holandska-vlada-odlučila-osporiti-presudu-o-žrtvama-iz-srebrenice-09-21-2017
Vijest

Holandska vlada odlučila osporiti presudu o žrtvama iz Srebrenice

Holandske vlasti će zatražiti od Vrhovnog suda da ukine presudu prema kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 300 Bošnjaka iz Srebrenice ubijenih nakon što su istjerani iz baze holandskih mirovnih snaga UN-a.


crna-gora-riskira-još-jedno-neuspjelo-suđenje-za-ratne-zločine-09-11-2017

Crna Gora riskira još jedno promašeno suđenje za ratne zločine

Nakon niza (blamirajućih za tužilaštvo) oslobađajućih presuda, u Crnoj Gori počinje još jedno suđenje za ratne zločine kojim tužioci, u želji da stvore rezultate koji će zadovoljiti EU, riskiraju još jedan promašaj.

svakodnevni-očaj-demobilisanih-boraca-koji-protestuju-ispred-vlade-fbih-09-01-2017

Svakodnevni očaj demobilisanih boraca koji protestuju ispred Vlade FBiH

Čitavo ljeto demobilisani borci Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) protestuju zahtijevajući veća prava, dok zvaničnici tvrde da u budžetu nema dovoljno novca za beneficije koje oni traže.

vladi-hrvatske-prijeti-destabilizacija-zbog-ustaške-krilatice-08-30-2017

Vladi Hrvatske prijeti destabilizacija zbog ustaške krilatice

Krilatica profašističkog ustaškog pokreta “Za dom spremni“, koja je uklesana u spomen-obilježje postavljeno u blizini Jasenovca, zategla je političke odnose u tolikoj mjeri da prijeti raspadom vladajuće koalicije zemlje.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan