un-izbeglicama-iz-hrvatske-ne-treba-zaštita
07 Apr 14 UN: Izbeglicama iz Hrvatske ne treba zaštita

Ujedinjene nacije izdale su preporuku da ljudi koji su izbegli tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. više ne bi trebalo da imaju status izbeglica sada kada je zemlja ušla u EU.

>>>
izbeglice-u-crnoj-gori-žele-da-se-vrate-na-kosovo
14 Mar 14 Izbeglice u Crnoj Gori žele da se vrate na Kosovo

Veliki broj izbegličkih porodica sa Kosova, koje sada žive u Crnoj Gori, spremne su da se vrate ukoliko im u tome pomognu crnogorske i kosovske vlasti.

>>>
raseljeni-tuže-crnu-goru-u-strazburu
20 Jan 14 Raseljeni tuže Crnu Goru u Strazburu

Izbeglice će zbog navodne diskriminacije tužiti Crnu Goru pred Evropskim sudom za ljudska prava u Stazburu, zahtevaljući državljanstvo zemlje u kojoj godinama žive.

>>>
oebs-kritikuje-kosovo-zbog-azilanata
09 Jan 14 OEBS kritikuje Kosovo zbog azilanata

Kosovske vlasti nemaju tačne podatke o tome koliko je azilanata vraćeno iz zapadnih zemalja i o tome da li se sa njima postupa na pravi način, saopštio je OEBS.

>>>
srbija-potpisala-izgradnju-17-000-domova-za-izbeglice
25 Oct 13 Srbija potpisala izgradnju 17.000 domova za izbeglice

Beograd je službeno pristao da se pridruži međubalkanskom stambenom projektu kojim se namerava pružiti dom hiljadama izbegličkih porodica u Srbiji koje su zbog sukoba raseljene.

>>>
crna-gora-izbjeglice-upozorene-na-rok-za-regulisanje-statusa
18 Oct 13 Crna Gora: Izbjeglice upozorene na rok za regulisanje statusa

Crnogorske vlasti i UN upozorili su 4.800 izbjeglica da se, ukoliko do kraja godine ne podnesu zahtjev za dobijanje statusa stranca sa stalnim naseljenjem, mogu naći u poziciji stranca sa nezakonitim boravkom.

>>>
izbjeglice-u-crnoj-gori-bez-ličnih-dokumenata
08 Oct 13 Izbjeglice u Crnoj Gori „bez ličnih dokumenata“

Savjet Evrope izrazio je zabrinutost zbog toga što izbjeglice u Crnoj Gori još nijesu dobile lična dokumenta koji bi im omogućila da dobiju zaposlenje, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje.

>>>
čišćenje-kampa-na-koniku-na-jubilej
19 Sep 13 Čišćenje Kampa na Koniku na jubilej

Čišćenjem Kampa na Koniku kraj Podgorice, u kojem živi više od 1.500 Roma izbjeglih sa Kosova, obilježiće se godišnjica proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

>>>
bošnjaci-bojkotiraju-nastavu-zbog-diskriminacije
17 Sep 13 Bošnjaci bojkotiraju nastavu zbog “diskriminacije”

Treću sedmicu zaredom, grupa bošnjačkih porodica koje su se poslije rata 1992.–1995. vratile u Republiku Srpsku bojkotira seosku školu optužujući obrazovni sistem za “diskriminaciju”.

>>>
poziv-izbeglicama-da-se-vrate-u-hrvatsku-i-bih
08 Aug 13 Poziv izbeglicama da se vrate u Hrvatsku i BiH

Srpske vlasti saopštile su da izbeglice koje su tokom rata napustile Hrvatsku i BiH i izgubile svoje domove moraju uskoro da podnesu zahtev ukoliko žele da dobiju novu imovinu.

>>>
izbeglice-u-srbiji-još-uvek-bez-domova
20 Jun 13 Izbeglice u Srbiji još uvek bez domova

Osamnaest godina nakon okončanja ratnih sukoba, Srbija pruža utočište za više od 50.000 izbeglica bez trajnog smeštaja, dok je novca za rešavanje njihovih stambenih problema sve manje, upozorava UNHCR.

>>>
vlasti-sarajeva-osigurale-prava-poslijeratnim-povratnicima
14 May 13 Vlasti Sarajeva osigurale prava poslijeratnim povratnicima

Da bi povratnici ostvarili prava po osnovu socijalne zaštite kada se vrate svojim nekadašnjim domovima, Kanton Sarajevo donio je Zakon o pravima osoba koje se vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta.

>>>
stotine-izbjeglickih-porodica-na-balkanu-dobija-nove-domove
26 Apr 13 Stotine izbjegličkih porodica na Balkanu dobija nove domove

Oko 460 ugroženih obitelji iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije uskoro će poboljšati svoje životne uvjete zahvaljujući projektima stambenog zbrinjavanja na desetine hiljada ratnih izbjeglica.

>>>
parlamentarna-skupstina-bih-podrzala-prava-izbjeglica
26 Feb 13 Parlamentarna skupština BiH podržala prava izbjeglica

Prijedlog novog zakona koji daje pravo izbjeglicama u BiH da se vrate u ranije prebivalište ili dobiju naknadu, prošao je u prvom čitanju u Parlamentu.

>>>
cordas-pozvao-izbjegle-hrvate-da-se-vrate
29 Jan 13 Čordaš pozvao izbjegle Hrvate da se vrate

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske (RS) Davor Čordaš saopćio je da su omogućena sredstva za obitelji koje su tijekom rata izbjegle u Hrvatsku da se vrate kućama.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena