svjedok-očevidac-ubistava-muslimana-iz-srebrenice
27 Mar 15 Svjedok očevidac ubistava Muslimana iz Srebrenice

Svjedok Odbrane Neđo Jovičić potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Haagu da je u julu 1995. godine, poslije pada Srebrenice u ruke srpskih snaga, bio očevidac ubistva zarobljenih Muslimana.

Više
mladić-nije-dao-nezakonita-naređenja-za-ubistvo-bošnjaka
26 Mar 15 Mladić "nije dao nezakonita naređenja za ubistvo Bošnjaka"

Bivši oficir Vojske Republike Srpske izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da mu optuženi nikada nije izdao naređenje suprotno pravilima ratovanja niti mu naredio ubistva bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice.

Više
mladićev-oficir-negira-učešće-u-premještanju-tijela
25 Mar 15 Mladićev oficir negira učešće u premještanju tijela

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da nije učestvovao u pokušaju da se prikrije masakr nad Bošnjacima iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Više
svjedok-nije-bilo-naređenja-za-masakr-u-srebrenici
24 Mar 15 Svjedok: Nije bilo naređenja za masakr u Srebrenici

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da nije dobio naređenje za masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Više
svjedoka-optužuju-za-otmicu-u-štrpcima
20 Mar 15 Svjedoka optužuju za otmicu u Štrpcima

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, tužioci su dokazivali da je svjedok Odbrane Dragiša Masal u zimu 1993. naredio otmicu Muslimana iz voza na stanici Štrpci (opština Rudo). Masal je to negirao.

Više
ubistvo-zarobljenika-posljedica-pokušaja-bekstva
19 Mar 15 Ubistvo zarobljenika "posljedica pokušaja bekstva"

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću sugerisao je da je masovno ubistvo muslimanskih zarobljenika u selu Kravica kod Srebrenice u julu 1995. bilo posljedica “pokušaja bjekstva”.

Više
masakr-u-keratermu-nisu-počinili-pripadnici-vrs
13 Mar 15 Masakr u Keratermu "nisu počinili pripadnici VRS"

Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane Mišo Rodić izjavio je da su srpske snage u ljeto 1992. godine počinile zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Prijedoru, ali je sugerisao da krivci nisu bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Više
svejdok-ubistva-u-sanskom-mostu-počinili-kriminalci
12 Mar 15 Svejdok: Ubistva u Sanskom Mostu počinili kriminalci

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane je rekao da zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992. godine na području Sanskog Mosta nisu počinili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Više
svjedok-u-trnopolju-bilo-prihvatilište-i-utočište
11 Mar 15 Svjedok: U Trnopolju bilo prihvatilište i utočište

Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane Branko Berić izjavio je da u Trnopolju kod Prijedora u ljeto 1992. godine nije postojao logor, već “prihvatilište za Muslimane".

Više
mladić-naredio-da-se-vodi-računa-o-srebreničkim-zarobljenicima
10 Mar 15 Mladić naredio "da se vodi računa o srebreničkim zarobljenicima"

Svjedok odbrane izjavio je pred Haškim tribunalom da je bivši komandant Vojske Republike Srpkske naredio svojim vojnicima da osiguraju bezbjednost bošnjačkih zatvorenika iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Više
mladić-nije-gestom-najavio-ubistva-u-srebrenici
06 Mar 15 Mladić "nije gestom najavio ubistva u Srebrenici"

Bivši pripadnik snaga bosanskih Srba izjavio je u Haškom tribunalu da Mladić nije gestom rukom najavio da će svi zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni.

Više
svjedok-zločini-u-doboju-djelo-policije-i-paravojski
03 Mar 15 Svjedok: Zločini u Doboju djelo policije i paravojski

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milivoje Simić potvrdio je da su 1992. godine u Doboju činjena zlodjela nad nesrpskim stanovništvom, ali je za to okrivio policiju i paravojske.

Više
svjedok-uveličan-broj-žrtava
27 Feb 15 Svjedok: Uveličan broj žrtava

Zvaničnik Republike Srpske (RS) za nestala lica izjavio je da su vlasti u Sarajevu i međunarodne organizacije preuveličale broj muslimanskih žrtava u mestima kao što je Srebrenica.

Više
armija-bih-srebrenicu-ostavila-na-milost-srbima
25 Feb 15 Armija BiH "Srebrenicu ostavila na milost Srbima"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane izjavio je da je Armija BiH (ABiH) u julu 1995. godine napustila Srebrenicu i stanovništvo “ostavila na milost” Vojsci Republike Srpske (VRS), koja je ušla u grad.

Više
svjedok-demilitarizacija-nije-sprovedena-u-srebrenici
18 Feb 15 Svjedok: Srebrenica nije bila demilitarizovana zona

Bivši oficir Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da su bošnjačke snage bile aktivne u Srebrenici čak i u vrijeme kada je to trebalo da bude demilitarizovana "sigurna zona".

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena