osumnjičeni-za-ratni-zločin-uhapšen-u-turskoj
27 Mar 15 Osumnjičeni za ratni zločin uhapšen u Turskoj

Duško Dabetić, osumnjičen za ratne zločine nad civilima za vrijeme sukoba od 1992. do 1995. godine, uhapšen je u hotelu sa pet zvezdica u turskom odmaralištu u Antaliji.

Više
u-hrvatskoj-uhapšen-srbin-zbog-ratnog-zločina
27 Mar 15 U Hrvatskoj uhapšen Srbin zbog ratnog zločina

Čedomir Vukadin, navodni bivši kapetan vojske u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini u Hrvatskoj, osumnjičen je za zlostavljanje pet osoba 1993. godine.

Više
tužilaštvo-će-ispitati-osumnjičene-za-paljenje-ambasada
06 Mar 15 Tužilaštvo će ispitati osumnjičene za paljenje ambasada

Srpsko Više javno tužilaštvo istražuje navode o tome da li je nemar policije omogućio paljenje američke i nemačke ambasade tokom nemira nakon mitinga protiv nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Više
srbija-nema-dokaze-protiv-stojanovića
05 Mar 15 Vukčević: Nemamo dokaze protiv Stojanovića

Srpsko tužilaštvo tvrdi da nema dokaze protiv poslanika SNS-a Momira Stojanovića za kojim je raspisana Interpolova crvena poternica, zbog navodnih ratnih zločina za vreme rata na Kosovu.

Više
sad-planira-da-izruči-150-bosanaca-zbog-ratnih-zločina
02 Mar 15 SAD planira da izruči 150 državljana BiH zbog ratnih zločina

Imigraciona služba u Sjedinjenim Državama planira da deportuje više od 150 državljana BiH, za koje sumnjaju da su učestvovali u ratnim zločinima za vreme sukoba devedesetih, prenose mediji.

Više
uskoro-optužnica-u-slučaju-štrpci
27 Feb 15 Uskoro optužnica u slučaju Štrpci

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je, tačno 22 godine pošto su pripadnici srpskih snaga iz voza u Štrpcima oteli 20 putnika i zatim ih ubili, najavilo da će narednih dana podići optužnicu.

Više
poslanik-sns-a-na-crvenoj-poternici-interpola
25 Feb 15 Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

Interpol je raspisao crvene poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga, uključujući i jednog poslanika SNS-a, zbog optužbi da su u aprilu 1999. godine počinili ratne zločine.

Više
još-jedna-šansa-za-kapetana-dragana
24 Feb 15 Još jedna šansa za kapetana Dragana

Srpski ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će kapetan Dragan imati još jednu šansu da se žali protiv izručenja Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine.

Više
glavaš-optužen-za-podsticanje-nasilja
10 Feb 15 Glavaš optužen za podsticanje nasilja

Nevladina organizacija iz Zagreba podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg hrvatskog generala Branimira Glavaša, optužujući ga za podsticanje na nasilje i mržnju na skupu dobrodošlice nakon što je pušten iz zatvora.

Više
hrvatska-odustaje-od-optužnice-za-ratne-zločine-u-oluji
09 Feb 15 Hrvatska odustala od optužnice za ratne zločine u Oluji

Kancelarija hrvatskog državnog tužilaštva povukla je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika specijalne policije, zbog ratnih zločina počinjenih odmah nakon operacije Oluja u avgustu 1995. godine.

Više
hrvatska-povukla-poternicu-za-glavašom
27 Jan 15 Hrvatska povukla poternicu za Glavašom

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je međunarodnu poternicu za hapšenje bivšeg generala Branimira Glavaša, koji se sada može vratiti u Hrvatsku bez straha da će biti uhapšen, pošto je ukinuta presuda kojom je bio osuđen za ratne zločine.

Više
sud-bih-kritikovan-zbog-ukinutih-presuda
26 Jan 15 Sud BiH kritikovan zbog ukinutih presuda

U toku prošle godine žalbena vijeća Suda BiH su ukinula ili značajno izmjenila većinu prvostepenih presuda za ratne zločine, što izaziva oštre kritike pravnih stručnjaka koji tvrde da je razlika u kvalitetu rada prvostepenih i žalbenih vijeća prevelika.

Više
nova-tužiteljka-ponovo-otvara-slučaj-hakije-turajlića
22 Jan 15 Nova tužiteljka ponovo otvara slučaj Hakije Turajlića

Nova glavna tužiteljka Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu kaže da je ponovo otvorila istragu o ubistvu Hakije Turajlića, potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine.

Više
bih-stopira-oslobađanje-osuđenih-za-ratne-zločine
16 Jan 15 BiH stopira oslobađanje osuđenih za ratne zločine

Ustavni sud BiH stopirao je puštanje na slobodu osuđenih za ratne zločine, kojima su poništene presude zbog pogrešne primjene krivičnog zakona.

Više
odgođeno-izručenje-optuženog-za-spaljivanje-bošnjaka
08 Jan 15 Odgođeno izručenje osumnjičenog za spaljivanje Bošnjaka

Vijeće Žalbenog suda u Parizu odložilo je donošenje odluke o izručenju bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske, osumnjičenog da je učestvovao u spaljivanju bošnjačkih civila 1992. godine u Višegradu.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena