peticija-da-se-ivanović-brani-sa-slobode
17 Apr 14 Peticija da se Ivanović brani sa slobode

Vlada Srbije i stranka uhapšenog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića, koji je optužen za ratne zločine, pokrenuli su peticiju za njegovo oslobađanje.

>>>
kosovo-i-albanija-obeležili-godišnjicu-egzodusa
16 Apr 14 Kosovo i Albanija obeležili godišnjicu egzodusa

U Prištini i Tirani obeležena je 15. godišnjica egzodusa na Kosovu kada je na hiljade Albanaca napustilo svoje domove bežeći od sukoba sa srpskim snagama.

>>>
srbin-sa-kosova-uhapšen-zbog-ubistva
16 Apr 14 Srbin sa Kosova uhapšen zbog ubistva

Policija Euleksa uhapsila je jednog Srbina zbog navodnog učešća u ubistvu, koje povezano sa nasilnim protestima na severu Kosova 2000. godine.

>>>
romeo-i-julija-povezuju-beograd-i-prištinu
14 Apr 14 "Romeo i Julija" povezuju Beograd i Prištinu

Glumci iz Srbije i sa Kosova udružili su snage kako bi napravili zajedničku predstavu "Romeo i Julija" Viljema Šekspira u pokušaju da promovišu međusobno razumevanje i povezanost.

>>>
kosovo-će-od-eu-tražiti-osnivanje-novog-suda
14 Apr 14 Kosovo će od EU tražiti osnivanje novog suda

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga kaže da će od Evropske unije zatražiti da osnuje specijalni sud izvan Kosova koji bi se bavio ratnim zločinima, koji su počinjeni devedesetih, pošto je obezbedila saglasnost svih partija.

>>>
hrv-podržava-novi-sud-za-ratne-zločine
11 Apr 14 HRV podržava novi sud za ratne zločine

Hjuman rajts voč smatra da bi kosovski parlament trebalo da odobri osnivanje specijalnog suda, koji bi bio u inostranstvu i koji bi se bavio ratnim i drugim teškim zločinima iz rata na Kosovu.

>>>
objavljena-knjiga-o-nepravdi-u-slučaju-medikus
11 Apr 14 Objavljena knjiga o "nepravdi" u slučaju Medikus

Autorka knjige, inače ekonomista, kaže da postoji ogromno interesovanje za knjigu u kojoj tvrdi da su njen suprug i sin nepravedno osuđeni u slučaju trgovine organima u klinici "Medikus".

>>>
kritike-zbog-zatvaranja-memorijalnog-centra-na-kosovu
10 Apr 14 Kritike zbog zatvaranja memorijalnog centra na Kosovu

Kosovski poslanici kritikovali su vlasti zbog zanemarivanja memorijalnog centra posvećenog borcima OVK, koga su pokrovitelji nedavno zatvorili, uz obrazloženje da je bio meta vandala.

>>>
srbija-ponovo-otvara-istragu-u-raškoj
08 Apr 14 Srbija ponovo otvara istragu u Raškoj

Srpske vlasti ponovo su počele ispitivanja terena u blizini Raške, gde se, prema sumnjama, nalazi masovna grobnica sa telima Albanaca koje su navodno ubile srpske snage tokom rata na Kosovu.

>>>
jahjaga-podržava-novi-tribunal-za-ratne-zločine
04 Apr 14 Jahjaga podržava novi tribunal za ratne zločine

Predsednica Kosova rekla je da je voljna da sarađuje sa novim međunarodnim sudom koji bi se bavio ratnim zločinima i navodnom trgovinom organima tokom sukoba devedesetih.

>>>
kosovski-parlament-odobrio-sporni-zakon-o-ratnim-veteranima
04 Apr 14 Kosovski parlament odobrio sporni zakon o ratnim veteranima

Oko 15 godina nakon rata, parlament je odobrio kontoverzni zakon koji garantuje beneficije za bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, uprkos kritikama nekih opozicionih poslanika.

>>>
utvrđivanje-broja-pripadnika-ovk-pokrenulo-raspravu
01 Apr 14 Utvrđivanje broja pripadnika OVK pokrenulo raspravu

Opozicija kritikuje vladin program za konačno utvrđivanje broja ljudi koji su se borili za Oslobodilačku vojsku Kosova tokom rata devedesetih.

>>>
rasprava-zbog-beneficija-za-ratne-veterane-na-kosovu
31 Mar 14 Rasprava zbog beneficija za ratne veterane na Kosovu

Pojedini poslanici tvrde da bi samo pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova trebalo da dobiju beneficije od države, dok ima i onih koji inistiraju na tome da bi i drugi gerilci koji su se borili u ratu 1998. i 1999. godine trebalo da primaju pomoć.

>>>
kosovski-ratni-veterani-prete-masovnim-protestima
28 Mar 14 Kosovski ratni veterani prete masovnim protestima

Pripadnici nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova upozoravaju da će organizovati proteste ukoliko parlament ne odobri novi zakon koji garantuje beneficije veteranima koji su učestvovali u sukobu pred kraj devedesetih.

>>>
žene-u-crnom-odale-poštu-kosovskim-žrtvama
26 Mar 14 Žene u crnom odale poštu kosovskim žrtvama

Aktivistkinje Žena u crnom okupile su se u Beogradu kako bi odale poštu žrtvama srpskih vojnih akcija na Kosovu 1999. godine, a od vlasti su zatražile da procesuraju odgovorne.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena