svjedok-sarajevo-podijeljeno-ne-opkoljeno
17 Jul 15 Svjedok: Sarajevo podijeljeno, ne opkoljeno

Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke (SDS) Zdravko Šalipur izjavio je da je Sarajevo tokom rata u BiH bio “podijeljen, a ne opkoljen grad”.

Više
svjedočenje-o-sprovođenje-strateških-ciljeva-vrs
16 Jul 15 Svjedočenje o sprovođenju strateških ciljeva VRS

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da je Vojska Republike Srpske u Bosanskoj krajini nasiljem ostvarivala strateški ratni cilj odvajanja Srba od Muslimana i Hrvata.

Više
mladićev-svjedok-srbi-vodili-odbrambeni-rat
14 Jul 15 Mladićev svjedok: Srbi vodili odbrambeni rat

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka Odbrane Boška Kelečevića, koji je negirao da je Vojska Republike Srpske (VRS) u proljeće 1992. godine proganjala nesrbe u Bosanskoj krajini.

Više
slučaj-mladić-žrtve-iz-tomašice-stradale-u-etničkom-čišćenju
08 Jul 15 Slučaj Mladić: Žrtve iz Tomašice stradale u etničkom čišćenju

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Optužbe izjavila je da su iz masovnih grobnica Tomašica i Jakarina kosa kod Prijedora ekshumirane žrtve napada, koji su navedeni u optužnici protiv Mladića.

Više
mladićeva-odbrana-pogrešno-identifikovane-žrtve-iz-masovnih-grobnica
26 Jun 15 Mladićeva odbrana: Pogrešno identifikovane žrtve

Odbrana Ratka Mladića osporavala je kredibilitet Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), navodeći greške koje su se dešavale tokom identifikacije žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica u BiH.

Više
svjedočenje-o-tomašici-na-suđenju-mladiću
24 Jun 15 Svjedočenje o Tomašici na suđenju Mladiću

Sudije Haškog tribunala počele su sa ispitivanjem novih svjedoka na suđenju Ratku Mladiću, pošto je tužilaštvu dozvoljeno da predstavi dokaze koji su 2013. godine otkriveni u najvećoj masovnoj grobnici u BiH.

Više
vrs-nije-narđivala-tererisanje-građana-sarajeva
22 May 15 VRS "nije naređivala terorisanje građana Sarajeva"

Na suđenju Ratku Mladiću, artiljerijski oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Savo Simić izjavio je da nikada nije za metu uzimao civile u Sarajevu za vrijeme opsade grada, niti mu je naređivano da teroriše stanovništvo.

Više
svjedok-policija-odgovorna-za-prijedorske-logore
20 May 15 Svjedok: Policija odgovorna za prijedorske logore

Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Savo Sokanović izjavio je da su logori za nesrbe u okolini Prijedora koje je obišao u ljeto 1992. godine bili “pod kontrolom” policije, a ne Vojske Republike Srpske (VRS).

Više
vojska-republike-srpske-postupala-humano-sa-zarobljenicima
19 May 15 Vojska Republike Srpske "postupala humano sa zarobljenicima"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da je Glavni štab Vojske Republike Srpske tokom rata izdavao uputstva podređenim jedinicama da humano postupaju sa civilima i ratnim zarobljenicima.

Više
mladić-nije-odobrio-ubistva-u-srebrenici
12 May 15 Mladić "nije naredio ubistva u Srebrenici"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane izjavio je da je u julu 1995. godine oficir za bezbjednost Vojske Republike Srpske Dragomir Pećanac “samovoljno” odveo pripadnike VRS da strijeljaju zarobljene Muslimane iz Srebrenice.

Više
glavni-štab-nije-naredio-zločine-u-srebrenici
06 May 15 Glavni štab "nije naredio zločine u Srebrenici"

Bivši oficir u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da iz tog štaba nije poslato naređenje za zločine nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Više
svjedok-srpska-vojska-nije-kontrolisala-logore
05 May 15 Svjedok: Srpska vojska nije kontrolisala logore

Svjedok Odbrane rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da logori na istoku zemlje u kojima su držani Bošnjaci nisu bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Više
svjedok-osveta-jedino-objašnjenje-za-srebrenicu
30 Apr 15 Svjedok: Osveta jedino objašnjenje za Srebrenicu

Bivši komandant u Vojsci Republike Srpske negirao je na suđenju Ratku Mladiću da je VRS 1992. i 1993. godine ofanzivom progonila Muslimane iz Podrinja, tvrdeći da su na meti napada bile vojne snage koje su počinile zločine nad Srbima.

Više
svjedok-bošnjaci-htjeli-da-idu-iz-istočne-bosne
29 Apr 15 Svjedok: Bošnjaci htjeli da idu iz istočne Bosne

Bivši komandant Biračke brigade Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da je pomogao u organizaciji "premještanja Bošnjaka" iz istočne Bosne, ali je insistirao na tome da su oni htjeli da idu.

Više
svjedok-mladić-nije-izdavao-nezakonite-naredbe
23 Apr 15 Svjedok: Mladić nije izdavao nezakonite naredbe

Bivši komandant u Vojsci Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da mu optuženi nikada nije dao nezakonito naređenje.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena