svjedok-nije-bilo-zločina-u-logoru-sušice
25 Nov 14 Svjedok: Nije bilo zločina u logoru Sušica

Svjedok odbrane u nastavku suđenja Ratku Mladiću izjavio je da nije vidio srpske borce da zlostavljaju bošnjačke zatvorenike u logoru Sušica u Vlasenici 1992. godine.

>>>
mladićev-svjedok-muslimani-napustili-ključ-dobrovoljno
21 Nov 14 Svjedok: Muslimani napustili Ključ dobrovoljno

Svedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komadantu Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da srpske vojne i civilne vlasti nisu nameravale progon Muslimana i Hrvata iz opšine Ključ 1992. godine.

>>>
svjedok-mladić-nije-želio-genocid
20 Nov 14 Svjedok: Mladić nije želio genocid

Svjedočeći u odbranu bivšeg komadanta Vojske Republike Srpske (VRS), Ratka Mladića, Rajko Šarenac je rekao da je znao da je ličnost optuženog “u velikoj suprotnosti sa zločinima genocida koji mu se pripisuju”.

>>>
svjedok-arkan-kriv-za-ubistva-u-sanskom-mostu
19 Nov 14 Svjedok: Arkan kriv za ubistva u Sanskom Mostu

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću, Duško Čorokalo, izjavio je da su zločine nad Muslimanima i Hrvatima u Sanskom Mostu počinili srpski borci koji su se “oteli kontroli” ili ljudi Željka Ražnatovića Arkana.

>>>
veći-dio-muslimana-i-hrvata-nije-napustio-srbac
18 Nov 14 "Veći dio Muslimana i Hrvata nije napustio Srbac"

U nastavku haškog suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Miloš Milinčić kazao je da je mislio da je tokom rata u BiH veći dio Muslimana i Hrvata ostao u opštini Srbac.

>>>
mladićev-svjedok-rat-s-dojučerašnjim-komšijama
13 Nov 14 Mladićev svjedok: Rat s dojučerašnjim komšijama

Svjedok odbrane na suđenju bivšem komadantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, rekao je da su Bošnjaci započeli sukob u Rogatici u proleće 1992. godine napadajući srpska sela.

>>>
mladićev-svjedok-vojska-republike-srpske-multinacionalna
12 Nov 14 Svjedok: Vojska Republike Srpske multinacionalna

Svjedok na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine kazao je da su se neki Bošnjaci i Hrvati 1992. godine dobrovoljno odazivali pozivu na mobilizaciju u Prijedoru.

>>>
svjedok-srpska-vojska-zabranila-mučenje-zarobljenika
06 Nov 14 Svjedok: Srpska vojska zabranila mučenje zarobljenika

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da je Vojska Republike Srpske svojim pripadnicima naredila da štite civile, kao i da je zabranila razaranje njihovih sela.

>>>
svjedok-bošnjaci-ponižavali-srbe
05 Nov 14 Svjedok: Bošnjaci ponižavali Srbe

Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Odbrane je rekao da se srpsko rukvodstvo odlučilo za pravljanje vlade i policijskih struktura pre rata, zbog “stalnih preglasavanja i poniženja“ od strane Bošnjaka.

>>>
svjedok-policija-nije-mogla-da-spreči-ubistva-u-vlasenici
04 Nov 14 Svjedok: Policija nije mogla da spreči ubistva u Vlasenici

Bivši policijski načelnik rekao je na suđenju Ratku Mladiću da je prijavio "incidente" u logoru Sušica kod Vlasenice, gde je, prema procenama, ubijeno 150 bošnjačkih zatočenika.

>>>
bolnica-bosanskih-srba-pomagala-bošnjacima
31 Oct 14 Bolnica bosanskih Srba "pomagala Bošnjacima"

Doktor, koji je svjedočio u odbranu Ratka Mladića pred Haškim tribunalom, izjavio je da bolnica u Foči, koja je bila pod kontrolom Srba, nije odbijala Bošnjake kojima je tokom rata bilo potrebno liječenje.

>>>
svjedok-propaganda-o-umiranju-od-gladi
30 Oct 14 Svjedok: Propaganda o umiranju od gladi

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću izjavio je da su Bošnjaci lagali o umiranju od gladi za vrijeme rata kako bi dobili međunarodnu podršku.

>>>
humanitarni-konvoji-pomagali-bošnjacima
29 Oct 14 Humanitarni konvoji "pomagali Bošnjacima"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da su humanitarnim konvojima tokom rata dovoženi municija i hrana za Armiju BiH, te da su neki od međunarodnih vojnih posmatrača vršili izviđanje položaja srpskih snaga.

>>>
novi-dokazi-o-masovnoj-grobnici-na-suđenju-mladiću
23 Oct 14 Novi dokazi o Tomašici na suđenju Mladiću

Tužiocima Haškog tribunala dozvoljeno je da na suđenju Ratku Mladiću predstave nove forenzičke dokaze koji su pronađeni u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u BiH.

>>>
mladićev-svjedok-muslimani-planirali-pokolj-u-vlasenici
23 Oct 14 Mladićev svjedok: Muslimani planirali "pokolj“ u Vlasenici

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao da je video dnevnik bošnjačkog opštinskog zvaničnika koji sadrži informacije o pripremama za napad u Vlasenici 1992. godine.

>>>

Background

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Hronologija

Ratko Mladić

Hronologija događaja koji su doveli do hapšenja Ratka Mladića.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena