nikolić-i-vučić-osudili-napade-na-dikovića
30 Jan 15 Nikolić i Vučić osudili "napade na Dikovića"

Predsednik i premijer Srbije izjavili su da navodi iz novog izveštaja FHP-a da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković počinio ratne zločine na Kosovu predstavljaju pokušaj da se uništi kredibilitet vojske.

Više
fhp-diković-umešan-u-ratne-zločine-na-kosovu
29 Jan 15 FHP: Diković umešan u ratne zločine na Kosovu

Ljubiša Diković, načelnik generalštaba Vojske Srbije, odgovoran je za napad na četiri sela na Kosovu, kada je ubijeno najmanje 69 civila, navodi se u novom izveštaju Fonda za humanitarno pravo.

Više
kosovska-opozicija-poziva-na-novi-protest
29 Jan 15 Kosovska opozicija poziva na novi protest

Opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio je novi protest u Prištini, nakon što je u sukobima demonstranata i policije ove nedelje povređeno 170 ljudi.

Više
spc-izazvala-nezadovoljstvo-zbog-odlikovanja-šešelja
29 Jan 15 SPC izazvala nezadovoljstvo zbog odlikovanja Šešelja

Srpska pravoslavna crkva naišla je na kritike pošto je lideru radikala Vojislavu Šešelju dodeljen orden Belog anđela, jer je ocenjeno da je to uvreda za žrtve sukoba devedesetih.

Više
hrv-kritikuje-zemlje-balkana-zbog-stanja-ljudskih-prava
29 Jan 15 HRV kritikuje zemlje Balkana zbog stanja ljudskih prava

Vlade zemalja Zapadnog Balkana treba da intenziviraju napore za unapređenje zaštite ljudskih prava u pogledu njihovih evropskih integracija, saopštio je Hjuman rajts voč.

Više
beograd-traži-oslobađanje-ivanovića
28 Jan 15 Beograd traži oslobađanje Ivanovića

Srpska vlada pozvala je Euleks da Oliveru Ivanoviću dozvoli da se brani sa slobode, kako bi se sprečilo dalje narušavanje odnosa između Srba i Albanaca.

Više
kosovski-političari-razmenjuju-optužbe-nakon-protesta
28 Jan 15 Kosovski političari razmenjuju optužbe nakon protesta

Vlada Kosova optužila je opozicione lidere da pokušavaju da nasilno preuzmu vlast, nakon što je u skobima na protestu u Prištini povređeno više od 170 ljudi, dok opozicija za nemire krivi policiju.

Više
suzavac-na-protestu-opozicije-u-prištini
27 Jan 15 Desetine povređenih na protestu u Prištini

Na protestu u Prištini došlo je do žestokih sukoba policije i nekoliko hiljada demonstranata koji traže smenu ministra Aleksandra Jablanovića, koga optužuju da je uvredio albanske žrtve.

Više
kosovska-vlada-odbila-zahteve-demonstranata
26 Jan 15 Kosovska vlada odbila zahteve demonstranata

Vlada Kosova odbila je ultimatum opozicije, koja je tražila smenu ministra Jablanovića i zbog čije izjave je tokom vikenda organizovan veliki protest koji se završio sukobima sa policijom.

Više
sukobi-na-protestima-na-kosovu
26 Jan 15 Sukobi na protestima na Kosovu

Demonstranti su se sukobili sa policijom na protestu u Prištini na kome se u subotu okupilo nekoliko hiljada ljudi, koji su tražili smenu ministra Jablanovića, kao i da Kosovo preuzme punu kontrolu nad kombinatom Trepča.

Više
porodice-ubijenih-radnika-rts-a-protiv-poređenja-sa-šarli-ebdo
23 Jan 15 Porodice ubijenih radnika RTS-a protiv poređenja sa Šarli Ebdo

Porodice radnika Radio-televizije Srbije, koji su poginuli u NATO bombardovanju 1999. godine, poručuju da im smeta poređenje sa napadom na francuski časopis Šarli Ebdo.

Više
svedočenje-protiv-ivanovića-neubedljivo
22 Jan 15 Svedočenje protiv Ivanovića "neubedljivo"

Odbrana Olivera Ivanovića, optuženog da je u aprilu 1999. godine pripadnicima paravojne policijske jedinice naredio da ubiju nekoliko Albanaca, kaže da navodni očevidac nije dokazao njegovu krivicu.

Više
svedok-ivanović-vođa-paravojne-policijske-jedinice
21 Jan 15 Svedok: Ivanović vođa paravojne policijske jedinice

Svedok na suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću rekao je da je video optuženog sa paravojnom policijskom jedinicom koja je 1999. godine ubila nekoliko Albanaca.

Više
tužilaštvo-ponovo-traži-vraćanje-šešelja-u-haag
21 Jan 15 Tužilaštvo ponovo traži vraćanje Šešelja u Haag

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je po drugi put da Raspravno vijeće optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji vrati u sudski pritvor u Sheveningenu.

Više
amnesti-srbija-ne-rešava-problem-prisilnih-nestanaka
21 Jan 15 Amnesti: Srbija ne rešava problem prisilnih nestanaka

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je, u izveštaju podnetom Ujedinjenim nacijama, navela da Srbija ne primenjuje međunarodnu konvenciju za zaštitu ljudi od otmica iza kojih stoji država, čiji je potpisnik.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena