bivši-komandant-srba-u-hrvatskoj-oslobođen-za-progon
17 Sep 14 Bivši srpski komandant u Hrvatskoj oslobođen za progon

Gojko Eror, bivši komandant Srba u Hrvatskoj je, zbog nedostatka dokaza, oslobođen optužbi za proterivanje nesrpskih civila 1991. godine iz sela Berak u blizini Vukovara, gde je ubijeno 28 ljudi.

>>>
bivši-ministar-hadžić-nije-kontrolisao-vojsku
12 Sep 14 Bivši ministar: Hadžić nije kontrolisao vojsku

Nepriznata srpska vlada u Hrvatskoj nije imala vlast nad vojnim akcijama JNA i Teritorijalnom odbranom, rekao je bivši ministar na suđenju Goranu Hadžiću.

>>>
šešelj-hrvatska-predložila-razmenu-stanovništva
10 Sep 14 Šešelj: Hrvatska predložila razmenu stanovništva

Hrvatski predsednik Franjo Tuđman, a ne srpski političari, predložio je da Hrvatska i Srbija razmene deo stanovništva, rekao je Vojislav Šešelj pred Haškim tribunalom.

>>>
šešelj-jna-vodila-rat-u-hrvatskoj
09 Sep 14 Šešelj: JNA vodila rat u Hrvatskoj

Vojislav Šešelj je, na suđenju bivšem vođi Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, izjavio da je Jugoslovenska narodna armija bila zadužena za sve srpske dobrovoljce za vreme rata u Hrvatskoj.

>>>
spojeno-suđenje-protiv-mustača-i-perkovića
09 Sep 14 Spojeno suđenje protiv Mustača i Perkovića

Suđenje bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženima za umešanost u ubistvo političkog emigranta 1983. godine, počinje sledećeg meseca u Minhenu.

>>>
hrvatska-pripadniku-srpskih-paravojnih-snaga-određen-pritvor
09 Sep 14 Hrvatska: Pripadniku srpskih paravojnih snaga određen pritvor

Sud u Osijeku odredio je pritvor bivšem pripadniku paravojne jedinice "Škorpioni", koji čeka na suđenje za navodno ubistvo šest civila iz Srebrenice za vreme rata.

>>>
svedok-hadžić-tražio-miroljubivo-rešenje
08 Sep 14 Svedok: Hadžić tražio miroljubivo rešenje

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić, kome se sudi zbog pokušaja da protera nesrpsko stanovništvo iz zemlje, zapravo je tražio miroljubivo rešenje za sukob, kaže njegov bivši kolega iz stranke.

>>>
srpski-vojnik-upucao-84-godišnjeg-čoveka-u-glavu
08 Sep 14 Srpski vojnik "upucao 84-godišnjeg čoveka u glavu"

Svedokinja na suđenju je izjavila da je pripadnik srpskih snaga Mitar Vujaklija ubio njenog ujaka 1991. godine u hrvatskom selu Borovac, nakon što je on intervenisao kako bi zaustavio maltretiranje lokalnih Hrvata.

>>>
hadžić-i-dalje-poriče-da-je-imao-vojnu-vlast
03 Sep 14 Hadžić i dalje poriče da je imao vojnu vlast

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić je, na kraju svedočenja u svoju odbranu pred Haškim tribunalom, ponovo negirao da je imao vojnu vlast u Hrvatskoj, gde je navodno počinio ratne zločine.

>>>
novi-protest-branitelja-protiv-ćirilice
03 Sep 14 Novi protest branitelja protiv ćirilice

Demonstranti u Vukovaru su postavili hrvatske zastave preko ćiriličnih natpisa na tablama na zgradama državnih institucija, na novom protestu pošto je odbijen njihov zahtev za raspisivanje referenduma.

>>>
hadžić-nisam-naoružavao-paravojne-snage
02 Sep 14 Hadžić: Nisam naoružavao paravojne snage

Goran Hadžić je na suđenju za ratne zločine u Hagu rekao da je za vreme rata od 1991. do 1995. godine Beograd imao punu kontrolu nad okupiranom teritorijom u Hrvatskoj, a da lokalni Srbi nisu imali vlast nad paravojnim snagama.

>>>
hadžić-nisam-kontrolisao-arkana
01 Sep 14 Hadžić: Nisam kontrolisao Arkana

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić nastavio je iznošenje odbrane pred Haškim tribunalom, distancirajući se od srpskih paravojnih snaga koje su se borile u Hrvatskoj i od Slobodana Miloševića.

>>>
hrvatska-preti-da-će-blokirati-put-srbije-ka-eu-zbog-nestalih
01 Sep 14 Hrvatska preti da će blokirati put Srbije ka EU zbog nestalih

Zagreb poručuje da bi mogao da blokira evropski put Srbije i drugih zemalja Balkana ukoliko ne pruže više informacija o Hrvatima koji su nestali tokom rata od 1991. do 1995. godine.

>>>
povučen-predlog-za-imenovanje-ulice-u-splitu-po-partizanima
25 Aug 14 Povučen predlog za imenovanje ulice u Splitu po partizanima

Predlog da nova ulica u Splitu dobije ime po partizanima povučen je zbog protivljenja udruženja veterana i desničarskih političara.

>>>
spor-zbog-imenovanja-ulice-u-splitu-po-partizanima
21 Aug 14 Spor zbog imenovanja ulice u Splitu po partizanima

Podrška gradonačelnika Splita inicijativi da nova ulica dobije ime po partizanima naišla je na žestoke kritike desničarskih političara u tom gradu u Hrvatskoj.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena