srbija-nema-dokaze-protiv-stojanovića
05 Mar 15 Vukčević: Nemamo dokaze protiv Stojanovića

Srpsko tužilaštvo tvrdi da nema dokaze protiv poslanika SNS-a Momira Stojanovića za kojim je raspisana Interpolova crvena poternica, zbog navodnih ratnih zločina za vreme rata na Kosovu.

Više
kosovo-nezadovoljstvo-zbog-predloga-za-odlikovanja-nataše-kandić
04 Mar 15 Kosovo: Predlog za odlikovanje Nataše Kandić izazvao nezadovoljstvo

Plan gradonačelnice Đakovice da osnivačicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić odlikuje za njen rad na otkrivanju ratnih zločina naišao je na protivljenje predstavnika udruženja porodica žrtava.

Više
pet-osoba-optuženo-za-zločin-u-štrpcima
03 Mar 15 Pet osoba optuženo za zločin u Štrpcima

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika snaga Republike Srpske za ubistvo 20 putnika, koji su pre 22 godine oteti iz voza u Štrpcima u BiH.

Više
tužilaštvo-traži-da-se-nastavi-suđenje-hadžiću
02 Mar 15 Tužilaštvo traži da se nastavi suđenje Hadžiću

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da suđenje bivšem lideru hrvatskih Srba Goranu Hadžiću bude nastavljeno uprkos tome što ima rak i možda nije u stanju da prisustvuje suđenju.

Više
ponovo-pokrenut-postupak-za-rehabilitaciju-draže
27 Feb 15 Ponovo pokrenut postupak za rehabilitaciju Draže

Postupak za rehabilitaciju četničkog vođe Dragoljuba Mihailovića, koji je 1946. godine osuđen za veleizdaju i kolaboraciju sa nacistima, ponovo je otvoren pred Višim sudom u Beogradu.

Više
uskoro-optužnica-u-slučaju-štrpci
27 Feb 15 Uskoro optužnica u slučaju Štrpci

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je, tačno 22 godine pošto su pripadnici srpskih snaga iz voza u Štrpcima oteli 20 putnika i zatim ih ubili, najavilo da će narednih dana podići optužnicu.

Više
nema-rešenja-u-slučaju-novaka-đukića
27 Feb 15 Godinu dana slobode Novaka Đukića

Iako je prošlo preko četiri mjeseca otkako je za generalom Vojske Republike Srpske (VRS) Novakom Đukićem raspisana međunarodna potjernica, i dalje nema indicija da će ga srpske vlasti uhapsiti.

Više
produžen-pritvor-ivanoviću
26 Feb 15 Produžen pritvor Ivanoviću

Oliveru Ivanoviću, kome se sudi za ratne zločine i navodno izdavanje naredbe za ubistva kosovskih Albanaca, produžen je pritvor za još dva meseca, uprkos molbi srpskog predsednika da bude pušten da se brani sa slobode.

Više
odbijen-hadžićev-zahtev-za-privremeno-oslobađanje
26 Feb 15 Odbijen Hadžićev zahtev za privremeno oslobađanje

Haški tribunal je odbio zahtev bivšeg lidera hrvatskih Srba Gorana Hadžića, koji je tražio privremeno oslobađanje radi lečenja u Srbiji.

Više
poslanik-sns-a-na-crvenoj-poternici-interpola
25 Feb 15 Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

Interpol je raspisao crvene poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga, uključujući i jednog poslanika SNS-a, zbog optužbi da su u aprilu 1999. godine počinili ratne zločine.

Više
hadžić-traži-izuzeće-sudskog-psihologa
25 Feb 15 Hadžić traži izuzeće sudskog psihologa

Bivši lider hrvatskih Srba Goran Hadžić, kome se u Hagu sudi za ratne zločine, tvrdi da mu je psiholog u pritvoru rekao da se osloni na veru u boga kako bi mu to dalo snagu.

Više
srpski-vetetani-traže-brzo-usvajanje-zakona
24 Feb 15 Srpski veterani traže brzo usvajanje zakona

Udruženja ratnih veterana, koja su prošle godine protestovala zbog neisplaćenih dnevnica još iz ratova devedesetih, smatraju da bi što pre trebalo doneti zakon zakon koji će im garantovati penzije.

Više
evropski-parlament-traži-brže-reforme-u-srbiji
24 Feb 15 Evropski parlament traži brže reforme u Srbiji

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta pozvao je na ubrzanje evropskih integracija, nakon žestoke rasprave tokom koje su hrvatski evroposlanici naveli da bi Srbiju trebalo primorati da reši otvorena pitanja iz rata.

Više
još-jedna-šansa-za-kapetana-dragana
24 Feb 15 Još jedna šansa za kapetana Dragana

Srpski ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će kapetan Dragan imati još jednu šansu da se žali protiv izručenja Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine.

Više
tači-kritikovan-zbog-prijetnji-da-ce-tužiti-srbiju-za-genocid
23 Feb 15 Tači kritikovan zbog pretnji da ce tužiti Srbiju za genocid

Pretnja kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija da će Srbiju tužiti zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde naišla je na kritike zato što je pravno neizvodljiva i zbog potencijalne zloupotrebe resursa.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena