mladićeva-odbrana-osporava-svjedočenje-momira-nikolića
08 Apr 15 Mladićeva odbrana osporava svjedočenje Momira Nikolića

Odbrana Ratka Mladića je opovrgavala iskaz ključnog svjedoka Haškog tužilaštva Momira Nikolića da je optuženi Mladić nakon pada Srebrenice gestom najavio da će muslimanski zarobljenici biti ubijeni.

Više
mladić-nije-naredio-masakr-nad-bošnjacima
03 Apr 15 Mladić "nije naredio masakr nad Bošnjacima"

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) negirao je na suđenju Ratku Mladiću da je optuženi u julu 1995. godine gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani iz Srebrenice biti pobijeni.

Više
šešelj-pozvan-da-svjedoči-u-mladićevu-odbranu
02 Apr 15 Šešelj pozvan da svjedoči u Mladićevu odbranu

Lider Sprske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj biće pozvan da svjedoči na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Više
svjedok-državna-bezbjednost-bih-ubila-mirovnjaka-un
01 Apr 15 Svjedok: Državna bezbjednost BiH ubila mirovnjaka UN

Na haškom procesu protiv Ratka Mladića, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti BiH Edin Garaplija, posvjedočio je da je paravojska te službe 1995. snajperom ubila francuskog pripadnika UNPROFOR-a i da je to potom pripisano srpskoj strani.

Više
mladić-nije-naredio-strijeljanje-srebreničana
31 Mar 15 Mladić "nije naredio strijeljanje Srebreničana"

Bivši komandant pri Vojsci Republike Srpske izjavio je u Haagu da ni on general Ratko Mladić nisu naredili njegovom vodu da u julu 1995. strijeljaju zarobljene Muslimane iz Srebrenice.

Više
svjedok-očevidac-ubistava-muslimana-iz-srebrenice
27 Mar 15 Svjedok očevidac ubistava Muslimana iz Srebrenice

Svjedok Odbrane Neđo Jovičić potvrdio je na suđenju Ratku Mladiću pred Tribunalom u Haagu da je u julu 1995. godine, poslije pada Srebrenice u ruke srpskih snaga, bio očevidac ubistva zarobljenih Muslimana.

Više
mladić-nije-dao-nezakonita-naređenja-za-ubistvo-bošnjaka
26 Mar 15 Mladić "nije dao nezakonita naređenja za ubistvo Bošnjaka"

Bivši oficir Vojske Republike Srpske izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da mu optuženi nikada nije izdao naređenje suprotno pravilima ratovanja niti mu naredio ubistva bošnjačkih zarobljenika iz Srebrenice.

Više
mladićev-oficir-negira-učešće-u-premještanju-tijela
25 Mar 15 Mladićev oficir negira učešće u premještanju tijela

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da nije učestvovao u pokušaju da se prikrije masakr nad Bošnjacima iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Više
svjedok-nije-bilo-naređenja-za-masakr-u-srebrenici
24 Mar 15 Svjedok: Nije bilo naređenja za masakr u Srebrenici

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske izjavio je na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da nije dobio naređenje za masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Više
svjedoka-optužuju-za-otmicu-u-štrpcima
20 Mar 15 Svjedoka optužuju za otmicu u Štrpcima

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, tužioci su dokazivali da je svjedok Odbrane Dragiša Masal u zimu 1993. naredio otmicu Muslimana iz voza na stanici Štrpci (opština Rudo). Masal je to negirao.

Više
ubistvo-zarobljenika-posljedica-pokušaja-bekstva
19 Mar 15 Ubistvo zarobljenika "posljedica pokušaja bekstva"

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću sugerisao je da je masovno ubistvo muslimanskih zarobljenika u selu Kravica kod Srebrenice u julu 1995. bilo posljedica “pokušaja bjekstva”.

Više
masakr-u-keratermu-nisu-počinili-pripadnici-vrs
13 Mar 15 Masakr u Keratermu "nisu počinili pripadnici VRS"

Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane Mišo Rodić izjavio je da su srpske snage u ljeto 1992. godine počinile zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Prijedoru, ali je sugerisao da krivci nisu bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Više
svejdok-ubistva-u-sanskom-mostu-počinili-kriminalci
12 Mar 15 Svejdok: Ubistva u Sanskom Mostu počinili kriminalci

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane je rekao da zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992. godine na području Sanskog Mosta nisu počinili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Više
svjedok-u-trnopolju-bilo-prihvatilište-i-utočište
11 Mar 15 Svjedok: U Trnopolju bilo prihvatilište i utočište

Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane Branko Berić izjavio je da u Trnopolju kod Prijedora u ljeto 1992. godine nije postojao logor, već “prihvatilište za Muslimane".

Više
mladić-naredio-da-se-vodi-računa-o-srebreničkim-zarobljenicima
10 Mar 15 Mladić naredio "da se vodi računa o srebreničkim zarobljenicima"

Svjedok odbrane izjavio je pred Haškim tribunalom da je bivši komandant Vojske Republike Srpkske naredio svojim vojnicima da osiguraju bezbjednost bošnjačkih zatvorenika iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena