Nedodirljivi
birn-ov-dokumentarac-o-ratnim-zločinima-prikazan-u-beogradu
Vest

BIRN-ov dokumentarac o ratnim zločinima prikazan u Beogradu

Dugometražni dokumentarni film "Nedodirljivi" u produkciji BIRN-a, koji istražuje ko su odgovorni komandanti za neke od najbrutalnijih napada tokom rata na Kosovu, premijerno je prikazan u Beogradu.


simboličnih-7-000-za-žrtve-srebrenice

Simboličnih 7,000 za žrtve Srebrenice

Novinar Dušan Mašić, koji je pokrenuo akciju povodom obeležavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, nada se da će njegova inicijativa u svet poslati drugačiju sliku Srbije.

slabo-interesovanje-u-rs-za-film-o-dobrim-delima-u-ratu

Slabo interesovanje u RS za film o dobrim delima u ratu

Novi film o Bosancima koji za vreme rata nisu proterali svoje komšije, već su ih spasili, izazvao je interesovanje širom Bosne i Hercegovine, ali ne i u Republici Srpskoj.

zapostavljene-žrtve-rata-nadaju-se-promeni-zakona

Zapostavljene žrtve rata nadaju se promeni zakona

Dve nevladine organizacije u utorak bi trebalo da nadležnim ministarstvima u Beogradu dostave model zakona, u pokušaju da žrtve, koje su ignorisane od kraja ratova u bivšoj Jugoslaviji, konačno dobiju nadoknade i beneficije.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan