kapetan-dragan-spreman-za-izručenje
25 May 15 Kapetan Dragan do 15. jula u Hrvatskoj

Hrvatsko ministarstvo pravde potvrdilo je da će bivši komandant paravojnih snaga Dragan Vasiljković do 15. jula biti izručen Hrvatskoj, gde ga očekuje suđenje za ratne zločine.

Više
bih-traže-novi-rok-za-najsloženije-ratne-zločine
21 May 15 BiH: Traže novi rok za najsloženije ratne zločine

Najsloženiji predmeti ratnih zločina neće biti riješeni do kraja ove godine, kako je predviđeno Strategijom, a državno tužilaštvo će tražiti produženje roka za još najmanje tri godine.

Više
optužena-dva-bivša-čuvara-u-staroj-gradiški
19 May 15 Optužena dva bivša čuvara u Staroj Gradiški

Kancelarija hrvatskog državnog tužioca podigla je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika srpskih policijskih snaga, zbog zločina protiv čovečnosti u logoru u Staroj Gradiški.

Više
pod-pritiskom-eu-dogovorena-strategija-reforme-pravosuđa-u-bih
18 May 15 Pod pritiskom EU dogovorena strategija reforme pravosuđa u BiH

Iako je dogovoren nacrt Strategije za reformu pravosuđa u BiH, Evropska komisija neće uplatiti sredstva za 142 uposlenika koji rade na predmetima ratnih zločina sve dok Strategija ne bude usvojena.

Više
odbijena-žalba-kapetana-dragana
15 May 15 Odbijena žalba kapetana Dragana

Sud u Australiji odbio je žalbu bivšeg komandanta paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića protiv izručenja Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine počinjene za vreme sukoba devedesetih.

Više
bih-hapšenje-za-zločin-u-bužimu
27 Apr 15 BiH: Hapšenje za zločin u Bužimu

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Huseina Isakovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Bužima.

Više
bih-ozbiljno-ugroženo-procesuiranje-ratnih-zločina
24 Apr 15 BiH: Ozbiljno ugroženo procesuiranje ratnih zločina

Procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima BiH ozbiljno je ugroženo ove godine jer još uvijek nije usvojena Strategija reforme sektora pravde, zaključeno je na sastanku u Tuzli.

Više
bih-nema-novca-bez-strategije-za-reformu-pravosuđa
22 Apr 15 BiH: Nema novca bez Strategije za reformu pravosuđa

Evropska komisija neće uplatiti sredstva za plate preko 140 uposlenika u pravosuđu, ako vlasti u BiH ne usvoje Strategiju za reformu sektora pravde, rekao je u intervjuu za BIRN Jean-Eric Paquet, direktor za Zapadni Balkan u Direkciji Evropske komisije.

Više
osumnjičeni-za-ratni-zločin-uhapšen-u-turskoj
27 Mar 15 Osumnjičeni za ratni zločin uhapšen u Turskoj

Duško Dabetić, osumnjičen za ratne zločine nad civilima za vrijeme sukoba od 1992. do 1995. godine, uhapšen je u hotelu sa pet zvezdica u turskom odmaralištu u Antaliji.

Više
u-hrvatskoj-uhapšen-srbin-zbog-ratnog-zločina
27 Mar 15 U Hrvatskoj uhapšen Srbin zbog ratnog zločina

Čedomir Vukadin, navodni bivši kapetan vojske u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini u Hrvatskoj, osumnjičen je za zlostavljanje pet osoba 1993. godine.

Više
tužilaštvo-će-ispitati-osumnjičene-za-paljenje-ambasada
06 Mar 15 Tužilaštvo će ispitati osumnjičene za paljenje ambasada

Srpsko Više javno tužilaštvo istražuje navode o tome da li je nemar policije omogućio paljenje američke i nemačke ambasade tokom nemira nakon mitinga protiv nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Više
srbija-nema-dokaze-protiv-stojanovića
05 Mar 15 Vukčević: Nemamo dokaze protiv Stojanovića

Srpsko tužilaštvo tvrdi da nema dokaze protiv poslanika SNS-a Momira Stojanovića za kojim je raspisana Interpolova crvena poternica, zbog navodnih ratnih zločina za vreme rata na Kosovu.

Više
sad-planira-da-izruči-150-bosanaca-zbog-ratnih-zločina
02 Mar 15 SAD planira da izruči 150 državljana BiH zbog ratnih zločina

Imigraciona služba u Sjedinjenim Državama planira da deportuje više od 150 državljana BiH, za koje sumnjaju da su učestvovali u ratnim zločinima za vreme sukoba devedesetih, prenose mediji.

Više
uskoro-optužnica-u-slučaju-štrpci
27 Feb 15 Uskoro optužnica u slučaju Štrpci

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je, tačno 22 godine pošto su pripadnici srpskih snaga iz voza u Štrpcima oteli 20 putnika i zatim ih ubili, najavilo da će narednih dana podići optužnicu.

Više
poslanik-sns-a-na-crvenoj-poternici-interpola
25 Feb 15 Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

Interpol je raspisao crvene poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga, uključujući i jednog poslanika SNS-a, zbog optužbi da su u aprilu 1999. godine počinili ratne zločine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena