ivanović-se-izjasnio-da-nije-kriv-za-ratne-zločine
18 Dec 14 Ivanović se izjasnio da nije kriv za ratne zločine

Oliver Ivanović i druga četiri optužena izjavili su na suđenju koje je počelo u Mitrovici da nisu krivi za ratne zločine.

Više
optužen-za-zločine-u-mostaru
18 Dec 14 Optužen za zločine u Mostaru

Bivši pripadnik Hrvatskog Vijeća Odbrane Mile Puljić optužen je za učešće u zločinima nad Bošnjacima počinjenim za vrijeme rata, koji uključuju hapšenja, mučenja i odvođenje ljudi na prinudne radove na prvu liniju fronta, te u živi štit.

Više
uhapšeno-deset-osoba-zbog-zločina-u-zvorniku
16 Dec 14 Uhapšeno deset osoba zbog zločina u Zvorniku

Bivši pripadnici policije i Vojske Republike Srpske osumnjičeni su za masovni progon Bošnjaka u julu 1992. godine kada je ubijeno 67 civila iz sela na području opštine Zvornik.

Više
osuđeni-na-po-tri-godine-zatvora-za-ubistvo-u-ratu-u-bih
16 Dec 14 Osuđeni na po tri godine zatvora za ubistvo u ratu u BiH

Bivši policajci Slobodan Tarandžić i Duško Zec osuđeni su na po tri godine zatvora zbog ubistva Bošnjaka u Republici Srpskoj 1993. godine.

Više
optuženi-nije-bio-blizu-mesta-masakra-u-trusini
15 Dec 14 Optuženi “nije bio blizu mesta masakra u Trusini“

Svjedok je izjavio da je njegova istraga pokazala da Nihad Bojadžić, bivši zamenik komadanata jedinice “Zulfirkar“ ABiH, nije bio blizu Trusine kada je ubijeno više od 20 Hrvata iz BiH.

Više
podignuta-optužnica-protiv-15-srba-za-zločin-u-zecovima
12 Dec 14 Podignuta optužnica protiv 15 Srba za zločin u Zecovima

Bivši pripadnici vojske i policije Republike Srpske i lokalni srpski zvaničnici optuženi su za učešće u masovnim ubistvima, silovanjima i mučenju Bošnjaka u leto 1992. godine u selu Zecovi kod Prijedora.

Više
predao-se-osumnjičeni-za-zločine-u-foči
12 Dec 14 Predao se osumnjičeni za zločine u Foči

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Radoman Fundup, koji se sumnjiči da je 1992. godine u Foči ubio nekoliko civila uključujući i decu od šest i 13 godina, predao se policiji.

Više
svjedok-srpske-snage-pomagale-lojalnim-bošnjacima
11 Dec 14 Svjedok: Srpske snage pomagale lojalnim Bošnjacima

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je na suđenju Ratku Mladiću da su Bošnjaci koji su bili lojalni srpskim vlastima u oblasti Rogatice premešteni 1992. godine zbog pretnji sa muslimanske strane.

Više
loše-zdravstveno-stanje-optuženih-odlaže-presude
11 Dec 14 Loše zdravstveno stanje optuženih odlaže presude

Predsednik Haškog tribunala upozorio je da se dugoočekivane presude na suđenjima za ratne zločine Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Vojislavu Šešelju odlažu zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Više
pripadnici-abih-optuženi-za-silovanje-u-ratu
10 Dec 14 Pripadnici ABiH optuženi za silovanje u ratu

Državno tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH) koji se terete za silovanje žene srpske nacionalnosti 1994. godine na području općine Bihać.

Više
bivši-pripadnici-vrs-osuđeni-za-zločine-u-prijedoru
09 Dec 14 Bivši pripadnici VRS osuđeni za zločine u Prijedoru

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske Goran Nišević i Milenko Berić osuđeni su na po šest godina zatvora za ubistvo dva civila bošnjačke nacionalnosti u opštini Prijedor 1992. godine

Više
optuženi-za-ubistva-u-trpinju-izjasnili-se-da-nisu-krivi
09 Dec 14 Optuženi za ubistva u Trpinju izjasnili se da nisu krivi

Desetorici bivših pripadnika snaga hrvatskih Srba sudi se za ubistvo 24 civila i ratna zarobljenika 1991. godine u Trpnju blizu Vukovara.

Više
osumnjičeni-za-zločine-u-busovači-priznao-krivicu
08 Dec 14 Osumnjičeni za zločine u Busovači priznao krivicu

Bivši pripadnik snaga bosanskih Hrvata Drago Vukadinović, optužen za zlostavljanje i prebijanje žene u blizini Busovače 1992. godine, priznao je krivicu za taj zločin.

Više
počelo-suđenje-za-ubistva-u-kozarcu
03 Dec 14 Počelo suđenje za ubistva u Kozarcu

Suđenje trojici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), optuženih za ubistva i progon Bošnjaka 1992. godine u Kozarcu nedaleko od Prijedora, počelo je u Sarajevu.

Više
pripadnici-vrs-zapalili-žene-u-kući
01 Dec 14 Pripadnici VRS "zapalili žene u kući"

Svjedok Državnog tužilaštva kazao je na suđenju Petru Kovačeviću za zločine počinjene u Višegradu da je od komšija saznao kako je njegova majka spaljena s još dvije žene u jednoj kući u selu Zlatnik u opštini Višegrad.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena