Putevi pravde: Epizoda 45

žene-silovane-u-ratu-u-bih-žale-zbog-izgubljenog-majčinstva-10-20-2016
Istraživanje

Žene silovane u ratu u BiH žale zbog izgubljenog majčinstva

Više od 1.000 žena u Bosni i Hercegovini koje su pretrpjele seksualno nasilje tokom sukoba 1990-ih ne mogu postati majke zbog ozbiljnih psihičkih trauma i medicinskih posljedica silovanja.


hrvatski-kandidat-za-oscara-priča-o-ljubavi-i-ratu-10-17-2016

Hrvatski kandidat za Oscara, priča o ljubavi i ratu

Telefonski poziv ratnog zločinca mijenja živote dvoje ljudi u filmu hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste koji govori o kontinuiranom utjecaju sukoba 1990-ih godina na današnje odnose.

desetine-tužbi-protiv-odluka-lovaca-na-policijske-saradnike-10-13-2016

Desetine tužbi protiv odluka lovaca na policijske saradnike

Iako Zakon o lustraciji, kojim su sankcionisani građani koji su bili proglašeni za bivše saradnike komunističke tajne policije, nije više na snazi, podneto je više desetina tužbi za poništenje, kako se tvrdi, politički motivisanih odluka Komisije.

nemoć-zapada-jača-dodikovu-poziciju-10-11-2016

Nemoć Zapada jača Dodikovu poziciju

Zvaničnici EU i SAD iskazali su stav da prije lokalnih izbora neće djelovati u vezi sa nezakonitim referendumom u Republici Srpskoj (RS), kako bi se izbjeglo potpirivanje već naraslih tenzija. Međutim, izbori su prošli, a oni i dalje šute.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan