Putevi pravde: Epizoda 27

nezadovoljstvo-među-albancima-preraslo-u-etničke-proteste
Intervju

Nezadovoljstvo među Albancima preraslo u etničke proteste

Nedavni protesti u Makedoniji, koji su izbili nakon presuda za terorizam šestorici Albanaca, rezultat su dubokog nepoverenja u pravosudni sistem u zemlji, rekao je za BIRN politički analitičar Ismet Ramadani.


eu-smanjuje-misiju-euleksa-na-kosovu

EU smanjuje Misiju Euleksa na Kosovu

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks, smanjuje broj zaposlenih, kao i svoju ulogu u slučajevima ratnih zločina i korupcije, iako ima onih koji nisu sigurni da Kosovo može samo da se izbori sa osetljivim slučajevima.

život-sa-tragičnim-nasleđem-srebrenice

Život sa tragičnim nasleđem Srebrenice

Nova knjiga "Srebrenica nakon genocida" istražuje razorni uticaj, koji je masakr iz 1995. godine imao na društvo u BiH, kao i ljude koji su sve to preživeli.

zaboravljeno-nasleđe-srebrenice-ratni-zločinci-u-sad

Zaboravljeno nasleđe Srebrenice - ratni zločinci u SAD

Bosanci širom sveta obeležavaju godišnjicu masakra u Srebrenici, a preživeli zaslužuju da znaju zašto je toliki broj pripadnika snaga bosanskih Srba, koji su učestvovali u zločinima, pronašao utočište u Americi.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan