bivši-pripadnik-vrs-osuđen-za-silovanje-maloljetnice
19 Sep 14 Bivši pripadnik VRS osuđen za silovanje maloljetnice

Duško Soleša, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1992. godine.

>>>
premlaćivanja-i-mučenje-glađu-u-hadžićima
19 Sep 14 Premlaćivanja i mučenje glađu u Hadžićima

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze bivših zatočenika koji su kazali da su osobe srpske nacionalnosti u logorima na području te općine bili premlaćivani i mučeni glađu.

>>>
bivši-pripadnici-vrs-optuženi-za-masovna-ubistva-u-bihaću
18 Sep 14 Bivši pripadnici VRS optuženi za masovna ubistva u Bihaću

Željko Stanarević i Dragan Dopuđa, bivši pripadnici VRS, optuženi su za progon civila bošnjačke nacionalnosti na području općine Bihać, uključujući ubistvo 11 zatvorenika.

>>>
počelo-suđenje-bivšem-pripadniku-hvo-za-ubistvo-maloljetnika
18 Sep 14 Počelo suđenje bivšem pripadniku HVO za ubistvo maloljetnika

Pred Kantonalnim sudom u Zenici počelo je suđenje Ivi Crepulji, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane (HVO), za ubistvo maloljetnog civila 1993. godine na području Kaknja.

>>>
bivši-komandant-srba-u-hrvatskoj-oslobođen-za-progon
17 Sep 14 Bivši srpski komandant u Hrvatskoj oslobođen za progon

Gojko Eror, bivši komandant Srba u Hrvatskoj je, zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi za proterivanje nesrpskih civila 1991. godine iz sela Berak u blizini Vukovara, gde je ubijeno 28 ljudi.

>>>
podignuta-optužnica-za-zločine-u-mostaru
17 Sep 14 Podignuta optužnica za zločine u Mostaru

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petorice nekadašnjih pripadnika Armije BiH (ABiH) za zločine nad hrvatskim civilima počinjene tokom 1993. na području općine Mostar.

>>>
mladićev-saradnik-nismo-granatirali-civile-u-sarajevu
17 Sep 14 Mladićev saradnik: Nismo granatirali civile u Sarajevu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji pripadnik Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je da njegova brigada nije imala teško naoružanje za napade na Sarajevo, niti obučene snajperiste.

>>>
svakondnevno-zlostavljanje-stalno-silovanje-u-dretelju
16 Sep 14 "Svakondnevno zlostavljanje i silovanje" u Dretelju

Edib Buljubašić, bivši zamenik komandanta u logoru Dretelj kod Čapljine, svjedočeći u svoju korist rekao je da su srpski zatočenici u ovom objektu svakodnevno zlostavljani, a žene silovane.

>>>
u-višegradu-nije-bilo-zločina-protiv-čovječnosti
16 Sep 14 U Višegradu "nije bilo zločina protiv čovječnosti"

Braniteljica Ljubomira Tasića, optuženog za ubistva i druge ratne zločine 1992. godine na području Višegrada, rekla je da tužilaštvo nije dokazalo široki i sistematični napad na Bošnjake.

>>>
optuženi-na-smrt-pretukli-bošnjaka-iz-kotor-varoši
16 Sep 14 Optuženi "na smrt pretukli Bošnjaka" iz Kotor-Varoši

Svjedokinja na suđenju sedmorici bosanskih Srba, optuženih za umešanost u zatvaranje i ubijanje Bošnjaka i Hrvata u Kotor-Varoši, rekla je da je njen sin bio zarobljen i pretučen na smrt.

>>>
kosovski-albanac-svedočio-o-premlaćivanju-u-likovcu
15 Sep 14 Kosovski Albanac svedočio o premlaćivanju u Likovcu

Svedok na suđenju bivšim pripadnicima takozvane "Dreničke grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za zlostavljanje zatvorenika za vreme sukoba 1998. i 1999. godine, rekao je da su ga optuženi teško pretukli.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-nije-došao-na-izjašnjenje
15 Sep 14 Bivši pripadnik VRS nije došao na izjašnjenje

Dragan Samardžija, bivši pripadnik VRS, optužen za učešće u napadima na bošnjačka selu u blizini Ključa u kojima je ubijeno na stotine ljudi, nije se pojavio na ročištu o izjašnjavanju o krivnji, zato što se nalazi na lečenju u Beogradu.

>>>
počelo-suđenje-pripadniku-abih-za-ubistva-hrvatskih-civila
12 Sep 14 Počelo suđenje pripadniku ABiH za ubistva hrvatskih civila

Prvi svjedok na suđenju za ubistva hrvatskih civila počinjena u mjestu Počulice (općina Vitez) ispričao je kako je čuo rafal, a nedugo nakon toga kod doma je vidio i ranjenike.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-krije-se-u-šumi
11 Sep 14 Bivši pripadnik VRS "krije se u šumi"

Tužilaštvo BiH je zatražilo raspisivanje potjernice za bivšim pripadnikom VRS Milošem Zekićem, koji je pobjegao nakon što je optužen za ubistvo četiri civila 1992. godine na području Šekovića.

>>>
šešelj-hrvatska-predložila-razmenu-stanovništva
10 Sep 14 Šešelj: Hrvatska predložila razmenu stanovništva

Hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a ne srpski političari, predložio je da Hrvatska i Srbija razmene deo stanovništva, rekao je Vojislav Šešelj pred Haškim tribunalom.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena