Putevi pravde: Epizoda 30

zahtev-za-novim-suđenjem-nakon-skandala-u-euleksu
Vest

Zahtev za novim suđenjem nakon skandala u Euleksu

Porodica tri žrtve ubistva zatražila je ponovno suđenje, nakon tvrdnji da je sudija Euleksa u tom slučaju uzeo mito kako bi jednog osumnjičenog oslobodio optužbi.


otkriveni-detalji-presude-u-slučaju-monstrum

Otkriveni detalji presude u slučaju "Monstrum"

Nakon što je šest Albanaca podnelo žalbu na presudu za terorizam zbog ubistva petorice Makedonaca, BIRN otkriva razloge, zbog kojih je sud u slučaju "Monstrum", koji je izazvao etničke tenzije, izrekao doživotne kazne zatvora.

kosovske-manjine-suočavanje-sa-krizom-identiteta-u-obrazovanju

Kosovske manjine – suočavanje sa krizom identiteta u obrazovanju

U selu Restelica, domu jedne od аutentičnih manjinskih zajednica na Kosovu, roditelji se nalaze pred dilemom da odluče da li je budućnost njihove dece bolja sa kosovskim ili srpskim obrazovanjem. Goranci, ili Bosanci, i njihovi problemi sa obrazovanjem, samo su vrh ledenog brega sa kojima se manjine suočavaju od kraja rata.

istražujući-im-radovana-karadžića

Istražujući um Radovana Karadžića

Nova biografija kaže da bivši lider bosanskih Srba nije bio ludak, već proračunati ubica koji je tačno znao šta radi.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan