stanišic-i-župljanin-u-iščekivanju-konačne-presude-06-29-2016
30 Jun 16 Stanišić i Župljanin u iščekivanju konačne presude

Haški tribunal treba da izrekne konačnu presudu bivšim visokim policijskim zvaničnicima Republike Srpske (RS) Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koji su nepravosnažno osuđeni za progon nesrpskog stanovništva.

Više
haški-tribunal-optužio-srbiju-za-nesaradnju-06-09-2016
09 Jun 16 Haški tribunal optužio Srbiju za nesaradnju

Sud UN-a za ratne zločine u Hagu optužio je Srbiju za kršenje sporazuma o saradnji i za potkopavanje napora ovog suda u sprovođenju pravde jer nije uhapsila troje članova Srpske radikalne stranke (SRS) optuženih za zastrašivanje svedoka.

Više
srbija-optužena-da-ne-sarađuje-sa-haškim-tribunalom-05-19-2016
19 May 16 Srbija optužena da ne sarađuje sa Haškim tribunalom

Nakon sudske odluke Višeg suda u Beogradu da ne izruči troje članova Srpske radikalne stranke (SRS) Haškom tribunalu, koji ih traži zbog navodnog zastrašivanja svedoka, Hrvatska je optužila Srbiju za nesaradnju.

Više
srpski-sud-odbio-da-izruči-članove-radikala-haškom-tribunalu-05-18-2016
18 May 16 Srpski sud odbio da izruči članove radikala Haškom tribunalu

Sud u Beogradu je doneo odluku da ne izruči troje članova nacionalističke Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja Haškom tribunalu, koji ih traži zbog navodnog zastrašivanja svedoka.

Više
haški-tribunal-oslobodio-novinarku-florence-hartmann-03-29-2016
29 Mar 16 Haški tribunal oslobodio novinarku Florence Hartmann

Haški tribunal odobrio je prijevremeno oslobađanje francuske novinarke Hartmann, koja je i bivša portparolka Tužilaštva u Haagu, a koja je bila uhapšena jer nije platila kaznu zbog objavljivanja tajnih informacija Suda.

Više
od-haškog-tribunala-zatraženo-oslobađanje-florens-artman-03-28-2016
28 Mar 16 Od Haškog tribunala zatraženo oslobađanje Florens Artman

Pismo podrške francuskoj novinarki Florens Artman, koja je uhapšena u Haškom tribunalu, jer nije platila kaznu zbog objavljivanja tajnih informacija sa suđenja, potpisalo je oko 100 aktivista za ljudska prava.

Više
srbija-obec-ala-da-će-sarađivati-u-slučaju-troje-radikala-02-24-2016
25 Feb 16 Srbija obećala da će sarađivati u slučaju troje radikala

Beograd je obećao Sudu za ratne zločine u Hagu da će sarađivati u slučaju u kojem se traži hapšenje tri zvaničnika Srpske radikalne stranke, koji su optuženi da su pretili svedocima na suđenju lideru stranke Vojislavu Šešelju.

Više
srbija-osuđuje-pritisak-koji-hag-vrši-za-hapšenje-radikala-02-11-2016
11 Feb 16 Srbija osuđuje pritisak koji Hag vrši za hapšenje radikala

Ministar pravde Srbije najavio je da će poslati protestnu notu Haškom sudu za ratne zločine nakon što je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kritikovao Beograd što nije uhapsio tri zvaničnika Srpske radikalne stranke.

Više
u-hagu-umro-zdravko-tolimir-02-09-2016
09 Feb 16 U Hagu umro Zdravko Tolimir

Bivši komandant za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Zdravko Tolimir, koji je bio osuđen za genocid nad Bošnjacima iz Srebrenice, umro je u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala.

Više
sud-un-a-odbio-zahtjev-da-obustavi-postupak-protiv-nasera-orića-12-10-2015
10 Dec 15 Sud UN-a odbio zahtjev da obustavi postupak protiv Nasera Orića

Međunarodni sud u Hagu odbio je zahtjev advokata bivšeg generala Armije BiH Nasera Orića, koji je optužen za ratne zločine, da naredi sudu u Sarajevu da obustavi postupak protiv njega.

Više
bramerc-kritikovao-srbiju-zbog-dočeka-lazarevića-12-10-2015
10 Dec 15 Bramerc kritikovao Srbiju zbog dočeka Lazarevića

Glavni tužilac Haškog tribunala, Serž Bramerc, kritikovao je Srbiju zbog dočeka bivšeg generala Vojske Jugoslavije nakon što je odslužio kaznu na koju je bio osuđen zbog ratnog zločina.

Više
lazarević-u-decembru-izlazi-iz-zatvora-11-29-2015
30 Nov 15 Lazarević u decembru izlazi iz zatvora

Bivši general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, osuđen za ratne zločine na Kosovu, sledećeg meseca će biti pušten na slobodu iz Haškog tribunala.

Više
hag-odobrio-prevremeno-puštanje-na-slobodu-pripadnika-vrs-09-15-2015
15 Sep 15 Bivšem pripadniku VRS odobrena prijevremena sloboda

Bivši vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Zelenović pušten je na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zatvora za silovanje i zlostavljanje žena i djevojaka tokom rata u Foči.

Više
brammertz-sporo-istraživanje-ratnih-zločina-na-balkanu
04 Jun 15 Brammertz: Sporo istraživanje ratnih zločina na Balkanu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je da je u zemljama bivše Jugoslavije završen samo ograničen broj istraga u predmetima ratnih zločina i da bi procesuiranje visokih zvaničnika trebalo da bude prioritet.

Više
šešelj-bramerc-uzeo-mito-od-hrvata
06 Feb 15 Šešelj: Bramerc uzeo mito od Hrvata

Lider radikala Vojislav Šešelj nazvao je glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca “marionetom” i optužio ga da je od hrvatske vlade uzeo mito od 500,000 evra.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena