Nedodirljivi

Putevi pravde: Epizoda 40

upitna-naplata-odštete-žrtvama-silovanja-u-bih-08-13-2015
Analiza

Upitna naplata odštete žrtvama silovanja u BiH

Prve presude Suda BiH, kojima je osuđenima naloženo da žrtvama silovanja u ratu isplate odštetu, naišle su na probleme, budući da osuđeni moguće nemaju novca da isplate naknadu.


romi-iz-grmeča-život-u-strahu-od-iseljenja-08-13-2015

Romi iz Grmeča - život u strahu od iseljenja

Romske porodice, koje su 1999. izbegle zbog rata na Kosovu, sada nervozno čekaju na odluku Evropskog suda za ljudska prava o tome da li vlasti u Beogradu mogu legalno da ih isele iz neformalnog naselja u kome žive.

veliki-izazovi-pred-novim-kosovskim-sudom-08-11-2015

Veliki izazovi pred novim kosovskim sudom

Poslanici u Prištini konačno su izglasali formiranje suda, koji će suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, ali bi zaštita svedoka i prikupljanje čvrstih dokaza mogli da budu značajni izazovi.

tenzije-kvare-odmor-izbeglima-koji-se-leti-vraćaju-u-bih-08-11-2015

Tenzije kvare odmor izbeglima koji se leti vraćaju u BIH

Oko 20,000 bošnjačkih izbeglica svakog leta se vrati u Prijedor, što podstiče lokalno poslovanje, ali porast etničkih tenzija ruši nade za ekonomsko poboljšanje.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan