drenička-grupa-žali-se-na-presudu
28 Jul 15 Drenička grupa žali se na presudu

Bivši pripadnici takozvane Dreničke grupe Oslobodilačke vojske Kosova kažu da će se žaliti na osuđujuće presude za ratne zločine nad civilima počinjene za vreme sukoba 1998-1999. godine.

Više
osuđeni-na-po-šest-godina-zbog-ubistva-civila
07 Jul 15 Osuđeni na po šest godina zbog ubistva civila

Bivši policajci Nebojša Lončarević i Boran Makivić osuđeni su na po šest godina zatvora zbog ubistva jednog civila u Banjaluci u ljeto 1992. godine.

Više
tužilaštvo-traži-da-se-preinači-presuda-stanišiću-i-simatoviću
06 Jul 15 Tužilaštvo traži da se preinači presuda Stanišiću i Simatoviću

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da se preinači oslobađajuća presuda bivšim zvaničnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

Više
bivši-pripadnik-armije-bih-oslobođen-optužbu
06 Jul 15 Bivši pripadnik Armije BiH oslobođen optužbi

Sud BiH oslobodio je nekadašnjeg pripadnika Armije BiH Jasmina Čolomana optužbi za zločin počinjen 1993. nad Hrvatima na području Viteza.

Više
odbačen-deo-optužbi-protiv-merčepa
03 Jul 15 Odbačen deo optužbi protiv Merčepa

Hrvatsko tužilaštvo odbacilo je optužbe protiv bivšeg ratnog komandanta policije Tomislava Merčepa da je svojoj jedinici naredio da počini ubistva, ali se on i dalje tereti za to što nije sprečio ubistva.

Više
bih-osumnjičeni-za-ratne-zločine-izručen-iz-amerike
03 Jul 15 BiH: Osumnjičeni za ratne zločine izručen iz Amerike

Almaz Nezirović, osumnjičen za ratne zločine počinjene na području Dervente, izručen je BiH iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Više
oliver-ivanović-naredio-bacanje-bombi
29 Jun 15 Oliver Ivanović “naredio bacanje bombi”

Svedok optužbe na suđenju lideru kosovskih Srba tvrdi da je video kako Ivanović naređuje svojim ljudima da bacaju bombe na albanske stanove tokom sukoba 2000. godine.

Više
pripadnik-snaga-bosanskih-srba-osuđen-za-silovanje-u-ratu
29 Jun 15 Pripadnik snaga bosanskih Srba osuđen za silovanje u ratu

Sud BiH osudio je Slavka Savića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na osam godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje u Vogošći, blizu Sarajeva, 1993. godine.

Više
ukupno-24-godine-zatvora-za-masakr-u-sotinu
26 Jun 15 Ukupno 24 godine zatvora za masakr u Sotinu

Sud u Beogradu osudio je dvojicu bivših pripadnika srpskih snaga u Hrvatskoj na ukupno 24 godine zatvora, zbog ubistva 16 civila 1991. godine u mestu Sotin.

Više
osuđeni-na-20-godina-za-silovanje-djevojčice
24 Jun 15 Osuđeni na 20 godina za silovanje djevojčice

Prvostepenom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković su osuđeni na po deset godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja 14-godišnjakinje u Kotor-Varoši 1992. godine, a ta presuda bi mogla da pomogne drugim žrtvama ratnih zločina da dobiju odštetu.

Više
uhapšeno-osam-osoba-zbog-zločina-u-ljubuškom
18 Jun 15 Uhapšeno osam osoba zbog zločina u Ljubuškom

Po naredbi Tužilaštva BiH, u Hercegovini je uhapšeno osam bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad bošnjačkim zatvorenicima na području Ljubuškog.

Više
šešelj-zbog-bolesti-ne-može-u-hag
17 Jun 15 Šešelj zbog bolesti ne može u Hag

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kome je Haški tribunal naložio da se vrati u pritvor, još prima hemoterapiju i zbog toga ne može da se vrati u Hag.

Više
simini-četnici-oslobođeni-za-ubistvo-28-roma
16 Jun 15 "Simini četnici" oslobođeni za ubistvo 28 Roma

Sud u Beogradu je šest bivših pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" oslobodio optužbi za ubistvo 28 romskih civila, među kojima je bilo i dece, 1992. godine u blizini Zvornika.

Više
bivši-pripadnici-hvo-osuđeni-za-zlostavljanje-u-dretelju
10 Jun 15 Bivši pripadnici HVO osuđeni za zlostavljanje u Dretelju

Apelaciono vijeće suda BiH osudilo je nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Veselka i Ivu Raguža na po tri godine zatvora zbog zlostavljanja četvorice zatvorenika 1993. u logoru Dretelj kod Čapljine.

Više
šainović-traži-prevremeno-puštanje-na-slobodu
09 Jun 15 Šainović traži prevremeno puštanje na slobodu

Bivši potpredsednik vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i kaznu služi u Švedskoj, zatražio je da bude prevremeno pušten na slobodu.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena