bivši-pripadnici-armije-bih-osuđeni-za-zlostavljanje
04 Mar 15 Bivši pripadnici Armije BiH osuđeni za zlostavljanje

Dvojica bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH) osuđena su na po tri i po godine zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika u kasarni u Bihaću.

Više
uhapšeni-osumnjičeni-za-zločine-u-rogatici
04 Mar 15 Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Rogatici

Policija je uhapsila petoricu bivših pripadnika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) zbog sumnje da su učestvovali u ubistvima, silovanjima i protivpravnim zatočenjima civila 1992. godine.

Više
pet-osoba-optuženo-za-zločin-u-štrpcima
03 Mar 15 Pet osoba optuženo za zločin u Štrpcima

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika snaga Republike Srpske za ubistvo 20 putnika, koji su pre 22 godine oteti iz voza u Štrpcima u BiH.

Više
osuđen-na-15-godina-za-zločine-u-prozoru
03 Mar 15 Osuđen na 15 godina za zločine u Prozoru

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Jukića na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima, uključujući učešće u prisilnim nestancima, premlaćivanju i pljački u Prozoru 1993.

Više
produžen-pritvor-ivanoviću
26 Feb 15 Produžen pritvor Ivanoviću

Oliveru Ivanoviću, kome se sudi za ratne zločine i navodno izdavanje naredbe za ubistva kosovskih Albanaca, produžen je pritvor za još dva meseca, uprkos molbi srpskog predsednika da bude pušten da se brani sa slobode.

Više
bivše-pripadnice-vrs-osuđene-za-mučenje-bolničarke
26 Feb 15 Bivše pripadnice VRS osuđene za mučenje bolničarke

Bora Kuburić i Radmila Banjac osuđene su na po četiri godine zatvora zbog mučenja zarobljene bolničarke Armije Republike BiH (ARBiH) sredinom ljeta 1992. godine u Bosanskoj Krupi.

Više
poslanik-sns-a-na-crvenoj-poternici-interpola
25 Feb 15 Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

Interpol je raspisao crvene poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga, uključujući i jednog poslanika SNS-a, zbog optužbi da su u aprilu 1999. godine počinili ratne zločine.

Više
čuvar-u-logoru-se-izvinio-zlostavljanim-srbima
24 Feb 15 Čuvar u logoru se izvinio zlostavljanim Srbima

Bivši zamjenik zapovjednika logora Dretelj Hrvatskih odbrambenih snaga priznao je da je 1992. godine zlostavljao srpske zatvorenike i zamolio za oprost.

Više
novo-suđenje-za-ratne-zločine-u-kerestincu
19 Feb 15 Novo suđenje za ratne zločine u Kerestincu

U Zagrebu je počelo novo suđenje petorici bivših hrvatskih vojnika optuženih za mučenje i seksualno zlostavljanje srpskih ratnih zarobljenika u vojnom zatvoru Keresrtinec.

Više
ivanović-viđen-sa-ubicama-iz-mitrovice
19 Feb 15 Ivanović "viđen sa ubicama iz Mitrovice"

Svedok tužilaštva izjavio je da je video lidera GI "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića sa grupom pripadnika paravojne policije koji su u aprilu 1999. godine ubili četvoricu Albanaca u Mitrovici.

Više
hapšenje-zbog-zločina-u-livnu
17 Feb 15 Hapšenje zbog zločina u Livnu Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Muamira Jašarevića i Seada Velagića zbog sumnje da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom na području Livna. Više
potvrđena-presuda-za-ubistva-u-džamiji-u-prijedoru
16 Feb 15 Potvrđena presuda za ubistva u džamiji u Prijedoru

Trojica bivših pripadnika snaga bosanskih Srba osuđeni su na ukupno 63 godine zatvora zbog ubistva bošnjačkih civila ispred džamije u selu Čarkovo kod Prijedora 1992. godine.

Više
osuđen-na-14-godina-zatvora-za-silovanje-i-ubistvo-u-višegradu
13 Feb 15 Osuđen na 14 godina za silovanje i ubistvo u Višegradu

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Dragan Šekarić osuđen je na 14 godina zatvora za ubistvo i silovanje počinjeno u ljeto 1992. godine u selu Kosovo Polje u općini Višegrad.

Više
srbi-zatvarili-bošnjake-radi-njihove-zaštite
12 Feb 15 Srbi zatvarili Bošnjake "radi njihove zaštite"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom rekao je da Muslimani, koji su u ljeto 1992. godine bili zatvoreni u logoru Trnopolje kod Prijedora, nisu zlostavljani.

Više
svjedok-protjerivani-nelojalni-muslimani
11 Feb 15 Svjedok: Protjerivani nelojalni Muslimani

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane rekao je da su srpske vlasti u Sanskom Mostu sa proljeća 1992. godine planirale da protjeraju “ekstremne” i “nelojalne” Muslimane.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena