većina-počinje-ovde-premijerno-u-mitrovici
16 Sep 14 "Većina počinje ovde" premijerno u Mitrovici

Projekciju BIRN-ovog filma "Većina počinje ovde" u severnoj Kosovskoj Mitrovici pratila je debata o tome kako tranziciona pravda može da odgovori na nepravde iz ratne prošlosti.

>>>
počuča-se-pridružio-pobunjenicima-u-ukrajini
16 Sep 14 Počuča se pridružio pobunjenicima u Ukrajini

Uprkos tome što mu se u Srbiji sudi zbog pretnji Ženama u crnom, bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Radomir Počuča otišao je da se bori na strani proruskih pobunjenika u Ukrajini.

>>>
kosovski-albanac-svedočio-o-premlaćivanju-u-likovcu
15 Sep 14 Kosovski Albanac svedočio o premlaćivanju u Likovcu

Svedok na suđenju bivšim pripadnicima takozvane "Dreničke grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za zlostavljanje zatvorenika za vreme sukoba 1998. i 1999. godine, rekao je da su ga optuženi teško pretukli.

>>>
euleks-preuzeo-ostatke-24-žrtve-iz-grobnice-u-rudnici
15 Sep 14 Euleks preuzeo ostatke 24 žrtve iz grobnice u Rudnici

Ostaci Albanaca ubijenih za vreme sukoba pred kraj devedesetih, koji su pronađeni u masovnoj grobnici kod Raške, vraćeni su na Kosovo, gde će biti obavljena identifikacija.

>>>
odnet-spomenik-otetim-srpskim-novinarima
12 Sep 14 Odnet spomenik otetim srpskim novinarima

Spomenik dvojici srpskih novinara koji su nestali, nakon što ih je navodno otela Oslobodilačka vojska Kosova 1998. godine, po treći put je odnet.

>>>
bivši-ministar-hadžić-nije-kontrolisao-vojsku
12 Sep 14 Bivši ministar: Hadžić nije kontrolisao vojsku

Nepriznata srpska vlada u Hrvatskoj nije imala vlast nad vojnim akcijama JNA i Teritorijalnom odbranom, rekao je bivši ministar na suđenju Goranu Hadžiću.

>>>
šešelj-hrvatska-predložila-razmenu-stanovništva
10 Sep 14 Šešelj: Hrvatska predložila razmenu stanovništva

Hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a ne srpski političari, predložio je da Hrvatska i Srbija razmene deo stanovništva, rekao je Vojislav Šešelj pred Haškim tribunalom.

>>>
šešelj-jna-vodila-rat-u-hrvatskoj
09 Sep 14 Šešelj: JNA vodila rat u Hrvatskoj

Vojislav Šešelj je, na suđenju bivšem vođi Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, izjavio da je Jugoslovenska narodna armija bila zadužena za sve srpske dobrovoljce za vreme rata u Hrvatskoj.

>>>
hrvatska-pripadniku-srpskih-paravojnih-snaga-određen-pritvor
09 Sep 14 Hrvatska: Pripadniku srpskih paravojnih snaga određen pritvor

Sud u Osijeku odredio je pritvor bivšem pripadniku paravojne jedinice "Škorpioni", koji čeka na suđenje za navodno ubistvo šest civila iz Srebrenice za vreme rata.

>>>
počelo-drugo-suđenje-za-zločine-u-ljubeniću
09 Sep 14 Počelo drugo suđenje za zločine u Ljubeniću

Trojica bivših pripadnika srpskih oružanih snaga, uključujući komandanta Žandarmerije Vladana Krstovića, optuženi su za ratne zločine počinjene za vreme napada na kosovsko selo Ljubenić, u kome je poginulo 46 Albanaca.

>>>
svedok-hadžić-tražio-miroljubivo-rešenje
08 Sep 14 Svedok: Hadžić tražio miroljubivo rešenje

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić, kome se sudi zbog pokušaja da protera nesrpsko stanovništvo iz zemlje, zapravo je tražio miroljubivo rešenje za sukob, kaže njegov bivši kolega iz stranke.

>>>
makedonska-komisija-za-lustraciju-želi-tajne-dosijee-iz-srbije
08 Sep 14 Makedonska komisija za lustraciju želi tajne dosijee iz Srbije

Komisija za lustraciju iz Makedonije, koja istražuje navodne saradnike nekadašnjeg komunističkog režima, nada se da će dobiti pristup tajnim jugoslovenskim dosijeima, koji se nalaze u Srbiji.

>>>
ljimaja-očekuje-novo-suđenje-za-ratne-zločine
08 Sep 14 Ljimaja očekuje novo suđenje za ratne zločine

Kosovski Apelacioni sud je ponovo otvorio slučaj protiv bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, danas političara Fatmira Ljimaja i devet bivših pripadnika OVK optuženih za zlostavljanje zatvorenika u logoru Klečka za vreme rata.

>>>
holandija-traga-za-doktorom-sonmezom
04 Sep 14 Holandija traga za doktorom Sonmezom

Holandska policija pokušava da pronađe i uhapsi doktora Jusufa Sonmeza, koga Euleks tereti za organizovani kriminal i trgovinu ljudima, kojima su na klinici u Prištini vađeni organi.

>>>
hadžić-i-dalje-poriče-da-je-imao-vojnu-vlast
03 Sep 14 Hadžić i dalje poriče da je imao vojnu vlast

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić je, na kraju svedočenja u svoju odbranu pred Haškim tribunalom, ponovo negirao da je imao vojnu vlast u Hrvatskoj, gde je navodno počinio ratne zločine.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena