karadžić-želi-uvesti-novi-dokaz
27 Aug 14 Karadžić želi uvesti novi dokaz

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Sudskog vijeća Haškog tribunala da prihvati novi dokaz, dokument Američke vojske u kome se navodi da su samo bošnjačke snage napale pripadnike UNPROFOR-a.

>>>
mladićeva-odbrana-kritikovala-haški-tribunal
26 Aug 14 Mladićeva Odbrana kritikovala Haški tribunal

Mladićev advokat rekao je da sudije Haškog suda pokušavaju da podriju odbranu bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba, tvrdnjama da su iskazi svjedoka često nerelevantni i da se ponavljaju.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-ubistva-civila-u-srebrenici
25 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju ubistva civila u Srebrenici

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske svedočili su ove nedelje na suđenju Ratku Mladiću da nije bilo ubijanja civila na području Srebrenice 1995. godine.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-silovanja-u-foči
21 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju silovanja u Foči

Bivši pripadnici snaga bosanskih Srba rekli su na suđenju Ratku Mladiću da su za ratne zločine u Foči odgovorni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore.

>>>
bosanski-srbi-tvrdili-da-su-genetski-superiorni
10 Jul 14 Bivši oficir VRS tvrdi da su Srbi genetski superiorni

Luka Dragičević, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je tokom rata podređenim jedinicama uputio dokument, u kojem stoji da su Muslimani, odnosno “poturice”, “genetski inferiorni” u odnosu na Srbe.

>>>
vojnici-ratka-mladića-samo-branili-svoje-domove
07 Jul 14 Vojnici Ratka Mladića "samo branili svoje domove"

Bivši komandant Vojske Republike Srpske predvodio je multietničku vojsku, koja nikada nije terorisala civile u Sarajevu, već je i sama bila meta artiljerijskih i snajperskih napada Armije BiH, rekao je svjedok Odbrane na suđenju Mladiću pred Tribunalom u Hagu.

>>>
komandant-vrs-naredio-napad-na-televiziju-sarajevo
26 Jun 14 Komandant VRS naredio napad na Televiziju Sarajevo

Svjedok Odbrane Vladimir Radojčić potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću da je u ljeto 1995. naredio napad na Radio-televiziju Sarajevo zato što je "emitovala najcrnju propagandu protiv srpskog naroda”.

>>>
bivši-komandant-vrs-a-negira-bombardovanje-civila-u-sarajevu
23 Jun 14 Bivši komandant VRS-a negira granatiranje civila u Sarajevu

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je nakon kraće bolesti optuženog iskazom bivšeg pripadnika VRS-a, koji je negirao nasumično granatiranje civila za vrijeme opsade Sarajeva.

>>>
suđenje-mladiću-ponovo-prekinuto-zbog-bolesti
20 Jun 14 Suđenje Mladiću ponovo prekinuto zbog bolesti

Suđenje za ratne zločine bivšem komandantu Vojske Republike Srpske, koje je nekoliko puta prekidano zbog Mladićevog zdravstvenog stanja, ponovo je prekinuto kada je on hospitalizovan.

>>>
srpski-vojnik-tvrdi-da-je-eksplozija-na-markalama-lažirana
13 Jun 14 Srpski vojnik tvrdi da je eksplozija na Markalama lažirana

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske tvrdi da su bošnjačke snage lažirale napad na pijacu Markale u kome je 1994. godine ubijeno više od 60 ljudi, rečeno je na suđenju Ratku Mladiću.

>>>
mladić-pokušao-da-se-bori-protiv-paravojski
09 Jun 14 Mladić "pokušao da se bori protiv paravojski"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Dragomir Andan je kazao da mu je optuženi 1992. godine rekao da je najveći problem Republike Srpske (RS) borba protiv paravojnih formacija.

>>>
potavljena-spomen-ploča-mladiću-kod-sarajeva
05 Jun 14 Spomen-ploča Mladiću postavljena kod Sarajeva

Spomen-ploča posvećena bivišem vojnom komandantu bosanskih Srba Ratku Mladiću, kome se sudi za genocid i druge zločine u BiH, postavljena je na brdu iznad Sarajeva.

>>>
bošnjaci-napustili-pale-u-strahu-od-osvete
05 Jun 14 Bošnjaci napustili Pale "u strahu od osvete"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji predsjednik opštinske vlade na Palama Zdravko Čvoro rekao je da su Bošnjaci u proljeće 1992. godine dobrovoljno otišli s područja te opštine, te da nisu protjerivani.

>>>
vojska-republike-srpske-nije-isključivala-struju-sarajevu
04 Jun 14 VRS “nije isključivala struju Sarajevu”

Iskazom svjedoka Veljka Lubure, Odbrana Ratka Mladića opovrgavala je navod optužnice da je Vojska Republike Srpske (VRS) tokom rata namjerno uskraćivala struju stanovništvu Sarajeva.

>>>
mladić-se-nakon-rata-nije-skrivao
03 Jun 14 Mladić se nakon rata nije skrivao

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane je izjavio da je optuženi od 1997. do 2001. godine boravio u svom stanu i vojnim objektima u Srbiji i da se nije krio.

>>>

Background

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Hronologija

Ratko Mladić

Hronologija događaja koji su doveli do hapšenja Ratka Mladića.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena