kosovski-vetrerani-protiv-imenovanja-ulice-po-sinanu-hisaniju
03 Jul 15 Kosovski veterani protiv imenovanja ulice po Sinanu Hasaniju

Bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova kritikovali su plan da jedna ulica dobije naziv po Sinanu Hasaniju, Albancu koji je osamdesetih bio predsednik predsedništva SFRJ.

Više
oliver-ivanović-naredio-bacanje-bombi
29 Jun 15 Oliver Ivanović “naredio bacanje bombi”

Svedok optužbe na suđenju lideru kosovskih Srba tvrdi da je video kako Ivanović naređuje svojim ljudima da bacaju bombe na albanske stanove tokom sukoba 2000. godine.

Više
vlada-kosova-traži-novo-glasanje-o-specijalnom-sudu
29 Jun 15 Vlada Kosova traži novo glasanje o specijalnom sudu

Vlada se zalaže za novo glasanje u skupštini kako bi se omogućilo formiranje kontroverznog specijalnog suda za bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, nakon neuspešnog glasanja prošle nedelje.

Više
vlada-kosova-traži-novo-glasanje-o-specijalnom-sudu-1
29 Jun 15 Vlada Kosova traži novo glasanje o specijalnom sudu

Vlada se zalaže za novo glasanje u skupštini kako bi se omogućilo formiranje kontroverznog specijalnog suda za bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, nakon neuspešnog glasanja prošle nedelje.

Više
kosovo-neuspelo-glasanje-o-specijalnom-sudu
26 Jun 15 Kosovo: Neuspelo glasanje o specijalnom sudu

Glasanje o ustavnim amandmanima, koji bi omogućili formiranje kontroverznog specijalnog suda za bivše pripadnike Oslobodilačke vojske Kosova, nije uspelo, jer za to nije glasao dovoljan broj poslanika.

Više
kosovski-parlament-glasa-o-specijalnom-sudu
26 Jun 15 Kosovski parlament glasa o specijalnom sudu

Skupština Kosova u petak će glasati o formiranju dugoočekivanog specijalnog suda koji će suditi bivšim pripadnicima OVK, uprkos snažnom protivljenju u zemlji.

Više
srbija-traži-još-40-bivših-pripadnika-ovk
22 Jun 15 Srbija traži još 40 bivših pripadnika OVK

Nakon hapšenja bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, mediji prenose da i dalje postoje stare srpske poternice za još oko 40 bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova.

Više
kosovo-planirane-beneficije-za-žrtve-silovanja-u-ratu
22 Jun 15 Kosovo: Planirane beneficije za žrtve silovanja u ratu

Žrtve seksualnog nasilja za vreme rata na Kosovu 1998-1999. godine uskoro će moći da se prijave za socijalna davanja, bez obaveze da imaju svedoke koji bi potkrepili njihove tvrdnje.

Više
haradinaj-pušten-iz-slovenije
19 Jun 15 Haradinaj pušten iz Slovenije

Nekadašnji komandant OVK, a sada političar Ramuš Haradinaj, koji je bio uhapšen u Sloveniji na osnovu srpske poternice, oslobođen je i trebalo bi da se vrati na Kosovo.

Više
mustafa-sledeće-nedelje-glasanje-o-novom-sudu
19 Jun 15 Mustafa: Sledeće nedelje glasanje o novom sudu

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je poslanicima upućen nacrt zakona, koji će omogućiti formiranje novog specijalnog suda za bivše pripadnike OVK.

Više
slovenija-neće-izručiti-haradinaja
19 Jun 15 Slovenija neće izručiti Haradinaja

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da kosovski političar Ramuš Haradinaj, koji je uhapšen po srpskoj potrenici, neće biti izručen Beogradu, dok u njegovoj stranci kažu da bi on uskoro mogao da se vrati na Kosovo.

Više
kosovski-parlament-traži-haradinajevo-oslobađanje
18 Jun 15 Kosovski parlament traži Haradinajevo oslobađanje

Skupština Kosova usvojila je rezoluciju kojom se traži da bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, koji je uhapšen u Sloveniji na osnovu srpske poternice, bude dozvoljeno da se vrati na Kosovo.

Više
veterani-ovk-protestovali-zbog-novog-suda
17 Jun 15 Veterani OVK protestovali zbog novog suda

Na stotine ljudi protestovalo je u Prištini protiv formiranja novog specijalnog suda, podržanog od strane EU, koji bi trebalo da sudi visokim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, optuženim za ratne zločine.

Više
uhapšen-ramuš-haradinaj
17 Jun 15 Ramuš Haradinaj uhapšen u Sloveniji

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj uhapšen je u Sloveniji po poternici Srbije, u kojoj se tvrdi da je za vreme sukoba na Kosovu 1998-1999. godine počinio ratne zločine.

Više
veterani-sa-kosova-obećavaju-da-će-sprečiti-formiranje-suda
16 Jun 15 Kosovski veterani obećavaju da će sprečiti formiranje suda

Nekadašnji pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova najavljuju protest protiv formiranja novog suda, podržanog od strane EU, koji će suditi bivšim pripadnicima OVK, osumnjičenim za zločine počinjene za vreme i nakon sukoba 1998-1999. godine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena