haški-tribunal-oslobodio-novinarku-florence-hartmann-03-29-2016
29 Mar 16 Haški tribunal oslobodio novinarku Florence Hartmann

Haški tribunal odobrio je prijevremeno oslobađanje francuske novinarke Hartmann, koja je i bivša portparolka Tužilaštva u Haagu, a koja je bila uhapšena jer nije platila kaznu zbog objavljivanja tajnih informacija Suda.

Više
od-haškog-tribunala-zatraženo-oslobađanje-florens-artman-03-28-2016
28 Mar 16 Od Haškog tribunala zatraženo oslobađanje Florens Artman

Pismo podrške francuskoj novinarki Florens Artman, koja je uhapšena u Haškom tribunalu, jer nije platila kaznu zbog objavljivanja tajnih informacija sa suđenja, potpisalo je oko 100 aktivista za ljudska prava.

Više
srbija-obec-ala-da-će-sarađivati-u-slučaju-troje-radikala-02-24-2016
25 Feb 16 Srbija obećala da će sarađivati u slučaju troje radikala

Beograd je obećao Sudu za ratne zločine u Hagu da će sarađivati u slučaju u kojem se traži hapšenje tri zvaničnika Srpske radikalne stranke, koji su optuženi da su pretili svedocima na suđenju lideru stranke Vojislavu Šešelju.

Više
srbija-osuđuje-pritisak-koji-hag-vrši-za-hapšenje-radikala-02-11-2016
11 Feb 16 Srbija osuđuje pritisak koji Hag vrši za hapšenje radikala

Ministar pravde Srbije najavio je da će poslati protestnu notu Haškom sudu za ratne zločine nakon što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kritikovao Beograd što nije uhapsio tri zvaničnika Srpske radikalne stranke.

Više
u-hagu-umro-zdravko-tolimir-02-09-2016
09 Feb 16 U Hagu umro Zdravko Tolimir

Bivši komandant za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir, koji je bio osuđen za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, umro je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Više
sud-un-a-odbio-zahtjev-da-obustavi-postupak-protiv-nasera-orića-12-10-2015
10 Dec 15 Sud UN-a odbio zahtjev da obustavi postupak protiv Nasera Orića

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtjev advokata bivšeg generala Armije BiH Nasera Orića, koji je optužen za ratne zločine, da naredi sudu u Sarajevu da obustavi postupak protiv njega.

Više
bramerc-kritikovao-srbiju-zbog-dočeka-lazarevića-12-10-2015
10 Dec 15 Bramerc kritikovao Srbiju zbog dočeka Lazarevića

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, kritikovao je Srbiju zbog dočeka bivšeg generala Vojske Jugoslavije nakon što je odslužio kaznu na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina.

Više
lazarević-u-decembru-izlazi-iz-zatvora-11-29-2015
30 Nov 15 Lazarević u decembru izlazi iz zatvora

Bivši general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, osuđen za ratne zločine na Kosovu, sledećeg meseca će biti pušten na slobodu iz Haškog tribunala.

Više
hag-odobrio-prevremeno-puštanje-na-slobodu-pripadnika-vrs-09-15-2015
15 Sep 15 Bivšem pripadniku VRS odobrena prijevremena sloboda

Bivši vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Zelenović pušten je na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zatvora za silovanje i zlostavljanje žena i djevojaka tokom rata u Foči.

Više
brammertz-sporo-istraživanje-ratnih-zločina-na-balkanu
04 Jun 15 Brammertz: Sporo istraživanje ratnih zločina na Balkanu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je da je u zemljama bivše Jugoslavije završen samo ograničen broj istraga u predmetima ratnih zločina i da bi procesuiranje visokih zvaničnika trebalo da bude prioritet.

Više
šešelj-bramerc-uzeo-mito-od-hrvata
06 Feb 15 Šešelj: Bramerc uzeo mito od Hrvata

Lider radikala Vojislav Šešelj nazvao je glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca “marionetom” i optužio ga da je od hrvatske vlade uzeo mito od 500,000 evra.

Više
hag-traži-da-se-šešelj-vrati-u-pritvor
01 Dec 14 Haško tužilaštvo traži da se Šešelj vrati u pritvor

Tužilaštvo Haškog tribunala traži da se predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je privremeno pušten na slobodu radi lečenja, vrati u pritvor, pošto su njegove nacionalističke izjave izazvale nezadovoljstvo.

Više
bih-duplirala-broj-optuženih-za-ratne-zločine-u-odnosu-na-2013
13 Nov 14 BiH duplirala broj optuženih za ratne zločine od 2013.

Iz Tužilaštva BiH kažu da će u ovoj godini optužiti preko 100 osoba za ratne zločine počinjene početkom 90-ih – što je skoro duplo više od broja podignutih optužnica 2013. godine.

Više
haški-tribunal-se-zatvara-2017-godine
14 Oct 14 Haški tribunal se zatvara 2017. godine

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaće sa radom 2017. godine, nakon što bude izrečena poslednja presuda za ratne zločine, rekao je predsednik suda Teodor Meron.

Više
bramerc-kritikuje-bih-zbog-kašenjenja-u-procesuiranju-ratnih-zločina
06 Jun 14 Bramerc kritikuje BiH zbog kašenjenja u procesuiranju ratnih zločina

Haški tužilac rekao je u UN da i dalje postoji veliki broj nerešenih slučajeva ratnih zločina iz rata u BiH i da je napredak u nameri da svi budu rešeni do 2023. neprihvatljivo spor.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena