uskoro-presuda-za-masakr-u-dusini
24 Oct 14 Uskoro presuda za masakr u Dusini

Tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu za bivšeg pripadnika Armije BiH Vehida Subotića, optuženog da je naredio masakr u selu Dusina 1993. godine, dok odbrana ističe da je on nevin.

>>>
adžić-osuđen-za-napadanje-ranjenih-zatvorenika
23 Oct 14 Četiri godine zatvora za napad na ranjene zatvorenike

Perica Adžić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen je na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina nad ranjenim zarobljenicima u improvizovanoj bolesničkoj sobi 1993. godine u Žepču.

>>>
rackoviću-dat-alibi-za-nasilje-u-višegradu
22 Oct 14 Svedoci mu dali alibi za zločine u Višegradu

Dvojica bivših sprskih vojnika rekla su da je njihov saborac Vitomir Racković zapravo bio na prvoj liniji fronta u isto vreme kada je 1992. godine navodno napadao sela u oblasti Višegrada.

>>>
vlastimir-đorđević-će-služiti-kaznu-u-nemačkoj
22 Oct 14 Vlastimir Đorđević će služiti kaznu u Nemačkoj

Bivši visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Vlastimir Đorđević biće poslat u Nemačku na odsluženje 18-godišnje kazne zatvora, zbog zločina nad Albancima na Kosovu.

>>>
tri-policajca-iz-republike-srpske-optužena-za-zlostavljanja-u-bileći
21 Oct 14 Bivši policajci optuženi za zlostavljanja u Bileći

Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je na suđenju trojici bivših policajaca, optuženih za zlostavljanje zatvorenika nesrpske nacionalnosti, da su zatvorenici 1992. godine mučeni u policijskoj stanici i u Đačkom domu u Bileći.

>>>
martić-traži-premeštaj-iz-estonije
20 Oct 14 Martić traži premeštaj iz Estonije

Bivši ministar hrvatskih Srba Milan Martić, koji se nalazi na odsluženju 35-godišnje kazne zatvora za ratne zločine, želi da bude premešten iz Estonije, jer tvrdi da su zatvorski uslovi loši.

>>>
bivši-pripadnik-abih-oslobođen-za-ratne-zločine
17 Oct 14 Bivši pripadnik ABiH oslobođen za ratne zločine

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Hajrudina Trleta optužbi za ratni zločin počinjen na području Kalesije.

>>>
svjedok-srpske-snage-čuvale-civile
17 Oct 14 Svjedok: Srpske snage čuvale civile

Svjedok Odbrane Ratka Mladića kazao je pred Haškim tribunalom da su civili svih nacionalnosti bili smješteni 1992. godine u školu “Veljko Vlahović” u Rogatici samo radi njihove bezbjednosti.

>>>
uhašena-dvojica-osumnjičenih-za-ubistva-u-čajniču
16 Oct 14 Uhašena dvojica osumnjičenih za ubistva u Čajniču

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su bivše pripadnike Vojske Republike Srpske, zbog sumnje da su 1992. godine na području Čajniča ubili bošnjačke civile.

>>>
tri-osumnjičena-za-ratne-zločine-uhapšena-u-bih
15 Oct 14 Tri osumnjičena za ratne zločine uhapšena u BiH

Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsila je tri osobe, dvojicu bivših pripadnika hrvatskih snaga i jednog pripadnika Armije BiH, koji se sumnjiče za zločine u Livnu i Mostaru, počinjene tokom rata devedesetih.

>>>
onesvijestila-se-tokom-svjedočenja-o-ubistvu-sina
15 Oct 14 Onesvijestila se tokom svjedočenja o ubistvu sina

Svjedokinja se onesvijestila u sudnici dok je svjedočila kako je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane Ivo Crepuja 1993. godine ubio njenog sina u selu blizu Zenice.

>>>
haški-tribunal-se-zatvara-2017-godine
14 Oct 14 Haški tribunal se zatvara 2017. godine

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaće sa radom 2017. godine, nakon što bude izrečena poslednja presuda za ratne zločine, rekao je predsednik suda Teodor Meron.

>>>
počelo-suđenje-za-zločine-u-višegradu
13 Oct 14 Počelo suđenje za zločine u Višegradu

Suđenje bivšem vojniku Petru Kovačeviću, optuženom za navodne zločine protiv čovječnosti 1992. godine u Višegradu, uključujući učešće u ubistvima, silovanjima i progonu bošnjačkog stanovništva, počelo je u Sarajevu.

>>>
bivši-vojnik-abih-optužen-za-zlostavljanje-srpskog-zatvorenika
10 Oct 14 Bivši vojnik ABiH optužen za zlostavljanje srpskog zatvorenika

Bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) Muradif Salkić optužen je za prebijanje i mučenje srpskog civila u junu 1992. godine u selu Kozlovac kod Tuzle.

>>>
eu-kritikuje-balkan-zbog-procesuiranja-ratnih-zločina
09 Oct 14 EU: Sporo procesuiranje ratnih zločina na Balkanu

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku navodi se da Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija i dalje neprihvatjivo sporo napreduju kada je reč o procesuiranju ratnih zločina.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena