srbi-u-hrvatskoj-legitimno-tražili-svoju-državu
22 Jul 14 Srbi u Hrvatskoj "legitimno tražili svoju državu"

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić rekao je na suđenju pred Tribunalom u Hagu da su Srbi u Hrvatskoj, nakon raspada Jugoslavije, kao i Hrvati s pravom želeli nezavisnu državu.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-silovanja-u-foči
21 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju silovanja u Foči

Bivši pripadnici snaga bosanskih Srba rekli su na suđenju Ratku Mladiću da su za ratne zločine u Foči odgovorni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore.

>>>
završena-istraga-u-kosovskom-selu-rezala
18 Jul 14 Završena istraga u kosovskom selu Rezala

Stručnjaci sudske medicine otkirili su samo nekoliko ljudskih ostataka u grobnici u kosovskom selu Rezala, što je razbilo nade da će tu biti pronađeni ostaci više od 40 žrtava masakra.

>>>
hadžić-negira-veze-sa-arkanom
17 Jul 14 Hadžić negira veze sa Arkanom

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić rekao je na suđenju u Hagu da nije sarađivao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, uprkos fotografijama i snimcima tužilaštva koji govore suprotno.

>>>
pretnja-rušenjem-uznemirila-srbe-na-severu-kosova
17 Jul 14 Pretnja rušenjem uznemirila Srbe na severu Kosova

Izjava kosovskog ministra da će poslati buldožere kako bi srušili nove spomenike, koje su u Mitrovici postavili i Albanci i Srbi, uznemirila je Srbe.

>>>
ponovno-suđenje-u-slučaju-lovas-tek-u-septembru
17 Jul 14 Ponovno suđenje u slučaju Lovas tek u septembru

Iako je početak ponovljenog suđenja za 13 pripadnika srpskih oružanih snaga zbog ubisva desetina civila u hrvatskom selu Lovas 1991. godine bio zakazan za februar, suđenje će početi tek u septembru.

>>>
hadžić-jna-odgovorna-za-zločine-u-vukovaru
16 Jul 14 Hadžić: JNA odgovorna za zločine u Vukovaru

Odgovornost za zločine počinjene 1991. godine u Vukovaru snosi Jugoslovenska narodna armija, koja je kontrolisala grad, rekao je bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić na suđenju u Haškom tribunalu.

>>>
potraga-za-ostacima-u-kosovskom-selu-rezala
16 Jul 14 Potraga za ostacima u kosovskom selu Rezala

Eksperti sudske medicine traže dokaze u grobnici u kosovskom selu Rezala, gde su srpske snage navodno ubile 42 Albanca u aprilu 1999. godine.

>>>
tužilaštvo-šešelj-nema-pravo-na-odštetu
15 Jul 14 Tužilaštvo: Šešelj nema pravo na odštetu

Tužilaštvo je zatražilo od Haškog tribunala da obaci zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja, koji je tražio odštetu od 12 miliona evra, zato što se u pritvoru nalazi 11 godina.

>>>
ponavlja-se-suđenje-siminim-četnicima
15 Jul 14 Ponavlja se suđenje "Siminim četnicima"

Presuda šestorici bivših pripadnika paravojne grupe "Simini četnici", koji su bili osuđeni za ubistvo 28 civila, uključujući i decu, tokom rata u BiH, ukinuta je i naređeno je ponovno suđenje.

>>>
peticija-da-un-istraži-silovanja-u-vreme-rata
14 Jul 14 Peticija da UN istraži silovanja u vreme rata

Vlasti na Kosovu i aktivisti za ljudska prava pokrenuli su peticiju kojom od Ujedinjenih nacija traže da sačini izveštaj o silovanjima počinjenim tokom rata na Kosovu.

>>>
srbija-potrošila-800-000-evra-u-hagu
14 Jul 14 Srbija potrošila 800 000 evra u Hagu

Srbija je do sada potrošila više od 800 000 evra za pravno zastupanje pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju međusobnih tužbi za genocid Srbije i Hrvatske.

>>>
potvrđena-oslobađajuća-presuda-za-zločine-u-čelebićima
14 Jul 14 Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Čelebićima

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu za bivšeg pripadnika Armije BiH Samira Hondu i oslobodio ga optužbi za zlostavljanje srpskih civila 1992. godine u logoru Čelebići.

>>>
žene-u-crnom-obeležile-godišnjicu-genocida-u-srebrenici
11 Jul 14 Žene u crnom obeležile godišnjicu genocida u Srebrenici

Uz pojačano prisustvo policije, i uprkos pretnjama, predstavnici nevladnih organizacija predvođeni Ženama u crnom odali su počast bošnjačkim žrtvama masakra u Srebrenici.

>>>
šešelj-ostaje-u-pritvoru
10 Jul 14 Šešelj ostaje u pritvoru

Nakon nedelja spekulacija da bi Vojslav Šešelj mogao biti pušten na slobodu do izricanja presude, Haški tribunal je odlučio da lider radikala mora da ostane u pritvoru.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena