Nedodirljivi

Putevi pravde: Epizoda 45

dodik-odložio-kontroverzni-referendum-02-09-2016
Vijest

Dodik odložio kontroverzni referendum

Suočen sa sve većim kritikama, predsjednik Republike Srpske (RS) odložio je planirani referendum, kojim se trebala osporiti nadležnost državnog pravosuđa.


počinje-suđenje-optuženima-za-terorizam-u-kumanovu-02-08-2016

Počinje suđenje optuženima za terorizam u Kumanovu

Dvadeset devet Albanaca optuženih za učešće u sukobima u Divo naselju u makedonskom gradu Kumanovo, u kojima je poginulo 18 ljudi, suočiće se sa optužbama za terorizam na suđenju koje treba da počne u utorak u Skoplju.

nacionalna-himna-bih-i-dalje-bez-teksta-02-04-2016

Nacionalna himna BiH i dalje bez teksta

Dvije decenije nakon rata bosanski političari još uvijek ne mogu da se dogovore o tekstu za nacionalnu himnu.

rts-i-hrt-obnavljaju-pokidane-veze-02-01-2016

RTS i HRT obnavljaju pokidane veze

Javni servis Srbije RTS i javni servis Hrvatske HRT, koji su bili optuženi za ratnohuškačku propagandu tokom 90-ih, danas zajedno rade na novim dokumentarnim serijama, obnavljajući svoje veze iz doba Jugoslavije.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan