hrvatska-istražuje-kralja-salame-zbog-ratnog-profiterstva
27 Nov 14 Hrvatska istražuje "Kralja salame“ zbog ratnog profiterstva

Poznati proizvođač salame i drugih mesnih proizvoda Georg Đura Gavrilović je pod istragom zbog navodnog uzimanja novca nemenjenog za kupovinu oružja za hrvatske snage tokom rata devedesetih.

>>>
un-zabrinut-zbog-trbićevog-puštanja-na-slobodu
21 Nov 14 UN zabrinut zbog Trbićevog puštanja na slobodu

Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su strah da bi puštanje na slobodu Milorada Trbića, čija je presuda za genocid ukinuta, moglo dovesti do “ponovne viktimizacije žrtava”.

>>>
sud-traži-hapšenje-počuče
23 Oct 14 Sud traži privođenje Počuče

Bivši portparol protivterorističke jedinice MUP-a Radomir Počuča, optužen zbog pretnji mirovnim aktivistima, suočava se hapšenjem zbog nepojavljivanja na sudu nakon što se pridružio proruskim pobunjenicima u Ukrajini.

>>>
veći-broj-optužnica-za-ratne-zločine-test-za-sudove-u-bih
21 Oct 14 Veći broj optužnica za ratne zločine test za sudove u BiH

Tužilaštvo BiH je ove godine optužilo 63 osobe za ratne zločine, što predstavlja rekordan broj u odnosu na ranije godine, ali povećanje broja optužnica dovodi u pitanje sposobnost sistema da sve to reši.

>>>
negirali-krivicu-za-zlostavljanje-zatvorenika-u-srebreniku
20 Oct 14 Negirali krivicu za zlostavljanje zatvorenika u Srebreniku

Trojica optuženih za zločin nad civilima počinjen 1992. godine u Srebreniku, od kojih su neki navodno mučeni, negirala su krivicu.

>>>
bih-se-bori-sa-velikim-brojem-istraga-za-ratne-zločine
14 Oct 14 BiH se bori sa zaostalim istragama ratnih zločina

U protekle dvije godine na nivou svih tužilaštava u BiH, broj otvorenih istraga za ratne zločine protiv poznatih počinitelja smanjen je za samo oko dva posto, a više od 1,200 slučajeva iz doba rata je pod istragom.

>>>
uhapšen-srbin-u-grčkoj-zbog-ratnih-zločiona
01 Aug 14 Uhapšen Srbin u Grčkoj zbog ratnih zločina

Grčka policija je uhapsila bivšeg zatvorskog čuvara Đuku Bogunovića po poternici koju je raspisao Zagreb, zbog navodnih ratnih zločina.

>>>
smenjen-načelnik-jedinice-za-zaštitu-svedoka-mup-a
09 Jun 14 Smenjen načelnik Jedinice za zaštitu svedoka MUP-a

Smena je pokrenula nove pozive na reformu jedinice, koja je optuživana da zapošljava policajce umešane u ratne zločine, kao i za zastrašivanje svedoka koji svedoče o ratnim zločinima.

>>>
završena-istraga-u-slučaju-ćuruvija
05 Jun 14 Završena istraga u slučaju Ćuruvija

Tužilaštvo je završilo istragu u slučaju Slavka Ćuruvije, istaknutog novinara i protivnika vlade, koji je ubijen 1999. godine, što je bio jedan od najtežih zločina pred kraj Miloševićeve vladavine.

>>>
nova-hapšenja-osumnjičenih-za-ratne-zločine-u-bih
04 Jun 14 Nova hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u BiH

Policija u BiH je, drugi dan za redom, uhapsila dvojicu osumnjičenih za ratne zločine, počinjene u Šekovićima i u Busovači.

>>>
u-bih-uhapšena-dvojica-osumnjičenih-za-ratne-zločine
03 Jun 14 U BiH uhapšena dvojica osumnjičenih za ratne zločine

Policija u BiH uhapsila je dvojicu osumnjičenih za ratne zločine nad civilima i zatvornicima u Zavidovićima i u Brčkom za vreme rata u BiH.

>>>
poplave-u-bih-otkrile-zaostalo-oružje
28 May 14 Poplave u BiH otkrile zaostalo oružje

Oružje zaostalo iz rata u BiH počelo je da se pojavljuje sa povlačenjem poplava, što dokazuje da su mnogi ljudi i nakon završetka sukoba zadržali svoje arsenale oružja.

>>>
sudski-spisi-uništeni-u-poplavama-u-bih
23 May 14 Sudski spisi uništeni u poplavama u BiH

Velika materijalna šteta nanesena je određenom broju pravosudnih institucija u BiH, koja uključuje oštećenje spisa, dokaza i sudske arhive.

>>>
kapetan-dragan-traži-oslobađanje
16 May 14 Kapetan Dragan traži oslobađanje

Advokati bivšeg srpskog komandanta Dragana Vasiljkovića, koji se nalazi u zatvoru u Australiji, kažu da je prošlo previše vremena za njegovo izručenje Hrvatskoj radi suđenja za ratne zločine.

>>>
od-srbije-se-traži-da-nađe-ubice-braće-bitići
15 May 14 Od Srbije se traži da nađe ubice braće Bitići

Na internetu je pokrenuta kampanja kojom se traži pravda za trojicu braće Bitići, koje su srpske snage ubile pre 15 godina, pošto su iz SAD došli da se bore na strani Oslobodilačke vojske Kosova.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena