uhapšene-četiri-osobe-zbog-zločina-u-janji-09-08-2015
08 Sep 15 Uhapšene četiri osobe zbog zločina u Janji

Četvorica bivših pripadnika srpske policije uhapšena su zbog sumnje da su od 1992. do 1994. godine učestovale u nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju bošnjačkih civila na području Janje.

Više
bivši-pripadnik-armije-bih-traži-obnovu-postupka-09-07-2015
07 Sep 15 Bivši pripadnik Armije BiH traži obnovu postupka

Odbrana Zurahida Mujčinovića, osuđenog zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u Srebreniku, zatražila je da Državni sud naredi obnovu postupka zbog otkrivanja novih dokaza.

Više
srpski-general-uhapšen-u-crnoj-gori
20 Jul 15 Srpski general uhapšen u Crnoj Gori

Crnogorska policija uhapsila je generala Borislava Đukića po hrvatskoj poternici, koja ga tereti za umešanost u rušenje jedne brane za vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Više
hrvatska-će-od-australije-tražiti-izručenje-japranina
17 Jul 15 Hrvatska će od Australije tražiti izručenje Japranina

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da planira da od Australije traži ekstradiciju Predraga Japranina, Srbina iz Hrvatske, koji se tereti za ratne zločine počinjene 1991. godine u Hrvatskoj.

Više
hrvatski-sud-odbio-da-pusti-kapetana-dragana
15 Jul 15 Hrvatski sud odbio da pusti kapetana Dragana

Županijski sud u Splitu u sredu je odbacio zahtev bivšeg komandanta srpskih paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, da bude pušten iz zatvora.

Više
kapetan-dragan-stigao-u-hrvatsku
09 Jul 15 Kapetan Dragan stigao u Hrvatsku

Bivši vođa srpske paravojne jedinice Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, stigao je u Hrvatsku, pošto je izručen iz Australije kako bi se suočio sa optužbama za ratne zločine.

Više
orić-pristaje-na-izručenje-bih
25 Jun 15 Odobreno izručenje Orića BiH

Bivši general Armije BiH Naser Orić iz Švicarske će biti izručen BiH, gdje se protiv njega vodi istraga za ratne zločine, uprkos zahtevu Beograda da bude izručen Srbiji.

Više
srbija-zatražila-izručenje-orića
22 Jun 15 Srbija zatražila izručenje Orića

Srpsko ministarstvo pravde formalno je zatražilo izručenje Nasera Orića, bivšeg komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici, koji je ranije ovog meseca uhapšen u Švajcarskoj.

Više
uhapšen-naser-orić
10 Jun 15 Uhapšen Naser Orić

Bivši komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je u Švajcarskoj, zbog sumnje da je 1992. godine u blizini Srebrenice počinio ratne zločine nad Srbima.

Više
optuženi-negirali-da-su-ubili-ćuruviju
02 Jun 15 Optuženi negirali da su ubili Ćuruviju

Na prvom ročištu na suđenju trojici bivših pripadnika državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Više
kapetan-dragan-spreman-za-izručenje
25 May 15 Kapetan Dragan do 15. jula u Hrvatskoj

Hrvatsko ministarstvo pravde potvrdilo je da će bivši komandant paravojnih snaga Dragan Vasiljković do 15. jula biti izručen Hrvatskoj, gde ga očekuje suđenje za ratne zločine.

Više
bih-traže-novi-rok-za-najsloženije-ratne-zločine
21 May 15 BiH: Traže novi rok za najsloženije ratne zločine

Najsloženiji predmeti ratnih zločina neće biti riješeni do kraja ove godine, kako je predviđeno Strategijom, a državno tužilaštvo će tražiti produženje roka za još najmanje tri godine.

Više
optužena-dva-bivša-čuvara-u-staroj-gradiški
19 May 15 Optužena dva bivša čuvara u Staroj Gradiški

Kancelarija hrvatskog državnog tužioca podigla je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika srpskih policijskih snaga, zbog zločina protiv čovečnosti u logoru u Staroj Gradiški.

Više
pod-pritiskom-eu-dogovorena-strategija-reforme-pravosuđa-u-bih
18 May 15 Pod pritiskom EU dogovorena strategija reforme pravosuđa u BiH

Iako je dogovoren nacrt Strategije za reformu pravosuđa u BiH, Evropska komisija neće uplatiti sredstva za 142 uposlenika koji rade na predmetima ratnih zločina sve dok Strategija ne bude usvojena.

Više
odbijena-žalba-kapetana-dragana
15 May 15 Odbijena žalba kapetana Dragana

Sud u Australiji odbio je žalbu bivšeg komandanta paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića protiv izručenja Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine počinjene za vreme sukoba devedesetih.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena