Putevi pravde: Epizoda 24

josipović-svi-ratni-zločini-moraju-biti-kažnjeni
Vest

Josipović: Svi ratni zločini moraju biti kažnjeni

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da su mnogi ratni zločini i dalje nekažnjeni, što šalje pogrešnu poruku hrvatskom društvu i budućim generacijama.


eu-traži-podršku-holandije-za-novi-tribunal

EU traži podršku Holandije za novi tribunal

Evropska unija tražila je od vlade Holandije da pruži pomoć specijalnom istažnom timu Euleksa u mogućim krivičnim postupcima kada istraga o trgovini organima bude završena.

cinizam-hrvatsko-srpske-olimpijade-surovosti

Cinizam hrvatsko-srpske "Olimpijade surovosti"

Tvrdoglavim podnošenjim međusobnih tužbi za genocid, koje su osuđene na propast, Hrvatska i Srbija su ušle u pravni samoubilački pakt koji poreske obveznike košta milione i ovekovečuje pogubne narative o prošlosti.

ratni-zločini-i-euleksov-slomljeni-čajnik

Ratni zločini i Euleksov slomljeni čajnik

Na Kosovu već postoji Misija EU za vladavinu prava, Euleks. Ideja o osnivanju drugog međunarodnog krivičnog suda za Kosovo koji bi se bavio ratnim zločinima je i suvišna i apsurdna.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena

Stihija gradnje spomenika na Balkanu

Od završetka sukoba na Balkanu izgrađeno je na stotine ratnih spomenika, ali mnoge vlade nemaju kontrolu nad tim koliko se na njih javnih sredstava troši i da li novi spomenici izazivaju tenzije među etničkim grupama.

Etničke podele urezane u kamenu

Širom bivše Jugoslavije dižu se novi spomenici u čast “heroja”, žrtava masakra i navodnih ratnih zločinaca, a mnogi od njih samo učvršćuju podele koje su i dovele do sukoba.

Jugonostalgija i Titovi spomenici

Spomenici Josipu Brozu Titu podizani su širom bivše Jugoslavije, a na nekim mestima ih i dalje posećuju oni koji se rado sećaju zajedničke države.

Balkanski spomenici: Od bizarnog do političkog

Od onog u čast Boba Marlija u Srbiji do onog posvećenog Džordžu Bušu u Albaniji, Balkan je prepun neobičnih spomenika podignutih u čast slavnih ličnosti i političkih velikana, baš kao i memorijalnih centara otvorenih u znak sećanja na nekadašnje sukobe.

Istorija Albanije u rukama politike

Pred ovogodišnje izbore u Albaniji, vlast užurbano troši sredstva na niz spomenika sumnjive estetske vrednosti posvećenih kontroverznim istorijskim ličnostima.

Drugačija vrsta sećanja

Balkanske države moraju da razviju kulturu komemoracije u kojoj će različite etničke grupe uvažavati patnju drugih baš kao i svoju, kaže istraživač Nikolas Mol iz Sarajeva.

Partneri

Media1 E-Balkan