svjedok-muslimani-napuštali-ključ-iz-straha
23 Jan 15 Svjedok: Muslimani napuštali Ključ iz straha

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Velimir Kevac izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je Ključ 1992. godine napustilo “više od polovine” Muslimana, ali da za to ne treba kriviti srpske snage.

Više
svjedok-muslimani-izazvali-sukob-u-ključu
22 Jan 15 Svjedok: Muslimani izazvali sukob u Ključu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske (VRS) iz Ključa je za sukob na području te opštine okrivio “lokalne Muslimane”.

Više
svjedok-ekstremisti-krivi-za-sukob-u-prijedoru
19 Jan 15 Svjedok: Ekstremisti krivi za sukob u Prijedoru

U nastavku suđenja Ratku Mladiću nakon jednomjesečne pauze, svjedokinja Odbrane je rekla da su za sukob u Prijedoru 1992. godine krivi “muslimanski ekstremisti”.

Više
mladić-naredio-vojnicima-da-se-ponašaju-kao-vitezovi
19 Dec 14 Mladić naredio vojnicima "da se ponašaju kao vitezovi“

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine rekao je da bivši komadant Vojske Republike Srpske (VRS) naredio svojim ljudima da ne nanose zlo bošnjačkim zatvorenicima iz Srebrenice.

Više
svjedočio-o-iskonskoj-mržnji-prema-srbima
18 Dec 14 Svjedočio o "iskonskoj mržnji prema Srbima"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine rekao je da srpske snage nisu vršile progon nad Bošnjacima i Hrvatima iz oblasti Sanskog Mosta, već da su odgovarali na stvarne oružane pretnje.

Više
mirovnjaci-un-zarobljeni-da-bi-se-zustavilo-bombardovanje
17 Dec 14 Mirovnjaci UN “zarobljeni da bi se zustavilo bombardovanje“

Novinar iz Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da je 1995. godine snimio zarobljene pripadnike UNPROFOR-a za televizijski prilog kako bi NATO odvratio od daljnjih vazdušnih napada na Vojsku Republike Srpske (VRS).

Više
mladić-izbačen-iz-sudnice-zbog-aplaudiranja
16 Dec 14 Mladić izbačen iz sudnice zbog aplaudiranja

Ratko Mladić je privremeno izbačen iz sudnice Haškog tribunala, gdje mu se sudi za ratne zločine, pošto je aplaudirao kada je svjedok kazao da će on ući u istoriju “kao pozitivac“.

Više
svjedok-srbi-želeli-da-spreče-islamsku-državu
12 Dec 14 Svjedok: Srbi želeli da spreče islamsku državu

Cilj bosanskih Srbija nije bio da unište zemlju već da spreče Bošnjake da formiraju islamsku državu, rekao je bivši visoki zvaničnik bosanskih Srba na suđenju Ratku Mladiću.

Više
svjedok-srpske-snage-pomagale-lojalnim-bošnjacima
11 Dec 14 Svjedok: Srpske snage pomagale lojalnim Bošnjacima

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je na suđenju Ratku Mladiću da su Bošnjaci koji su bili lojalni srpskim vlastima u oblasti Rogatice premešteni 1992. godine zbog pretnji sa muslimanske strane.

Više
loše-zdravstveno-stanje-optuženih-odlaže-presude
11 Dec 14 Loše zdravstveno stanje optuženih odlaže presude

Predsednik Haškog tribunala upozorio je da se dugoočekivane presude na suđenjima za ratne zločine Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Vojislavu Šešelju odlažu zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Više
svjedok-nije-bilo-zlostavljanja-na-manjači
10 Dec 14 Svjedok: Nije bilo zlostavljanja na Manjači

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine da Bošnjaci nisu bili izgladnjivani i prebijani u vojnom zarobljeničkom logoru na Manjači 1992. godine.

Više
svjedok-nije-bilo-plana-za-zauzimanje-sarajeva
09 Dec 14 Svjedok: Nije bilo plana za zauzimanje Sarajeva

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine da Mladić nije imao namjeru da osvoji Sarajevo tokom opsade grada od 1992. do 1995. godine.

Više
svjedok-srpska-vojska-nije-počinila-masakr
05 Dec 14 Svjedok: Srpska vojska nije počinila masakr

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je na suđenju Ratku Mladiću da su lokalni Srbi, a ne vojnici, počinili masakr nad Muslimanima i Hrvatimaa 1992. godine u selu Grabovica.

Više
svjedok-bez-etničkog-čišćenja-u-kotor-varoši
04 Dec 14 Svjedok: Bez etničkog čišćenja u Kotor-Varoši

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je da nikada nije dobio naredbu da se etnički očisti područje Kotor-Varoši.

Više
mladić-udaljen-iz-sudnice
02 Dec 14 Mladić udaljen iz sudnice

Nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratko Mladić udaljen je iz sudnice zbog preglasnog pričanja nakon rasprave sa glavnim sudijom za vreme suđenja.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena