svjedok-u-rogatici-ubijeni-bošnjački-zatvorenici
21 Oct 14 Svjedok: U Rogatici ubijeni bošnjački zatvorenici

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću priznao je da su neke zatvorenike, koje su snage bosanskih Srba držale u logoru Rasadnik u Rogatici, ubili “ekstremisti“ 1992. godine.

>>>
svjedok-zauzimanje-sarajeva-ravno-samoubistvu
16 Oct 14 Svjedok: Zauzimanje Sarajeva ravno samoubistvu

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću izjavio je da bi zauzimanje Sarajeva za Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske (SRK) bilo ravno samoubistvu.

>>>
mladićev-svjedok-vrs-nije-organizovala-iseljavanje
15 Oct 14 Mladićev svjedok: VRS nije organizovala iseljavanje

Svedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao da srpske vojne i civilne vlasti nisu organizovano iseljavale nesrpsko stanovništvo iz Rogatice 1992. godine.

>>>
mladićev-svjedok-snage-vrs-štitile-civile
14 Oct 14 Mladićev svjedok: Snage VRS štitile civile

Svjedok Odbrane Ratka Mladića ispričao je na suđenju pred Haškim tribunalom da su 1992. godine u rogatičku školu “Veljko Vlahović” bili smješteni civili svih nacionalnosti kako bi se zaštitili od borbenih dejstava, a ne da bi ih progonili ili zlostavljali.

>>>
svjedok-vrs-nije-konrolisao-paravojske
03 Oct 14 Svjedok: VRS nije kontrolisala paravojske

Paravojne jedinice koje su terorisale Bošnjake 1992. godine na području Foče nisu bile pod kontrolom vojske, rekao je svjedok na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

>>>
svjedok-zatvorenici-u-rogatici-nisu-protjerani
01 Oct 14 Svjedok: Zatvorenici u Rogatici nisu protjerani

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću je izjavio da snage bosanskih Srba nisu protjerale nesrpske zatvorenike u Rogatici, kao što se navodi u optužnici.

>>>
nije-bilo-čišćenja-nesrba-iz-vrs-a
25 Sep 14 Nije bilo “čišćenja” nesrba iz VRS-a

Bivši oficir za kadrovska pitanja Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da su pojedini muslimanski i hrvatski oficiri izabrali da ostanu u sklopu srpskih snaga za vrijeme rata.

>>>
mladićev-svedok-bošnjačke-snage-snajperima-na-sarajevo
24 Sep 14 Mladićev svedok: Bošnjačke snage snajperima na Sarajevo

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane je rekao da mu nije poznato da je grupa Hadžićana odvedena iz kasarne u kojoj je 1992. godine bio komandant.

>>>
svjedok-muslimani-dobovoljno-otišli-iz-rogatice
24 Sep 14 Svjedok: Muslimani dobovoljno otišli iz Rogatice

Hiljade Bošnjaka nije bilo protjerano od strane Srba 1992. godine sa područja Rogatice, već su dobrovoljno otišli, rekao je bivši srpski političar na suđenju Ratku Mladiću.

>>>
mladićev-vojnik-muslimanske-paravojske-palile-srpske-kuće
23 Sep 14 Mladićev vojnik: Muslimanske paravojske palile srpske kuće

Nekadašnji pripadnik VRS-a Božidar Krnojelac svjedočio je u korist bivšeg komandanta Ratka Mladića da su snage Bošnjaka palile srpske kuće 1992. godine na području Foče.

>>>
svjedok-masakr-na-pijaci-markale-isceniran
18 Sep 14 Svjedok: Masakr na pijaci Markale isceniran

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću u Haagu rekao je da postoje dokazi da je smrtonosni napad na pijacu Markale isceniran kako bi se okrivili Srbi.

>>>
bosanski-srbi-nisu-pljačkali-za-vreme-rata
11 Sep 14 Bosanski Srbi "nisu pljačkali" za vreme rata

Nekadašnji premijer Republike Srpske Vladimir Lukić posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da ljudi iz BiH nisu bili umešani u silovanja i krađe, kao i da srpske snage nisu pljačkale.

>>>
zločini-srpskih-vojnika-pojedinačni-incidenti
10 Sep 14 Zločini srpskih vojnika "pojedinačni incidenti"

Nekadašnji premijer Vlade Republike Srpske svjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da je čuo za zločine srpskih vojnika, ali da su to bili “pojedinačni incidenti”.

>>>
vatrena-moć-mladićevih-snaga-u-sarajevu-preuveličana
09 Sep 14 Vatrena moć Mladićevih snaga u Sarajevu "preuveličana"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, nekadašnji član komande Četvrtog korupsa Jugoslovenske narodne armije (JNA) je posvjedočio da početkom rata u BiH srpska strana nije imala dovoljno teškog naoružanja da teroriše građane Sarajeva.

>>>
šarmantni-mladić-nije-bio-u-stanju-da-naredi-masakr
05 Sep 14 "Šarmantni" Mladić nije "bio u stanju da naredi masakr"

Svjedok Odbrane izjavio je pred Hašim tribunalom da je “nespojivo s ličnošću” Ratka Mladića da bi mogao narediti likvidaciju 7,000 Muslimana zarobljenih u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

>>>

Background

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Hronologija

Ratko Mladić

Hronologija događaja koji su doveli do hapšenja Ratka Mladića.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena