Putevi pravde: Epizoda 30

održana-komemoracija-u-čast-preminule-demonstrantkinje
Vest

Održana komemoracija u čast preminule braniteljice

Ratni veterani, koji već nekoliko dana protestuju u Zagrebu, održali su komemoraciju u čast braniteljice, koja je bila invalid i vezana za kolica, a navodno je preminula od iscrpljenosti za vreme protesta.


istražujući-im-radovana-karadžića

Istražujući um Radovana Karadžića

Nova biografija kaže da bivši lider bosanskih Srba nije bio ludak, već proračunati ubica koji je tačno znao šta radi.

bosanska-potraga-za-kostima-i-istinom

Bosanska potraga za kostima i istinom

Godinu dana pošto je pronađena najveća masovna grobnica u Tomašici, neverovanta priča o njenom otkrivanju ukazuje na očajne pokušaje porodica žrtava da dosegnu pravdu.

bliži-se-krajni-rok-za-regulisanje-statusa-izbeglica-u-crnoj-gori

Bliži se krajni rok za regulisanje statusa izbeglica u Crnoj Gori

Više od 4.000 kosovskih izbeglica, uglavnom Roma, imaju još samo tri meseca da podnesu zahtev za prebivalištem u Crnoj Gori ili će biti označeni kao ilegalni imigranti i moraće da odu.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan