karadžić-traži-tajne-diplomatske-dopise
30 Oct 14 Karadžić traži tajne diplomatske dopise

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, zatražio je od Haškog tribunala da se ponovo otvori dokazni postupak Odbrane, kako bi u spis uložio poverljive dopise zapadnih ambasadora, koji će pomoći da dokaže svoju nevinost.

>>>
počelo-razmatranje-presude-na-maratonskom-suđenju-karadžiću
08 Oct 14 Počelo razmatranje presude na maratonskom suđenju Karadžiću

Sudije Haškog tribunala na suđenju Radovanu Karadžiću povukle su se da razmotre presudu, nakon što je bivši predsednik Republike Srpske izjavio da mu je "savest čista" i da očekuje oslobađanje.

>>>
radovan-karadžić-želio-da-uništi-bošnjake
07 Oct 14 Karadžić "želio da uništi Bošnjake"

Dok se suđenje Karadžiću za ratne zločine bliži kraju, tužilac tvrdi da je bivši predsjednik Republike Srpske organizovao kampanju ubistava i entničkih čiščenja u cilju iskorenjivanja Bošnjaka.

>>>
karadžić-nije-znao-ništa-o-masakru-u-srebrnici
02 Oct 14 Karadžić "nije znao ništa" o masakru u Srebrnici

Iznoseći završnu riječ, pravni savjetnik Radovana Karadžića Peter Robinson izjavio je da bivši lider bosanskih Srba nije naredio i nije znao ništa o ubistvima 7,000 Muslimana, te stoga nije kriv za genocid.

>>>
karadžić-u-završnoj-riječi-kazao-da-je-nevin
01 Oct 14 Karadžić u završnoj riječi kazao da je nevin

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić počeo je svoju završnu riječ pred sudom u Hagu insistiranjem na tome da on nije odgovoran za planiranje zločina, uključujući genocid.

>>>
karadžić-utjecao-na-intenzitet-terora-u-sarajevu
30 Sep 14 Karadžić utjecao na intenzitet terora u Sarajevu

Drugog dana iznošenja završnih rječi na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši lider bosanskih Srba optužen je da je predvodio kampanju terora nad građanima tokom opsade Sarajeva.

>>>
suđenje-radovanu-karadžiću-ušlo-u-završnu-fazu
29 Sep 14 Suđenje Karadžiću ušlo u završnu fazu

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Radovana Karadžića, pošto je pred Haškim tribunalom počelo iznošenje završnih riječi na suđenju za ratne zločine bivšem lideru bosanskih Srba.

>>>
karadžić-optimista-dok-se-suđenje-bliži-kraju
26 Sep 14 Karadžić optimista dok se suđenje bliži kraju

Iznošenje završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću počinje sledeće nedelje, a pravni savjetnik nekadašnjeg političkog vođe bosanskih Srba vjeruje da će on biti oslobođen ukoliko je riječ o pravom sudu.

>>>
radovan-karadžić-traži-novo-suđenje
31 Jul 14 Radovan Karadžić traži novo suđenje

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kome se sudi za ratne zločine, zatražio je od Haškog tribunala novo suđenje, a kao razlog je naveo nepravedan tretman i greške tužilaštva.

>>>
ćerka-radovana-karadžića-ulazi-u-politiku
18 Jun 14 Ćerka Radovana Karadžića ulazi u politiku

Sonja Karadžić Jovičević, ćerka bivšeg predsjednika Republike Srpske kome se sudi za ratne zločine, biće kandidat za poslanika na predstojećim izborima.

>>>
tribunal-odbio-nove-svjedoke-protiv-karadžića
26 Mar 14 Tribunal odbio nove svjedoke protiv Karadžića

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je prijedlog tužilaštva za pozivanje 14 dodatnih svjedoka, kojim su željeli osporavati navode Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

>>>
tribunal-odbio-nove-dokaze-protiv-karadžića
21 Mar 14 Tribunal odbio nove dokaze protiv Karadžića

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Tužilaštva za ponovno otvaranje dokaznog postupka protiv Radovana Karadžića, kako bi uvrstilo dokaze o masovnoj grobnici Tomašica, u blizini Prijedora.

>>>
tužilaštvo-predložilo-nove-dokaze-protiv-karadžića
05 Mar 14 Tužilaštvo predložilo nove dokaze protiv Karadžića

U podnesku Sudskom vijeću, tužioci su zatražili da im se dozvoli pozivanje pet svjedoka i uvođenje u sudski spis izvještaja Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koji se tiču ostataka pronađenih u grobnici Tomašici, u blizini Prijedora.

>>>
karadžić-traži-godinu-za-pripremu-završne-riječi
27 Feb 14 Karadžić traži godinu za pripremu završne riječi

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je pauzu od godinu dana kako bi pripremio završnu riječ na suđenju za genocid i druge zločine pred Haškim tribunalom.

>>>
mladić-odbio-da-svedoči-na-suđenju-karadžiću
28 Jan 14 Mladić odbio da svedoči na suđenju Karadžiću

Bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić odbio je da svedoči o događajima tokom rata u BiH na suđenju Radovanu Karadžiću, a Haški tribunal je nazvao "đavoljim sudom".

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena