razrešene-sudije-u-procesu-protiv-ljimaja
01 Oct 14 Razrešene sudije u procesu protiv Ljimaja

Sudije na suđenju bivšem komadantu OVK, a sada političaru, Fatmiru Limaju, i još devetorici bivših pripadnika OVK, optuženih za zlostavljanja u logoru Klečka razrešene su nakon tvrdnji o pristrasnosti.

>>>
karadžić-u-završnoj-riječi-kazao-da-je-nevin
01 Oct 14 Karadžić u završnoj riječi kazao da je nevin

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić počeo je svoju završnu riječ pred sudom u Hagu insistiranjem na tome da on nije odgovoran za planiranje zločina, uključujući genocid.

>>>
svjedok-zatvorenici-u-rogatici-nisu-protjerani
01 Oct 14 Svjedok: Zatvorenici u Rogatici nisu protjerani

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću je izjavio da snage bosanskih Srba nisu protjerale nesrpske zatvorenike u Rogatici, kao što se navodi u optužnici.

>>>
fhp-srbija-spora-u-procesuiranju-ratnih-zločina
30 Sep 14 FHP: Srbija spora u procesuiranju ratnih zločina

Broj ratnih zločina i žrtava daleko premašuje broj sudskih procesa u Srbiji u protekloj deceniji, a visokopozicionirani počinioci i dalje izmiču pravdi, navedno je u novom izveštaju Fonda za humanitarno pravo.

>>>
karadžić-utjecao-na-intenzitet-terora-u-sarajevu
30 Sep 14 Karadžić utjecao na intenzitet terora u Sarajevu

Drugog dana iznošenja završnih rječi na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši lider bosanskih Srba optužen je da je predvodio kampanju terora nad građanima tokom opsade Sarajeva.

>>>
zatražena-stroža-kazna-za-besramnog-pripadnika-hvo
30 Sep 14 Zatražena stroža kazna za "besramnog" pripadnika HVO

Tužilaštvo je zatražilo strožu kaznu za Željka Jukića, koji osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti, uključujući mučenja i pljačke 1993. godine u Prozoru.

>>>
suđenje-radovanu-karadžiću-ušlo-u-završnu-fazu
29 Sep 14 Suđenje Karadžiću ušlo u završnu fazu

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Radovana Karadžića, pošto je pred Haškim tribunalom počelo iznošenje završnih riječi na suđenju za ratne zločine bivšem lideru bosanskih Srba.

>>>
svedok-sumnja-da-je-merčep-bio-komandant-merčepovaca
26 Sep 14 Svedok sumnja da je Merčep bio komandant "Merčepovaca"

Penzionisani hrvatski general posvedočio je da Tomislav Merčep, optužen da je policijskoj jedinici "Merčepovci" naredio da ubija civile, možda zapravo nije kontrolisao oficire koji su počinili zločin.

>>>
bivši-pripadnik-hvo-tukao-zatvorenike-u-atomskom-skloništu
26 Sep 14 Bivši pripadnik HVO "tukao zatvorenike u atomskom skloništu"

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je optuženi Nikola Marić 1993. godine u atomskom skloništu preduzeća “Unis” udarao pištoljem po glavi.

>>>
bivši-bokser-negira-učešće-u-ratnim-zločinima
25 Sep 14 Bivši bokser negira učešće u ratnim zločinima

Mensur Peljto, bivši svjetski šampion u boksu, negirao je krivicu za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima 1992. godine, u vrijeme kada je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

>>>
šainović-služi-kaznu-u-švedskoj
25 Sep 14 Šainović će služiti kaznu u Švedskoj

Nikola Šainović, bivši potpredsednik vlade SR Jugoslavije, osuđen za ratne zločine na Kosovu, biće četvrta osoba sa prostora Balkana, osuđena za ratne zločine, koja će kaznu služiti u Švedskoj.

>>>
mladićev-vojnik-muslimanske-paravojske-palile-srpske-kuće
23 Sep 14 Mladićev vojnik: Muslimanske paravojske palile srpske kuće

Nekadašnji pripadnik VRS-a Božidar Krnojelac svjedočio je u korist bivšeg komandanta Ratka Mladića da su snage Bošnjaka palile srpske kuće 1992. godine na području Foče.

>>>
osmorica-optužena-za-ubistva-u-rogatici
22 Sep 14 Osmorica optužena za ubistva u Rogatici

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv osam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, zbog ubistva 20 civila, uglavnom žena, djece i starijih osoba 1992. godine na području Rogatice.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-osuđen-za-silovanje-maloljetnice
19 Sep 14 Bivši pripadnik VRS osuđen za silovanje maloljetnice

Duško Soleša, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen je na šest godina zatvora zbog silovanja maloljetnice 1992. godine.

>>>
premlaćivanja-i-mučenje-glađu-u-hadžićima
19 Sep 14 Premlaćivanja i mučenje glađu u Hadžićima

Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, Tužilaštvo BiH pročitalo je iskaze bivših zatočenika koji su kazali da su osobe srpske nacionalnosti u logorima na području te općine bili premlaćivani i mučeni glađu.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena