šestorica-uhapšena-zbog-zločina-u-kotor-varoši-11-18-2015
18 Nov 15 Šestorica uhapšena zbog zločina u Kotor-Varoši

Šest bivših pripadnika snaga bosanskih Srba uhapšeno je zbog progona oko 5,000 Bošnjaka i Hrvata iz Kotor-Varoši, u okviru koga je ubijeno najmanje 300 osoba.

Više
eu-kritikuje-crnu-goru-zbog-presuda-za-ratne-zločine-11-11-2015
12 Nov 15 EU kritikuje Crnu Goru zbog presuda za ratne zločine

U novom izveštaju Evropske unije o napretku izražava se zabrinutost zbog toga što Crna Gora još nije procesuirala visoke zvaničnike zbog ratnih zločina, počinjenih za vreme sukoba devedesetih.

Više
fhp-odogovorni-za-operaciju-reka-i-dalje-na-slobodi-10-23-2015
23 Oct 15 FHP: Odgovorni za operaciju "Reka" i dalje na slobodi

Uprkos ubedljivim dokazima, Srbija nije procesuirala pripadnike vojske i policije odgovorne za najveće masovno ubistvo za vreme rata na Kosovu, kada je ubijeno 350 Albanaca, navodi se u izveštaju Fonda za humanitarno pravo.

Više
bih-zaštićeni-svjedoci-pola-godine-u-opasnosti-10-13-2015
15 Oct 15 BiH: Zaštićeni svjedoci pola godine u opasnosti

Šest mjeseci su zaštićeni svjedoci – bez kojih nije bilo moguće okončati neke od najtežih predmeta ratnih zločina i organizovanog kriminala u BiH – bili u opasnosti, jer nije formirana komisija za zaštitu svjedoka.

Više
disciplinski-postupak-opasna-poruka-tužiocima--10-08-2015
08 Oct 15 Disciplinski postupak "opasna poruka tužiocima"

Bivši državni tužilac u BiH Munib Halilović rekao je da će biti poslana “opasna poruka svim tužiocima” ukoliko bude disciplinski kažnjen jer je stavljao prioritet na složene predmete ratnih zločina, umjesto da radi jednostavnije slučajeve.

Više
više-od-500-optuženih-za-ratne-zločine-u-bih-10-06-2015
07 Oct 15 Više od 500 optuženih za ratne zločine u BiH

U proteklih deset godina Tužilaštvo BiH optužilo je 509 osoba za ratne zločine počinjene na području Bosne i Hercegovine, a samo u protekle dvije i pol godine optuženo je 235 osoba.

Više
uhapšene-četiri-osobe-zbog-zločina-u-janji-09-08-2015
08 Sep 15 Uhapšene četiri osobe zbog zločina u Janji

Četvorica bivših pripadnika srpske policije uhapšena su zbog sumnje da su od 1992. do 1994. godine učestovale u nezakonitom zatvaranju i zlostavljanju bošnjačkih civila na području Janje.

Više
bivši-pripadnik-armije-bih-traži-obnovu-postupka-09-07-2015
07 Sep 15 Bivši pripadnik Armije BiH traži obnovu postupka

Odbrana Zurahida Mujčinovića, osuđenog zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika u Srebreniku, zatražila je da Državni sud naredi obnovu postupka zbog otkrivanja novih dokaza.

Više
srpski-general-uhapšen-u-crnoj-gori
20 Jul 15 Srpski general uhapšen u Crnoj Gori

Crnogorska policija uhapsila je generala Borislava Đukića po hrvatskoj poternici, koja ga tereti za umešanost u rušenje jedne brane za vreme rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Više
hrvatska-će-od-australije-tražiti-izručenje-japranina
17 Jul 15 Hrvatska će od Australije tražiti izručenje Japranina

Hrvatsko ministarstvo pravosuđa potvrdilo je da planira da od Australije traži ekstradiciju Predraga Japranina, Srbina iz Hrvatske, koji se tereti za ratne zločine počinjene 1991. godine u Hrvatskoj.

Više
hrvatski-sud-odbio-da-pusti-kapetana-dragana
15 Jul 15 Hrvatski sud odbio da pusti kapetana Dragana

Županijski sud u Splitu u sredu je odbacio zahtev bivšeg komandanta srpskih paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetan Dragan, da bude pušten iz zatvora.

Više
kapetan-dragan-stigao-u-hrvatsku
09 Jul 15 Kapetan Dragan stigao u Hrvatsku

Bivši vođa srpske paravojne jedinice Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, stigao je u Hrvatsku, pošto je izručen iz Australije kako bi se suočio sa optužbama za ratne zločine.

Više
orić-pristaje-na-izručenje-bih
25 Jun 15 Odobreno izručenje Orića BiH

Bivši general Armije BiH Naser Orić iz Švicarske će biti izručen BiH, gdje se protiv njega vodi istraga za ratne zločine, uprkos zahtevu Beograda da bude izručen Srbiji.

Više
srbija-zatražila-izručenje-orića
22 Jun 15 Srbija zatražila izručenje Orića

Srpsko ministarstvo pravde formalno je zatražilo izručenje Nasera Orića, bivšeg komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici, koji je ranije ovog meseca uhapšen u Švajcarskoj.

Više
uhapšen-naser-orić
10 Jun 15 Uhapšen Naser Orić

Bivši komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je u Švajcarskoj, zbog sumnje da je 1992. godine u blizini Srebrenice počinio ratne zločine nad Srbima.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena