bivši-pripadnici-ovk-teško-pretukli-zatvorenika
23 Jul 14 Bivši pripadnici OVK "teško pretukli zatvorenika"

Svedokinja na suđenju bivšim pripadnicima takozvane Dreničke grupe OVK, optuženim za zlostavljanje zatvorenika tokom rata na Kosovu, rekla je kako je njen suprug pretučen u zatvoru OVK.

>>>
sledeće-nedelje-izveštaj-o-trgovini-organima-na-kosovu
21 Jul 14 Sledeće nedelje izveštaj o trgovini organima na Kosovu

Međunarodni specijalni tim zadužen za istragu trgovine organima tokom sukoba devedesetih, u koju su navodno bili umešani bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, sledeće nedelje će objaviti dugo očekivani izveštaj.

>>>
završena-istraga-u-kosovskom-selu-rezala
18 Jul 14 Završena istraga u kosovskom selu Rezala

Stručnjaci sudske medicine otkirili su samo nekoliko ljudskih ostataka u grobnici u kosovskom selu Rezala, što je razbilo nade da će tu biti pronađeni ostaci više od 40 žrtava masakra.

>>>
pretnja-rušenjem-uznemirila-srbe-na-severu-kosova
17 Jul 14 Pretnja rušenjem uznemirila Srbe na severu Kosova

Izjava kosovskog ministra da će poslati buldožere kako bi srušili nove spomenike, koje su u Mitrovici postavili i Albanci i Srbi, uznemirila je Srbe.

>>>
potraga-za-ostacima-u-kosovskom-selu-rezala
16 Jul 14 Potraga za ostacima u kosovskom selu Rezala

Eksperti sudske medicine traže dokaze u grobnici u kosovskom selu Rezala, gde su srpske snage navodno ubile 42 Albanca u aprilu 1999. godine.

>>>
peticija-da-un-istraži-silovanja-u-vreme-rata
14 Jul 14 Peticija da UN istraži silovanja u vreme rata

Vlasti na Kosovu i aktivisti za ljudska prava pokrenuli su peticiju kojom od Ujedinjenih nacija traže da sačini izveštaj o silovanjima počinjenim tokom rata na Kosovu.

>>>
zatraženo-novo-suđenje-u-slučaju-monstrum
09 Jul 14 Zatraženo novo suđenje u slučaju "Monstrum"

Lider Albanaca u Makedoniji zatražio je međunarodni monitoring i ponavljanje sudskog procesa u slučaju "Monstrum", nakon što su šestorica Albanaca osuđena na doživotni zatvor za terorizam.

>>>
svedok-optužio-kosovskog-ambasadora-za-zlostavljanje-u-likovcu
09 Jul 14 Svedok optužio kosovskog ambasadora za zlostavljanje u Likovcu

Svedok na suđenju bivšem komandantu Oslobodilačke vojske Kosova Sulejmanu Selimiju i trenutnom ambasadoru Kosova u Tirani rekao je da ga je optuženi napao nekoliko puta.

>>>
istraga-na-još-dve-lokacije-kod-raške
30 Jun 14 Istraga na još dve lokacije kod Raške

Vlasti će istražiti još dve lokacije u blizini masovne grobnice kod Raške, gde su pronađeni ostaci 50 kosovskih Albanaca, za koje se sumnja da su ubijeni za vreme rata na Kosovu.

>>>
ponovo-produžen-pritvor-oliveru-ivanoviću
27 Jun 14 Ponovo produžen pritvor Oliveru Ivanoviću

Oliver Ivanović, koji se sumnjiči za umešanost u ratne zločine nad kosovskim Albancima i ubistva po završetku rata na Kosovu, biće u pritvoru još dva meseca, uprkos negodovanju Beograda.

>>>
un-hitna-akcija-za-pronalaženje-nestalih-sa-kosova
26 Jun 14 UN traži hitnu akciju za pronalaženje nestalih

Vlasti na Kosovu i u Srbiji moraju da pokažu veću političku posvećenost u pronalaženju više od 1,700 ljudi koji se od kraja sukoba na Kosovu i dalje vode kao nestali, poručila je delegacija UN u Prištini.

>>>
institut-za-ratne-zločine-kritikovan-zbog-neaktivnosti
25 Jun 14 Institut za ratne zločine kritikovan zbog neaktivnosti

Kosovski Institut za istraživanje ratnih zločina za tri godine postojanja nije uradio gotovo ništa da dokumentuje navodne zločine koje su počinile srpske snage i nije objavio nijedan izveštaj, kažu analitičari.

>>>
un-da-izvrši-pritisak-na-srbiju-zbog-masovnih-grobnica
24 Jun 14 UN da izvrši pritisak na Srbiju zbog masovnih grobnica

Kosovo je zatražilo od UN-a da izvrši dodatni pritisak na Srbiju da otkrije lokacije masovnih grobnica u kojima su sahranjeni Albanci ubijeni tokom sukoba na Kosovu.

>>>
un-traži-od-kosova-da-pomogne-povratak-izbeglica
13 Jun 14 UN traži da Kosovo pomogne povratak izbeglica

Visoki komesarijat UN za izbeglice pozvao je vlasti da ljudima koji su pobegli za vreme rata na Kosovu obezbede sigurnost i mesto za život ukoliko odluče da se vrate svojim kućama.

>>>
pripadnici-dreničke-grupe-negiraju-ratne-zločine
12 Jun 14 Pripadnici "Dreničke grupe" negiraju ratne zločine

Advokati bivših pripadnika takozvane Dreničke grupe Oslobodilačke vojske Kosova, koji su optuženi za zlostavljanje zatvorenika tokom rata na Kosovu, pred sudom su rekli da njihovi branjenici nisu krivi.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena