orić-pristaje-na-izručenje-bih
25 Jun 15 Odobreno izručenje Orića BiH

Bivši general Armije BiH Naser Orić iz Švicarske će biti izručen BiH, gdje se protiv njega vodi istraga za ratne zločine, uprkos zahtevu Beograda da bude izručen Srbiji.

Više
srbija-zatražila-izručenje-orića
22 Jun 15 Srbija zatražila izručenje Orića

Srpsko ministarstvo pravde formalno je zatražilo izručenje Nasera Orića, bivšeg komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici, koji je ranije ovog meseca uhapšen u Švajcarskoj.

Više
uhapšen-naser-orić
10 Jun 15 Uhapšen Naser Orić

Bivši komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je u Švajcarskoj, zbog sumnje da je 1992. godine u blizini Srebrenice počinio ratne zločine nad Srbima.

Više
optuženi-negirali-da-su-ubili-ćuruviju
02 Jun 15 Optuženi negirali da su ubili Ćuruviju

Na prvom ročištu na suđenju trojici bivših pripadnika državne bezbednosti za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine, optuženi su se izjasnili da nisu krivi.

Više
kapetan-dragan-spreman-za-izručenje
25 May 15 Kapetan Dragan do 15. jula u Hrvatskoj

Hrvatsko ministarstvo pravde potvrdilo je da će bivši komandant paravojnih snaga Dragan Vasiljković do 15. jula biti izručen Hrvatskoj, gde ga očekuje suđenje za ratne zločine.

Više
bih-traže-novi-rok-za-najsloženije-ratne-zločine
21 May 15 BiH: Traže novi rok za najsloženije ratne zločine

Najsloženiji predmeti ratnih zločina neće biti riješeni do kraja ove godine, kako je predviđeno Strategijom, a državno tužilaštvo će tražiti produženje roka za još najmanje tri godine.

Više
optužena-dva-bivša-čuvara-u-staroj-gradiški
19 May 15 Optužena dva bivša čuvara u Staroj Gradiški

Kancelarija hrvatskog državnog tužioca podigla je optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika srpskih policijskih snaga, zbog zločina protiv čovečnosti u logoru u Staroj Gradiški.

Više
pod-pritiskom-eu-dogovorena-strategija-reforme-pravosuđa-u-bih
18 May 15 Pod pritiskom EU dogovorena strategija reforme pravosuđa u BiH

Iako je dogovoren nacrt Strategije za reformu pravosuđa u BiH, Evropska komisija neće uplatiti sredstva za 142 uposlenika koji rade na predmetima ratnih zločina sve dok Strategija ne bude usvojena.

Više
odbijena-žalba-kapetana-dragana
15 May 15 Odbijena žalba kapetana Dragana

Sud u Australiji odbio je žalbu bivšeg komandanta paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića protiv izručenja Hrvatskoj, gde je optužen za ratne zločine počinjene za vreme sukoba devedesetih.

Više
bih-hapšenje-za-zločin-u-bužimu
27 Apr 15 BiH: Hapšenje za zločin u Bužimu

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Huseina Isakovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Bužima.

Više
bih-ozbiljno-ugroženo-procesuiranje-ratnih-zločina
24 Apr 15 BiH: Ozbiljno ugroženo procesuiranje ratnih zločina

Procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima BiH ozbiljno je ugroženo ove godine jer još uvijek nije usvojena Strategija reforme sektora pravde, zaključeno je na sastanku u Tuzli.

Više
bih-nema-novca-bez-strategije-za-reformu-pravosuđa
22 Apr 15 BiH: Nema novca bez Strategije za reformu pravosuđa

Evropska komisija neće uplatiti sredstva za plate preko 140 uposlenika u pravosuđu, ako vlasti u BiH ne usvoje Strategiju za reformu sektora pravde, rekao je u intervjuu za BIRN Jean-Eric Paquet, direktor za Zapadni Balkan u Direkciji Evropske komisije.

Više
osumnjičeni-za-ratni-zločin-uhapšen-u-turskoj
27 Mar 15 Osumnjičeni za ratni zločin uhapšen u Turskoj

Duško Dabetić, osumnjičen za ratne zločine nad civilima za vrijeme sukoba od 1992. do 1995. godine, uhapšen je u hotelu sa pet zvezdica u turskom odmaralištu u Antaliji.

Više
u-hrvatskoj-uhapšen-srbin-zbog-ratnog-zločina
27 Mar 15 U Hrvatskoj uhapšen Srbin zbog ratnog zločina

Čedomir Vukadin, navodni bivši kapetan vojske u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini u Hrvatskoj, osumnjičen je za zlostavljanje pet osoba 1993. godine.

Više
tužilaštvo-će-ispitati-osumnjičene-za-paljenje-ambasada
06 Mar 15 Tužilaštvo će ispitati osumnjičene za paljenje ambasada

Srpsko Više javno tužilaštvo istražuje navode o tome da li je nemar policije omogućio paljenje američke i nemačke ambasade tokom nemira nakon mitinga protiv nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena