svedočenje-protiv-ivanovića-neubedljivo
22 Jan 15 Svedočenje protiv Ivanovića "neubedljivo"

Odbrana Olivera Ivanovića, optuženog da je u aprilu 1999. godine pripadnicima paravojne policijske jedinice naredio da ubiju nekoliko Albanaca, kaže da navodni očevidac nije dokazao njegovu krivicu.

Više
svedok-ivanović-vođa-paravojne-policijske-jedinice
21 Jan 15 Svedok: Ivanović vođa paravojne policijske jedinice

Svedok na suđenju lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću rekao je da je video optuženog sa paravojnom policijskom jedinicom koja je 1999. godine ubila nekoliko Albanaca.

Više
studenti-traže-smenu-ministra-jablanovića
20 Jan 15 Studenti traže smenu ministra Jablanovića

Oko 500 studenata protestovalo je u Prištini tražeći razrešenje ministra Aleksandra Jablanovića, zato što je uvredio Albance koji su zaustavili srpske vernike na pravoslavni Božić.

Više
jablanović-se-izvinio-nakon-sukoba-na-protestu
19 Jan 15 Jablanović se izvinio nakon sukoba na protestu

Ministar Aleksandar Jablanović, koga optužuju da je uvredio Albance koji su zaustavili srpske vernike na pravoslavni Božić, rekao je da nije želeo da njegove reči izazovu sukobe.

Više
sukobi-na-protestu-za-smenu-jablanovića
16 Jan 15 Sukobi na protestu za smenu Jablanovića

Policija je uhapsila 22 osobe na protestu na kome je zatražena ostavka ministra Aleksandra Jablanovića, nakon što je uvredio Albance koji su sprečili posetu srpskih vernika na pravoslavni Božić.

Više
povećane-mere-bezbednosti-u-crnoj-gori-zbog-tačijeve-posete
16 Jan 15 Protest izbeglica zbog Tačijeve posete Podgorici

Srbi i Crnogorci koji su izbegli sa Kosova okupili su se u Podgorici na protestu protiv posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, nezadovoljni zbog njegove uloge u Oslobodilačkoj vojsci Kosova za vreme rata.

Više
obeležena-godišnjica-masakra-u-račku
15 Jan 15 Obeležena godišnjica masakra u Račku

Stotine kosovskih Albanaca okupilo se u selu Račak kako bi obeležili 16. godišnjicu masakra, kada su 1999. godine srpske snage bezbednosti ubile 44 osobe.

Više
ministar-da-podnese-ostavku-zbog-izjave-o-divljacima
13 Jan 15 Ministar da podnese ostavku zbog izjave o divljacima

Raste broj poziva upućenih kosovskom ministru Aleksandru Jablanoviću da podnese ostavku, nakon što je albanske demonstrante, koji su protestovali protiv posete srpskih vernika na pravoslavni Božić, nazvao "divljacima".

Više
izbeglice-sa-kosova-protiv-tačijeve-posete
12 Jan 15 Izbeglice sa Kosova protiv Tačijeve posete

Srbi i Crnogorci, koji su izbegli sa Kosova, pozvali su na protest zbog najavljene posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Crnoj Gori, a tvrde da je on kriv za smrt njihovih rođaka.

Više
novi-sud-mora-da-istraži-politička-ubistva
12 Jan 15 Novi sud "mora da istraži politička ubistva"

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da bi novi specijalni sud za Kosovo, koji će uskoro početi sa radom, trebalo da istraži slučajeve ubistava nakon rata, za koje se sumnja da su politički motivisana.

Više
novi-sud-za-ratne-zločine-pod-velom-tajne
09 Jan 15 Novi sud za ratne zločine pod velom tajne

Kosovski parlament trebalo bi da usvoji zakon o formiranju novog specijalnog suda za ratne zločine, ali tačni detalji o prirodi tog suda još nisu poznati.

Više
kosovo-na-oprezu-zbog-pravoslavnog-božića
06 Jan 15 Kosovo na oprezu zbog pravoslavnog Božića

Veliki broj policajaca raspoređen je u srpskim opštinama na Kosovu, gde se Srbi spremaju za pravoslavni Božić, kao i za posete zvaničnika iz Beograda.

Više
kosovska-opozicija-protiv-specijalnog-suda
06 Jan 15 Kosovska opozicija protiv specijalnog suda

Tri opozicione stranke najavile su da će glasati protiv zakona o osnivanju novog specijalnog suda, koji će za navodne ratne zločine suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

Više
veterani-ovk-najavljuju-protest-zbog-penzija
23 Dec 14 Veterani OVK najavljuju protest zbog penzija

Bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova najavili su da će organizovati proteste, ukoliko u januaru ne krene isplata vojnih penzija, dok vlasti poručuju da provera bivših pripadnika OVK još nije završena.

Više
pripadnici-dreničke-grupe-pušteni-uz-kauciju
19 Dec 14 Pripadnici “Dreničke grupe“ pušteni uz kauciju

Šest optuženih na suđenju takozvanoj Dreničkoj grupi Oslobodilačke vojske Kosova, kojima se sudi za ratne zločine zbog zlostavljanja civilnih zatvorenika, pušteni su uz kauciju.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena