beograd-traži-ivanovićevo-oslobađanje
28 Jul 14 Beograd traži Ivanovićevo oslobađanje

Kancelarija za KiM Vlade Srbije saopštila je da Oliver Ivanović, koji se od januara nalazi u pritvoru, zbog sumnje da je umešan u ratne zločine i ubistva na Kosovu, treba odmah da bude oslobođen.

>>>
optužnica-za-protjerivanje-i-ubistva-u-kozarcu
25 Jul 14 Optužnica za protjerivanje i ubistva u Kozarcu

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Mitar Vlašenko, Rade Vlašenko i Drago Končar optuženi su za zločine protiv čovječnosti, za progone i ubistva 1992. godine u Kozarcu, u blizini Prijedora.

>>>
optuženi-negirali-krivicu-za-zločine-u-trnovu
25 Jul 14 Optuženi negirali krivicu za zločine u Trnovu

Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza negirali su krivicu za zločine počinjene nad civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti na širem području općine Trnovo.

>>>
bivši-pripadnici-ovk-teško-pretukli-zatvorenika
23 Jul 14 Bivši pripadnici OVK "teško pretukli zatvorenika"

Svedokinja na suđenju bivšim pripadnicima takozvane Dreničke grupe OVK, optuženim za zlostavljanje zatvorenika tokom rata na Kosovu, rekla je kako je njen suprug pretučen u zatvoru OVK.

>>>
bivši-pripadnik-hvo-optužen-za-zlostavljanje-zatvorenika
22 Jul 14 Bivši pripadnik HVO optužen za zlostavljanje zatvorenika

Ivan Zelenika, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), optužen je za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u logoru "Heliodrom" 1993. godine u Mostaru.

>>>
bivši-pripadnici-abih-optuženi-za-zlostavljanje
18 Jul 14 Bivši pripadnici ABiH optuženi za zlostavljanje

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Raseme Handanović i Elmedina Čauševića zbog sumnje da su na području Konjica počinili zločin protiv civilnog stanovništva.

>>>
osuđeni-za-ubistva-kod-prijedora
18 Jul 14 Osuđeni za ubistva kod Prijedora

Bivši pripadnici bošnjačkih snaga Semir Alukić i Fikret Hirkić osuđeni su za ubistvo dva srpska civila i pokušaj ubistva još dva 1992. godine kod Prijedora.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-optužen-za-smrtonosne-batine
17 Jul 14 Bivši pripadnik VRS optužen za smrtonosne batine

Bivši pripadnik Vojne policije Blagoje Vlačić optužen je da je na smrt pretukao trojicu bošnjačkih civila, koji su bili zatvoreni u improvizovanom zatvoru u restoranu u Šekovićima u maju 1993. godine.

>>>
ponovno-suđenje-u-slučaju-lovas-tek-u-septembru
17 Jul 14 Ponovno suđenje u slučaju Lovas tek u septembru

Iako je početak ponovljenog suđenja za 13 pripadnika srpskih oružanih snaga zbog ubisva desetina civila u hrvatskom selu Lovas 1991. godine bio zakazan za februar, suđenje će početi tek u septembru.

>>>
optužnica-za-višestruka-silovanja-u-odžaku
16 Jul 14 Optužnica za višestruka silovanja u Odžaku

Četiri bivša pripadnika HVO optužena su za zločine nad civilima, uključujući višestruka silovanja, mučenja i ponižavajuća seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti na području Odžaka u ljeto 1992. godine.

>>>
holandski-mirovnjak-se-sjeća-uplašenih-muškaraca-u-potočarima
16 Jul 14 Holandski mirovnjak se sjeća uplašenih muškaraca u Potočarima

Iskaz nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona UN, koji je imao zadatak da štiti Srebrenicu 1995. godine, opisuje kako su srpske snage odvojile bošnjačke muškarce od njihovih porodica.

>>>
tužilaštvo-šešelj-nema-pravo-na-odštetu
15 Jul 14 Tužilaštvo: Šešelj nema pravo na odštetu

Tužilaštvo je zatražilo od Haškog tribunala da obaci zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je tražio odštetu od 12 miliona evra, zato što se u pritvoru nalazi 11 godina.

>>>
optužnica-za-mučenja-i-ubistva-na-prvoj-liniji
15 Jul 14 Optužnica za mučenja i ubistva na prvoj liniji

Pera Radišić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za navodne zločine protiv civila počinjene na području Teslića 1992. i 1993. godine.

>>>
ponavlja-se-suđenje-siminim-četnicima
15 Jul 14 Ponavlja se suđenje "Siminim četnicima"

Presuda šestorici bivših pripadnika paravojne grupe "Simini četnici", koji su bili osuđeni za ubistvo 28 civila, uključujući i decu, tokom rata u BiH, ukinuta je i naređeno je ponovno suđenje.

>>>
zagreb-traži-izručenje-milana-martića
14 Jul 14 Zagreb traži izručenje Milana Martića

Protiv bivšeg lidera Srba u Hrvatskog Milana Martića, koji u Estoniji služi kaznu zatvora za ratne zločine, izdat je evropski nalog za hapšenje, zbog sumnje da je učestvovao u bombardovanju dva grada u Hrvatskoj.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena