kosovo-nezadovoljstvo-zbog-predloga-za-odlikovanja-nataše-kandić
04 Mar 15 Kosovo: Predlog za odlikovanje Nataše Kandić izazvao nezadovoljstvo

Plan gradonačelnice Đakovice da osnivačicu Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić odlikuje za njen rad na otkrivanju ratnih zločina naišao je na protivljenje predstavnika udruženja porodica žrtava.

Više
hrvatski-sudija-optužen-za-negiranje-genocida
04 Mar 15 Hrvatski sudija optužen za negiranje genocida

Istoričari i aktivisti za ljudska prava kritikovali su jednog hrvatskog sudiju zbog toga što je doveo u pitanje broj žrtava ubijenih u koncentracionom logoru Jasenovac, kojim su za vreme Drugog svetskog rata upravljale ustaše.

Više
dan-nezavisnosti-bih-naglasio-etničke-podele
02 Mar 15 Dan nezavisnosti BiH naglasio etničke podele

Obeležavanje 23. godišnjice referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine ponovo je naglasilo etničke i političke podele koje su duboko ukorenjene u zemlji.

Više
ponovo-pokrenut-postupak-za-rehabilitaciju-draže
27 Feb 15 Ponovo pokrenut postupak za rehabilitaciju Draže

Postupak za rehabilitaciju četničkog vođe Dragoljuba Mihailovića, koji je 1946. godine osuđen za veleizdaju i kolaboraciju sa nacistima, ponovo je otvoren pred Višim sudom u Beogradu.

Više
srpski-vetetani-traže-brzo-usvajanje-zakona
24 Feb 15 Srpski veterani traže brzo usvajanje zakona

Udruženja ratnih veterana, koja su prošle godine protestovala zbog neisplaćenih dnevnica još iz ratova devedesetih, smatraju da bi što pre trebalo doneti zakon zakon koji će im garantovati penzije.

Više
evropski-parlament-traži-brže-reforme-u-srbiji
24 Feb 15 Evropski parlament traži brže reforme u Srbiji

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta pozvao je na ubrzanje evropskih integracija, nakon žestoke rasprave tokom koje su hrvatski evroposlanici naveli da bi Srbiju trebalo primorati da reši otvorena pitanja iz rata.

Više
tači-kritikovan-zbog-prijetnji-da-ce-tužiti-srbiju-za-genocid
23 Feb 15 Tači kritikovan zbog pretnji da ce tužiti Srbiju za genocid

Pretnja kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija da će Srbiju tužiti zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde naišla je na kritike zato što je pravno neizvodljiva i zbog potencijalne zloupotrebe resursa.

Više
hrvatska-predsednica-dala-nadu-braniteljima
20 Feb 15 Hrvatska predsednica dala nadu braniteljima

Kolinda Grabar Kitarović obećala je da će pomoći braniteljima koji od oktobra protestuju ispred ministarstva branitelja u Zagrebu, dok kritičari izražavaju nezadovoljstvo zbog dugotrajnog protesta.

Više
otkriveni-poverljivi-detalji-o-specijalnom-sudu-za-kosovo
19 Feb 15 Otkriveni poverljivi detalji o specijalnom sudu za Kosovo

Specijalni sud za Kosovo koji bi uskoro trebalo da počne sa radom i koji će suditi osumnjičenima za ratne zločine zvanično će biti deo pravosudnog sistema u Prištini, ali će raditi nezavisno, a sudije će postavljati Euleks.

Više
dodik-ne-mrzim-bošnjake
19 Feb 15 Dodik: Ne mrzim Bošnjake

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je on čovjek mira i da bošnjački politički lideri otežavaju život Bošnjacima.

Više
novi-sud-za-kosovo-neće-se-baviti-političkim-ubistvima
18 Feb 15 Novi sud za Kosovo neće se baviti političkim ubistvima

Specijalni sud za Kosovo koji bi uskoro trebalo da počne sa radom neće se baviti posleratim slučajevima ubistva, za koje se sumnja da su politički motivisana, najavili su zvaničnici.

Više
čomski-odlikovan-zbog-kritike-nato-bombardovanja
16 Feb 15 Čomski odlikovan zbog kritike NATO bombardovanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je američkog filozofa Noama Čomskog, koji je napisao da je Zapad pokazao licemerje, jer nije osudio napad NATO na Radio-televiziju Srbije 1999. godine.

Više
bivši-pripadnik-paravojnih-snaga-dobio-slučaj-u-strazburu
13 Feb 15 Bivši pripadnik paravojnih snaga dobio slučaj u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio je da Hrvatska nije omogućila fer suđenje bivšem pripadniku srpskih paravojnih snaga Miletu Sanaderu, koji je osuđen za ratne zločine.

Više
spor-oko-broja-bivših-pripadnika-ovk
12 Feb 15 Spor oko broja bivših pripadnika OVK

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova, sada lider političke partije, Ramuš Haradinaj izjavio je da su vlasti preuveličale broj bivših pripadnika OVK koji su učestovali u ratu na Kosovu.

Više
odlikovanje-glavaša-razbesnelo-srbe
10 Feb 15 Odlikovanje Ganića razbesnelo Srbe

Srpske organizacije kritikovale su hrvatskog predsednika Iva Josipovića zbog odlikovanja bivšeg člana predsedništva BiH Ejupa Ganića, jer je on bio optužen za ratne zločine nad vojnicima JNA.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena