turski-doktor-osumnjičen-za-trgovinu-organima-dao-izjavu-u-prištini-02-10-2016
10 Feb 16 Turski doktor osumnjičen za trgovinu organima dao izjavu u Prištini

Kenan Demirkol, turski lekar kojeg su kosovske vlasti optužile za trgovinu organima, dao je izjavu u Prištini u zamenu za obustavu Interpolove poternice za njegovo hapšenje.

Više
hag-c-e-biti-domac-in-novog-suda-za-ratne-zločine-01-15-2016
15 Jan 16 Hag će biti domaćin novog suda za ratne zločine

Dugo očekivani specijalni sud, koji će suditi pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za ratne zločine i posleratna krivična dela, kako je saopšteno, biće formiran ove godine u Hagu.

Više
osuđeni-u-slučaju-medikus-žale-se-na-presudu-11-05-2015
05 Nov 15 Osuđeni u slučaju "Medikus" žale se na presudu

Pet osoba, osuđenih za učešće u ilegalnoj mreži trgovine organima na klinici "Medikus" u Prištini, izjavili su pred apelacionim sudom da su nevini i da je bilo propusta na njihovom suđenju.

Više
uhapšen-bivši-pripadnik-ovk-zbog-zločina-u-albaniji-10-08-2015
08 Oct 15 Uhapšen bivši pripadnik OVK zbog zločina u Albaniji

Sud na Kosovu odredio je pritvor od mesec dana bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova Džemšitu Krasnićiju, osumnjičenom za ratne zločine u Albaniji.

Više
odloženo-glasanje-o-novom-specijalnom-sudu
29 May 15 Odloženo glasanje o novom specijalnom sudu

Kosovski parlament odložio je glasanje o amandmanima na ustav, čiji je cilj da se omogući formiranje specijalnog suda za ratne zločine koje su počinili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Više
kosovski-srbi-nikolićev-plan-poslednja-nada
05 May 15 Kosovski Srbi: Nikolićev plan poslednja nada

Srbi sa Kosova nadaju se da će nova platforma za Kosovo predsednika Tomislava Nikolića konačno rešiti pitanje Srba koji su oteti ili nestali za vreme i nakon rata.

Više
jahjaga-traži-brzo-formiranje-specijalnog-suda
09 Jan 15 Novi sud za ratne zločine pod velom tajne

Kosovski parlament trebalo bi da usvoji zakon o formiranju novog specijalnog suda za ratne zločine, ali tačni detalji o prirodi tog suda još nisu poznati.

Više
novi-sud-za-ratne-zločine-pod-velom-tajne
09 Jan 15 Novi sud za ratne zločine pod velom tajne

Kosovski parlament trebalo bi da usvoji zakon o formiranju novog specijalnog suda za ratne zločine, ali tačni detalji o prirodi tog suda još nisu poznati.

Više
eu-imenovala-glavnog-tužioca-za-novi-tribunal-za-kosovo
11 Dec 14 EU imenovala glavnog tužioca za novi tribunal za Kosovo

Američki advokat Dejvid Švendiman biće glavni tužilac novog specijalnog suda za ratne zločine, koji bi trebalo da procesuira visoke zvaničnike Oslobodilačke vojske Kosova, saznaje BIRN.

Više
politička-kriza-na-kosovu-odlaže-formiranje-novog-suda
01 Oct 14 Politička kriza na Kosovu odlaže formiranje novog suda

Novi specijalni sud pred kojim će biti procesuirani bivši pripadnici OVK, osumnjičeni za ratne zločine, ne može da počne sa radom u januaru kao što je planirano, budući da Kosovo još nije formiralo vladu, saznaje BIRN.

Više
holandija-traga-za-doktorom-sonmezom
04 Sep 14 Holandija traga za doktorom Sonmezom

Holandska policija pokušava da pronađe i uhapsi doktora Jusufa Sonmeza, koga Euleks tereti za organizovani kriminal i trgovinu ljudima, kojima su na klinici u Prištini vađeni organi.

Više
doktor-sonmez-lociran-u-holandiji
02 Sep 14 Doktor Sonmez lociran u Holandiji

Srpske vlasti tvrde da su u Amsterdamu locirale Jusufa Sonmeza, koga je Euleks optužio za trgovinu ljudima i organizovani kriminal.

Više
ratni-veterani-na-kosovu-osuđuju-vilijamsonov-izveštaj
30 Jul 14 Ratni veterani sa Kosova osuđuju Vilijamsonov izveštaj

Udruženje ratnih veterana Kosova saopštilo je da je izveštaj Specijalnog istražnog tima EU u kome se navodi da će visoki zvaničnici Oslobodilačke vojske Kosova biti procesuirani za zločine protiv čovečnosti "smešan".

Više
savet-evrope-pozdravio-nalaze-o-trgovini-organima
30 Jul 14 Savet Evrope pozdravio nalaze o trgovini organima

Savet Evrope je pozdravio izveštaj specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona, u kome se visoki zvaničnici Oslobodilačke vojske Kosova optužuju za zločine počinjene nakon rata i u kome se navodi da postoje ubedljive indikacije da su bivši pripadnici OVK bili umešani u trgovinu organima.

Više
srbija-pozdravlja-vilijamsonov-izveštaj
29 Jul 14 Srbija pozdravlja Vilijamsonov izveštaj

Vlada Srbije pozdravila je najavu Specijalnog istražnog tima EU o podizanju optužnica za navodne zločine Oslobodilačke vojske Kosova nad Srbima, ali je navela da će pravda biti zadovoljena tek kada počinioci budu kažnjeni.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena