mladić-nije-gestom-najavio-ubistva-u-srebrenici
06 Mar 15 Mladić "nije gestom najavio ubistva u Srebrenici"

Bivši pripadnik snaga bosanskih Srba izjavio je u Haškom tribunalu da Mladić nije gestom rukom najavio da će svi zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni.

Više
svjedok-zločini-u-doboju-djelo-policije-i-paravojski
03 Mar 15 Svjedok: Zločini u Doboju djelo policije i paravojski

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milivoje Simić potvrdio je da su 1992. godine u Doboju činjena zlodjela nad nesrpskim stanovništvom, ali je za to okrivio policiju i paravojske.

Više
svjedok-uveličan-broj-žrtava
27 Feb 15 Svjedok: Uveličan broj žrtava

Zvaničnik Republike Srpske (RS) za nestala lica izjavio je da su vlasti u Sarajevu i međunarodne organizacije preuveličale broj muslimanskih žrtava u mestima kao što je Srebrenica.

Više
armija-bih-srebrenicu-ostavila-na-milost-srbima
25 Feb 15 Armija BiH "Srebrenicu ostavila na milost Srbima"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane izjavio je da je Armija BiH (ABiH) u julu 1995. godine napustila Srebrenicu i stanovništvo “ostavila na milost” Vojsci Republike Srpske (VRS), koja je ušla u grad.

Više
svjedok-demilitarizacija-nije-sprovedena-u-srebrenici
18 Feb 15 Svjedok: Srebrenica nije bila demilitarizovana zona

Bivši oficir Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da su bošnjačke snage bile aktivne u Srebrenici čak i u vrijeme kada je to trebalo da bude demilitarizovana "sigurna zona".

Više
mladićev-svjedok-opisao-ubistva-i-premlaćivanja-na-manjači
17 Feb 15 Mladićev svjedok opisao ubistva i premlaćivanja na Manjači

Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Radomir Radinković izjavio je da su Muslimani bili ubijani kod zarobljeničkog logora Manjača u ljeto 1992. godine, ali je za te zločine okrivio “civilnu policiju”.

Više
srbi-zatvarili-bošnjake-radi-njihove-zaštite
12 Feb 15 Srbi zatvarili Bošnjake "radi njihove zaštite"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom rekao je da Muslimani, koji su u ljeto 1992. godine bili zatvoreni u logoru Trnopolje kod Prijedora, nisu zlostavljani.

Više
svjedok-protjerivani-nelojalni-muslimani
11 Feb 15 Svjedok: Protjerivani nelojalni Muslimani

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane rekao je da su srpske vlasti u Sanskom Mostu sa proljeća 1992. godine planirale da protjeraju “ekstremne” i “nelojalne” Muslimane.

Više
svjedok-bošnjaci-dobrovoljno-odlazili-u-logore
10 Feb 15 Svjedok: Bošnjaci dobrovoljno odlazili u logore

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok odbrane izjavio je da su Muslimani u proljeće 1992. godine “dobrovoljno odlazili u sabirne centre” kod Prijedora radi zaštite od srpskih paravojski.

Više
svjedok-muslimani-iz-sanskog-mosta-nisu-protjerani
06 Feb 15 Svjedok: Muslimani iz Sanskog Mosta nisu protjerani

Vinko Nikolić, svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću, okrivio je Muslimane za izbijanje rata u Sanskom Mostu 1992. godine i negirao da su ih srpske vlasti nasilno protjerivale.

Više
svjedok-mladić-tražio-poštivanje-ženevskih-konvencija
05 Feb 15 Svjedok: Mladić tražio poštivanje Ženevskih konvencija

Svjedok Odbrane Vojin Ubiparip je izjavio na suđenju Ratku Mladiću da je Mladić uvek poštovao Ženevske konvencije i da su Muslimani iseljavani sa teritorija pod kontrolom Srba po naređenju Stranke demokratske akcije (SDA), a ne zato što su ih proganjale srpske snage.

Više
svjedok-vrs-pomogla-hiljadama-hrvata
04 Feb 15 Svjedok: VRS pomogla hiljadama Hrvata

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok odbrane izjavio je da je Vojska Republike Srpske (VRS) 1993. godine pružila pomoć hiljadama hrvatskih civila i boraca.

Više
svjedok-muslimani-napuštali-ključ-iz-straha
23 Jan 15 Svjedok: Muslimani napuštali Ključ iz straha

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Velimir Kevac izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da je Ključ 1992. godine napustilo “više od polovine” Muslimana, ali da za to ne treba kriviti srpske snage.

Više
svjedok-muslimani-izazvali-sukob-u-ključu
22 Jan 15 Svjedok: Muslimani izazvali sukob u Ključu

U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, nekadašnji oficir Vojske Republike Srpske (VRS) iz Ključa je za sukob na području te opštine okrivio “lokalne Muslimane”.

Više
svjedok-ekstremisti-krivi-za-sukob-u-prijedoru
19 Jan 15 Svjedok: Ekstremisti krivi za sukob u Prijedoru

U nastavku suđenja Ratku Mladiću nakon jednomjesečne pauze, svjedokinja Odbrane je rekla da su za sukob u Prijedoru 1992. godine krivi “muslimanski ekstremisti”.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena