odbačen-deo-optužbi-protiv-merčepa
03 Jul 15 Odbačen deo optužbi protiv Merčepa

Hrvatsko tužilaštvo odbacilo je optužbe protiv bivšeg ratnog komandanta policije Tomislava Merčepa da je svojoj jedinici naredio da počini ubistva, ali se on i dalje tereti za to što nije sprečio ubistva.

Više
obeležena-godišnjica-ubistva-hrvatskog-policajca
02 Jul 15 Obeležena godišnjica ubistva hrvatskog policajca

Rođaci Josipa Reihl Kira i hrvatski mirovni aktivisti odali su poštu nekadašnjem načelniku policije, koji je ubijen 1991. godine, pošto je pokušao da spreči oružani konflikt u regionu Osijeka.

Više
ukupno-24-godine-zatvora-za-masakr-u-sotinu
26 Jun 15 Ukupno 24 godine zatvora za masakr u Sotinu

Sud u Beogradu osudio je dvojicu bivših pripadnika srpskih snaga u Hrvatskoj na ukupno 24 godine zatvora, zbog ubistva 16 civila 1991. godine u mestu Sotin.

Više
vulin-pokrenuo-raspravu-o-fašizmu-sa-hrvatskom
23 Jun 15 Vulin pokrenuo raspravu o fašizmu sa Hrvatskom

U izjavi koja će vrlo verovatno razbesneti Zagreb, srpski ministar za rad Aleksandar Vulin je, pošto je njegova poseta logoru Jadovno izazvala nezadovoljstvo, rekao da je fašizam u Hrvatskoj u porastu.

Više
vulin-pokrenuo-raspravu-o-fašizmu-sa-hrvatskom-1
23 Jun 15 Vulin pokrenuo raspravu o fašizmu sa Hrvatskom

U izjavi koja će vrlo verovatno razbesneti Zagreb, srpski ministar za rad Aleksandar Vulin je, pošto je njegova poseta logoru Jadovno izazvala nezadovoljstvo, rekao da je fašizam u Hrvatskoj u porastu.

Više
hadžić-previše-bolestan-za-nastavak-suđenja
18 Jun 15 Hadžić previše bolestan za nastavak suđenja

Advokati Gorana Hadžića, koji je pušten na privremenu slobodu radi lečenja, zatražili su od Haškog tribunala da okonča ili prekine suđenje, budući da je on veoma bolestan i da neće još dugo živeti.

Više
hrvatski-evroposlanici-traže-blagu-kaznu-zbog-kukastog-krsta
16 Jun 15 Hrvatski evroposlanici traže blagu kaznu zbog kukastog krsta

Hrvatski članovi Evrpskog parlamenta osudili su ucrtavanje svastike na fudbalskom terenu pred kvalifikacionu utakmicu u Splitu, ali su od UEFA tražili da ne kazni reprezentaciju.

Više
spc-traži-razgovore-sa-vatikanom-o-stepincu
02 Jun 15 SPC traži razgovore sa Vatikanom o Stepincu

Srpska pravoslavna crkva želi razgovore sa Rimom o njihovim planovima za kanonizaciju hrvatskog nadbiskupa Alojzija Stepinca, koji je među mnogim Srbima omražena figura zbog njegove uloge u Drugom svetskom ratu.

Više
hrvatska-sudi-martiću-u-odsustvu
02 Jun 15 Hrvatska sudi Martiću u odsustvu

Lideru srpskih pobunjenika za vreme rata u Hrvatskoj, Milanu Martiću, biće suđeno u odsustvu zbog navodne organizacije raketiranja hrvatskih gradova 1995. godine.

Više
milanović-smiruje-tenzije-sa-braniteljima
01 Jun 15 Milanović smiruje tenzije sa braniteljima

Visoki hrvatski državni zvaničnici u ponedeljak su se sastali sa predstavnicima branitelja i pokušali da smire sukob, koji je prošle nedelje u jednom trenutku postao nasilan.

Više
bivši-policajci-osuđeni-za-zločine-u-belom-manastiru
29 May 15 Bivši policajci osuđeni za zločine u Belom Manastiru

Trojica bivših srpskih policajaca u Hrvatskoj osuđena su za ubijanje i zlostavljanje nesrpskih civila u Belom Manastiru 1991. godine za vreme rata u Hrvatskoj.

Više
milanović-se-obratio-naciji-o-sukobima-sa-braniteljima
29 May 15 Milanović se obratio naciji o sukobima sa braniteljima

Nakon što su se branitelji u srcu Zagreba sukobili sa policijom, hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je na razgovore, ali rekao i da neće popustiti pred ultimatumima.

Više
hrvatska-policija-blokirala-branitelje-u-crkvi
29 May 15 Hrvatska policija blokirala branitelje u crkvi

Branitelji, koji su protestovali u Zagrebu, posle kratkog sukoba sa policjom povukli su se u crkvu Svetog Marka, gde su sada zabarikadirani, a sveštenici nisu dozvolili policiji da uđe u crkvu.

Više
hrvatski-vojnik-osuđen-za-zločin-u-medačkom-džepu
26 May 15 Hrvatski vojnik osuđen za zločin u Medačkom džepu

Bivši hrvatski vojnik Velibor Šolaja osuđen je na pet godina zatvora zbog ubistva starice tokom operacije hrvatske vojske "Medački džep" u septembru 1993. godine.

Više
kapetan-dragan-spreman-za-izručenje
25 May 15 Kapetan Dragan do 15. jula u Hrvatskoj

Hrvatsko ministarstvo pravde potvrdilo je da će bivši komandant paravojnih snaga Dragan Vasiljković do 15. jula biti izručen Hrvatskoj, gde ga očekuje suđenje za ratne zločine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena