ostaci-12-albanaca-vraćeni-na-kosovo
13 Oct 14 Ostaci 12 Albanaca vraćeni na Kosovo

Ostaci 12 Albanaca, koje su srpske snage ubile tokom rata na Kosovu i koji su pronađeni u masovnoj grobnici blizu Raške, vraćeni su na Kosovo.

>>>
grafiti-isis-i-učk-na-visokim-dečanima
13 Oct 14 Grafiti ISIS i UČK na Visokim Dečanima

Političari u Prištini i Beogradu osudili su ispisivanje grafita "Islamska država“ i "OVK" na srednjevekovnom srpskom manastiru Visoki Dečani.

>>>
nisu-pronađena-tela-kod-đakovice
09 Oct 14 "Nisu pronađena tela" kod Đakovice

Kosovski zvaničnik izjavio je da na lokaciji u blizini Đakovice nisu pronađeni ljudski ostaci, a sumnjalo se da se tu nalaze tela srpskih zatvorenika koje su tokom rata na Kosovu ubili pripadnici OVK.

>>>
eu-kritikuje-balkan-zbog-procesuiranja-ratnih-zločina
09 Oct 14 EU: Sporo procesuiranje ratnih zločina na Balkanu

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku navodi se da Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija i dalje neprihvatjivo sporo napreduju kada je reč o procesuiranju ratnih zločina.

>>>
drugi-svedok-promenio-iskaz-na-suđenju-dreničkoj-grupi
08 Oct 14 Svedok na suđenju Dreničkoj grupi promenio iskaz

Još jedan svedok na suđenju pripadnicima takozvane Dreničke grupe Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za zlostavljanje zatvorenika, negrao je prethodno datu izjavu.

>>>
svedok-tvrdi-da-ga-tužilac-euleksa-potkupio
07 Oct 14 Svedok tvrdi da ga je tužilac Euleksa potkupio

Svedok na suđenju takozvanoj Dreničkoj grupi OVK, osumnjičenoj za zlostavljanje ratnih zarobljenika, izjavio da ga je tužilac Euleksa potkupio da da lažnu izjavu.

>>>
moguća-masovna-grobnica-srba-kod-đakovice
06 Oct 14 Moguća masovna grobnica Srba kod Đakovice

Vlasti će istražiti moguću masovnu grobnicu u blizini Đakovice na Kosovu, gde bi mogli biti sahranjeni Srbi, koje su tokom rata na Kosovu ubili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

>>>
dvojica-srba-oslobođena-za-silovanje-tokom-rata-na-kosovu
02 Oct 14 Dvojica Srba oslobođena za silovanje tokom rata na Kosovu

Vrhovni sud u Prištini oslobodio je dvojicu kosovskih Srba, koji su bili otpuženi za silovanje 16-godišnje albanske devojčice u aprilu 1999. godine.

>>>
politička-kriza-na-kosovu-odlaže-formiranje-novog-suda
01 Oct 14 Politička kriza na Kosovu odlaže formiranje novog suda

Novi specijalni sud pred kojim će biti procesuirani bivši pripadnici OVK, osumnjičeni za ratne zločine, ne može da počne sa radom u januaru kao što je planirano, budući da Kosovo još nije formiralo vladu, saznaje BIRN.

>>>
razrešene-sudije-u-procesu-protiv-ljimaja
01 Oct 14 Razrešene sudije u procesu protiv Ljimaja

Sudije na suđenju bivšem komadantu OVK, a sada političaru, Fatmiru Limaju, i još devetorici bivših pripadnika OVK, optuženih za zlostavljanja u logoru Klečka razrešene su nakon tvrdnji o pristrasnosti.

>>>
pokrenuta-nova-ispitivanja-u-batajnici
29 Sep 14 Pokrenuta nova ispitivanja u Batajnici

Srbija je otvorila novu istragu u centru za obuku policije u Batajnici, gde su ranije pronađena tela stotina kosovskih Albanaca, u potrazi za još jednom masovnom grobnicom na toj lokaciji.

>>>
šainović-služi-kaznu-u-švedskoj
25 Sep 14 Šainović će služiti kaznu u Švedskoj

Nikola Šainović, bivši potpredsednik vlade SR Jugoslavije, osuđen za ratne zločine na Kosovu, biće četvrta osoba sa prostora Balkana, osuđena za ratne zločine, koja će kaznu služiti u Švedskoj.

>>>
većina-počinje-ovde-premijerno-u-mitrovici
16 Sep 14 "Većina počinje ovde" premijerno u Mitrovici

Projekciju BIRN-ovog filma "Većina počinje ovde" u severnoj Kosovskoj Mitrovici pratila je debata o tome kako tranziciona pravda može da odgovori na nepravde iz ratne prošlosti.

>>>
kosovski-albanac-svedočio-o-premlaćivanju-u-likovcu
15 Sep 14 Kosovski Albanac svedočio o premlaćivanju u Likovcu

Svedok na suđenju bivšim pripadnicima takozvane "Dreničke grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za zlostavljanje zatvorenika za vreme sukoba 1998. i 1999. godine, rekao je da su ga optuženi teško pretukli.

>>>
euleks-preuzeo-ostatke-24-žrtve-iz-grobnice-u-rudnici
15 Sep 14 Euleks preuzeo ostatke 24 žrtve iz grobnice u Rudnici

Ostaci Albanaca ubijenih za vreme sukoba pred kraj devedesetih, koji su pronađeni u masovnoj grobnici kod Raške, vraćeni su na Kosovo, gde će biti obavljena identifikacija.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena