bosna-traži-osuđenog-za-masakr-u-tuzli
09 Oct 14 Bosna traži osuđenog za masakr u Tuzli

Sud BiH priprema međunarodnu potjernicu za Novakom Đukićem, koji je pobegao u Srbiju, a osuđen je zato što je artiljerijskom vodu Vojske Republike Srpske naredio granatiranje Tuzle.

>>>
od-australije-zatraženo-izručenje-osumnjičenog-za-ratne-zločine
03 Oct 14 Od Australije zatraženo izručenje osumnjičenog za ratne zločine

Bosna i Hercegovina je zatražila izručenje osumnjičenog za ratne zločine Krunoslava Bonića, koji slobodno živi u Australiji, iako je optužnica protiv njega podneta pre osam godina.

>>>
odbrana-osuđenog-rekonstruisala-napad-na-tuzlu
05 Sep 14 Odbrana osuđenog rekonstruisala napad na Tuzlu

Odbrana Novaka Đukića, koji je osuđen da je naredio snagama bosanskih Srba da granatiraju grad Tuzlu, organizovala je rekonstrukciju napada kako bi dokazala njegovu nevinost.

>>>
romeo-i-julija-povezuju-beograd-i-prištinu
14 Apr 14 "Romeo i Julija" povezuju Beograd i Prištinu

Glumci iz Srbije i sa Kosova udružili su snage kako bi napravili zajedničku predstavu "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u pokušaju da promovišu međusobno razumevanje i povezanost.

>>>
izručen-milutin-babić
09 Apr 14 Srbija izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću saopćilo je da je Milutin Babić iz Ključa, koji je osumnjičen za zločin počinjen u Bosanskom Petrovcu, izručen iz Srbije.

>>>
protokol-uskoro-donosi-prve-optužnice
07 Apr 14 Protokol uskoro donosi prve optužnice

Tužilaštvo BiH će uskoro, nakon saradnje sa kolegama iz Beograda, podići dvije optužnice protiv više osoba za ubistva civila srpske nacionalnosti, najavljeno je na sastanku između glavnih tužilaca BiH i Srbije u Sarajevu.

>>>
nedostaci-ugovora-o-izvršavanju-kazne
05 Mar 14 Nedostaci ugovora o izvršavanju kazne

Oliver Krsmanović ne može u BiH služiti kaznu za zločin za koji je u Srbiji osuđen na 20 godina zatvora, jer mu se sudilo u odsustvu, saopćili su iz Ministarstva pravde Republike Srbije. S druge strane, žrtve negoduju zato što se Krsmanović brani sa slobode.

>>>
nema-povlačenja-tužbi-za-genocid
24 Feb 14 Nema povlačenja tužbi za genocid

Spski i hrvatski zvaničnici poručili su da žele da prošlost ostave iza sebe, ali da ne mogu da povuku međusobne tužbe za genocid, a glavna rasprava u tom slučaju počinje sledeće nedelje pred Međunarodnim sudom pravde.

>>>
nema-vidljivih-rezultata-protokola
20 Feb 14 Nema vidljivih rezultata Protokola

Za godinu dana provođenja Protokola o saradnji tužilaštava za ratne zločine Srbije i BiH, još uvijek niko nije priveden pravdi niti kažnjen za ratni zločin.

>>>
tužilaštvo-bih-zaboravilo-dokaze-o-oštećenim
18 Feb 14 Tužilaštvo BiH zaboravilo dokaze o oštećenim

Državno tužilaštvo povuklo je prijedlog za ustupanje Srbiji dva predmeta ratnog zločina počinjenog u Srebrenici, jer je naknadno utvrđeno da nisu dostavljene potrebne izjave oštećenih.

>>>
bosna-neće-izručiti-slucaj-srebrenica
14 Feb 14 BiH neće izručiti slučaj "Srebrenica"

Tužilaštvo u Sarajevu odlučilo je da od Beograda neće tražiti da pokrene dva slučaja protiv bivših policajaca optuženih za umešanost u masakar u Srebrenici, zbog čega negoduju porodice žrtava.

>>>
uhapšen-upravnik-logora-u-bih
06 Feb 14 Uhapšen upravnik logora Drmeljevo

Hrvatska policija uhapsila je bivšeg upravnika logora Drmeljevo Ćazima Behrića, koji je živeo u Rijeci, a koga je Bosna tražila zbog ratnih zločina nad zatvorenicima i silovanja.

>>>
ilijašević-ide-u-zatvor-nakon-žalbe
21 Jan 14 Ilijašević ide u zatvor nakon žalbe

Županijski sud u Zadru je prihvatio presudu kojom je odbjegli Dominik Ilijašević zvani Como osuđen na 15 godina zbog ratnog zločina i ubistva.

>>>
srbija-i-hrvatska-razmenjuju-zahteve-za-povlačenje-tužbi
09 Jan 14 Srbija i Hrvatska razmenjuju zahteve za povlačenje tužbi

Srbija će povući svoju tužbu za genocid protiv Hrvatske samo ako i Zagreb to učini, dok hrvatski zvaničnici od Beograda prvo žele podatke o nestalima u vreme rata.

>>>
dogodine-jača-saradnja-tužilaštava
17 Dec 13 Dogodine jača saradnja tužilaštava

Na sastanku glavnih tužilaca BiH, Srbije i Hrvatske obećano je ubrzanje procesuiranja počinilaca ratnih zločina.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena