mladić-negira-umešanost-u-ubistvo-gardista
14 Oct 14 Mladić negira umešanost u ubistvo gardista

Ratko Mladić je rekao da nije bio umešan u nerešeno ubistvo dvojice gardista kod kasarne na Topčideru 2004. godine, kao što tvrde njihove porodice.

>>>
haški-tribunal-se-zatvara-2017-godine
14 Oct 14 Haški tribunal se zatvara 2017. godine

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaće sa radom 2017. godine, nakon što bude izrečena poslednja presuda za ratne zločine, rekao je predsednik suda Teodor Meron.

>>>
ostaci-12-albanaca-vraćeni-na-kosovo
13 Oct 14 Ostaci 12 Albanaca vraćeni na Kosovo

Ostaci 12 Albanaca, koje su srpske snage ubile tokom rata na Kosovu i koji su pronađeni u masovnoj grobnici blizu Raške, vraćeni su na Kosovo.

>>>
grafiti-isis-i-učk-na-visokim-dečanima
13 Oct 14 Grafiti ISIS i UČK na Visokim Dečanima

Političari u Prištini i Beogradu osudili su ispisivanje grafita "Islamska država“ i "OVK" na srednjevekovnom srpskom manastiru Visoki Dečani.

>>>
istraga-protiv-čelnika-policije-zbog-paljenja-ambasada
10 Oct 14 Istraga protiv čelnika policije zbog paljenja ambasada

Četiri zvaničnika policije su pod istragom, zbog navodnih bezbednosnih propusta koji su doveli do paljenja ambasada Sjedinjenih Država i Nemačke 2008. godine, prenose mediji.

>>>
nisu-pronađena-tela-kod-đakovice
09 Oct 14 "Nisu pronađena tela" kod Đakovice

Kosovski zvaničnik izjavio je da na lokaciji u blizini Đakovice nisu pronađeni ljudski ostaci, a sumnjalo se da se tu nalaze tela srpskih zatvorenika koje su tokom rata na Kosovu ubili pripadnici OVK.

>>>
eu-kritikuje-balkan-zbog-procesuiranja-ratnih-zločina
09 Oct 14 EU: Sporo procesuiranje ratnih zločina na Balkanu

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku navodi se da Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija i dalje neprihvatjivo sporo napreduju kada je reč o procesuiranju ratnih zločina.

>>>
ratnim-veteranima-obećane-beneficije
07 Oct 14 Ratnim veteranima obećane beneficije

Nekoliko desetina ratnih veterana okončalo je štrajk glađu, nakon što je Vlada Srbije saopštila da će usvojiti novi zakon, koji će im obezbediti zdravstvenu zaštitu.

>>>
moguća-masovna-grobnica-srba-kod-đakovice
06 Oct 14 Moguća masovna grobnica Srba kod Đakovice

Vlasti će istražiti moguću masovnu grobnicu u blizini Đakovice na Kosovu, gde bi mogli biti sahranjeni Srbi, koje su tokom rata na Kosovu ubili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

>>>
srbija-pozvana-da-reši-slučaj-ubijenih-gardista
06 Oct 14 Srbija pozvana da reši slučaj ubijenih gardista

Porodice dvojice gardista ubijenih pre deset godina kod kasarne na Topčideru, navodno zato što su tamo videli Ratka Mladića, pozvale su Srbiju da konačno procesuira ubice.

>>>
srpska-vojna-policija-ubila-hrvatskog-ratnog-zarobljenika
06 Oct 14 Srpska vojna policija "ubila hrvatskog ratnog zarobljenika"

Svedok na suđenju izjavio je da je video pripadnike vojne policije kako pucaju u zarobljenika, dok su se srpske snage u avgustu 1995. godine povlačile iz Banovine pred operacijom Oluja.

>>>
politička-kriza-na-kosovu-odlaže-formiranje-novog-suda
01 Oct 14 Politička kriza na Kosovu odlaže formiranje novog suda

Novi specijalni sud pred kojim će biti procesuirani bivši pripadnici OVK, osumnjičeni za ratne zločine, ne može da počne sa radom u januaru kao što je planirano, budući da Kosovo još nije formiralo vladu, saznaje BIRN.

>>>
burne-reakcije-nakon-intervjua-genrala-jna
01 Oct 14 Burne reakcije nakon intervjua generala JNA

Hrvatski zvaničnici iz vremena rata optužili su bivšeg generala JNA Andriju Rašetu kao odgovornog za zločine u Vukovaru 1991. godine, nakon što je on u kontroverznom intervjuu za to optužio srpske paravojne snage.

>>>
fhp-srbija-spora-u-procesuiranju-ratnih-zločina
30 Sep 14 FHP: Srbija spora u procesuiranju ratnih zločina

Broj ratnih zločina i žrtava daleko premašuje broj sudskih procesa u Srbiji u protekloj deceniji, a visokopozicionirani počinioci i dalje izmiču pravdi, navedno je u novom izveštaju Fonda za humanitarno pravo.

>>>
pokrenuta-nova-ispitivanja-u-batajnici
29 Sep 14 Pokrenuta nova ispitivanja u Batajnici

Srbija je otvorila novu istragu u centru za obuku policije u Batajnici, gde su ranije pronađena tela stotina kosovskih Albanaca, u potrazi za još jednom masovnom grobnicom na toj lokaciji.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena