vrs-nije-narđivala-tererisanje-građana-sarajeva
22 May 15 VRS "nije naređivala terorisanje građana Sarajeva"

Na suđenju Ratku Mladiću, artiljerijski oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Savo Simić izjavio je da nikada nije za metu uzimao civile u Sarajevu za vrijeme opsade grada, niti mu je naređivano da teroriše stanovništvo.

Više
svjedok-policija-odgovorna-za-prijedorske-logore
20 May 15 Svjedok: Policija odgovorna za prijedorske logore

Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Savo Sokanović izjavio je da su logori za nesrbe u okolini Prijedora koje je obišao u ljeto 1992. godine bili “pod kontrolom” policije, a ne Vojske Republike Srpske (VRS).

Više
vojska-republike-srpske-postupala-humano-sa-zarobljenicima
19 May 15 Vojska Republike Srpske "postupala humano sa zarobljenicima"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da je Glavni štab Vojske Republike Srpske tokom rata izdavao uputstva podređenim jedinicama da humano postupaju sa civilima i ratnim zarobljenicima.

Više
mladić-nije-odobrio-ubistva-u-srebrenici
12 May 15 Mladić "nije naredio ubistva u Srebrenici"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane izjavio je da je u julu 1995. godine oficir za bezbjednost Vojske Republike Srpske Dragomir Pećanac “samovoljno” odveo pripadnike VRS da strijeljaju zarobljene Muslimane iz Srebrenice.

Više
glavni-štab-nije-naredio-zločine-u-srebrenici
06 May 15 Glavni štab "nije naredio zločine u Srebrenici"

Bivši oficir u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da iz tog štaba nije poslato naređenje za zločine nad Bošnjacima iz Srebrenice.

Više
svjedok-srpska-vojska-nije-kontrolisala-logore
05 May 15 Svjedok: Srpska vojska nije kontrolisala logore

Svjedok Odbrane rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da logori na istoku zemlje u kojima su držani Bošnjaci nisu bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Više
svjedok-osveta-jedino-objašnjenje-za-srebrenicu
30 Apr 15 Svjedok: Osveta jedino objašnjenje za Srebrenicu

Bivši komandant u Vojsci Republike Srpske negirao je na suđenju Ratku Mladiću da je VRS 1992. i 1993. godine ofanzivom progonila Muslimane iz Podrinja, tvrdeći da su na meti napada bile vojne snage koje su počinile zločine nad Srbima.

Više
svjedok-bošnjaci-htjeli-da-idu-iz-istočne-bosne
29 Apr 15 Svjedok: Bošnjaci htjeli da idu iz istočne Bosne

Bivši komandant Biračke brigade Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da je pomogao u organizaciji "premještanja Bošnjaka" iz istočne Bosne, ali je insistirao na tome da su oni htjeli da idu.

Više
svjedok-mladić-nije-izdavao-nezakonite-naredbe
23 Apr 15 Svjedok: Mladić nije izdavao nezakonite naredbe

Bivši komandant u Vojsci Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da mu optuženi nikada nije dao nezakonito naređenje.

Više
nepoznati-pripadnici-srpskih-snaga-ubili-bošnjake-u-sanskom-mostu
22 Apr 15 "Nepoznati pripadnici srpskih snaga" ubili Bošnjake u Sanskom Mostu

Bivši pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Branko Basara potvrdio je na suđenju Mladiću da su s proljeća 1992. godine počinjeni ratni zločini u Sanskom Mostu, ali je negirao da su to uradili njegovi vojnici.

Više
mladićeva-odbrana-osporava-svjedočenje-momira-nikolića
08 Apr 15 Mladićeva odbrana osporava svjedočenje Momira Nikolića

Odbrana Ratka Mladića je opovrgavala iskaz ključnog svjedoka Haškog tužilaštva Momira Nikolića da je optuženi Mladić nakon pada Srebrenice gestom najavio da će muslimanski zarobljenici biti ubijeni.

Više
mladić-nije-naredio-masakr-nad-bošnjacima
03 Apr 15 Mladić "nije naredio masakr nad Bošnjacima"

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) negirao je na suđenju Ratku Mladiću da je optuženi u julu 1995. godine gestom najavio da će svi zarobljeni Muslimani iz Srebrenice biti pobijeni.

Više
šešelj-pozvan-da-svjedoči-u-mladićevu-odbranu
02 Apr 15 Šešelj pozvan da svjedoči u Mladićevu odbranu

Lider Sprske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj biće pozvan da svjedoči na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Više
svjedok-državna-bezbjednost-bih-ubila-mirovnjaka-un
01 Apr 15 Svjedok: Državna bezbjednost BiH ubila mirovnjaka UN

Na haškom procesu protiv Ratka Mladića, bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti BiH Edin Garaplija, posvjedočio je da je paravojska te službe 1995. snajperom ubila francuskog pripadnika UNPROFOR-a i da je to potom pripisano srpskoj strani.

Više
mladić-nije-naredio-strijeljanje-srebreničana
31 Mar 15 Mladić "nije naredio strijeljanje Srebreničana"

Bivši komandant pri Vojsci Republike Srpske izjavio je u Haagu da ni on general Ratko Mladić nisu naredili njegovom vodu da u julu 1995. strijeljaju zarobljene Muslimane iz Srebrenice.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena