hrvatski-sud-doneo-odluku-o-oslobađanju-glavaša
31 Mar 15 Glavaš izlazi iz pritvora

Županijski sud u Zagrebu naredio je da general u penziji i bivši poslanik Branimir Glavaš bude pušten iz istražnog pritvora, gde je čekao novo suđenje za navodne ratne zločine protiv Srba.

Više
hrvatska-pripadnik-paravojnih-snaga-osuđen-na-10-godina-zatvora
31 Mar 15 Hrvatska: Pripadnik paravojnih snaga osuđen na 10 godina

Županijski sud u Zagrebu osudio je bivšeg pripadnika srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj Leonarda Jankovića na 10 godina zatvora, zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima koji su zlostavljani i ubijeni 1991. godine.

Više
hrvatski-branitelji-podneli-prijavu-protiv-milanovića
30 Mar 15 Hrvatski branitelji podneli prijavu protiv Milanovića

Ratni veterani koji protestuju više od pet meseci saopštili su da su podneli prijavu protiv premijera Zorana Milanovića i dva hrvatska medija, optužujuću ih za podsticanje na mržnju.

Više
u-hrvatskoj-uhapšen-srbin-zbog-ratnog-zločina
27 Mar 15 U Hrvatskoj uhapšen Srbin zbog ratnog zločina

Čedomir Vukadin, navodni bivši kapetan vojske u samoproglašenoj Republici Srpskoj Krajini u Hrvatskoj, osumnjičen je za zlostavljanje pet osoba 1993. godine.

Više
drugo-izdanje-knjige-o-feral-tribunu-predstavljeno-u-splitu
26 Mar 15 Drugo izdanje knjige o Feral Tribjunu predstavljeno u Splitu

Nova knjiga hrvatskog novinara Borisa Pavelića bavi se istorijom Feral Tribjuna, provokativnog nedeljnika koji se borio protiv establišmenta i više od dve decenije istraživao i izvrgavao ruglu vlasti u Hrvatskoj.

Više
u-zagrebu-prikazan-film-haškog-tribunala-o-ratu-u-bih
25 Mar 15 Film Haškog tribunala o ratu u BiH prikazan u Zagrebu

Dokumentarac prikazuje ratne zločine hrvatskih i bošnjačkih snaga u srednjoj Bosni, koji su procesuirani pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Više
film-o-golom-otoku-čuva-sećanja-na-ozloglašeni-logor
24 Mar 15 Film o Golom otoku čuva sećanja na ozloglašeni logor

Reditljka Tiha K. Gudac je inspiraciju za dokumentarni film pronašla u iskustvu svog dede, koji je za vreme komunizma bio zatočen u ozloglašenom logoru na Golom otoku.

Više
osnovana-antifašistička-liga-u-hrvatskoj
23 Mar 15 Osnovana Antifašistička liga u Hrvatskoj

Novoformirana Antifašistička liga pokušaće da se uhvati u koštac sa, kako kažu, rastućim profašističkim i nacionalističkim tendencijama u hrvatskom društvu.

Više
sudija-traži-kaznu-za-poricanje-prirode-domovinskog-rata
20 Mar 15 Sudija traži kaznu za poricanje prirode Domovinskog rata

Predsednik Županijskog suda u Zagrebu zatražio je da se u Kazneni zakon uvedu kazne za one koji poriču odbrambeni karakter rata za nezavisnost, dok neki to nazivaju napadom na slobodu govora.

Više
hrvatska-da-plati-odštetu-porodici-nestalog-srbina
17 Mar 15 Hrvatska da plati odštetu porodici nestalog Srbina

Županijski sud u Zagrebu presudio je da Hrvatska mora da isplati 78,400 evra odštete porodici jednog Srbina, koji je nestao 1991. godine pošto su ga zarobile hrvatske snage, a kasnije je pronađen mrtav, prenose mediji.

Više
prekršajne-prijave-zbog-protesta-branitelja
17 Mar 15 Prekršajne prijave zbog protesta branitelja

Hrvatska policija podnela je prekršajne prijave protiv lidera branitelja, koji nisu prijavili protest, iako već pet meseci protestuju u šatoru postavljenom ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu, kao i protiv grupe koja je organizovala kontra protest.

Više
tribunal-odbio-hadžićev-zahtev
16 Mar 15 Tribunal odbio Hadžićev zahtev

Haški tribunal odbio je zahtev bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića, kome se sudi za navodne ratne zločine, a koji je tražio privremeno puštanje na slobodu radi lečenja.

Više
zagreb-pozivi-na-paralelne-proteste-zbog-branitelja
13 Mar 15 Zagreb: Pozivi na paralelne proteste zbog branitelja

Nacionalistički pevač Marko Perković Tompson i pokret "Okupirajmo Hrvatsku" pozvali su na odvojene proteste, za i protiv branitelja, koji već mesecima protestuju ispred zgrade ministarstva.

Više
hrvati-podeljeni-oko-značaja-dačićeve-posete
12 Mar 15 Hrvati različito o značaju Dačićeve posete

Hrvatski politički analitičari različito vide trajni značaj posete srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića Zagrebu.

Više
dačić-teži-da-ublaži-tenzije-između-srbije-i-hrvatske
11 Mar 15 Dačić želi da ublaži tenzije sa Hrvatskom

Srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić došao je u Zagreb sa ciljem da ispegla razlike sa Hrvatskom, koje moraju biti raščišćene pre nego što Srbija otvori pristupne pregovore sa EU.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena