veterani-protestuju-zbog-presude-dreničkoj-grupi
28 May 15 Veterani protestuju zbog presude "Dreničkoj grupi"

Kosovski ratni veterani blokirali su put u znak protesta zbog osuđujuće presude izrečene dvojici bivših komandanata takozvane Dreničke grupe OVK.

Više
un-traži-od-kosova-brzo-formiranje-novog-suda
27 May 15 UN traži od Kosova brzo formiranje novog suda

Pred Savetom bezbednosti UN rečeno je da Priština mora brzo da deluje kako bi formirala novi specijalni sud, koji će se baviti ratnim zločinima, koje su navodno počnili visoki pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Više
pripadnici-dreničke-grupe-osuđeni-za-ratne-zločine
27 May 15 Osuđeni bivši pripadnici Dreničke grupe

Dvojica bivših visokih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Sami Luštaku i Sulejman Selimi osuđeni su za zločine nad civilima, počinjene za vreme sukoba 1998-1999. godine.

Više
srbiji-naloženo-da-šešelja-vrati-u-hag
26 May 15 Srbiji naloženo da Šešelja vrati u Hag

Haški tribunal zatražio je od vlasti u Beogradu da lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelje vrati u pritvor, pošto je prekršio uslove za privremeni boravak na slobodi.

Više
kapetan-dragan-spreman-za-izručenje
25 May 15 Kapetan Dragan do 15. jula u Hrvatskoj

Hrvatsko ministarstvo pravde potvrdilo je da će bivši komandant paravojnih snaga Dragan Vasiljković do 15. jula biti izručen Hrvatskoj, gde ga očekuje suđenje za ratne zločine.

Više
završne-reči-optuženih-na-suđenju-dreničkoj-grupi
25 May 15 Završne reči optuženih na suđenju Dreničkoj grupi

Petnaest bivših pripadnika takozvane Dreničke grupe Oslobodilačke vojske Kosova rekli su na suđenju da su branili zemlju od neprijatelja i da nisu počinili ratne zločine.

Više
na-ulicama-srbije-obeležen-masakr-na-tuzlanskoj-kapiji
25 May 15 Na ulicama Srbije obeležen masakr na Tuzlanskoj kapiji

Aktivisti za ljudska prava iz Beograda sakupili su na ulicama četiri grada u Srbiji poruke običnih građana povodom 20. godišnjice zločina na Tuzlanskoj kapiji, kada su snage bosanskih Srba ubile 71 osobu.

Više
obeležena-godišnjica-masakra-u-zatvoru-dubrava
22 May 15 Obeležena godišnjica masakra u zatvoru Dubrava

Porodice oko 130 zatvorenika, koje su za vreme rata na Kosovu ubile srpske snage, obeležile su 16. godišnjicu njihove smrti i zatražile da počinioci konačno budu procesuirani.

Više
ivanović-izdavao-naređenja-tokom-nemira
20 May 15 Ivanović "izdavao naređenja tokom nemira"

Svedokinja na suđenju Oliveru Ivanoviću izjavila je da je za vreme nemira u Mitrovici 2000. godine optuženog videla u uniformi i sa oružjem i radio vezom.

Više
nikolić-neće-u-srebrenicu
20 May 15 Nikolić neće u Srebrenicu

Aktivisti za ljudska prava u Srbiji i Bosni i Hercegovini oštro su kritikovali odluku predsednika Srbije Tomislava Nikolića da ne prisustvuje komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Više
kosovo-iznenađeno-odlukom-o-rehabilitaciji-draže
20 May 15 Kosovo iznenađeno odlukom o rehabilitaciji Draže

Nedavna rehabilitacija četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića na Kosovu je viđena kao povratak podršci tvrdokornim, nacionalističkim idejama u Srbiji.

Više
kandić-tačni-navodi-fonda-o-dikoviću
19 May 15 Kandić: Tačni navodi Fonda o Dikoviću

Nataša Kandić, koju je načelnik Generalštaba Vojske Srbije tužio zbog povrede ugleda, rekla je da postoje dokazi koji potvrđuju navode da je on bio umešan u ratne zločine.

Više
optužena-dva-bivša-čuvara-u-staroj-gradiški
19 May 15 Optužena dva bivša čuvara u Staroj Gradiški

Kancelarija hrvatskog državnog tužioca podigla je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika srpskih policijskih snaga, zbog zločina protiv čovečnosti u logoru u Staroj Gradiški.

Više
traže-da-ulica-u-beogradu-dobije-ime-po-draži
18 May 15 Traže da ulica u Beogradu dobije ime po Draži

Odbornik u Skupštini grada Beograda zatražio je od gradskih vlasti da jednu ulicu u Beogradu imenuju po četničkom generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću, koji je pogubljen zbog izdaje, ali je prošle nedelje rehabilitovan.

Više
odbijena-žalba-kapetana-dragana
15 May 15 Odbijena žalba kapetana Dragana

Sud u Australiji odbio je žalbu bivšeg komandanta paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića protiv izručenja Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine počinjene za vreme sukoba devedesetih.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena