hrvatska-ispunila-jedan-zahtev-branitelja
17 Dec 14 Hrvatska ispunila jedan zahtev branitelja

Hrvatska vlada ispunila je jedan od zahteva branitelja, koji su učestovali u ratu od 1991. do 1995. godine i koji već dva meseca protestuju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

Više
kapetan-dragan-bliže-izručenju-hrvatskoj
12 Dec 14 Kapetan Dragan bliže izručenju Hrvatskoj

Odbijena je žalba bivšeg komadanta srpskih paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića protiv ekstradicije Hrvatskoj, koja ga traži zbog navodnih ratnih zločina.

Više
hrvatski-branitelji-protestovali-zbog-samoubistava
11 Dec 14 Hrvatski branitelji protestovali zbog samoubistava

Oko 3,000 branitelja prošetalo je centrom Zagreba zahtevajući od vlade da preduzme mere zbog velikog broja samoubistava ratnih veterana.

Više
loše-zdravstveno-stanje-optuženih-odlaže-presude
11 Dec 14 Loše zdravstveno stanje optuženih odlaže presude

Predsednik Haškog tribunala upozorio je da se dugoočekivane presude na suđenjima za ratne zločine Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Vojislavu Šešelju odlažu zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Više
glavaš-pozvan-na-godišnjicu-tuđmanove-smrti
10 Dec 14 Glavaš pozvan na godišnjicu Tuđmanove smrti

Opoziciona Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pozvala je Branimira Glavaša, koji se nalazi u zatvoru u BiH, da prisustvuje oeležavanju 15 godina od smrti bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Više
optuženi-za-ubistva-u-trpinju-izjasnili-se-da-nisu-krivi
09 Dec 14 Optuženi za ubistva u Trpinju izjasnili se da nisu krivi

Desetorici bivših pripadnika snaga hrvatskih Srba sudi se za ubistvo 24 civila i ratna zarobljenika 1991. godine u Trpnju blizu Vukovara.

Više
crna-gora-da-kazni-napadače-na-dubrovnik
08 Dec 14 Crna Gora da kazni napadače na Dubrovnik

Nekoliko nevladinih organizacija su na 23. godišnjicu napada na Dubrovnik zatražile od vlasti u Crnoj Gori da prosecuiraju crnogorske državljane koji su učestvovali u napadu.

Više
srpske-izbeglice-traže-spomenik-u-beogradu
04 Dec 14 Srpske izbeglice traže spomenik u Beogradu

Izbeglice koje su tokom sukoba devedesetih pobegle iz Hrvatske traže od vlasti u Beogradu da se srpskim žrtvama, koje su stradale tokom rata, podigne spomenik.

Više
šešelj-poručuje-da-se-neće-vratiti-u-hag
02 Dec 14 Šešelj poručuje da se neće vratiti u Hag

Lider radikala Vojislav Šešelj, koji je privremeno pušten na slobodu radi lečenja, poručuje da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal, pošto je tužilaštvo tražilo da se ukine odluka o njegovom oslobađanju.

Više
šešeljev-govor-mrženje-razbesneo-žrtve
28 Nov 14 Šešeljev “govor mrženje“ razbesneo žrtve

Udruženja žrtava su pozdravila rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, zbog njegove “ratnohuškačke“ retorike.

Više
evropski-parlament-usvojio-rezoluciju-o-šešelju
27 Nov 14 Evropski parlament usvojio rezoluciju o Šešelju

Evropski parlament je usvojio rezoluciju kojom se od Haškog tribunala zahteva da preispita odluku o privremenom puštanju na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja, kome se u Hagu sudi za ratne zločine.

Više
hrvatska-istražuje-kralja-salame-zbog-ratnog-profiterstva
27 Nov 14 Hrvatska istražuje "Kralja salame“ zbog ratnog profiterstva

Poznati proizvođač salame i drugih mesnih proizvoda Georg Đura Gavrilović je pod istragom zbog navodnog uzimanja novca nemenjenog za kupovinu oružja za hrvatske snage tokom rata devedesetih.

Više
bivši-vojnik-optužen-za-ubistva-nakon-oluje
26 Nov 14 Bivši vojnik optužen za ubistva nakon "Oluje"

Nekadašnji vojnik Rajko Kričković optužen je da je ubio dva srpska civila i jednog spalio živog u selu Kijani, nakon hrvatske operacije “Oluja“ u avgustu 1995. godine.

Više
hag-objavio-uslove-za-šešelja
26 Nov 14 Hag objavio uslove za Šešelja

Haški tribunal je objavio uslove za privremeno puštanje na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja dve nedelje pošto se on vratio u Srbiju, dok hrvatski parlament traži da se on vrati u zatvor.

Više
hrvatska-preti-da-će-blokirati-srbiju-na-putu-ka-eu
25 Nov 14 Hrvatska preti da će blokirati Srbiju na putu ka EU

Hrvatski ministar pravde upozorio je da će Zagreb blokirati pregovore Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, ukoliko vlasti u Beogradu ne procesuiraju ratne zločine i ne zabrane isticanje podrške četničkom pokretu.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena