jahjaga-traži-brzo-formiranje-specijalnog-suda
18 Dec 14 Jahjaga traži brzo formiranje Specijalnog suda

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je u svom godišnjem obraćanju parlamentu da bi Specijalni sud za ratne zločine trebalo formirati u što kraćem roku, kako bi se dokazalo da Kosovo podržava načela prava.

Više
hrvatska-ispunila-jedan-zahtev-branitelja
17 Dec 14 Hrvatska ispunila jedan zahtev branitelja

Hrvatska vlada ispunila je jedan od zahteva branitelja, koji su učestovali u ratu od 1991. do 1995. godine i koji već dva meseca protestuju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

Više
eu-da-proširi-istragu-o-korupciji-u-euleksu
16 Dec 14 EU da proširi istragu o korupciji u Euleksu

Nezavisni stručnjak imenovan da istraži navode o korupciji unutar Euleksa ima samo “ograničenu“ ulogu, upozorava Hjuman rajts voč.

Više
kosovski-zvaničnici-traže-uklanjanje-parka-mira
15 Dec 14 Kosovski zvaničnici traže uklanjanje “Parka mira“

Albanski zvaničnici na Kosovu ponovo su obećali da će ukloniti "Park mira“, koji su na mostu u Mitrovici postavili Srbi nakon uklanjanja barikada.

Više
nestao-izveštaj-o-korupciji-u-euleksu
12 Dec 14 Nestao izveštaj o korupciji u Euleksu

Ključni interni izveštaj bivše tužiteljke Marije Bamie o navodnoj korupciji unutar Euleksa jeste nestao, kaže Evropski ombudsman.

Više
objavljen-spisak-ubijenih-i-nestalih-na-kosovu
10 Dec 14 Objavljen spisak ubijenih i nestalih na Kosovu

Spisak više od 13,000 ljudi različitih nacionalnosti, koji su ubijeni ili nestali tokom sukoba na Kosovu, objavljen je na sajtu Kosovska knjiga pamćenja povodom Dana ljudskih prava.

Više
penzijski-zavod-fbih-odbio-šešeljev-zahtev-za-penziju
09 Dec 14 Penzijski zavod FBiH odbio Šešeljev zahtev za penziju

Zavod penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH saopštio je da neće odobriti invalidsku penziju lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju, kome se sudi za ratne zločine i koji je pre rata radio na Univerzitetu u Sarajevu.

Više
crna-gora-da-kazni-napadače-na-dubrovnik
08 Dec 14 Crna Gora da kazni napadače na Dubrovnik

Nekoliko nevladinih organizacija su na 23. godišnjicu napada na Dubrovnik zatražile od vlasti u Crnoj Gori da prosecuiraju crnogorske državljane koji su učestvovali u napadu.

Više
tači-kosovo-spremno-za-novi-sud-za-ratne-zločine
05 Dec 14 Tači: Kosovo spremno za novi sud za ratne zločine

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je Priština spremna da formira novi specijalni sud koji će se baviti ozbiljnim optužbama protiv najviših zvaničnika OVK.

Više
novi-protest-veterana-ovk-ispred-univerziteta
04 Dec 14 Novi protest veterana OVK ispred univerziteta

Oko 300 veterana OVK pokušalo je da na silu da uđe u kancelariju rektora Univerziteta u Prištini, tražeći da ponovo bude omogućeno da njihova deca upišu fakuletet bez polaganja prijemnog ispita.

Više
šešelj-najavio-peticiju-za-smenu-nikolića
04 Dec 14 Šešelj najavio peticiju za razrešenje Nikolića

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je privremeno pušten na slobodu iz Haškog tribunala radi lečenja, rekao je da će njegova stranka pokrenuti peticiju za razrešenje predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Više
šešelj-poručuje-da-se-neće-vratiti-u-hag
02 Dec 14 Šešelj poručuje da se neće vratiti u Hag

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je privremeno pušten na slobodu radi lečenja, poručuje da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, pošto je tužilaštvo tražilo da se ukine odluka o njegovom oslobađanju.

Više
šešeljev-govor-mrženje-razbesneo-žrtve
28 Nov 14 Šešeljev “govor mrženje“ razbesneo žrtve

Udruženja žrtava su pozdravila rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, zbog njegove “ratnohuškačke“ retorike.

Više
veterani-ovk-traže-od-univerziteta-privilegije-za-svoju-decu
27 Nov 14 Veterani OVK traže od univerziteta privilegije za svoju decu

Kosovski ratni veterani organizovali su protest na kome su tražili da njihovoj deci bude omogućeno da upišu Univerzitet u Prištini bez polaganja prijemnog ispita.

Više
evropski-parlament-usvojio-rezoluciju-o-šešelju
27 Nov 14 Evropski parlament usvojio rezoluciju o Šešelju

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se od Haškog tribunala zahteva da preispita odluku o privremenom puštanju na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja, kome se u Hagu sudi za ratne zločine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena