novi-sud-za-ratne-zločine-pod-velom-tajne
09 Jan 15 Novi sud za ratne zločine pod velom tajne

Kosovski parlament trebalo bi da usvoji zakon o formiranju novog specijalnog suda za ratne zločine, ali tačni detalji o prirodi tog suda još nisu poznati.

Više
jahjaga-traži-brzo-formiranje-specijalnog-suda
18 Dec 14 Jahjaga traži brzo formiranje Specijalnog suda

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je u svom godišnjem obraćanju parlamentu da bi Specijalni sud za ratne zločine trebalo formirati u što kraćem roku, kako bi se dokazalo da Kosovo podržava načela prava.

Više
eu-imenovala-glavnog-tužioca-za-novi-tribunal-za-kosovo
11 Dec 14 EU imenovala glavnog tužioca za novi tribunal za Kosovo

Američki advokat Dejvid Švendiman biće glavni tužilac novog specijalnog suda za ratne zločine, koji bi trebalo da procesuira visoke zvaničnike Oslobodilačke vojske Kosova, saznaje BIRN.

Više
politička-kriza-na-kosovu-odlaže-formiranje-novog-suda
01 Oct 14 Politička kriza na Kosovu odlaže formiranje novog suda

Novi specijalni sud pred kojim će biti procesuirani bivši pripadnici OVK, osumnjičeni za ratne zločine, ne može da počne sa radom u januaru kao što je planirano, budući da Kosovo još nije formiralo vladu, saznaje BIRN.

Više
holandija-traga-za-doktorom-sonmezom
04 Sep 14 Holandija traga za doktorom Sonmezom

Holandska policija pokušava da pronađe i uhapsi doktora Jusufa Sonmeza, koga Euleks tereti za organizovani kriminal i trgovinu ljudima, kojima su na klinici u Prištini vađeni organi.

Više
doktor-sonmez-lociran-u-holandiji
02 Sep 14 Doktor Sonmez lociran u Holandiji

Srpske vlasti tvrde da su u Amsterdamu locirale Jusufa Sonmeza, koga je Euleks optužio za trgovinu ljudima i organizovani kriminal.

Više
ratni-veterani-na-kosovu-osuđuju-vilijamsonov-izveštaj
30 Jul 14 Ratni veterani sa Kosova osuđuju Vilijamsonov izveštaj

Udruženje ratnih veterana Kosova saopštilo je da je izveštaj Specijalnog istražnog tima EU u kome se navodi da će visoki zvaničnici Oslobodilačke vojske Kosova biti procesuirani za zločine protiv čovečnosti "smešan".

Više
savet-evrope-pozdravio-nalaze-o-trgovini-organima
30 Jul 14 Savet Evrope pozdravio nalaze o trgovini organima

Savet Evrope je pozdravio izveštaj specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona, u kome se visoki zvaničnici Oslobodilačke vojske Kosova optužuju za zločine počinjene nakon rata i u kome se navodi da postoje ubedljive indikacije da su bivši pripadnici OVK bili umešani u trgovinu organima.

Više
srbija-pozdravlja-vilijamsonov-izveštaj
29 Jul 14 Srbija pozdravlja Vilijamsonov izveštaj

Vlada Srbije pozdravila je najavu Specijalnog istražnog tima EU o podizanju optužnica za navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova nad Srbima, ali je navela da će pravda biti zadovoljena tek kada počinioci budu kažnjeni.

Više
vilijamsonov-izveštaj-omogućiće-pravdu-za-otete-srbe
29 Jul 14 Vilijamsonov izveštaj "će omogućiti pravdu za otete Srbe"

Izveštaj Specijalnog istražnog tima EU u kome je najavljeno podizadanje optužnica protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, zbog zločina protiv čovečnosti nakon rata 1999. godine, mogao bi da prekine praksu nekažnjavanja, saopštio je Amnesti internešenel.

Više
bivši-lideri-ovk-suočeni-sa-optužbama-za-zločine-protiv-čovečnosti
29 Jul 14 Bivši lideri OVK suočeni sa optužbama za zločine protiv čovečnosti

U izveštaju Specijalnog istražnog tima EU navodi se da će bivši visoki zvaničnici Oslobodilačke vojske Kosova biti krivično gonjeni, zbog zločina protiv čovečnosti, uključujući ubistva i otmice, dok za optužnice za trgovinu organima još nema dovoljno dokaza.

Više
prvi-slučajevi-u-kosovskom-tribunalu-2015
23 Jul 14 Prvi slučajevi u kosovskom tribunalu 2015.

Specijalni sud sa sedištem u Holandiji će prve slučajeve protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova zbog ubistava, deportacija i otmica Srba pokrenuti sledeće godine.

Više
sledeće-nedelje-izveštaj-o-trgovini-organima-na-kosovu
21 Jul 14 Sledeće nedelje izveštaj o trgovini organima na Kosovu

Međunarodni specijalni tim zadužen za istragu trgovine organima tokom sukoba devedesetih, u koju su navodno bili umešani bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, sledeće nedelje će objaviti dugo očekivani izveštaj.

Više
kosovo-će-finansirati-odbranu-optuženih-za-ratne-zločine
30 Apr 14 Kosovo će finansirati odbranu optuženih za ratne zločine

Najava o uspostavljanju državnog fonda za podršku bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova pred novim međunarodnim sudom za ratne zločine pokrenula je raspravu na Kosovu.

Više
kosovski-parlament-odobrio-osnivanje-novog-suda
23 Apr 14 Kosovski parlament odobrio osnivanje novog suda

Nakon žestoke rasprave, kosovski poslanici su glasali za osnivanje novog specijalnog suda za istraživanje trgovine organima i ratnih zločina, koje su navodno počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena