milan-nedić-čeka-rehabilitaciju
27 Jul 15 Počinje proces za rehabilitaciju Nedića

Sud u Beogradu trebalo bi da počne proces za rehabilitaciju Milana Nedića, predsednika kolaboracionističke vlade u Srbiji za vreme Drugog svetskog rata, koga su jugoslovenski komunisti označili kao ratnog zločinca.

Više
srbija-tvrdi-da-će-sprečiti-prijem-kosova-u-unesko
27 Jul 15 Srbija tvrdi da će sprečiti prijem Kosova u Unesko

Beograd poručuje da će se boriti protiv zahteva Prištine za članstvo u Unesku, navodeći da Kosovo nije država i da ne može da zaštiti srpske verske spomenike i kulturnu baštinu.

Više
škola-kod-trstenika-dobija-ime-po-dobrici-ćosiću
24 Jul 15 Škola kod Trstenika dobija ime po Dobrici Ćosiću

Osnovna škola u selu Velika Drenova, gde je rođen Dobrica Ćosić, dobiće ime po ovom piscu, političaru i poborniku srpskog nacionalizma.

Više
obeležena-godišnjica-ubistva-14-kosovskih-srba
23 Jul 15 Obeležena godišnjica ubistva 14 kosovskih Srba

Srpski zvaničnik oštro je kritikovao vlasti u Prištini zbog toga što nisu istražili ubistvo 14 srpskih civila u selu na Kosovu, neposredno po završetku rata 1999. godine.

Više
srbija-i-bih-izrazile-posvećenost-dobrosusedskim-odnosima
22 Jul 15 Srbija i BiH izrazile posvećenost dobrosusedskim odnosima

Nakon napada na srpskog premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, lideri dve zemlje sastali su se u Beogradu i obećali da će zajedno raditi na tome da sve sporove iz prošlosti ostave za sobom.

Više
tači-nije-ubedio-poslanike-da-glasaju-za-specijalni-sud
22 Jul 15 Tači nije ubedio poslanike da glasaju za specijalni sud

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači nije uspeo da ubedi poslanike svoje stranke, koji su glasali protiv formiranja specijalnog suda za bivše pripadnike OVK, da promene mišljenje.

Više
četiri-osobe-privedene-u-bih-zbog-napada-na-vučića
22 Jul 15 U BiH privedene četiri osobe zbog napada na Vučića

Policija je na kratko privela četiri osobe osumnjičene za učešće u napadu na srpskog premijera Aleksandra Vučića na komemoraciji povodom 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Više
raste-pritisak-britanije-zbog-suda-za-ratne-zločine
21 Jul 15 Raste pritisak Britanije zbog suda za ratne zločine

Visoka britanska diplomatska predstavnica, baronesa Džojs Analej, izjavila je da Priština mora da ispuni obećanje i formira novi specijalni sud koji bi trebalo sudi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova za ratne zločine.

Više
obezbeđenje-se-izvinilo-vučiću-zbog-napada-u-srebrenici
21 Jul 15 Obezbeđenje se izvinilo Vučiću zbog napada u Srebrenici

Direktor agencije "Securitas" iz BiH izvinio se srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, zbog toga što nije sprečen napad na njega na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Više
srbi-sa-kosova-protiv-imenovanja-ulice-po-nataši-kandić
21 Jul 15 Srbi sa Kosova protiv imenovanja ulice po Nataši Kandić

Srpski političari u opštini Klina protive se predlogu da jedna ulica dobije ime po aktivistkinji za ljudska prava Nataši Kandić, navodeći da ona njih ne predstavlja.

Više
hrvatska-i-srbija-razmenjuju-teške-reči-zbog-oluje
20 Jul 15 Hrvatska i Srbija razmenjuju teške reči zbog "Oluje"

Političari iz Zagreba i Beograda razmenjuju teške reči uoči predstojeće 20. godišnjice operacije Oluja, kojom je slomljena kontrola srpskih pobunjenika na hrvatskoj teritoriji.

Više
srpski-general-uhapšen-u-crnoj-gori
20 Jul 15 Srpski general uhapšen u Crnoj Gori

Crnogorska policija uhapsila je generala Borislava Đukića po hrvatskoj poternici, koja ga tereti za umešanost u rušenje jedne brane za vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Više
svedok-na-suđenju-ivanoviću-pregovarao-sa-kfor-om
16 Jul 15 Svedok na suđenju Ivanoviću pregovarao sa KFOR-om

Svedok na suđenju Oliveru Ivanoviću rekao je pred sudom u Mitrovici da je učestvovao u pregovorima između optuženog i NATO, a u vezi sa prebacivanjem nekoliko albanskih porodica iz njihovih kuća za vreme nemira u Mitrovici u februaru 2000. godine.

Više
kosovski-susedi-obećavaju-dodatne-napore-za-povratak-izbeglica
16 Jul 15 Kosovski susedi obećavaju dodatne napore za povratak izbeglica

Predstavnici kosovskih suseda sastali su se u Prištini kako bi razgovarali o zajedničkim naporima za povratak oko 20,000 ljudi raseljenih za vreme rata na Kosovu, a koji su spremni da se vrate.

Više
srbija-traži-istragu-napada-na-vučića
13 Jul 15 Srbija traži istragu napada na Vučića

Srbija je zatražila detaljnu istragu o tome ko je bacao kamenje i flaše sa vodom na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici, a srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić napad je nazvao pokušajem ubistva.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena