peticija-da-se-ivanović-brani-sa-slobode
17 Apr 14 Peticija da se Ivanović brani sa slobode

Vlada Srbije i stranka uhapšenog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, koji je optužen za ratne zločine, pokrenuli su peticiju za njegovo oslobađanje.

>>>
kosovo-i-albanija-obeležili-godišnjicu-egzodusa
16 Apr 14 Kosovo i Albanija obeležili godišnjicu egzodusa

U Prištini i Tirani obeležena je 15. godišnjica egzodusa na Kosovu kada je na hiljade Albanaca napustilo svoje domove bežeći od sukoba sa srpskim snagama.

>>>
srbin-sa-kosova-uhapšen-zbog-ubistva
16 Apr 14 Srbin sa Kosova uhapšen zbog ubistva

Policija Euleksa uhapsila je jednog Srbina zbog navodnog učešća u ubistvu, koje povezano sa nasilnim protestima na severu Kosova 2000. godine.

>>>
napredak-u-pregovorima-ne-zavisi-od-slučaja-đinđić
16 Apr 14 Napredak u pregovorima "ne zavisi od slučaja Đinđić"

Otkrivanje pozadine ubistva premijera Zorana Đinđića doprineće napretku Srbije na putu ka članstvu u EU, ali nije direktan uslov za uspeh pregovora, rekli su u Evropskoj komisiji za BIRN.

>>>
srbija-rehabilitovala-kraljicu-mariju
15 Apr 14 Srbija rehabilitovala kraljicu Mariju

Sud u Beogradu rehabilitovao je kraljicu Mariju Karađorđević, pošto je doneo odluku da joj je komunistička vlast nelegalno oduzela imovinu i državljanstvo 1947. godine.

>>>
romeo-i-julija-povezuju-beograd-i-prištinu
14 Apr 14 "Romeo i Julija" povezuju Beograd i Prištinu

Glumci iz Srbije i sa Kosova udružili su snage kako bi napravili zajedničku predstavu "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u pokušaju da promovišu međusobno razumevanje i povezanost.

>>>
kosovo-će-od-eu-tražiti-osnivanje-novog-suda
14 Apr 14 Kosovo će od EU tražiti osnivanje novog suda

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da će od Evropske unije zatražiti da osnuje specijalni sud izvan Kosova koji bi se bavio ratnim zločinima, koji su počinjeni devedesetih, pošto je obezbedila saglasnost svih partija.

>>>
hrv-podržava-novi-sud-za-ratne-zločine
11 Apr 14 HRV podržava novi sud za ratne zločine

Hjuman rajts voč smatra da bi kosovski parlament trebalo da odobri osnivanje specijalnog suda, koji bi bio u inostranstvu i koji bi se bavio ratnim i drugim teškim zločinima iz rata na Kosovu.

>>>
izručen-milutin-babić
09 Apr 14 Srbija izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću saopćilo je da je Milutin Babić iz Ključa, koji je osumnjičen za zločin počinjen u Bosanskom Petrovcu, izručen iz Srbije.

>>>
počuča-priveden-zbog-pretnji-ženama-u-crnom
08 Apr 14 Počuča priveden zbog pretnji Ženama u crnom

Portparolu policije Radomiru Počuči u ponedeljak je određen pritvor do 30 dana zbog pretnji Ženama u crnom, nakon što su one obeležile godišnjicu od ratnih zločina srpskih snaga na Kosovu.

>>>
srbija-ponovo-otvara-istragu-u-raškoj
08 Apr 14 Srbija ponovo otvara istragu u Raškoj

Srpske vlasti ponovo su počele ispitivanja terena u blizini Raške, gde se, prema sumnjama, nalazi masovna grobnica sa telima Albanaca koje su navodno ubile srpske snage tokom rata na Kosovu.

>>>
un-izbeglicama-iz-hrvatske-ne-treba-zaštita
07 Apr 14 UN: Izbeglicama iz Hrvatske ne treba zaštita

Ujedinjene nacije izdale su preporuku da ljudi koji su izbegli tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. više ne bi trebalo da imaju status izbeglica sada kada je zemlja ušla u EU.

>>>
jahjaga-podržava-novi-tribunal-za-ratne-zločine
04 Apr 14 Jahjaga podržava novi tribunal za ratne zločine

Predsednica Kosova rekla je da je voljna da sarađuje sa novim međunarodnim sudom koji bi se bavio ratnim zločinima i navodnom trgovinom organima tokom sukoba devedesetih.

>>>
eu-osuđuje-pretnje-ženama-u-crnom
04 Apr 14 EU osuđuje pretnje Ženama u crnom

Delegacija Evropske unije u Beogradu saopštila je da bi vlasti trebalo da preduzmu akciju, pošto je portparol srpske policije pozvao huligane da se obračunaju sa Ženama u crnom.

>>>
hrvatska-odbacuje-tužbu-srbije-kao-neosnovanu
01 Apr 14 Hrvatska odbacuje tužbu Srbije kao "neosnovanu"

Zagreb je pred Međunarodnim sudom pravde naveo da tvrdnje Beograda da je Hrvatska počinila genocid nad Srbima tokom rata od 1991. do 1995. "nemaju nikakvog osnova" i da ne mogu biti dokazane.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena