hrvatska-da-plati-odštetu-porodici-nestalog-srbina
17 Mar 15 Hrvatska da plati odštetu porodici nestalog Srbina

Županijski sud u Zagrebu presudio je da Hrvatska mora da isplati 78,400 evra odštete porodici jednog Srbina, koji je nestao 1991. godine pošto su ga zarobile hrvatske snage, a kasnije je pronađen mrtav, prenose mediji.

Više
crna-gora-i-hrvatska-će-raspravljati-o-ukradenoj-imovini
10 Feb 15 Crna Gora i Hrvatska uskoro o ukradenoj imovini

Crna Gora i Hrvatska će obnoviti razgovore o sporu zbog imovine i opreme koju su ukrali crnogorski vojnici koji su služili u JNA u Dubrovniku 1991. godine.

Više
policajac-oslobođen-optužbi-za-deportaciju-dobio-odštetu
06 Feb 15 Policajac oslobođen optužbi za deportaciju dobio odštetu

Crna Gora će morati da isplati 87,000 evra bivšem policajcu zbog nezakonitog zatvaranja, nakon što je on oslobođen optužbi za ratne zločine, odnosno optužbi za hapšenje i deportovanje bosanskih izbeglica 1992. godine.

Više
ratnim-veteranima-obećane-beneficije
07 Oct 14 Ratnim veteranima obećane beneficije

Nekoliko desetina ratnih veterana okončalo je štrajk glađu, nakon što je Vlada Srbije saopštila da će usvojiti novi zakon, koji će im obezbediti zdravstvenu zaštitu.

Više
hrvatski-general-tuži-državu-zbog-haškog-pritvora
30 Sep 14 Hrvatski general tuži državu zbog haškog pritvora

General Rahim Ademi, koji je oslobođen za zločine protiv čovečnosti, podneo je tužbu protiv Hrvatske i zatražio kompenzaciju za sedam meseci koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala.

Više
protest-žrtava-torture-u-sarajevu
26 Jun 14 Protest žrtava torture u Sarajevu

Desetine bivših logoraša protestovale se u Sarajevu, zahtevajući od vlasti da im isplate reparacije, kao i pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu i psihološku podršku.

Više
hrvatska-kažnjena-zbog-loše-istrage-ubistva
13 Jun 14 Strazbur: Neadekvatna istraga ratnog zločina u Hrvatskoj

Evropski sud za ljudska prava naložio je Hrvatskoj da plati odštetu od 20,000 evra, zbog neadekvatne istrage ubistva srpskog civila iz Siska u vreme rata.

Više
hrvatska-obećava-pomoć-žrtvama-silovanja-iz-rata
15 Apr 14 Hrvatska obećava pomoć žrtvama silovanja iz rata

Hrvatske vlasti predstavile su novi nacrt zakona, čiji je cilj pružanje finansijske i psihološke pomoći žrtvama silovanja ili seksualnog nasilja tokom rata od 1991. do 1995. godine.

Više
srbija-rehabilitovala-kraljicu-mariju
15 Apr 14 Srbija rehabilitovala kraljicu Mariju

Sud u Beogradu rehabilitovao je kraljicu Mariju Karađorđević, pošto je doneo odluku da joj je komunistička vlast nelegalno oduzela imovinu i državljanstvo 1947. godine.

Više
ukinuta-presuda-za-odštetu-u-priboju
27 Mar 14 Ukinuta presuda za odštetu u Priboju

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je utvrđena odgovornost Vojske Jugoslavije za kršenje prava Bošnjaka, koji su napadnuti u blizini Priboja 1993. godine.

Više
strazbur-odbio-žalbu-veterana
25 Mar 14 Strazbur odbio žalbu veterana

Evropski sud za ljudska prava presudio je da bi srpski ratni veterani, koji su se borili na Kosovu i koji traže da im se isplate ratne dnevnice, trebalo svoj slučaj da iznesu u Beogradu, a ne u Strazburu.

Više
izbrisani-će-dobiti-odštetu-od-slovenije
12 Mar 14 “Izbrisani” će dobiti odštetu od Slovenije

Evropski sud za ljudska prava naložio je Ljubljani da isplati šest bivših jugoslovenskih državljana, kojima je oduzeto pravo stalnog boravka u Sloveniji na početku rata.

Više
crna-gora-mora-da-isplati-odštetu-hrvatskim-zatvorenicima
03 Mar 14 Crna Gora mora da isplati odštetu hrvatskim zatvorenicima

Trinaest hrvatskih državljana koji su bili zatočeni u logoru Morinj tokom sukoba devedesetih dobilo je spor protiv Crne Gore, koja će morati da im isplati ukupno 319,000 evra.

Više
srbija-odbija-da-isplati-odštetu-hrvatskim-logorašima
03 Feb 14 Srbija odbija da isplati odštetu hrvatskim logorašima

Sud u Beogradu odbio je zahtev za odštetu 12 hrvatskih građana koji su tokom sukoba devedesetih bili zatvoreni i mučeni u logorima JNA u Srbiji.

Više
mirjana-marković-najavljuje-tužbu-protiv-srbije
08 Jan 14 Mirjana Marković najavljuje tužbu protiv Srbije

Udovica Slobodana Miloševića Mirjana Marković tužiće Srbiju pred Evropskim sudom za ljudska prava, pošto je Apelacioni sud odlučio da porodici ne pripada vila u Beogradu.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena