bih-hapšenje-za-zločin-u-bužimu
27 Apr 15 BiH: Hapšenje za zločin u Bužimu

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Huseina Isakovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Bužima.

Više
bih-ozbiljno-ugroženo-procesuiranje-ratnih-zločina
24 Apr 15 BiH: Ozbiljno ugroženo procesuiranje ratnih zločina

Procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima BiH ozbiljno je ugroženo ove godine jer još uvijek nije usvojena Strategija reforme sektora pravde, zaključeno je na sastanku u Tuzli.

Više
bih-nema-novca-bez-strategije-za-reformu-pravosuđa
22 Apr 15 BiH: Nema novca bez Strategije za reformu pravosuđa

Evropska komisija neće uplatiti sredstva za plate preko 140 uposlenika u pravosuđu, ako vlasti u BiH ne usvoje Strategiju za reformu sektora pravde, rekao je u intervjuu za BIRN Jean-Eric Paquet, direktor za Zapadni Balkan u Direkciji Evropske komisije.

Više
osumnjičeni-za-ratni-zločin-uhapšen-u-turskoj
27 Mar 15 Osumnjičeni za ratni zločin uhapšen u Turskoj

Duško Dabetić, osumnjičen za ratne zločine nad civilima za vrijeme sukoba od 1992. do 1995. godine, uhapšen je u hotelu sa pet zvezdica u turskom odmaralištu u Antaliji.

Više
u-hrvatskoj-uhapšen-srbin-zbog-ratnog-zločina
27 Mar 15 U Hrvatskoj uhapšen Srbin zbog ratnog zločina

Čedomir Vukadin, navodni bivši kapetan vojske u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini u Hrvatskoj, osumnjičen je za zlostavljanje pet osoba 1993. godine.

Više
tužilaštvo-će-ispitati-osumnjičene-za-paljenje-ambasada
06 Mar 15 Tužilaštvo će ispitati osumnjičene za paljenje ambasada

Srpsko Više javno tužilaštvo istražuje navode o tome da li je nemar policije omogućio paljenje američke i nemačke ambasade tokom nemira nakon mitinga protiv nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Više
srbija-nema-dokaze-protiv-stojanovića
05 Mar 15 Vukčević: Nemamo dokaze protiv Stojanovića

Srpsko tužilaštvo tvrdi da nema dokaze protiv poslanika SNS-a Momira Stojanovića za kojim je raspisana Interpolova crvena poternica, zbog navodnih ratnih zločina za vreme rata na Kosovu.

Više
sad-planira-da-izruči-150-bosanaca-zbog-ratnih-zločina
02 Mar 15 SAD planira da izruči 150 državljana BiH zbog ratnih zločina

Imigraciona služba u Sjedinjenim Državama planira da deportuje više od 150 državljana BiH, za koje sumnjaju da su učestvovali u ratnim zločinima za vreme sukoba devedesetih, prenose mediji.

Više
uskoro-optužnica-u-slučaju-štrpci
27 Feb 15 Uskoro optužnica u slučaju Štrpci

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je, tačno 22 godine pošto su pripadnici srpskih snaga iz voza u Štrpcima oteli 20 putnika i zatim ih ubili, najavilo da će narednih dana podići optužnicu.

Više
poslanik-sns-a-na-crvenoj-poternici-interpola
25 Feb 15 Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

Interpol je raspisao crvene poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga, uključujući i jednog poslanika SNS-a, zbog optužbi da su u aprilu 1999. godine počinili ratne zločine.

Više
još-jedna-šansa-za-kapetana-dragana
24 Feb 15 Još jedna šansa za kapetana Dragana

Srpski ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da će kapetan Dragan imati još jednu šansu da se žali protiv izručenja Hrvatskoj, koja ga tereti za ratne zločine.

Više
glavaš-optužen-za-podsticanje-nasilja
10 Feb 15 Glavaš optužen za podsticanje nasilja

Nevladina organizacija iz Zagreba podnela je krivičnu prijavu protiv bivšeg hrvatskog generala Branimira Glavaša, optužujući ga za podsticanje na nasilje i mržnju na skupu dobrodošlice nakon što je pušten iz zatvora.

Više
hrvatska-odustaje-od-optužnice-za-ratne-zločine-u-oluji
09 Feb 15 Hrvatska odustala od optužnice za ratne zločine u Oluji

Kancelarija hrvatskog državnog tužilaštva povukla je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika specijalne policije, zbog ratnih zločina počinjenih odmah nakon operacije Oluja u avgustu 1995. godine.

Više
hrvatska-povukla-poternicu-za-glavašom
27 Jan 15 Hrvatska povukla poternicu za Glavašom

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je međunarodnu poternicu za hapšenje bivšeg generala Branimira Glavaša, koji se sada može vratiti u Hrvatsku bez straha da će biti uhapšen, pošto je ukinuta presuda kojom je bio osuđen za ratne zločine.

Više
sud-bih-kritikovan-zbog-ukinutih-presuda
26 Jan 15 Sud BiH kritikovan zbog ukinutih presuda

U toku prošle godine žalbena vijeća Suda BiH su ukinula ili značajno izmjenila većinu prvostepenih presuda za ratne zločine, što izaziva oštre kritike pravnih stručnjaka koji tvrde da je razlika u kvalitetu rada prvostepenih i žalbenih vijeća prevelika.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena