Putevi pravde: Epizoda 32

šešelj-srebrenica-mračna-tačka-za-srbe
Vest

Šešelj: Srebrenica "mračna tačka" za Srbe

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je pušten iz pritvora radi lečenja, izjavio je da se u Srebrenici dogodio zločin, ali da nije reč o genocidu.


ratni-zločin-o-kome-se-ne-priča

Ratni zločin o kome se ne priča

Ubistva i silovanja trudnih žena, koja su počinili vojnici tokom sukoba u BiH i dalje su jedan od najmanje istraženih aspekata ratnih zločina.

zašto-arkanovi-podvizi-nisu-vest-u-srbiji

Zašto Arkanovi "podvizi" nisu vest u Srbiji

Nije iznenađenje to što je rođendanska žurka sina Željka Ražnatovića Arkana dobila više prostora u medijima nego BIRN-ova priča o brutalnosti Arkanovih “Tigrova“ za vreme rata.

spomenici-iz-drugog-svetskog-rata-u-senci-skoplja-2014

Spomenici iz Drugog svetskog rata u senci "Skoplja 2014"

Stari spomenici iz Drugog svetskog rata u Skoplju su potpuno zaboravljeni, pošto su ih zasenili novi, veći spomenici koji su podignuti u okviru projekta vlade "Skoplje 2014“.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan