stanišić-zatražio-obustavljanje-postupka
17 Oct 13 Stanišić zatražio obustavljanje postupka Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić zatražio je od Haškog tribunala da se poništi presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora za zločine počinjene u BiH, te da bude pušten na slobodu. >>>
odbijen-zahtjev-za-preispitivanje-izuzeća-harhoffa
08 Oct 13 Odbijen zahtjev za preispitivanje izuzeća Harhoffa

Posebno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Tužilaštva za preispitivanje odluke kojom je danski sudija Frederik Harhoff izuzet iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

>>>
meron-ostaje-na-čelu-tribunala
02 Oct 13 Meron ostaje na čelu Tribunala

Američki sudija Theodor Meron ponovno je izabran za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i na toj funkciji će ostati do zatvaranja Tribunala.

>>>
harhoff-traži-pojašnjenje-odluke
04 Sep 13 Harhoff traži pojašnjenje odluke

Danski sudija Frederik Harhoff zatražio je pojašnjenje zašto Vijeće Haškog tribunala nije cijenilo njegove stavove prilikom odluke o njegovom izuzimanju iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

>>>
radislav-krstić-oslobođen-krivice-za-nepoštivanje-suda
18 Jul 13 Radislav Krstić oslobođen krivice za nepoštivanje suda

Haški tribunal oslobodio je Radislava Krstića optužbi za nepoštivanje suda zbog odbijanja da svjedoči na suđenju svom nekadašnjem političkom vođi Radovanu Karadžiću. 

>>>
haški-tribunal-obilježio-20-rođendan-u-sarajevu
17 Jul 13 Haški tribunal obilježio 20. rođendan u Sarajevu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) obilježio je 20 godina postojanja izložbom fotografija u glavnom gradu BiH.

>>>
kovač-pušten-na-prijevremenu-slobodu
04 Jul 13 Kovač pušten na prijevremenu slobodu

Radomir Kovač stigao je u BiH nakon što ga je Haški tribunal pustio na slobodu poslije odsluženja dvije trećine dvadesetogodišnje kazne na koju je osuđen za zločine počinjene u Foči.

>>>
tužilaštvo-traži-odbijanje-zahtjeva-delićeve-odbrane
04 Jul 13 Tužilaštvo traži odbijanje zahtjeva Delićeve Odbrane

Haško tužilaštvo zatražilo je da se odbije zahtjev Odbrane za ukidanje presude Rasimu Deliću nakon nedavnog pisma sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Frederika Harhoffa.

>>>
un-svečano-otvorile-mehanizam-koji-nasljeđuje-tribunal
02 Jul 13 UN svečano otvorile Mehanizam koji nasljeđuje Tribunal

Mehanizam za međunarodne krivične sudove naslijedit će Haški tribunal nakon što ovaj okonča s radom, i preuzeti buduće žalbe na presude optuženima za ratne zločine.

>>>
presuda-radislavu-krstiću-18-jula
01 Jul 13 Presuda Radislavu Krstiću 18. jula

Haški tribunal će 18. jula ove godine izreći presudu za nepoštivanje suda Radislavu Krstiću, koji je optužen jer je odbio svjedočiti u odbranu Radovana Karadžića.

>>>
brammertz-razočaran-zbog-oslobađajućih-presuda
24 Jun 13 Brammertz razočaran zbog oslobađajućih presuda

U izjavi datoj nakon objavljivanja pisma sudije Frederika Harhoffa, u kojem je navedeno da je oslobađanje visokih zvaničnika rezultat političkog pritiska, glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz je rekao da je razočaran nedavnim oslobađajućim presudama.

>>>
haški-tribunal-zatvorio-vrata-nekažnjivosti
13 Jun 13 Haški tribunal “zatvorio vrata nekažnjivosti”

Na 20. godišnjicu osnivanja Haškog tribunala, njegov predsednik Teodor Meron predstavio je UN-u raspored izricanja poslednjih presuda osumnjičenima za ratne zločine.

>>>
u-haškom-tribunalu-još-tri-godine-suđenja
12 Jun 13 U Haškom tribunalu još tri godine suđenja

Haški tribunal okončat će rad na preostalim suđenjima u naredne tri godine, nakon čega će apelacije preuzeti Mehanizam Ujedinjenih nacija za međunarodne krivične sudove, rečeno je na radionici u Sarajevu.

>>>
un-razmatra-ustupak-srpskim-osuđenicima-za-ratne-zločine
29 May 13 UN razmatra ustupak srpskim osuđenicima za ratne zločine

Generalni sekretar UN-a zatražio je od Haškog tribunala da razmotri mogućnost da srpski ratni zločinci svoje kazne služe u domovini.

>>>
sudenje-krsticu-zbog-nepostivanja-suda-28-maja
08 May 13 Suđenje Krstiću zbog nepoštivanja suda 28. maja

Haški tribunal je saopćio da će suđenje Radislavu Krstiću, bivšem generalu Vojske Republike Srpske (VRS), koji je optužen za nepoštivanje suda, početi 28. maja.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena