bih-duplirala-broj-optuženih-za-ratne-zločine-u-odnosu-na-2013
13 Nov 14 BiH duplirala broj optuženih za ratne zločine od 2013.

Iz Tužilaštva BiH kažu da će u ovoj godini optužiti preko 100 osoba za ratne zločine počinjene početkom 90-ih – što je skoro duplo više od broja podignutih optužnica 2013. godine.

>>>
haški-tribunal-se-zatvara-2017-godine
14 Oct 14 Haški tribunal se zatvara 2017. godine

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaće sa radom 2017. godine, nakon što bude izrečena poslednja presuda za ratne zločine, rekao je predsednik suda Teodor Meron.

>>>
bramerc-kritikuje-bih-zbog-kašenjenja-u-procesuiranju-ratnih-zločina
06 Jun 14 Bramerc kritikuje BiH zbog kašenjenja u procesuiranju ratnih zločina

Haški tužilac rekao je u UN da i dalje postoji veliki broj nerešenih slučajeva ratnih zločina iz rata u BiH i da je napredak u nameri da svi budu rešeni do 2023. neprihvatljivo spor.

>>>
stanišić-zatražio-obustavljanje-postupka
17 Oct 13 Stanišić zatražio obustavljanje postupka Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić zatražio je od Haškog tribunala da se poništi presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora za zločine počinjene u BiH, te da bude pušten na slobodu. >>>
odbijen-zahtjev-za-preispitivanje-izuzeća-harhoffa
08 Oct 13 Odbijen zahtjev za preispitivanje izuzeća Harhoffa

Posebno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Tužilaštva za preispitivanje odluke kojom je danski sudija Frederik Harhoff izuzet iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

>>>
meron-ostaje-na-čelu-tribunala
02 Oct 13 Meron ostaje na čelu Tribunala

Američki sudija Theodor Meron ponovno je izabran za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i na toj funkciji će ostati do zatvaranja Tribunala.

>>>
harhoff-traži-pojašnjenje-odluke
04 Sep 13 Harhoff traži pojašnjenje odluke

Danski sudija Frederik Harhoff zatražio je pojašnjenje zašto Vijeće Haškog tribunala nije cijenilo njegove stavove prilikom odluke o njegovom izuzimanju iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

>>>
radislav-krstić-oslobođen-krivice-za-nepoštivanje-suda
18 Jul 13 Radislav Krstić oslobođen krivice za nepoštivanje suda

Haški tribunal oslobodio je Radislava Krstića optužbi za nepoštivanje suda zbog odbijanja da svjedoči na suđenju svom nekadašnjem političkom vođi Radovanu Karadžiću. 

>>>
haški-tribunal-obilježio-20-rođendan-u-sarajevu
17 Jul 13 Haški tribunal obilježio 20. rođendan u Sarajevu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) obilježio je 20 godina postojanja izložbom fotografija u glavnom gradu BiH.

>>>
kovač-pušten-na-prijevremenu-slobodu
04 Jul 13 Kovač pušten na prijevremenu slobodu

Radomir Kovač stigao je u BiH nakon što ga je Haški tribunal pustio na slobodu poslije odsluženja dvije trećine dvadesetogodišnje kazne na koju je osuđen za zločine počinjene u Foči.

>>>
tužilaštvo-traži-odbijanje-zahtjeva-delićeve-odbrane
04 Jul 13 Tužilaštvo traži odbijanje zahtjeva Delićeve Odbrane

Haško tužilaštvo zatražilo je da se odbije zahtjev Odbrane za ukidanje presude Rasimu Deliću nakon nedavnog pisma sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Frederika Harhoffa.

>>>
un-svečano-otvorile-mehanizam-koji-nasljeđuje-tribunal
02 Jul 13 UN svečano otvorile Mehanizam koji nasljeđuje Tribunal

Mehanizam za međunarodne krivične sudove naslijedit će Haški tribunal nakon što ovaj okonča s radom, i preuzeti buduće žalbe na presude optuženima za ratne zločine.

>>>
presuda-radislavu-krstiću-18-jula
01 Jul 13 Presuda Radislavu Krstiću 18. jula

Haški tribunal će 18. jula ove godine izreći presudu za nepoštivanje suda Radislavu Krstiću, koji je optužen jer je odbio svjedočiti u odbranu Radovana Karadžića.

>>>
brammertz-razočaran-zbog-oslobađajućih-presuda
24 Jun 13 Brammertz razočaran zbog oslobađajućih presuda

U izjavi datoj nakon objavljivanja pisma sudije Frederika Harhoffa, u kojem je navedeno da je oslobađanje visokih zvaničnika rezultat političkog pritiska, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz je rekao da je razočaran nedavnim oslobađajućim presudama.

>>>
haški-tribunal-zatvorio-vrata-nekažnjivosti
13 Jun 13 Haški tribunal “zatvorio vrata nekažnjivosti”

Na 20. godišnjicu osnivanja Haškog tribunala, njegov predsednik Teodor Meron predstavio je UN-u raspored izricanja poslednjih presuda osumnjičenima za ratne zločine.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena