tribunal-naredio-šešelju-da-se-vrati-u-hag
30 Mar 15 Tribunal naredio Šešelju da se vrati u Hag

Haški tribunal je poništio odluku o privremenom puštanju na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja i naredio mu da se odmah vrati u pritvor.

Više
ivanović-bio-zajedno-sa-otmičarima
27 Mar 15 Ivanović "bio zajedno sa otmičarima"

Svedokinja na suđenju Oliveru Ivanoviću izjavila je da je optuženog videla sa grupom pripadnika paravojne policije, koja zarobila njenog sina, kao i da ga je molila za pomoć.

Više
oslobođen-optužbi-za-ubistvo-srba-u-hadžićima
23 Mar 15 Oslobođen optužbi za ubistvo Srba u Hadžićima

Bivši pripadnik Oružanih snaga Republike BiH oslobođen je optužbi za ubistvo četiri srpska civila u selu Kasatići (općina Hadžići) u maju 1992. godine.

Više
bivši-pripadnik-hvo-osuđen-na-deset-godina-zatvora
20 Mar 15 Bivši pripadnik HVO osuđen na deset godina zatvora

Sud BiH osudio je nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josipa Tolića na deset godina zatvora za zločin nad civilima počinjen u Bosanskom Brodu i Odžaku.

Više
podignuta-optužnica-za-zločine-u-bratuncu
18 Mar 15 Podignuta optužnica za zločine u Bratuncu

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dalibora Maksimovića zvanog “Daćo” zbog sumnje da je učestvovao u ubistvima i silovanju na području Bratunca 1992. godine.

Više
maktoufu-smanjena-kazna-na-tri-godine
17 Mar 15 Maktoufu smanjena kazna na tri godine

Apelaciono vijeće Suda BiH je Abduladhimu Maktoufu iz Iraka, koji se za vrijeme rata borio za jedinicu "El Mudžahid", smanjilo kaznu sa pet na tri godine zatvora zbog zločina počinjenih u Travniku.

Više
oslobođen-bivši-komandir-vojne-policije
12 Mar 15 Oslobođen bivši komandir Vojne policije

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Savu Babića, bivšeg komandira Vojne policije, optužbi za nezakonito zatvaranje, premlaćivanje, prisilne nestanke i ubistva zatočenika u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Bratuncu u maju 1992. godine.

Više
milan-lukić-traži-izmještanje-iz-estonije
12 Mar 15 Milan Lukić traži izmještanje iz Estonije

Milan Lukić, koji služi doživotnu kaznu zatvora za zločine počinjene u Višegradu, zatražio je izmještanje iz zatvora u Estoniji zbog jezičkih barijera i udaljenosti porodice.

Više
alibi-za-pripadnika-ovk-optuženog-za-ubistvo-policajca
10 Mar 15 Alibi za pripadnika OVK optuženog za ubistvo policajca

Doktor pri Oslobodilačkoj vojsci Kosova svedočio je na suđenju Dreničkoj grupi OVK da je jedan od optuženih bio u bolnici u vreme kada je ubijen srpski policajac.

Više
optuženi-za-zločine-u-ljubeniću-tvrde-da-nisu-krivi
10 Mar 15 Optuženi za zločine u Ljubeniću tvrde da nisu krivi

Tri osobe optužene da su bili deo jedinice Vojske Jugoslavije, koja je u napadu na selo Ljubenić 1999. godine ubila 46 Albanaca, izjasnili su se da nisu krivi.

Više
ponovo-glavni-pretres-za-zločin-u-bijeljini
09 Mar 15 Ponovo glavni pretres za zločin u Bijeljini

U Beogradu će ponovo početi glavni pretres u slučaju Miodraga Živkovića, bivšeg srpskog dobrovoljca, optuženog za učešće u silovanju dve Bošnjakinje 1992. godine u Bijeljini.

Više
tužilaštvo-bih-zadovoljno-radom-na-slučajevima-ratnih-zločina
09 Mar 15 Tužilaštvo BiH zadovoljno radom na slučajevima ratnih zločina

Državno tužilaštvo BiH danas obilježava deset godina rada na slučajevima ratnih zločina, ističući da je u protkle dvije godine optuženo više od trećine ukupno optuženih osoba.

Više
u-hrvatskoj-počelo-suđenje-bivšem-škorpionu
09 Mar 15 U Hrvatskoj počelo suđenje bivšem "Škorpionu"

U Osijeku je počelo suđenje bivšem pripadniku paravojne jedinice Škorpioni, koji je optužen za učešće u ubistvu šest Bošnjaka iz Srebrenice za vreme rata u Bosni i Hercegovini.

Više
ukinut-pritvor-osumnjičenima-za-štrpce
06 Mar 15 Ukinut pritvor osumnjičenima za Štrpce

Sud BiH ukinuo je pritvor petorici osumnjičenih za ubistvo 20 osoba otetih iz voza u Štrpcima i odredio im mjere zabrane.

Više
džeki-13-godina-zatvora-za-zločin-u-trusini
05 Mar 15 Džeki 13 godina zatvora za zločin u Trusini

Apelaciono vijeće Suda BiH u četvrtak je osudilo bivšeg pripadnika Armije BiH Edina Džeku na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina zatvora za zločin počinjen u Trusini kod Konjica 1993. godine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena