načelnik-srebrenice-pokušava-prevazići-prošlost-03-22-2017
Intervju

Načelnik Srebrenice pokušava prevazići prošlost

Mladen Grujičić, prvi načelnik Srebrenice srpske nacionalnosti, kaže da u potrazi za boljom budućnosti ovog depopulizovanog i siromašnog grada želi prevazići traume rata i gorku debatu o genocidu.


kandidati-za-predsednika-srbije-izbegavaju-bolne-ratne-teme-03-17-2017

Kandidati za predsednika Srbije izbegavaju 'bolne' ratne teme

Kandidati za predsednika Srbije izbegavaju da diskutuju o ulozi ove države u sukobima 1990-ih godina, jer se boje gubitka glasova ili im posleratna pravda nije u interesu, smatraju aktivisti za ljudska prava.

hrvatska-se-nada-odbacivanju-navoda-o-učešću-u-ratu-u-bih-03-17-2017

Hrvatska se nada odbacivanju navoda o učešću u ratu u BiH

Hrvatska se nada da će se u žalbenoj raspravi pred Haškim tribunalom, u predmetu Prlić i ostali, odbaciti navodi o njezinoj odgovornosti za zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini.

odbijanje-zahtjeva-za-reviziju-šalje-kritičku-poruku-bih-03-10-2017

Odbijanje zahtjeva za reviziju šalje kritičku poruku BiH

Odbijanje Međunarodnog suda pravde da razmotri zahtjev za reviziju svoje presude iz 2007. po tužbi BiH protiv Srbije za genocid može uzdrmati političku scenu u ovoj državi, ali i ponuditi zemlji neke pouke od vitalnog značaja.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan