Putevi pravde: Epizoda 31

evropski-parlament-usvojio-rezoluciju-o-šešelju
Vest

Evropski parlament usvojio rezoluciju o Šešelju

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se od Haškog tribunala zahteva da preispita odluku o privremenom puštanju na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja, kome se u Hagu sudi za ratne zločine.


spomenici-iz-drugog-svetskog-rata-u-senci-skoplja-2014

Spomenici iz Drugog svetskog rata u senci "Skoplja 2014"

Stari spomenici iz Drugog svetskog rata u Skoplju su potpuno zaboravljeni, pošto su ih zasenili novi, veći spomenici koji su podignuti u okviru projekta vlade "Skoplje 2014“.

albanija-pomaže-istragu-o-korupciji-u-euleksu

Albanija pomaže istragu o korupciji u Euleksu

Albanski tužitelji pomažu kolegama na Kosovu u istrazi o navodnoj umešanosti sudije Euleksa Frančeska Florija u korupciju, otkriva BIRN.

šešeljev-povratak-će-uzdrmati-srbiju

Šešeljev povratak će uzdrmati Srbiju

Povratak nacionalističkog političara – kojem se sudi za ratne zločine u Hagu – dodaće novi element drame na političkoj sceni.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan