produžen-pritvor-ivanoviću
26 Feb 15 Produžen pritvor Ivanoviću

Oliveru Ivanoviću, kome se sudi za ratne zločine i navodno izdavanje naredbe za ubistva kosovskih Albanaca, produžen je pritvor za još dva meseca, uprkos molbi srpskog predsednika da bude pušten da se brani sa slobode.

Više
poslanik-sns-a-na-crvenoj-poternici-interpola
25 Feb 15 Poslanik SNS-a na crvenoj poternici Interpola

Interpol je raspisao crvene poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga, uključujući i jednog poslanika SNS-a, zbog optužbi da su u aprilu 1999. godine počinili ratne zločine.

Više
tači-kritikovan-zbog-prijetnji-da-ce-tužiti-srbiju-za-genocid
23 Feb 15 Tači kritikovan zbog pretnji da ce tužiti Srbiju za genocid

Pretnja kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija da će Srbiju tužiti zbog genocida pred Međunarodnim sudom pravde naišla je na kritike zato što je pravno neizvodljiva i zbog potencijalne zloupotrebe resursa.

Više
crna-gora-da-zatvori-oronuli-izbeglički-kamp
23 Feb 15 Crna Gora da zatvori oronuli izbeglički kamp

Evropski zvaničnici zatražiće od Crne Gore da zatvori najveći izbeglički kamp u zemlji, gde u očajnim uslovima i dalje žive Romi raseljeni za vreme sukoba na Kosovu pred kraj devedesetih.

Više
otkriveni-poverljivi-detalji-o-specijalnom-sudu-za-kosovo
19 Feb 15 Otkriveni poverljivi detalji o specijalnom sudu za Kosovo

Specijalni sud za Kosovo koji bi uskoro trebalo da počne sa radom i koji će suditi osumnjičenima za ratne zločine zvanično će biti deo pravosudnog sistema u Prištini, ali će raditi nezavisno, a sudije će postavljati Euleks.

Više
planirane-nove-potrage-za-masovnim-grobnicama-u-srbiji
19 Feb 15 Planirane nove potrage za masovnim grobnicama u Srbiji

Zvaničnici u Prištini kažu da su planirane potrage na dve lokacije u blizini Raške u Srbiji, nakon što su prošle godine tu ekshumirana tela 52 kosovska Albanca.

Više
ivanović-viđen-sa-ubicama-iz-mitrovice
19 Feb 15 Ivanović "viđen sa ubicama iz Mitrovice"

Svedok tužilaštva izjavio je da je video lidera GI "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića sa grupom pripadnika paravojne policije koji su u aprilu 1999. godine ubili četvoricu Albanaca u Mitrovici.

Više
novi-sud-za-kosovo-neće-se-baviti-političkim-ubistvima
18 Feb 15 Novi sud za Kosovo neće se baviti političkim ubistvima

Specijalni sud za Kosovo koji bi uskoro trebalo da počne sa radom neće se baviti posleratim slučajevima ubistva, za koje se sumnja da su politički motivisana, najavili su zvaničnici.

Više
čomski-odlikovan-zbog-kritike-nato-bombardovanja
16 Feb 15 Čomski odlikovan zbog kritike NATO bombardovanja

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je američkog filozofa Noama Čomskog, koji je napisao da je Zapad pokazao licemerje, jer nije osudio napad NATO na Radio-televiziju Srbije 1999. godine.

Više
spor-oko-broja-bivših-pripadnika-ovk
12 Feb 15 Spor oko broja bivših pripadnika OVK

Bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova, sada lider političke partije, Ramuš Haradinaj izjavio je da su vlasti preuveličale broj bivših pripadnika OVK koji su učestovali u ratu na Kosovu.

Više
kritike-zbog-odlikovanja-dikovića
09 Feb 15 Kritike zbog odlikovanja Dikovića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovaće Ordenom belog orla načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića, koji je nedavno optužen za ratne zločine 1999. godine na Kosovu.

Više
neizvesna-sudbina-srpske-crkve-na-kosovu
05 Feb 15 Neizvesna sudbina srpske crkve na Kosovu

Budućnost sporne crkve u Prištini, koja je napola završena u vreme režima Slobodana Miloševića, visi o koncu dok traje rasprava o tome da li je podignuta bespravno.

Više
pohvale-za-kosovsku-knjigu-pamćenja
04 Feb 15 Pohvale za "Kosovsku knjigu pamćenja"

Međunarodni stručnjaci pohvalili su bazu podataka Fonda za humanitarno pravo o žrtvama sukoba na Kosovu, pod nazivom Kosovska knjiga pamćenja, koja je u sredu predstavljena u Prištini.

Više
premijer-kosova-izbacio-jablanovića-iz-vlade
03 Feb 15 Premijer Kosova izbacio Jablanovića iz vlade

Aleksandar Jablanović - ministar čija je izjava o demonstrantima izazvala široko nezadovoljstvo - više nije deo vlade Kosova, rekao je u utorak kosovski premijer.

Više
ratni-veterani-na-kosovu-prete-protestom-zbog-penzija
03 Feb 15 Ratni veterani na Kosovu prete protestom zbog penzija

Nezadovoljni što još nije počela isplata penzija, ratni veterani na Kosovu zapretili su da će sledeće nedelje organizovati ulične proteste ako vlada ne objavi konačnu listu bivših boraca Oslobodilačke vojske Kosova.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena