u-bih-uhapšeno-13-osumnjičenih-za-ratne-zločine
01 Sep 14 U BiH uhapšeno 13 osumnjičenih za ratne zločine

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je 13 osoba zbog sumnje da su učestvovali u zločinima protiv čovečnosti, uključujući 40 ubistava, počinjenih 1992. godine u Doboju i Tesliću.

>>>
vukčević-ne-izbegavamo-procesuiranje-visoko-rangiranih
29 Aug 14 Vukčević: Ne izbegavamo procesuiranje visoko rangiranih

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević odbacio je navode da Beograd ne procesuira visoko rangirane osumnjičene za ratne zločine, navodeći da je to posao Haškog tribunala.

>>>
sud-za-ratne-zločine-u-fokusu-debate-o-kosovu-u-un
29 Aug 14 Sud za ratne zločine u fokusu debate o Kosovu u UN

Formiranje specijalnog suda za ratne zločine, koje su devedestih počinili pripadnici snaga kosovskih Albanaca, u petak će biti na dnevnom redu sednice Ujedinjenih nacija o Kosovu.

>>>
bivši-vojnik-vrs-napao-zatvorenika-jer-je-musliman
28 Aug 14 Bivši vojnik VRS "napao zatvorenika jer je Musliman"

Na suđenju bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Marinku Bjelici, optuženom za ubijanje i mučenje civila u školi u Kalinoviku, rečeno je da je optuženi udario zatvorenika "samo zato jer je Musliman".

>>>
pavković-će-kaznu-služiti-u-finskoj
27 Aug 14 Pavković će kaznu služiti u Finskoj

Bivši general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, osuđen za ubistva i deportacije 1999. godine na Kosovu, kaznu od 22 godine zatvora služiće u Finskoj, a ne u Srbiji, kako bi to želele vlasti u Beogradu.

>>>
optuženi-bio-hrabar-i-čestit-borac
27 Aug 14 Optuženi bio "hrabar i čestit borac"

Iznoseći završnu riječ, Odbrana Predraga Milisavljevića zatražila je od Državnog suda da optuženog oslobodi krivice za progon i druge zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Višegradu.

>>>
počelo-suđenje-za-silovanje-maloljetnice
26 Aug 14 Počelo suđenje za silovanje maloljetnice

Bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) Bosiljku i Ostoji Markoviću počelo je suđenje u Sarajevu, po optužbama za silovanje 14-godišnje djevojčice 1992. godine u Kotor-Variši.

>>>
ivanović-negirao-krivicu-za-ratne-zločine
26 Aug 14 Ivanović negirao krivicu za ratne zločine

Oliver Ivanović se izjasnio da nije kriv za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu i za podsticanje ubijanja Albanaca tokom nemira koji su izbili po završetku rata.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-negira-zločine-u-višegradu
25 Aug 14 Bivši pripadnik VRS negira zločine u Višegradu

Nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Petar Kovačević izjasnio se da nije kriv za zločine nad civilima, uključujući ubistva i silovanja, počinjene u blizini Višegrada tokom 1992. godine.

>>>
svjedočenje-o-brutalnom-premlaćivanju-u-odžačkoj-školi
25 Aug 14 Svjedočenje o brutalnom premlaćivanju u odžačkoj školi

Svjedok na suđenju bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Josipu Toliću izjavio je da ga je optuženi tukao tokom zatočeništva u školi u Odžaku i da ga je tjerao da liže krv sa poda.

>>>
optuženi-nožem-izbo-bošnjačkog-zatvorenika
22 Aug 14 Optuženi nožem "izbo bošnjačkog zatvorenika"

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da ga je optuženi Nikola Marić, kome se sudi za učešće u zatvaranju, progonu i ubistvima Bošnjaka na području Prozora, tukao i povrijedio ga nožem.

>>>
iskazi-bivših-zatvorenika-o-premlaćivanju-u-silosu
21 Aug 14 Iskazi bivših zatvorenika o premlaćivanju u "Silosu"

Svjedočenja bosanskih Srba, koji su bili zatočeni u "Silosu" u Hadžićima kod Sarajeva, opisuju kako su ih čuvari više puta tukli, kao i užasne uslove u ćelijama.

>>>
potvrđena-optužnica-za-zločine-u-rogatici-i-foči
21 Aug 14 Potvrđena optužnica za zločine u Rogatici i Foči

Bivši pripadnici ABiH Muhamed Šišić, Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša optuženi su za ratne zločine počinjene u Rogatici i Foči, uključujući smrtonosni napad na srpske civile, izbeglice.

>>>
uhapšen-bivši-pripadnik-vrs-zbog-ratnih-zločina
20 Aug 14 Uhapšen bivši pripadnik VRS zbog ratnih zločina

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Dragana Glogovca, zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima na području Zavidovića.

>>>
zaštićeni-svedok-odbio-da-pruži-alibi-optuženom
19 Aug 14 Zaštićeni svedok "odbio da pruži alibi optuženom"

Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je kazao kako mu je zaštićeni svjedok OZ-1 rekao da zna da optuženi Krsmanović nije učestvovao u ubistvima Bošnjaka iz Sjeverina, ali da je o tome odbio svjedočiti.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena