svedok-u-slučaju-mustač-i-perković-tvrdi-da-mu-prete
22 Apr 15 Svedok u slučaju Mustač i Perković tvrdi da mu prete

Svedok na suđenju dvojici bivših čelnika jugoslovenske tajne službe, optuženih da su organizovali ubistvo jednog disidenta u Nemačkoj 1983. godine, tvrdi da su mu hrvatske vlasti pretile.

Više
otkazana-tačijeva-poseta-beogradu
21 Apr 15 Otkazana Tačijeva poseta Beogradu

Nevladina organizacija iz Beograda, koja je pozvala kosovskog ministra spoljnih poslova da prisustvuje konferenciji u Beogradu, povukla je pozivnicu zbog, kako su rekli, političkih pritisaka.

Više
dvojica-srba-oslobođena-za-ubistvo-kosovskog-policajca
20 Apr 15 Dvojica Srba oslobođena za ubistvo kosovskog policajca

Dvojica Srba oslobođena su optužbi za ubistvo policajca Envera Zumberija u napadu na konvoj policije 2011. godine za vreme pojačanih tenzija na severu Kosova.

Više
kosovski-lideri-izrazili-posvećenost-osnivanju-novog-suda
20 Apr 15 Kosovski lideri izrazili posvećenost osnivanju novog suda

Predsednica i premijer Kosova poručili su američkom ambasadoru za pitanje ratnih zločina da su posvećeni osnivanju novog specijalnog suda, koji bi trebalo da sudi bivšim visoko rangiranim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

Više
sad-od-kosova-traži-brzo-formiranje-novog-suda
17 Apr 15 SAD od Kosova traži brzo formiranje novog suda

Američka ambasadorka u Prištini izjavila je da će Vašington prestati da blokira pokušaje Rusije, koja traži formiranje tribunala za ratne zločine na Kosovu, ukoliko kosovski parlament uskoro ne odobri osnivanje novog suda, koga podržava EU.

Više
tači-spreman-da-dođe-u-beograd-srbija-podseća-na-poternicu
16 Apr 15 Tači spreman da dođe u Beograd, Srbija podseća na poternicu

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači mogao bi da prisustvuje konferenciji u Beogradu krajem ovog meseca, iako je u Srbiji i dalje na snazi poternica za njim zbog navodnih ratnih zločina.

Više
ustavni-sud-kosova-odobrio-formiranje-suda-za-ratne-zločine
15 Apr 15 Ustavni sud Kosova odobrio formiranje suda za ratne zločine

Ustavni sud je doneo odluku da formiranje novog specijalnog suda, koga podržava EU, i koji bi trebalo da sudi bivšim visokim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, ne predstavlja kršenje nijednog prava niti slobode.

Više
eu-nije-bilo-zataškavanja-u-euleksu
15 Apr 15 EU: Nije bilo zataškavanja u Euleksu

U izveštaju EU koji se bavi načinom na koji je Euleks postupao sa optužbama za korupciju, koje je iznela tužiteljka Marija Bamie, kaže se da u tom slučaju nije adekvatno postupano, ali da nije bilo zataškavanja.

Više
makedonija-snimci-pokazuju-uticaj-vlade-na-lustraciju
08 Apr 15 Makedonija: Snimci pokazuju uticaj vlade na lustraciju

Makedonska opozicija objavila je nove snimke prisluškivanih razgovora, koji navodno dokazuju da je jedan sudija proglašen za saradnika tajne policije iz političkih razloga i otkrivaju umešanost vlade u proces lustracije.

Više
kosovska-vlada-više-od-25-000-ljudi-se-borilo-za-ovk
08 Apr 15 Kosovska vlada: Više od 25,000 ljudi se borilo za OVK

Popis koji je sprovela kosovska vlada utvrdio je da se na strani Oslobodilačke vojske Kosova za vreme sukoba 1998-1999. godine protiv srpskih snaga borilo više od 25,000 ljudi, što je više u odnosu na ranije procene.

Više
gruevski-osigurao-amnestiju-za-osumnjičene-za-ratne-zločine
06 Apr 15 Gruevski "osigurao amnestiju za osumnjičene za ratne zločine"

Makedonska opozicija tvrdi da prisluškivani razgovori otkrivaju direktnu umešanost premijera u politički dogovor o amnestiranju osumnjičenih u četiri slučaja ratnih zločina iz perioda sukoba u Makedoniji 2001. godine.

Više
un-romi-u-hrvatskoj-trpe-rasnu-diskriminaciju
03 Apr 15 UN: Romi u Hrvatskoj trpe rasnu diskriminaciju

Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava izrazio je zabrinutost zbog teškoća sa kojima se suočavaju Romi u Hrvatskoj, koji nisu obuhvaćeni sistemom socijalne zaštite i protiv kojih postoji raširena diskriminacija.

Više
kosovske-stranke-podržavaju-tužbu-za-genocid-protiv-srbije
03 Apr 15 Kosovske stranke podržavaju tužbu za genocid protiv Srbije

Glavne političke partije na Kosovu podržavaju predlog parlamentarne rezolucije o podnošenju tužbe za genocid protiv Srbije, a ističu da to neće naneti štetu tekućim pregovorima između Prištine i Beograda.

Više
paljenje-zastave-podiglo-tenzije-između-hrvatske-i-srbije
02 Apr 15 Paljenje zastave podiglo tenzije između Hrvatske i Srbije

Nakon što je javno zapalio hrvatsku zastavu, lider radikala Vojislav Šešelj dodatno je isprovocirao Zagreb rekavši da želi da se vrati u Hrvatsku "naoružan i na tenku".

Više
hrvatski-sud-doneo-odluku-o-oslobađanju-glavaša
31 Mar 15 Glavaš pušten iz pritvora

General u penziji i bivši poslanik Branimir Glavaš pušten je iz pritvora, gde je trebalo da čeka novo suđenje za navodne ratne zločine protiv Srba.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena