista Menachem Rosensaft.

glasnije-od-oružja-film-o-hrvatskim-ratnim-domoljubnim-pjevačima-10-18-2017

“Glasnije od oružja”, film o hrvatskim ratnim domoljubnim pjevačima

Novi dokumentarni film o ogromnom broju hrvatskih domoljubnih pjesama snimljenih tijekom sukoba iz 1990-ih govori o glazbenicima koji su volonterski poticali Domovinski rat.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Istraživanje

ko-je-prebacivao-tela-kosovskih-albanaca-u-masovne-grobnice-u-srbiji Zataškavanje zločina na Kosovu: Ko je sakrio tela Albanaca?

Visoki državni funkcioneri i pripadnici policije, odgovorni za prebacivanje više od hiljadu tela kosovskih Albanaca u Srbiju i njihovo pokopavanje u masovnim grobnicama, nikada nisu procesuirani u Srbiji.

Partneri

Media1 E-Balkan