nema-rešenja-u-slučaju-novaka-đukića
27 Feb 15 Godinu dana slobode Novaka Đukića

Iako je prošlo preko četiri mjeseca otkako je za generalom Vojske Republike Srpske (VRS) Novakom Đukićem raspisana međunarodna potjernica, i dalje nema indicija da će ga srpske vlasti uhapsiti.

Više
glavaš-izlazi-iz-zatvora-u-mostaru
20 Jan 15 Glavaš izašao iz zatvora u Mostaru

Bivši hrvatski general i političar Branimir Glavaš pušten je iz zatvora u BiH, gde je služio kaznu, nakon što je Zagreb poništio presudu za ratne zločine.

Više
u-srbiji-i-bih-uhapšeno-14-osoba-za-zločin-u-štrpcima
05 Dec 14 Uhapšeno 15 osoba u Srbiji i BiH za zločin u Štrpcima

U zajedničkoj akciji policije u Srbiji i BiH uhapšeno je 15 osoba, za koje se sumnja da su iz voza u Štrpcima 1993. godine oteli 20 putnika, a potom ih ubili.

Više
bosna-traži-osuđenog-za-masakr-u-tuzli
09 Oct 14 Bosna traži osuđenog za masakr u Tuzli

Sud BiH priprema međunarodnu potjernicu za Novakom Đukićem, koji je pobegao u Srbiju, a osuđen je zato što je artiljerijskom vodu Vojske Republike Srpske naredio granatiranje Tuzle.

Više
od-australije-zatraženo-izručenje-osumnjičenog-za-ratne-zločine
03 Oct 14 Od Australije zatraženo izručenje osumnjičenog za ratne zločine

Bosna i Hercegovina je zatražila izručenje osumnjičenog za ratne zločine Krunoslava Bonića, koji slobodno živi u Australiji, iako je optužnica protiv njega podneta pre osam godina.

Više
odbrana-osuđenog-rekonstruisala-napad-na-tuzlu
05 Sep 14 Odbrana osuđenog rekonstruisala napad na Tuzlu

Odbrana Novaka Đukića, koji je osuđen da je naredio snagama bosanskih Srba da granatiraju grad Tuzlu, organizovala je rekonstrukciju napada kako bi dokazala njegovu nevinost.

Više
romeo-i-julija-povezuju-beograd-i-prištinu
14 Apr 14 "Romeo i Julija" povezuju Beograd i Prištinu

Glumci iz Srbije i sa Kosova udružili su snage kako bi napravili zajedničku predstavu "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u pokušaju da promovišu međusobno razumevanje i povezanost.

Više
izručen-milutin-babić
09 Apr 14 Srbija izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću saopćilo je da je Milutin Babić iz Ključa, koji je osumnjičen za zločin počinjen u Bosanskom Petrovcu, izručen iz Srbije.

Više
protokol-uskoro-donosi-prve-optužnice
07 Apr 14 Protokol uskoro donosi prve optužnice

Tužilaštvo BiH će uskoro, nakon saradnje sa kolegama iz Beograda, podići dvije optužnice protiv više osoba za ubistva civila srpske nacionalnosti, najavljeno je na sastanku između glavnih tužilaca BiH i Srbije u Sarajevu.

Više
nedostaci-ugovora-o-izvršavanju-kazne
05 Mar 14 Nedostaci ugovora o izvršavanju kazne

Oliver Krsmanović ne može u BiH služiti kaznu za zločin za koji je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora, jer mu se sudilo u odsustvu, saopćili su iz Ministarstva pravde Republike Srbije. S druge strane, žrtve negoduju zato što se Krsmanović brani sa slobode.

Više
nema-povlačenja-tužbi-za-genocid
24 Feb 14 Nema povlačenja tužbi za genocid

Spski i hrvatski zvaničnici poručili su da žele da prošlost ostave iza sebe, ali da ne mogu da povuku međusobne tužbe za genocid, a glavna rasprava u tom slučaju počinje sledeće nedelje pred Međunarodnim sudom pravde.

Više
nema-vidljivih-rezultata-protokola
20 Feb 14 Nema vidljivih rezultata Protokola

Za godinu dana provođenja Protokola o saradnji tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH, još uvijek niko nije priveden pravdi niti kažnjen za ratni zločin.

Više
tužilaštvo-bih-zaboravilo-dokaze-o-oštećenim
18 Feb 14 Tužilaštvo BiH zaboravilo dokaze o oštećenim

Državno tužilaštvo povuklo je prijedlog za ustupanje Srbiji dva predmeta ratnog zločina počinjenog u Srebrenici, jer je naknadno utvrđeno da nisu dostavljene potrebne izjave oštećenih.

Više
bosna-neće-izručiti-slucaj-srebrenica
14 Feb 14 BiH neće izručiti slučaj "Srebrenica"

Tužilaštvo u Sarajevu odlučilo je da od Beograda neće tražiti da pokrene dva slučaja protiv bivših policajaca optuženih za umešanost u masakar u Srebrenici, zbog čega negoduju porodice žrtava.

Više
uhapšen-upravnik-logora-u-bih
06 Feb 14 Uhapšen upravnik logora Drmeljevo

Hrvatska policija uhapsila je bivšeg upravnika logora Drmeljevo Ćazima Behrića, koji je živeo u Rijeci, a koga je Bosna tražila zbog ratnih zločina nad zatvorenicima i silovanja.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena