Putevi pravde: Epizoda 29

kosovski-albanac-svedočio-o-premlaćivanju-u-likovcu
Vest

Kosovski Albanac svedočio o premlaćivanju u Likovcu

Svedok na suđenju bivšim pripadnicima takozvane "Dreničke grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za zlostavljanje zatvorenika za vreme sukoba 1998. i 1999. godine, rekao je da su ga optuženi teško pretukli.


godišnjica-bitke-za-vukovar-naglašava-podele-u-hrvatskoj

Godišnjica bitke za Vukovar naglašava podele u Hrvatskoj

Dok hrvatski ratni veterani odaju počast žrtvama najduže bitke u ratu od 1991-1995. godine, etničke tenzije nakon kampanje za ograničavanje manjinskih prava Srbima u Vukovaru i dalje predstavljaju problem.

preživeli-iz-srebrenice-traži-kaznu-za-holandske-mirotvorce

Preživeli iz Srebrenice traži kaznu za holandske mirotvorce

Nakon što je država Holandija proglašena odgovornom za pogibju njegovog oca i brata u Srebrenici 1995. godine, Hasan Nuhanović, koji je preživeo masakr u Srebrenici, traži da holandski komandiri, koji je trebalo da štite civile, budu krivično gonjeni.

kraj-sumnjama-o-kosovskom-pravednom-ratu

Kraj sumnjama o kosovskom "pravednom ratu"?

Aktivisti za ljudska prava nadaju se da će se novi specijalni sud za zločine protiv čovečnosti, koje su nakon rata navodno počinili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, konačno baviti navodima o otmicama i trgovini organima.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan