svjedok-zatvorenici-u-rogatici-nisu-protjerani
01 Oct 14 Svjedok: Zatvorenici u Rogatici nisu protjerani

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću je izjavio da snage bosanskih Srba nisu protjerale nesrpske zatvorenike u Rogatici, kao što se navodi u optužnici.

>>>
nije-bilo-čišćenja-nesrba-iz-vrs-a
25 Sep 14 Nije bilo “čišćenja” nesrba iz VRS-a

Bivši oficir za kadrovska pitanja Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da su pojedini muslimanski i hrvatski oficiri izabrali da ostanu u sklopu srpskih snaga za vrijeme rata.

>>>
mladićev-svedok-bošnjačke-snage-snajperima-na-sarajevo
24 Sep 14 Mladićev svedok: Bošnjačke snage snajperima na Sarajevo

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane je rekao da mu nije poznato da je grupa Hadžićana odvedena iz kasarne u kojoj je 1992. godine bio komandant.

>>>
svjedok-muslimani-dobovoljno-otišli-iz-rogatice
24 Sep 14 Svjedok: Muslimani dobovoljno otišli iz Rogatice

Hiljade Bošnjaka nije bilo protjerano od strane Srba 1992. godine sa područja Rogatice, već su dobrovoljno otišli, rekao je bivši srpski političar na suđenju Ratku Mladiću.

>>>
mladićev-vojnik-muslimanske-paravojske-palile-srpske-kuće
23 Sep 14 Mladićev vojnik: Muslimanske paravojske palile srpske kuće

Nekadašnji pripadnik VRS-a Božidar Krnojelac svjedočio je u korist bivšeg komandanta Ratka Mladića da su snage Bošnjaka palile srpske kuće 1992. godine na području Foče.

>>>
svjedok-masakr-na-pijaci-markale-isceniran
18 Sep 14 Svjedok: Masakr na pijaci Markale isceniran

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću u Haagu rekao je da postoje dokazi da je smrtonosni napad na pijacu Markale isceniran kako bi se okrivili Srbi.

>>>
bosanski-srbi-nisu-pljačkali-za-vreme-rata
11 Sep 14 Bosanski Srbi "nisu pljačkali" za vreme rata

Nekadašnji premijer Republike Srpske Vladimir Lukić posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da ljudi iz BiH nisu bili umešani u silovanja i krađe, kao i da srpske snage nisu pljačkale.

>>>
zločini-srpskih-vojnika-pojedinačni-incidenti
10 Sep 14 Zločini srpskih vojnika "pojedinačni incidenti"

Nekadašnji premijer Vlade Republike Srpske svjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da je čuo za zločine srpskih vojnika, ali da su to bili “pojedinačni incidenti”.

>>>
vatrena-moć-mladićevih-snaga-u-sarajevu-preuveličana
09 Sep 14 Vatrena moć Mladićevih snaga u Sarajevu "preuveličana"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji član komande Četvrtog korupsa Jugoslovenske narodne armije (JNA) je posvjedočio da početkom rata u BiH srpska strana nije imala dovoljno teškog naoružanja da teroriše građane Sarajeva.

>>>
šarmantni-mladić-nije-bio-u-stanju-da-naredi-masakr
05 Sep 14 "Šarmantni" Mladić nije "bio u stanju da naredi masakr"

Svjedok Odbrane izjavio je pred Hašim tribunalom da je “nespojivo s ličnošću” Ratka Mladića da bi mogao narediti likvidaciju 7,000 Muslimana zarobljenih u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

>>>
opsada-sarajeva-bila-rat-ne-šah
01 Sep 14 Opsada Sarajeva "bila rat, ne šah"

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da njegova jedinica nije koristila snajpere protiv stanovnika Sarajeva, već tešku artiljeriju kako bi branila Srbe.

>>>
karadžić-želi-uvesti-novi-dokaz
27 Aug 14 Karadžić želi uvesti novi dokaz

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Sudskog vijeća Haškog tribunala da prihvati novi dokaz, dokument Američke vojske u kome se navodi da su samo bošnjačke snage napale pripadnike UNPROFOR-a.

>>>
mladićeva-odbrana-kritikovala-haški-tribunal
26 Aug 14 Mladićeva Odbrana kritikovala Haški tribunal

Mladićev advokat rekao je da sudije Haškog suda pokušavaju da podriju odbranu bivšeg vojnog komandanta bosanskih Srba, tvrdnjama da su iskazi svjedoka često nerelevantni i da se ponavljaju.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-ubistva-civila-u-srebrenici
25 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju ubistva civila u Srebrenici

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske svedočili su ove nedelje na suđenju Ratku Mladiću da nije bilo ubijanja civila na području Srebrenice 1995. godine.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-silovanja-u-foči
21 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju silovanja u Foči

Bivši pripadnici snaga bosanskih Srba rekli su na suđenju Ratku Mladiću da su za ratne zločine u Foči odgovorni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore.

>>>

Background

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Hronologija

Ratko Mladić

Hronologija događaja koji su doveli do hapšenja Ratka Mladića.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena