haški-tribunal-odbacio-mladićev-zahtjev-za-oslobađanjem
15 Apr 14 Haški tribunal odbacio Mladićev zahtjev za oslobađanjem

Sudsko vijeće Haškog suda odbilo je zahtjev Odbrane da Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), bude oslobođen optužbi za genocid i druge zločine počinjene u BiH.

>>>
odluka-o-mladićevom-zahtjevu-za-oslobađanje-15-aprila
08 Apr 14 Odluka o Mladićevom zahtjevu za oslobađanje 15. aprila

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijet će odluku o zahtjevu Odbrane Ratka Mladića za oslobađanje nakon dokaznog postupka Tužilaštva u utorak, 15. aprila.

>>>
mladić-nije-želio-rat-s-narodima
19 Mar 14 Mladić “nije želio rat s narodima”

Odbrana Ratka Mladića tvrdila je da tokom rata u BiH tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS) “nije naredio nijedan zločin” i da je “djelovao časno u odbranu svog naroda i zemlje”.

>>>
mladićev-zahtjev-za-oslobađanje-neutemeljen
18 Mar 14 Mladićev zahtjev za oslobađanje “neutemeljen”

Odgovarajući na zahtjev Ratka Mladića da bude oslobođen krivice na pola suđenja, Haško tužilaštvo je istaklo da do sada izvedeni dokazi jasno govore o odgovornosti optuženog za zločine i genocid počinjen u BiH.

>>>
mladić-traži-skidanje-optužbi
17 Mar 14 Mladić traži skidanje optužbi

Odbrana Ratka Mladića zatražila je od Haškog tribunala da nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) na polovini suđenja oslobodi optužbi za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

>>>
mladić-odbio-da-svedoči-na-suđenju-karadžiću
28 Jan 14 Mladić odbio da svedoči na suđenju Karadžiću

Bivši komandant bosanskih Srba Ratko Mladić odbio je da svedoči o događajima tokom rata u BiH na suđenju Radovanu Karadžiću, a Haški tribunal je nazvao "đavoljim sudom".

>>>
saslušan-posljednji-svjedok-tužilaštva-protiv-mladića
13 Dec 13 Saslušan posljednji svjedok Tužilaštva protiv Mladića

Tužilaštvo međunarodnog suda u Haagu završilo je saslušanje svjedoka na suđenju bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

>>>
mladić-aktivni-učesnik-u-operacijama
06 Dec 13 Mladić “aktivni” učesnik u operacijama

Haško tužilaštvo je na suđenju Ratku Mladiću pred sudije izvelo posljednjeg svjedoka, vojnog eksperta Reynauda Theunensa, koji je rekao da je optuženi bio uključen u operacije Vojske Republike Srpske (VRS) na terenu, predvodeći borbena dejstva.

>>>
žrtve-iz-tomašice-u-dokazima-protiv-mladića
29 Nov 13 Žrtve iz Tomašice u dokazima protiv Mladića

U masovnoj grobnici u rudniku Tomašica otkriveni su posmrtni ostaci 470 osoba, rekao je u nastavku suđenja Ratku Mladiću tužilac Dermot Groome, najavivši da će dokaze o tome predočiti na proljeće, kada ekshumacija bude okončana.

>>>
vojska-republike-srpske-prisilno-premještala-ne-srbe
22 Nov 13 Vojska Republike Srpske prisilno premještala ne-Srbe

U nastavku suđenja Ratku Mladiću za genocid i druge zločine počinjene u BiH, vojni ekspert Tužilaštva Ewan Brown izjavio je da je u ljeto 1992. Vojska Republike Srpske (VRS) prisilno premještala nesrpsko stanovništvo u Bosanskoj krajini.

>>>
mladića-se-plašila-njegova-vojska
15 Nov 13 Mladića se “plašila njegova vojska”

Vojni ekspert Tužilaštva Richard Dannatt je izjavio na suđenju u Haagu da je general Ratko Mladić tokom rata u BiH imao čvrstu komandu i kontrolu nad Vojskom Republike Srpske (VRS).

>>>
higgs-granate-ispaljene-sa-srpskih-položaja
11 Nov 13 Higgs: “Granate ispaljene sa srpskih položaja”

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, ekspert Haškog tužilaštva za minobacače Richard Higgs prošle sedmice je potvrdio nalaze istraga o eksplozijama u Sarajevu 1994. i 1995. godine, po kojim su granate koje su usmrtile i ranile stotine civila bile ispaljene sa srpske strane.

>>>
karadžić-nije-znao-za-strijeljanja-u-srebrenici
01 Nov 13 Karadžić “nije znao za strijeljanja u Srebrenici”

Nakon dvomjesečne pauze u Tribunalu, protekle sedmice nastavljeno je suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske, na kojem su svjedoci odbrane tvrdili da Radovan Karadžić nije ništa znao o ubistvu muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice.

>>>
bosanski-srbi-držali-francuske-vojnike-kao-taoce
25 Oct 13 Bosanski Srbi “držali francuske vojnike kao taoce”

Francuski oficir posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Haagu da su srpske snage njega i njegove vojnike zarobile na kontrolnom punktu u Sarajevu krajem maja 1995. godine.

>>>
dopisnik-bbc-a-sarajevski-civili-kao-neprijatelji
18 Oct 13 Dopisnik BBC-a: “Sarajevski civili kao neprijatelj”

Ratni dopisnik britanskog BBC-a iz Sarajeva Jeremy Bowen posvjedočio je na suđenju Ratku Mladiću da je Vojska Republike Srpske (VRS) civile smatrala “ne samo legitimnom metom nego i glavnim neprijateljem”.

>>>

Background

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Hronologija

Ratko Mladić

Hronologija događaja koji su doveli do hapšenja Ratka Mladića.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena