oficiri-vojske-republike-srpske-osuđeni-za-srebrenicu
30 Jan 15 Oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni za Srebrenicu

Haški tribunal odbacio je žalbe petorice bivših oficira Vojske Republike Srpske i proglasio ih krivim za genocid i druge zločine počinjene u julu 1995. na području Srebrenice.

Više
bivši-policajci-optuženi-za-zločine-u-operaciji-oluja
27 Jan 15 Bivši policajci optuženi za zločine u operaciji Oluja

Bivši zamenik komandanta specijalne hrvatske policije Željko Sačić i pripadnik specijalne policijske jedinice Franjo Drljo optuženi su za ratne zločine nad sprskim civilima počinjene u avgustu 1995. godine.

Više
podignuta-optužnica-za-masakr-nad-67-bošnjaka
23 Jan 15 Podignuta optužnica za masakr nad 67 Bošnjaka

Desetorica bivših visokih pripadnika vojnih i policijskih jedinica bosanskih Srba optuženi su za progon i ubistva najmanje 67 Bošnjaka u ljeto 1992. godine na području Zvornika.

Više
svedočenje-protiv-ivanovića-neubedljivo
22 Jan 15 Svedočenje protiv Ivanovića "neubedljivo"

Odbrana Olivera Ivanovića, optuženog da je u aprilu 1999. godine pripadnicima paravojne policijske jedinice naredio da ubiju nekoliko Albanaca, kaže da navodni očevidac nije dokazao njegovu krivicu.

Više
svedok-ivanović-vođa-paravojne-policijske-jedinice
21 Jan 15 Svedok: Ivanović vođa paravojne policijske jedinice

Svedok na suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću rekao je da je video optuženog sa paravojnom policijskom jedinicom koja je 1999. godine ubila nekoliko Albanaca.

Više
tužilaštvo-ponovo-traži-vraćanje-šešelja-u-haag
21 Jan 15 Tužilaštvo ponovo traži vraćanje Šešelja u Haag

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je po drugi put da Raspravno vijeće optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji vrati u sudski pritvor u Sheveningenu.

Više
bih-šest-bivših-vojnika-optuženo-za-silovanje
20 Jan 15 BiH: Šest bivših vojnika optuženo za silovanje

Tužilaštvo BiH podiglo je tri optužnice protiv šest bivših pripadnika hrvatskih i snaga bosanskih Srba za seksualno zlostavljanje u vrijeme rata i druge zločine počinjene u Srebrenici, Odžaku i Sanskom Mostu.

Više
hag-odbio-zahtev-da-se-šešelj-vrati-u-pritvor
13 Jan 15 Hag odbio zahtev da se Šešelj vrati u pritvor

Haški tribunal odbio je zahtev tužilaštva da lider radikala Vojislav Šešelj, koji je pušten na privremenu slobodu radi lečenja, bude vraćen u pritvor.

Više
ukinuta-presuda-glavašu-za-ratne-zločine
13 Jan 15 Poništena presuda Glavašu za ratne zločine

Hrvatski ustavni sud poništio je presudu vrhovnog suda, kojom je Branimir Glavaš, bivši general i političar, osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine.

Više
smanjena-kazna-za-silovanje-u-vitezu
08 Jan 15 Smanjena kazna za silovanje u Vitezu

Apelaciono vijeće Suda BiH je sa devet na osam godina smanjilo kaznu bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća odbrane Anti Kovaću, osuđenom za učešće u nezakonitom zatvaranju i silovanju 1993. godine u Vitezu.

Više
produžen-pritvor-petorici-osumnjičenih-za-štrpce
06 Jan 15 Produžen pritvor petorici osumnjičenih za Štrpce

Sud BiH produžio je pritvor petorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, osumnjičenih za otmicu 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

Više
optuženi-negiraju-krivicu-za-zločin-u-čajniču
05 Jan 15 Optuženi negiraju krivicu za zločin u Čajniču

Četvorica bivših pripadnika Vojske Republike Srpske negirali su krivicu za ubistvo šest bošnjačkih civila, među kojima je bilo i dvoje djece, kao i za druge zločine u istočnoj Bosni 1992. godine.

Više
bih-traži-produženje-pritvora-osumnjičenima-za-štrpce
05 Jan 15 BiH traži produženje pritvora osumnjičenima za Štrpce

Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora sedmorici osumnjičenih za otmicu 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

Više
četiri-bivša-vojnika-optužena-za-ratne-zločine
24 Dec 14 Četiri bivša vojnika optužena za ratne zločine

Tužilaštvo BiH podiglo je tri nove optužnice za ratne zločine, kojima su bivši pripadnici hrvatskih i snaga bosanskih Srba optuženi za nasilje u Sanskom Mostu, Odžacima, Bosanskom Brodu i Osmacima.

Više
tadiću-povećana-kazna-za-ubistva-u-bihaću
23 Dec 14 Tadiću povećana kazna za ubistva u Bihaću

Bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Đuru Tadiću, osuđenom za učešće u ubistvima 18 ljudi, uključujići i jednu devojčicu 1992. godine, povećana je kazna sa 10 na 13 godina zatvora.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena