svjedočenje-o-zločinu-u-školi-u-kalinoviku
18 Apr 14 Svjedočenje o zločinu u školi u Kalinoviku

Prva svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen na području Kalinovika ispričala je kako je njen suprug 1992. godine izveden iz osnovne škole i potom ubijen.

>>>
potvrđena-presuda-za-ubistvo-žene-u-jablanici
18 Apr 14 Bivši vojnik osuđen za ubistvo žene u Jablanici

Bivši pripadnik Armije Bosne i Hercegovine Zahrudin Šćuk osuđen je na šest godina zatvora za ubistvo jedne žene u selu Krkača u blizini Jablanice 1993. godine.

>>>
bivši-pripadnik-plavih-orlova-odbacuje-krivicu
17 Apr 14 Bivši pripadnik "Plavih orlova" odbacuje krivicu

Bivši vojnik Milun Kornjača, optužen za zatvaranje, mučenje i ubistva Bošnjaka u Čajniču 1992. godine, rekao je da on nema veze sa tim zločinima.

>>>
počelo-suđenje-za-zločine-u-prozoru
17 Apr 14 Počelo suđenje za zločine u Prozoru

Suđenje Nikoli Mariću, optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen nad Bošnjacima u Prozoru, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

>>>
potvrđena-optužnica-za-zločin-u-kiseljaku
16 Apr 14 Potvrđena optužnica za zločin u Kiseljaku

Četiri bivša pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane, čije je hapšenje izazvalo proteste, optuženi su za mučenje i nečovječno postupanje prema ratnim zarobljenicima 1993. godine.

>>>
svjedok-se-seća-kako-mu-je-supruga-poginula-u-kokinom-selu
15 Apr 14 Svjedok se seća kako mu je supruga poginula u Kokinom Selu

Na suđenju Draganu Šekariću, optuženom za zločine počinjene 1992. i 1993. u Goraždu i Višegradu, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio kako mu je prilikom bijega iz goraždanskog naselja Kokino Selo poginula supruga.

>>>
proces-pomirenja-u-hrvatskoj-zaustavljen
14 Apr 14 "Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-osuđen-zbog-maltretiranja-zarobljenika
14 Apr 14 Popović osuđen zbog maltretiranja zarobljenika

Okružni sud u Bijeljini osudio je bivšeg pripadnika Vojne policije VRS Velimira Popovića zvanog Vela na pet godina zatvora zbog fizičkog i psihičkog maltretiranja ratnih zarobljenika 1992. u logorima Stari i Novi Ugljevik.

>>>
smanjena-kazna-mikuliću
10 Apr 14 Smanjena kazna Mikuliću

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Dražena Mikulića na godinu i po zatvora za zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjene 1993. u Dretelju kod Čapljine.

>>>
negirali-krivicu-za-zločin-u-kotor-varoši
10 Apr 14 Negirali krivicu za zločin u Kotor-Varoši

Sedmorica optuženih izjasnili su se u srijedu pred Državnim sudom da nisu krivi za zločin počinjen 1992. u Kotor-Varoši.

>>>
tužilac-traži-osuđujuću-presudu-za-masakr-u-sijekovcu
09 Apr 14 Tužilac traži osuđujuću presudu za masakr u Sijekovcu

U završnoj riječi na suđenju za zločine počinjene u Bosanskom Brodu, Državno tužilaštvo je zatražilo da Zemir Kovačević bude proglašen krivim za ubistva, pljačku i nezakonito hapšenje civila srpske nacionalnosti.

>>>
tužilaštvo-traži-dugotrajni-zatvor-za-džeku
09 Apr 14 Tužilaštvo traži dugotrajni zatvor za Džeku

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da optuženi Edin Džeko bude osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora zbog zločina počinjenih u Trusini kod Konjica, kao i Jablanici.

>>>
svjedoci-se-prisjećaju-pogibija-u-kokinom-selu
07 Apr 14 Svjedoci se prisjećaju pogibija u Kokinom Selu

Na suđenju Draganu Šekariću, optuženom za zločine počinjene u Goraždu i Višegradu, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o pogibijama i ranjavanju Bošnjaka u mjestu Podlozje, zvano i Kokino Selo, 22. maja 1992. godine.

>>>
u-francuskoj-uhapšen-radomir-šušnjar
04 Apr 14 U Francuskoj uhapšen Radomir Šušnjar

U Francuskoj je uhapšen Radomir Šušnjar, osumnjičeni da je učestvovao u ubistvima civila u Pionirskoj ulici u Višegradu 1992. godine, a Državno tužilaštvo uskoro očekuje njegovo izručenje BiH.

>>>
potvrđena-optužnica-za-zločin-u-bosanskoj-krupi
03 Apr 14 Potvrđena optužnica za zločin u Bosanskoj Krupi

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu protiv Bore Kuburić i Radmile Banjac, bivših pripadnica Vojske Republike Srpske (VRS), za ratni zločin počinjen u ljeto 1992. godine u mjestu Radić, u blizini Bosanske Krupe.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena