ivanić-osporava-zakonitost-zahtjeva-za-reviziju-tužbe-02-24-2017
Vijest

Ivanić osporava zakonitost zahtjeva za reviziju tužbe

Srpski član Predsjedništva BiH uputiće pismo Međunarodnom sudu pravde (MSP) u kome će osporiti pokretanje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, kojom je Srbija oslobođena direktne odgovornosti za genocid.


podijeljeni-stolac-priprema-se-za-ponovne-izbore-02-14-2017

Podijeljeni Stolac priprema se za ponovne izbore

Zbog poslijeratnih političkih i etničkih tenzija, grad Stolac je duboko podijeljen i zapao je u ekonomsku depresiju. Ova situacija se dodatno pogoršala uslijed nasilja na lokalnim izborima u oktobru prošle godine, koji će zbog toga morati da se ponove.

ratni-zločinci-iz-bih-koji-se-kriju-u-sad-suočeni-sa-teškim-protivnikom-02-10-2017

Ratni zločinci iz BiH koji se kriju u SAD suočeni sa teškim protivnikom

Michael MacQueen, koji prati osumnjičene za ratne zločine u BiH koji se nalaze u SAD-u, govori o slučajevima osoba koje su prekršile ljudska prava a koje godinama privodi pravdi i pored kompleksnih sudskih postupaka i odlaganja.

tolerancija-i-tenzije-u-višenacionalnom-industrijskom-pančevu-02-09-2017

Tolerancija i tenzije u višenacionalnom industrijskom Pančevu

I pored sporadičnih etničkih sukoba 1990-ih godina, u industrijskom gradu Pančevu živi 27 različitih nacionalnosti, a utočište u ovom kraju našle su i izbeglice pridošle u nekoliko talasa tokom ratnih godina.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan