Nedodirljivi

Putevi pravde: Epizoda 37

ratni-zločini-zašto-izvini-nije-dovoljno
Analiza

Ratni zločini: Zašto "izvini" nije dovoljno

Vodeći srpski političari izvinili su se Bošnjacima za počinjene ratne zločine, ali stručnjaci i žrtve kažu da bez konkretnih gestova ka pomirenju, njihove reči ne znače mnogo.


ratne-posljedice-utječu-na-broj-mješanih-brakova

Ratne posljedice utječu na broj mješanih brakova

Nakon 20 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, posljedice se osjećaju i kada mladi biraju svog životnog partnera. Od stotinu studenata sa četiri sarajevska fakulteta skoro polovina ih nije spremna da stupi u brak sa osobom druge vjere.

dug-put-do-pravde-analiza-apelacione-presude-u-slučaju-ćuška

Dug put do pravde: Analiza apelacione presude u slučaju Ćuška

Šesnaest godina pošto su srpske snage ubile 44 kosovska Albanca u selu Ćuška, 11 bivših pripadnika Vojske Jugoslavije čeka ponovno suđenje za ratni zločin. Kako je Apelacioni sud u Beogradu opravdao njihovo oslobađanje?

ratno-naslijeđe-podstiče-radikalni-islam-u-bih

Ratno naslijeđe podstiče radikalni islam u BiH

Islamski radikalizam u Bosni i Hercegovini, koji je u pozadini smrtonosnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, prvo su njegovali strani mudžahedinski borci za vrijeme sukoba devedesetih, smatraju eksperti.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Istraživanja

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu

Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

đaci-na-balkanu-uče-različite-istorije-prvog-svetskog-rata

Đaci na Balkanu uče različite istorije Prvog svetskog rata

Sto godina nakon Sarajevskog atentata, u školama u bivšim jugoslovenskim republikama uče se različite verzije istorije o uzrocima Prvog svetskog rata, koje su odraz sukoba iz devedesetih.

kako-su-zemlje-bivše-jugoslavije-finansirale-optužene-za-ratne-zločine

Kako su zemlje bivše Jugoslavije finansirale optužene za ratne zločine

Bivše jugoslovenske države potrošile su skoro 40 miliona evra javnih sredstava na pomoć optuženima za ratne zločine kojima se sudi u Haškom tribunalu, rezultati su najnovijeg istraživanja BIRN-a.

stihija-podizanja-spomenika-na-balkanu

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Partneri

Media1 E-Balkan