oliver-ivanović-naredio-bacanje-bombi
29 Jun 15 Oliver Ivanović “naredio bacanje bombi”

Svedok optužbe na suđenju lideru kosovskih Srba tvrdi da je video kako Ivanović naređuje svojim ljudima da bacaju bombe na albanske stanove tokom sukoba 2000. godine.

Više
pripadnik-snaga-bosanskih-srba-osuđen-za-silovanje-u-ratu
29 Jun 15 Pripadnik snaga bosanskih Srba osuđen za silovanje u ratu

Sud BiH osudio je Slavka Savića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na osam godina zatvora zbog silovanja Bošnjakinje u Vogošći, blizu Sarajeva, 1993. godine.

Više
ukupno-24-godine-zatvora-za-masakr-u-sotinu
26 Jun 15 Ukupno 24 godine zatvora za masakr u Sotinu

Sud u Beogradu osudio je dvojicu bivših pripadnika srpskih snaga u Hrvatskoj na ukupno 24 godine zatvora, zbog ubistva 16 civila 1991. godine u mestu Sotin.

Više
osuđeni-na-20-godina-za-silovanje-djevojčice
24 Jun 15 Osuđeni na 20 godina za silovanje djevojčice

Prvostepenom presudom Suda BiH Bosiljko i Ostoja Marković su osuđeni na po deset godina zatvora zbog seksualnog zlostavljanja 14-godišnjakinje u Kotor-Varoši 1992. godine, a ta presuda bi mogla da pomogne drugim žrtvama ratnih zločina da dobiju odštetu.

Više
uhapšeno-osam-osoba-zbog-zločina-u-ljubuškom
18 Jun 15 Uhapšeno osam osoba zbog zločina u Ljubuškom

Po naredbi Tužilaštva BiH, u Hercegovini je uhapšeno osam bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane zbog sumnje da su počinile ratni zločin nad bošnjačkim zatvorenicima na području Ljubuškog.

Više
šešelj-zbog-bolesti-ne-može-u-hag
17 Jun 15 Šešelj zbog bolesti ne može u Hag

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, kome je Haški tribunal naložio da se vrati u pritvor, još prima hemoterapiju i zbog toga ne može da se vrati u Hag.

Više
simini-četnici-oslobođeni-za-ubistvo-28-roma
16 Jun 15 "Simini četnici" oslobođeni za ubistvo 28 Roma

Sud u Beogradu je šest bivših pripadnika paravojne grupe "Simini četnici" oslobodio optužbi za ubistvo 28 romskih civila, među kojima je bilo i dece, 1992. godine u blizini Zvornika.

Više
bivši-pripadnici-hvo-osuđeni-za-zlostavljanje-u-dretelju
10 Jun 15 Bivši pripadnici HVO osuđeni za zlostavljanje u Dretelju

Apelaciono vijeće suda BiH osudilo je nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Veselka i Ivu Raguža na po tri godine zatvora zbog zlostavljanja četvorice zatvorenika 1993. u logoru Dretelj kod Čapljine.

Više
šainović-traži-prevremeno-puštanje-na-slobodu
09 Jun 15 Šainović traži prevremeno puštanje na slobodu

Bivši potpredsednik vlade SR Jugoslavije Nikola Šainović, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina na Kosovu i kaznu služi u Švedskoj, zatražio je da bude prevremeno pušten na slobodu.

Više
hrvatska-sudi-martiću-u-odsustvu
02 Jun 15 Hrvatska sudi Martiću u odsustvu

Lideru srpskih pobunjenika za vreme rata u Hrvatskoj, Milanu Martiću, biće suđeno u odsustvu zbog navodne organizacije raketiranja hrvatskih gradova 1995. godine.

Više
euleks-presuda-dreničkoj-grupi-nije-politička
01 Jun 15 Euleks: Presuda "Dreničkoj grupi" nije politička

Tužioci Euleksa odbacili su tvrdnje kosovskih političara da je politika igrala bilo kakvu ulogu na suđenju bivšim komandantima Oslobodilačke vojske Kosova.

Više
bivši-policajci-osuđeni-za-zločine-u-belom-manastiru
29 May 15 Bivši policajci osuđeni za zločine u Belom Manastiru

Trojica bivših srpskih policajaca u Hrvatskoj osuđena su za ubijanje i zlostavljanje nesrpskih civila u Belom Manastiru 1991. godine za vreme rata u Hrvatskoj.

Više
pripadnici-dreničke-grupe-osuđeni-za-ratne-zločine
27 May 15 Osuđeni bivši pripadnici Dreničke grupe

Dvojica bivših visokih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Sami Luštaku i Sulejman Selimi osuđeni su za zločine nad civilima, počinjene za vreme sukoba 1998-1999. godine.

Više
potvrđena-presuda-za-ubistva-u-sijekovcu
27 May 15 Potvrđena presuda za ubistva u Sijekovcu

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Zemir Kovačević osuđen na deset godina zatvora zbog učešća u ubistvima, maltretiranju i pljački srpskih civila u martu i aprilu 1992. na području Sijekovca (općina Bosanski Brod).

Više
srbiji-naloženo-da-šešelja-vrati-u-hag
26 May 15 Srbiji naloženo da Šešelja vrati u Hag

Haški tribunal zatražio je od vlasti u Beogradu da lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelje vrati u pritvor, pošto je prekršio uslove za privremeni boravak na slobodi.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena