hag-odobrio-prevremeno-puštanje-na-slobodu-pripadnika-vrs-09-15-2015
15 Sep 15 Bivšem pripadniku VRS odobrena prijevremena sloboda

Bivši vojnik Vojske Republike Srpske (VRS) Dragan Zelenović pušten je na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine 15-godišnje kazne zatvora za silovanje i zlostavljanje žena i djevojaka tokom rata u Foči.

Više
brammertz-sporo-istraživanje-ratnih-zločina-na-balkanu
04 Jun 15 Brammertz: Sporo istraživanje ratnih zločina na Balkanu

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz rekao je da je u zemljama bivše Jugoslavije završen samo ograničen broj istraga u predmetima ratnih zločina i da bi procesuiranje visokih zvaničnika trebalo da bude prioritet.

Više
šešelj-bramerc-uzeo-mito-od-hrvata
06 Feb 15 Šešelj: Bramerc uzeo mito od Hrvata

Lider radikala Vojislav Šešelj nazvao je glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca “marionetom” i optužio ga da je od hrvatske vlade uzeo mito od 500,000 evra.

Više
hag-traži-da-se-šešelj-vrati-u-pritvor
01 Dec 14 Haško tužilaštvo traži da se Šešelj vrati u pritvor

Tužilaštvo Haškog tribunala traži da se predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je privremeno pušten na slobodu radi lečenja, vrati u pritvor, pošto su njegove nacionalističke izjave izazvale nezadovoljstvo.

Više
bih-duplirala-broj-optuženih-za-ratne-zločine-u-odnosu-na-2013
13 Nov 14 BiH duplirala broj optuženih za ratne zločine od 2013.

Iz Tužilaštva BiH kažu da će u ovoj godini optužiti preko 100 osoba za ratne zločine počinjene početkom 90-ih – što je skoro duplo više od broja podignutih optužnica 2013. godine.

Više
haški-tribunal-se-zatvara-2017-godine
14 Oct 14 Haški tribunal se zatvara 2017. godine

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaće sa radom 2017. godine, nakon što bude izrečena poslednja presuda za ratne zločine, rekao je predsednik suda Teodor Meron.

Više
bramerc-kritikuje-bih-zbog-kašenjenja-u-procesuiranju-ratnih-zločina
06 Jun 14 Bramerc kritikuje BiH zbog kašenjenja u procesuiranju ratnih zločina

Haški tužilac rekao je u UN da i dalje postoji veliki broj nerešenih slučajeva ratnih zločina iz rata u BiH i da je napredak u nameri da svi budu rešeni do 2023. neprihvatljivo spor.

Više
stanišić-zatražio-obustavljanje-postupka
17 Oct 13 Stanišić zatražio obustavljanje postupka Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Mićo Stanišić zatražio je od Haškog tribunala da se poništi presuda kojom je osuđen na 22 godine zatvora za zločine počinjene u BiH, te da bude pušten na slobodu. Više
odbijen-zahtjev-za-preispitivanje-izuzeća-harhoffa
08 Oct 13 Odbijen zahtjev za preispitivanje izuzeća Harhoffa

Posebno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Tužilaštva za preispitivanje odluke kojom je danski sudija Frederik Harhoff izuzet iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

Više
meron-ostaje-na-čelu-tribunala
02 Oct 13 Meron ostaje na čelu Tribunala

Američki sudija Theodor Meron ponovno je izabran za predsjednika Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) i na toj funkciji će ostati do zatvaranja Tribunala.

Više
harhoff-traži-pojašnjenje-odluke
04 Sep 13 Harhoff traži pojašnjenje odluke

Danski sudija Frederik Harhoff zatražio je pojašnjenje zašto Vijeće Haškog tribunala nije cijenilo njegove stavove prilikom odluke o njegovom izuzimanju iz predmeta protiv Vojislava Šešelja.

Više
radislav-krstić-oslobođen-krivice-za-nepoštivanje-suda
18 Jul 13 Radislav Krstić oslobođen krivice za nepoštivanje suda

Haški tribunal oslobodio je Radislava Krstića optužbi za nepoštivanje suda zbog odbijanja da svjedoči na suđenju svom nekadašnjem političkom vođi Radovanu Karadžiću. 

Više
haški-tribunal-obilježio-20-rođendan-u-sarajevu
17 Jul 13 Haški tribunal obilježio 20. rođendan u Sarajevu

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) obilježio je 20 godina postojanja izložbom fotografija u glavnom gradu BiH.

Više
kovač-pušten-na-prijevremenu-slobodu
04 Jul 13 Kovač pušten na prijevremenu slobodu

Radomir Kovač stigao je u BiH nakon što ga je Haški tribunal pustio na slobodu poslije odsluženja dvije trećine dvadesetogodišnje kazne na koju je osuđen za zločine počinjene u Foči.

Više
tužilaštvo-traži-odbijanje-zahtjeva-delićeve-odbrane
04 Jul 13 Tužilaštvo traži odbijanje zahtjeva Delićeve Odbrane

Haško tužilaštvo zatražilo je da se odbije zahtjev Odbrane za ukidanje presude Rasimu Deliću nakon nedavnog pisma sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) Frederika Harhoffa.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena