porodice-ubijenih-albanaca-otišle-u-makedoniju-po-njihova-tela
21 May 15 Porodice ubijenih Albanaca otišle u Makedoniju po njihova tela

Porodice nekoliko kosovskih Albanaca, ubijenih u nedavnom sukobu sa bezbednosnim snagama u Kumanovu, otišle su u Makedoniju sa ciljem da ih identifikuju i tela vrate na Kosovo.

Više
nasilje-u-makedoniji-dirnulo-u-nerv-nestabilne-bih
12 May 15 Nasilje u Makedoniji dirnulo u nerv nestabilne BiH

Političke tenzije u Bosni i Hercegovini, koje su se pojavile nakon islamističkog napada u Zvorniku od pre dve nedelje, nakon nedavnog nasilja u Makedoniji još više su uticale na podele.

Više
mir-se-polako-vraća-u-kumanovo
11 May 15 Mir se polako vraća u Kumanovo

Život u Kumanovu u ponedeljak se vraća u normalu, nakon što je u pucnjavi između policije i tajanstvene oružane formacije stradalo osam policajaca, a grad pretvoren u ratnu zonu.

Više
makedonija-snimci-pokazuju-uticaj-vlade-na-lustraciju
08 Apr 15 Makedonija: Snimci pokazuju uticaj vlade na lustraciju

Makedonska opozicija objavila je nove snimke prisluškivanih razgovora, koji navodno dokazuju da je jedan sudija proglašen za saradnika tajne policije iz političkih razloga i otkrivaju umešanost vlade u proces lustracije.

Više
gruevski-osigurao-amnestiju-za-osumnjičene-za-ratne-zločine
06 Apr 15 Gruevski "osigurao amnestiju za osumnjičene za ratne zločine"

Makedonska opozicija tvrdi da prisluškivani razgovori otkrivaju direktnu umešanost premijera u politički dogovor o amnestiranju osumnjičenih u četiri slučaja ratnih zločina iz perioda sukoba u Makedoniji 2001. godine.

Više
makedonija-urednica-proglašena-za-doušnika-novinari-protestuju
30 Mar 15 Makedonija: Urednica proglašena za doušnika, novinari protestuju

Više od 50 novinara organizovalo je protest nakon što je makedonska Komisija za lustraciju proglasila da je glavna urednica nedeljnika Fokus 1993. godine bila doušnik tajnih službi.

Više
albanci-u-makedoniji-najavljuju-moguću-blokadu-parlamenta
25 Mar 15 Albanci u Makedoniji najavljuju moguću blokadu parlamenta

Manji partner u vladajućoj koaliciji u Makedoniji preti da će hiljadama amandmana blokirati rad parlamenta, ukoliko vodeća VMRO DPMNE pokuša da progura dva zakona o državljanstvu i ličnim kartama.

Više
novi-spomenici-u-makedoniji-stvaraju-etničke-podele
08 Dec 14 Novi spomenici u Makedoniji "stvaraju etničke podele"

Talas podizanja spomenika u Skoplju jeste politički projekat, čiji je cilj povećanje popularnosti vlade i koji samo hrani etničke i verske tenzije, navodi se u novom izveštaju jedne makedonske nevladine organizacije.

Više
ubistva-u-makedoniji-često-posledica-truma
27 Nov 14 Ubistva u Makedoniji često posledica trauma

Nakon nedavnih ubistava i samoubistava bivših pripadnika vojske, veterani koji su učestvivali u sukobima u Makedoniji 2001. godine traže od države da obezbedi psihijatrijsku pomoć za ljude koji pate od trauma iz doba rata.

Više
makedonski-sveštenici-razmatraju-lustraciju
24 Nov 14 Makedonski sveštenici razmatraju lustraciju

Vladike Makedonske pravoslavne crkve razmatraju pitanje dobrovoljne lustracije, kako bi se otklonile bilo kakve sumnje da među njima ima bivših saradnika nekadašnje tajne policije u doba komunizma.

Više
korak-bliže-ka-formiranju-rekom-a
18 Nov 14 Korak bliže ka formiranju REKOM-a

Koalicija za REKOM, koja radi na uspostavljanju komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji izmenila je svoj statut, pošto se očekuje da komisija bude formirana naredne godine.

Više
traume-veterana-u-centru-pažnje-zbog-trostrukog-ubistva
13 Nov 14 Traume makedonskih veterana u centru pažnje zbog trostrukog ubistva

Nakon što je ratni veteran sukoba u Makedoniji iz 2001. godine optužen za trostruko ubistvo, iz udruženja veterana kažu da se bivšim vojnicima ne pruža nikakva pomoć da se nose sa njihovim ratnim traumama.

Više
gruevski-odluka-o-fbi-nije-na-meni
27 Oct 14 Gruevski: Odluka o FBI nije na meni

Makedonski premijer izjavio je da on ne može da traži od FBI da nadgleda moguću novu istragu o kontroverznim presudama za terorizam, izrečenim šestorici Albanaca u slučaju "Monstrum".

Više
makedonija-traži-otpuštanje-komunustičkih-doušnika
24 Oct 14 Makedonija traži otpuštanje "komunustičkih doušnika“

Makedonska komisija za lustraciju, državna institucija koja ima zadatak da otkrije saradnike bivše jugoslovenske tajne policije, traži da oni budu otpušteni sa posla, dok kritičari tvrde da su osumnjičeni meta iz političkih razloga.

Više
makedonski-istoričar-označen-kao-saradnik-komunističkog-režima
15 Oct 14 Makedonski istoričar označen kao saradnik komunističkog režima

Jedan od najistaknutijih makedonskih istoričara iz doba Jugoslavije i prvih godina nezavisnosti Ivan Katardžijev negirao je tvrdnje da je bio doušnik tajne policije u vreme komunizma.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena