mladićev-vozač-mu-daje-alibi-za-srebrenicu-09-02-2015
02 Sep 15 Mladiću vozač daje alibi za Srebrenicu

Bivši vozač Ratka Mladića na suđenju u Haškom tribunalu pokušao mu je dati alibi za dane u julu 1995. godine, kada je, prema optužnici, vojska kojom je komandovao strijeljala Muslimane u Srebrenici.

Više
svjedok-3-300-srba-ubijeno-u-opsadi-sarajeva-09-01-2015
01 Sep 15 Svjedok: 3,300 Srba ubijeno u opsadi Sarajeva

Bivši pripadnik policije Republike Srpske rekao je, svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, da je 3,300 Srba umrlo tokom opsade Sarajeva, dok tužilaštvo tvrdi da su neke od njih ubile srpske snage.

Više
supruga-dala-mladiću-alibi-za-srebrenicu-08-12-2015
12 Aug 15 Supruga dala Mladiću alibi za Srebrenicu

U odbranu Ratka Mladića svjedočila je njegova supruga Bosiljka, koja je izjavila da je u julu 1995. optuženi bio sa njom u Beogradu, u danima kada je, po optužnici, Vojska Republike Srpske (VRS) strijeljala muškarce iz Srebrenice.

Više
svjedok-džamije-rušene-u-borbama-08-11-2015
12 Aug 15 Svjedok: Džamije rušene u borbama

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Odbrane Dragić Gojković kazao je da su desetine džamija tokom rata u BiH srušene u borbama ili kada Vojska Republike Srpske (VRS) nije bila u blizini.

Više
svjedok-vrs-nije-uništavala-džamije-08-11-2015
11 Aug 15 Svjedok: VRS nije uništavala džamije

U nastavku suđenja Ratku Mladiću poslije ljetne pauze, Odbrana je dokazivala da džamije tokom rata nisu bile srušene po vojnim propisima, sugerišući da ih, stoga, nije ni srušila Vojska Republike Srpske (VRS).

Više
svjedok-sarajevo-podijeljeno-ne-opkoljeno
17 Jul 15 Svjedok: Sarajevo podijeljeno, ne opkoljeno

Svjedočeći u odbranu Ratka Mladića, bivši zvaničnik Srpske demokratske stranke (SDS) Zdravko Šalipur izjavio je da je Sarajevo tokom rata u BiH bio “podijeljen, a ne opkoljen grad”.

Više
svjedočenje-o-sprovođenje-strateških-ciljeva-vrs
16 Jul 15 Svjedočenje o sprovođenju strateških ciljeva VRS

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da je Vojska Republike Srpske u Bosanskoj krajini nasiljem ostvarivala strateški ratni cilj odvajanja Srba od Muslimana i Hrvata.

Više
mladićev-svjedok-srbi-vodili-odbrambeni-rat
14 Jul 15 Mladićev svjedok: Srbi vodili odbrambeni rat

Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka Odbrane Boška Kelečevića, koji je negirao da je Vojska Republike Srpske (VRS) u proljeće 1992. godine proganjala nesrbe u Bosanskoj krajini.

Više
slučaj-mladić-žrtve-iz-tomašice-stradale-u-etničkom-čišćenju
08 Jul 15 Slučaj Mladić: Žrtve iz Tomašice stradale u etničkom čišćenju

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, vještak Optužbe izjavila je da su iz masovnih grobnica Tomašica i Jakarina kosa kod Prijedora ekshumirane žrtve napada, koji su navedeni u optužnici protiv Mladića.

Više
mladićeva-odbrana-pogrešno-identifikovane-žrtve-iz-masovnih-grobnica
26 Jun 15 Mladićeva odbrana: Pogrešno identifikovane žrtve

Odbrana Ratka Mladića osporavala je kredibilitet Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP), navodeći greške koje su se dešavale tokom identifikacije žrtava ekshumiranih iz masovnih grobnica u BiH.

Više
svjedočenje-o-tomašici-na-suđenju-mladiću
24 Jun 15 Svjedočenje o Tomašici na suđenju Mladiću

Sudije Haškog tribunala počele su sa ispitivanjem novih svjedoka na suđenju Ratku Mladiću, pošto je tužilaštvu dozvoljeno da predstavi dokaze koji su 2013. godine otkriveni u najvećoj masovnoj grobnici u BiH.

Više
vrs-nije-narđivala-tererisanje-građana-sarajeva
22 May 15 VRS "nije naređivala terorisanje građana Sarajeva"

Na suđenju Ratku Mladiću, artiljerijski oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Savo Simić izjavio je da nikada nije za metu uzimao civile u Sarajevu za vrijeme opsade grada, niti mu je naređivano da teroriše stanovništvo.

Više
svjedok-policija-odgovorna-za-prijedorske-logore
20 May 15 Svjedok: Policija odgovorna za prijedorske logore

Na suđenju Ratku Mladiću, svjedok Odbrane Savo Sokanović izjavio je da su logori za nesrbe u okolini Prijedora koje je obišao u ljeto 1992. godine bili “pod kontrolom” policije, a ne Vojske Republike Srpske (VRS).

Više
vojska-republike-srpske-postupala-humano-sa-zarobljenicima
19 May 15 Vojska Republike Srpske "postupala humano sa zarobljenicima"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da je Glavni štab Vojske Republike Srpske tokom rata izdavao uputstva podređenim jedinicama da humano postupaju sa civilima i ratnim zarobljenicima.

Više
mladić-nije-odobrio-ubistva-u-srebrenici
12 May 15 Mladić "nije naredio ubistva u Srebrenici"

U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Odbrane izjavio je da je u julu 1995. godine oficir za bezbjednost Vojske Republike Srpske Dragomir Pećanac “samovoljno” odveo pripadnike VRS da strijeljaju zarobljene Muslimane iz Srebrenice.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena