Putevi pravde: Epizoda 28

radovan-karadžić-traži-novo-suđenje
Vest

Radovan Karadžić traži novo suđenje

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kome se sudi za ratne zločine, zatražio je od Haškog tribunala novo suđenje, a kao razlog je naveo nepravedan tretman i greške tužilaštva.


spomenici-koče-pomirenje-u-bih

Spomenici koče pomirenje u BiH

Dok ljudi u Prijedoru obeležavaju godišnjicu smrti svojih rođaka, koji su ubijeni u ratu, postavlja se pitanje da li spomenici koji pripadaju samo jednoj etničkoj grupi - dizajnirani da se uklope u samo jedan narativ - otežavaju pomirenje u BiH.

problem-sa-kosovskom-peticijom-o-silovanjima-u-ratu

Problem sa kosovskom peticijom o silovanjima u ratu

Kampanja pokrenuta na Kosovu, kojom se od Ujedinjenih nacija traži da istraži slučajeve silovanja u vreme rata, pokazuje nemogućnosti domaćih institucija da bilo šta urade same, naglašava stavove prema žrtvama pune predrasuda i ne može da donese pravdu.

eu-smanjuje-misiju-euleksa-na-kosovu

EU smanjuje Misiju Euleksa na Kosovu

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks, smanjuje broj zaposlenih, kao i svoju ulogu u slučajevima ratnih zločina i korupcije, iako ima onih koji nisu sigurni da Kosovo može samo da se izbori sa osetljivim slučajevima.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan