uskoro-presuda-za-zlostavljanje-zatvorenika-u-kladnju
30 Oct 14 Uskoro presuda za zlostavljanje zatvorenika u Kladnju

Na suđenju bivšem policajcu rezervnog sastava Harizu Habiboviću, optuženom za zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. godine u mjestu Stupari kod Kladnja, uskoro će biti izrečena presuda.

>>>
dvojica-bosanskih-srba-osuđena-za-masakr-u-višegradu
29 Oct 14 Dvojica bosanskih Srba osuđena za masakr u Višegradu

Bivši pripadnici rezervnog sastava policije Predrag Milisavljević i Miloš Pantelić osuđeni su na po 20 godina zatvora za ubistvo 48 bošnjačkih civila s područja Višegrada 1992. godine.

>>>
počelo-suđenje-za-ratne-zločine-u-trnovu
28 Oct 14 Počelo suđenje za ratne zločine u Trnovu

Trojica bivših vojnika optuženi su za učešće u ubistvima, hapšenjima, zatvaranju Srba i paljenju njihovih kuća u selima na području Trnova blizu Sarajeva 1992. godine.

>>>
svjedok-kovačević-mi-je-ubio-oca
27 Oct 14 Svjedok: Kovačević mi je ubio oca

Na suđenju bivšem pripadniku vojske Republike Srpske Petru Kovačeviću, svjedok tužilaštva ispričala kako je od komšija saznala da joj je optuženi ubio oca 1992. godine blizu Višegrada.

>>>
bih-podigla-pet-optužnica-za-ratne-zločine
27 Oct 14 BiH podigla pet optužnica za ratne zločine

Bivši vojnik Republike Srpske optužen za silovanje u Vogošći blizu Sarajeva, dok su četvorica bivših vojnika Armije BIH optuženi za umešanost u ubistva sedam ratnih zatvorenika.

>>>
uskoro-presuda-za-masakr-u-dusini
24 Oct 14 Uskoro presuda za masakr u Dusini

Tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu za bivšeg pripadnika Armije BiH Vehida Subotića, optuženog da je naredio masakr u selu Dusina 1993. godine, dok odbrana ističe da je on nevin.

>>>
adžić-osuđen-za-napadanje-ranjenih-zatvorenika
23 Oct 14 Četiri godine zatvora za napad na ranjene zatvorenike

Perica Adžić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen je na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina nad ranjenim zarobljenicima u improvizovanoj bolesničkoj sobi 1993. godine u Žepču.

>>>
rackoviću-dat-alibi-za-nasilje-u-višegradu
22 Oct 14 Svedoci mu dali alibi za zločine u Višegradu

Dvojica bivših sprskih vojnika rekla su da je njihov saborac Vitomir Racković zapravo bio na prvoj liniji fronta u isto vreme kada je 1992. godine navodno napadao sela u oblasti Višegrada.

>>>
vlastimir-đorđević-će-služiti-kaznu-u-nemačkoj
22 Oct 14 Vlastimir Đorđević će služiti kaznu u Nemačkoj

Bivši visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vlastimir Đorđević biće poslat u Nemačku na odsluženje 18-godišnje kazne zatvora, zbog zločina nad Albancima na Kosovu.

>>>
tri-policajca-iz-republike-srpske-optužena-za-zlostavljanja-u-bileći
21 Oct 14 Bivši policajci optuženi za zlostavljanja u Bileći

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je na suđenju trojici bivših policajaca, optuženih za zlostavljanje zatvorenika nesrpske nacionalnosti, da su zatvorenici 1992. godine mučeni u policijskoj stanici i u Đačkom domu u Bileći.

>>>
martić-traži-premeštaj-iz-estonije
20 Oct 14 Martić traži premeštaj iz Estonije

Bivši ministar hrvatskih Srba Milan Martić, koji se nalazi na odsluženju 35-godišnje kazne zatvora za ratne zločine, želi da bude premešten iz Estonije, jer tvrdi da su zatvorski uslovi loši.

>>>
bivši-pripadnik-abih-oslobođen-za-ratne-zločine
17 Oct 14 Bivši pripadnik ABiH oslobođen za ratne zločine

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Hajrudina Trleta optužbi za ratni zločin počinjen na području Kalesije.

>>>
svjedok-srpske-snage-čuvale-civile
17 Oct 14 Svjedok: Srpske snage čuvale civile

Svjedok Odbrane Ratka Mladića kazao je pred Haškim tribunalom da su civili svih nacionalnosti bili smješteni 1992. godine u školu “Veljko Vlahović” u Rogatici samo radi njihove bezbjednosti.

>>>
uhašena-dvojica-osumnjičenih-za-ubistva-u-čajniču
16 Oct 14 Uhašena dvojica osumnjičenih za ubistva u Čajniču

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su bivše pripadnike Vojske Republike Srpske, zbog sumnje da su 1992. godine na području Čajniča ubili bošnjačke civile.

>>>
tri-osumnjičena-za-ratne-zločine-uhapšena-u-bih
15 Oct 14 Tri osumnjičena za ratne zločine uhapšena u BiH

Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsila je tri osobe, dvojicu bivših pripadnika hrvatskih snaga i jednog pripadnika Armije BiH, koji se sumnjiče za zločine u Livnu i Mostaru, počinjene tokom rata devedesetih.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena