hadžić-nisam-naoružavao-paravojne-snage
02 Sep 14 Hadžić: Nisam naoružavao paravojne snage

Goran Hadžić je na suđenju za ratne zločine u Hagu rekao da je za vreme rata od 1991. do 1995. godine Beograd imao punu kontrolu nad okupiranom teritorijom u Hrvatskoj, a da lokalni Srbi nisu imali vlast nad paravojnim snagama.

>>>
hadžić-nisam-kontrolisao-arkana
01 Sep 14 Hadžić: Nisam kontrolisao Arkana

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić nastavio je iznošenje odbrane pred Haškim tribunalom, distancirajući se od srpskih paravojnih snaga koje su se borile u Hrvatskoj i od Slobodana Miloševića.

>>>
hrvatska-preti-da-će-blokirati-put-srbije-ka-eu-zbog-nestalih
01 Sep 14 Hrvatska preti da će blokirati put Srbije ka EU zbog nestalih

Zagreb poručuje da bi mogao da blokira evropski put Srbije i drugih zemalja Balkana ukoliko ne pruže više informacija o Hrvatima koji su nestali tokom rata od 1991. do 1995. godine.

>>>
povučen-predlog-za-imenovanje-ulice-u-splitu-po-partizanima
25 Aug 14 Povučen predlog za imenovanje ulice u Splitu po partizanima

Predlog da nova ulica u Splitu dobije ime po partizanima povučen je zbog protivljenja udruženja veterana i desničarskih političara.

>>>
spor-zbog-imenovanja-ulice-u-splitu-po-partizanima
21 Aug 14 Spor zbog imenovanja ulice u Splitu po partizanima

Podrška gradonačelnika Splita inicijativi da nova ulica dobije ime po partizanima naišla je na žestoke kritike desničarskih političara u tom gradu u Hrvatskoj.

>>>
hrvatska-namerava-da-pooštri-pravila-o-referendumu
20 Aug 14 Hrvatska namerava da pooštri pravila za referendum

Nezadovoljne uspehom desničarskih grupa da putem referenduma menjaju politike vlade, vlasti u Hrvatskoj menjaju pravila.

>>>
uhapšen-srbin-u-grčkoj-zbog-ratnih-zločiona
01 Aug 14 Uhapšen Srbin u Grčkoj zbog ratnih zločina

Grčka policija je uhapsila bivšeg zatvorskog čuvara Đuku Bogunovića po poternici koju je raspisao Zagreb, zbog navodnih ratnih zločina.

>>>
hadžić-negira-masovni-progon-hrvata
24 Jul 14 Hadžić negira masovni progon Hrvata

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić rekao je na suđenju u Hagu da on nije odgovoran za masovni progon Hrvata tokom rata devedesetih sa područja na kojima su mahom živeli Srbi.

>>>
srbi-u-hrvatskoj-legitimno-tražili-svoju-državu
22 Jul 14 Srbi u Hrvatskoj "legitimno tražili svoju državu"

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić rekao je na suđenju pred Tribunalom u Hagu da su Srbi u Hrvatskoj, nakon raspada Jugoslavije, kao i Hrvati s pravom želeli nezavisnu državu.

>>>
suđenje-perkoviću-počinje-u-oktobru
21 Jul 14 Suđenje Perkoviću počinje u oktobru

Početak suđenje bivšem obaveštajcu Josipu Perkoviću za navodnu umešanost u političko ubistvo 1983. godine zakazan je za oktobar.

>>>
hadžić-negira-veze-sa-arkanom
17 Jul 14 Hadžić negira veze sa Arkanom

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić rekao je na suđenju u Hagu da nije sarađivao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, uprkos fotografijama i snimcima tužilaštva koji govore suprotno.

>>>
ponovno-suđenje-u-slučaju-lovas-tek-u-septembru
17 Jul 14 Ponovno suđenje u slučaju Lovas tek u septembru

Iako je početak ponovljenog suđenja za 13 pripadnika srpskih oružanih snaga zbog ubisva desetina civila u hrvatskom selu Lovas 1991. godine bio zakazan za februar, suđenje će početi tek u septembru.

>>>
hadžić-jna-odgovorna-za-zločine-u-vukovaru
16 Jul 14 Hadžić: JNA odgovorna za zločine u Vukovaru

Odgovornost za zločine počinjene 1991. godine u Vukovaru snosi Jugoslovenska narodna armija, koja je kontrolisala grad, rekao je bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić na suđenju u Haškom tribunalu.

>>>
peru-predao-se-ratni-zločinac-iz-hrvatske
15 Jul 14 Peru, predao se ratni zločinac iz Hrvatske

Igor Mikola, bivši pripadnik policijske jedinice "Merčepovci" umešan u zloglasno ubistvo srpske porodice 1991. godine u Hrvatskoj, predao se nakon pucnjave u Limi.

>>>
zagreb-traži-izručenje-milana-martića
14 Jul 14 Zagreb traži izručenje Milana Martića

Protiv bivšeg lidera Srba u Hrvatskog Milana Martića, koji u Estoniji služi kaznu zatvora za ratne zločine, izdat je evropski nalog za hapšenje, zbog sumnje da je učestvovao u bombardovanju dva grada u Hrvatskoj.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena