vlada-kosova-oko-20-000-ratnih-veterana-ovk
22 Oct 14 Vlada Kosova: Oko 20,000 ratnih veterana OVK

Procene vlade Kosova sugerišu da bi prebrojavanje otkrilo da 20,000 vojnika OVK, koji su se borili protiv srpskih snaga, ima pravo na penzuju veterana.

>>>
ključni-svedok-tužilaštva-dvostruki-agent
20 Oct 14 Ključni svedok tužilaštva "dvostruki agent"

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe, optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, iznete su tvrdnje da je ključni svedok tužilaštva bio ubica i nemački špijun.

>>>
crnogorska-opozicija-traži-prava-za-ratne-veterane
20 Oct 14 Crnogorska opozicija traži prava za ratne veterane

Opozicija traži od parlamenta da ogranizacijama koje predstavljaju veterane iz ratova devedesetih da ista prava kao i borcima iz Drugog svetskog rata.

>>>
u-minhenu-počelo-suđenje-mustaču-i-perkoviću
20 Oct 14 U Minhenu počelo suđenje Mustaču i Perkoviću

Prvo ročište na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, dvojici bivših čelnika tajne službe, optuženih za ubistvo hrvatskog emigranta, održano je u petak u Mihnenu.

>>>
počinje-suđenje-mustaču-i-perkoviću
17 Oct 14 Počinje suđenje Mustaču i Perkoviću

Bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe Zvonku Mustaču i Josipu Perkoviću u Minhenu počinje suđenje za učešće u planiranju ubistva hrvatskog emigranta 1983. godine.

>>>
makedonski-istoričar-označen-kao-saradnik-komunističkog-režima
15 Oct 14 Makedonski istoričar označen kao saradnik komunističkog režima

Jedan od najistaknutijih makedonskih istoričara iz doba Jugoslavije i prvih godina nezavisnosti Ivan Katardžijev negirao je tvrdnje da je bio doušnik tajne policije u vreme komunizma.

>>>
mladić-negira-umešanost-u-ubistvo-gardista
14 Oct 14 Mladić negira umešanost u ubistvo gardista

Ratko Mladić je rekao da nije bio umešan u nerešeno ubistvo dvojice gardista kod kasarne na Topčideru 2004. godine, kao što tvrde njihove porodice.

>>>
grafiti-isis-i-učk-na-visokim-dečanima
13 Oct 14 Grafiti ISIS i UČK na Visokim Dečanima

Političari u Prištini i Beogradu osudili su ispisivanje grafita "Islamska država“ i "OVK" na srednjevekovnom srpskom manastiru Visoki Dečani.

>>>
bramerc-pozvao-crnu-goru-da-se-bavi-ratnim-zločinima
13 Oct 14 Bramerc pozvao Crnu Goru da se bavi ratnim zločinima

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izrazio je zabrinutost zbog toga što Crna Gora još nije procesuirala nijednog visokog zvaničnika za ratne zločine počinjene tokom sukoba devedesetih.

>>>
istraga-protiv-čelnika-policije-zbog-paljenja-ambasada
10 Oct 14 Istraga protiv čelnika policije zbog paljenja ambasada

Četiri zvaničnika policije su pod istragom, zbog navodnih bezbednosnih propusta koji su doveli do paljenja ambasada Sjedinjenih Država i Nemačke 2008. godine, prenose mediji.

>>>
srbija-pozvana-da-reši-slučaj-ubijenih-gardista
06 Oct 14 Srbija pozvana da reši slučaj ubijenih gardista

Porodice dvojice gardista ubijenih pre deset godina kod kasarne na Topčideru, navodno zato što su tamo videli Ratka Mladića, pozvale su Srbiju da konačno procesuira ubice.

>>>
glavaš-tuži-gradonačelnika-osijeka-za-klevetu
03 Oct 14 Glavaš tuži gradonačelnika Osijeka za klevetu

General Branimir Glavaš, trenutno na odsluženju zatvorske kazne u BiH zbog ratnih zločina, otišao je u Hrvatsku kako bi prisustvovao suđenju za klevetu, u slučaju koji je pokrenuo protiv gradonačelnika Osijeka, koji ga je nazvao ratnim profiterom.

>>>
fbi-pozvan-da-nagdleda-slučaj-monstrum
02 Oct 14 FBI pozvan da nadgleda slučaj "Monstrum"

Vodeća albanska politička partija u Makedoniji pozvala je američki Federalni istražni biro da nadgleda moguću novu istragu u slučaju "Monstrum", u kome je šest Albanaca osuđeno na doživotnu robiju, a ta presuda za terorizam je pokrenula etničke nemire.

>>>
burne-reakcije-nakon-intervjua-genrala-jna
01 Oct 14 Burne reakcije nakon intervjua generala JNA

Hrvatski zvaničnici iz vremena rata optužili su bivšeg generala JNA Andriju Rašetu kao odgovornog za zločine u Vukovaru 1991. godine, nakon što je on u kontroverznom intervjuu za to optužio srpske paravojne snage.

>>>
hrvatski-veterani-uputili-ultimatum-zagrebu
24 Sep 14 Hrvatski veterani uputili ultimatum Zagrebu

Hrvatski veterani zahtevaju od Vlade Hrvatske da ukloni dvojezične table, ili u suprotnom, neće biti dobrodošli na godišnjoj komemoraciji povodom pada grada.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena