milanović-se-obratio-naciji-o-sukobima-sa-braniteljima
29 May 15 Milanović se obratio naciji o sukobima sa braniteljima

Nakon što su se branitelji u srcu Zagreba sukobili sa policijom, hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je na razgovore, ali rekao i da neće popustiti pred ultimatumima.

Više
hrvatska-policija-blokirala-branitelje-u-crkvi
29 May 15 Hrvatska policija blokirala branitelje u crkvi

Branitelji, koji su protestovali u Zagrebu, posle kratkog sukoba sa policjom povukli su se u crkvu Svetog Marka, gde su sada zabarikadirani, a sveštenici nisu dozvolili policiji da uđe u crkvu.

Više
veterani-protestuju-zbog-presude-dreničkoj-grupi
28 May 15 Veterani protestuju zbog presude "Dreničkoj grupi"

Kosovski ratni veterani blokirali su put u znak protesta zbog osuđujuće presude izrečene dvojici bivših komandanata takozvane Dreničke grupe OVK.

Više
makedonska-opozicija-sumnjiva-presuda-u-slučaju-monstrum
27 May 15 Makedonska opozicija: Sumnjiva presuda u slučaju "Monstrum"

Lider makedonske opozicije tvrdi da snimci prisluškivanih razgovora između zvaničnika bacaju sumnju na presudu, kojom su šestorica Albanaca osuđena za ubistvo pet Makedonaca i koja je izazvale etničke nemire.

Više
un-traži-od-kosova-brzo-formiranje-novog-suda
27 May 15 UN traži od Kosova brzo formiranje novog suda

Pred Savetom bezbednosti UN rečeno je da Priština mora brzo da deluje kako bi formirala novi specijalni sud, koji će se baviti ratnim zločinima, koje su navodno počnili visoki pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Više
bivši-pripadnici-ovk-odali-poštu-ubijenima-u-kumanovu
27 May 15 Bivši pripadnici OVK odali poštu ubijenima u Kumanovu

Udruženja veterana organizovala su u Prištini sahranu uz sve počasti za devetoricu ljudi sa Kosova i jednog Albanca iz Makedonije, koji su pre dve nedelje ubijeni u sukobima u Kumanovu, nazivajući ih nacionalnim herojima.

Više
porodice-ubijenih-albanaca-otišle-u-makedoniju-po-njihova-tela
21 May 15 Porodice ubijenih Albanaca otišle u Makedoniju po njihova tela

Porodice nekoliko kosovskih Albanaca, ubijenih u nedavnom sukobu sa bezbednosnim snagama u Kumanovu, otišle su u Makedoniju sa ciljem da ih identifikuju i tela vrate na Kosovo.

Više
kosovo-iznenađeno-odlukom-o-rehabilitaciji-draže
20 May 15 Kosovo iznenađeno odlukom o rehabilitaciji Draže

Nedavna rehabilitacija četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića na Kosovu je viđena kao povratak podršci tvrdokornim, nacionalističkim idejama u Srbiji.

Više
hrvatska-da-ukine-penzije-nekadašnjim-ustašama
19 May 15 Hrvatska da ukine penzije nekadašnjim ustašama

Direktor vodeće organizacije za borbu protiv antisemitizma, Centra Simon Vizental, uputio je pismo hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću u kome traži da se ukinu penzije veteranima iz jedinca koje su tokom Drugog svetskog rata sarađivale sa nacistima.

Više
kandić-tačni-navodi-fonda-o-dikoviću
Kandić: Tačni navodi Fonda o Dikoviću

Nataša Kandić, koju je načelnik Generalštaba Vojske Srbije tužio zbog povrede ugleda, rekla je da postoje dokazi koji potvrđuju navode da je on bio umešan u ratne zločine.

Više
hrvatska-predsednica-kritikuje-rehabilitaciju-draže
14 May 15 Hrvatska predsednica kritikuje rehabilitaciju Draže

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović osudila je odluku suda u Beogradu da rehabilituje vođu četnika Dragoljuba Dražu Mihailovića, koji je zbog izdaje i saradnje sa nacistima streljan 1946. godine.

Više
jablanović-optužen-za-govor-mržnje
14 May 15 Jablanović optužen za govor mržnje

Bivši kosovski ministar Aleksandar Jablanović, tri meseca nakon talasa protesta koji su doveli do njegove smene, optužen je za podsticanje "nacionalne, rasne i verske netrpeljivosti".

Više
rehabilitovan-draža-mihailović
14 May 15 Rehabilitovan Draža Mihailović

Sud u Beogradu rehabilitovao je vođu četnika Dragoljuba Mihailovića, koji je 1946. godine streljan zbog izdaje i kolaboracije sa nacistima, nakon procesa koji je naglasio dugotrajne podele u Srbiji.

Više
svedok-na-suđenju-mustaču-i-perkoviću-tvrdi-da-je-bio-otet
13 May 15 Svedok na suđenju Mustaču i Perkoviću tvrdi da je bio otet

Bivši službenik državne bezbednosti rekao je na suđenju nekadašnjim čelnicima jugoslovenske tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću da je lažirao svoj prethodni iskaz pošto mu je pretio i oteo ga drugi svedok na suđenju.

Više
crna-gora-mora-da-se-bavi-predmetima-ratnih-zločina
12 May 15 Crna Gora "mora da se bavi predmetima ratnih zločina"

Novi vrhovni državni tužilac Ivica Stanković rekao je da Crna Gora nije uložila dovoljno napora u procesuiranje ratnih zločina, budući da su sudovi do sad doneli samo tri konačne presude.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena