hrv-kritikuje-zemlje-balkana-zbog-stanja-ljudskih-prava
29 Jan 15 HRV kritikuje zemlje Balkana zbog stanja ljudskih prava

Vlade zemalja Zapadnog Balkana treba da intenziviraju napore za unapređenje zaštite ljudskih prava u pogledu njihovih evropskih integracija, saopštio je Hjuman rajts voč.

Više
hrvatska-povukla-poternicu-za-glavašom
27 Jan 15 Hrvatska povukla poternicu za Glavašom

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je međunarodnu poternicu za hapšenje bivšeg generala Branimira Glavaša, koji se sada može vratiti u Hrvatsku bez straha da će biti uhapšen, pošto je ukinuta presuda kojom je bio osuđen za ratne zločine.

Više
bivši-policajci-optuženi-za-zločine-u-operaciji-oluja
27 Jan 15 Bivši policajci optuženi za zločine u operaciji Oluja

Bivši zamenik komandanta specijalne hrvatske policije Željko Sačić i pripadnik specijalne policijske jedinice Franjo Drljo optuženi su za ratne zločine nad sprskim civilima počinjene u avgustu 1995. godine.

Više
tužilaštvo-ponovo-traži-vraćanje-šešelja-u-haag
21 Jan 15 Tužilaštvo ponovo traži vraćanje Šešelja u Haag

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je po drugi put da Raspravno vijeće optuženog Vojislava Šešelja sa privremene slobode u Srbiji vrati u sudski pritvor u Sheveningenu.

Više
hrvatski-evroposlanici-optužili-srbiju-za-nezakonito-suđenje
20 Jan 15 Hrvatski evroposlanici optužili Srbiju za nezakonito suđenje

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu zatražili su pomoć od EU u pokušaju da spreče Srbiju da goni optužene za ratne zločine počinjene na teritoriji Hrvatske.

Više
grabar-kitarović-traži-od-un-da-se-šešelj-vrati-u-hag
19 Jan 15 Grabar Kitarović traži od UN da se Šešelj vrati u Hag

Novoizabrana hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila je od generalnog sekretara UN da preduzme korake da se lider radikala Vojislav Šešelj, optužen za ratne zločine, vrati u pritvor u Hagu.

Više
perković-blokirao-istragu-ubistva
14 Jan 15 Perković "blokirao istrage ubistava"

Svedok na suđenju Josipu Perkoviću optužio je bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe, kome se sudi za ubistvo hrvatskog emigranta, da je devedesetih opstruisao istrage ubistava koje je organizovala tajna služba.

Više
rezultat-izbora-u-hrvatskoj-uticaće-na-odnose-sa-srbijom
14 Jan 15 Rezultat izbora u Hrvatskoj "uticaće na odnose sa Srbijom"

Predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da će pobeda Kolinde Grabar Kitarović na predsedničkim izborima dodatno oštetiti već zategnute odnose između dve zemlje.

Više
ukinuta-presuda-glavašu-za-ratne-zločine
13 Jan 15 Poništena presuda Glavašu za ratne zločine

Hrvatski ustavni sud poništio je presudu vrhovnog suda, kojom je Branimir Glavaš, bivši general i političar, osuđen na osam godina zatvora za ratne zločine.

Više
hrvatska-predsednica-proslavila-sa-braniteljima
12 Jan 15 Hrvatska predsednica proslavila sa braniteljima

Kolinda Grabar Kitarović je pobedu na predsedničkim izborima u Hrvatskoj proslavila u šatoru koji su u Zagrebu postavili branitelji, koji protestuju tražeći ostavku resornog ministra.

Više
hrvatski-predsednicki-kandidati-oštro-o-srbiji
09 Jan 15 Hrvatski predsednički kandidati oštro o Srbiji

Oba predsednička kandidata zauzela su čvrst stav o Srbiji u TV debati nakon predizborne kampanje u kojoj su pitanja iz ratova devedesetih bila u senci ekonomskih problema u Hrvatskoj.

Više
slučaj-đureković-uskoro-svedoči-ključni-svedok
08 Jan 15 Slučaj Đureković: Uskoro svedoči ključni svedok

Suđenje dvojici bivših čelnika tajne službe nastavlja se u Nemačkoj, a ova godina će doneti značajno svedočenje bivšeg plaćenog ubice jugoslovenske tajne službe.

Više
podignuta-optužnica-protiv-zapovednika-logora-manjača
24 Dec 14 Podignuta optužnica protiv zapovednika logora Manjača

Kancelarija državnog tužilaštva podgila je optužnicu protiv navodnog komadanta logora Manjača u BiH, kojim su upravljali Srbi, zbog zlostavljanja ratnih zarobljenika 1991. godine.

Više
hrvatska-ispunila-jedan-zahtev-branitelja
17 Dec 14 Hrvatska ispunila jedan zahtev branitelja

Hrvatska vlada ispunila je jedan od zahteva branitelja, koji su učestovali u ratu od 1991. do 1995. godine i koji već dva meseca protestuju ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

Više
kapetan-dragan-bliže-izručenju-hrvatskoj
12 Dec 14 Kapetan Dragan bliže izručenju Hrvatskoj

Odbijena je žalba bivšeg komadanta srpskih paravojnih snaga Dragana Vasiljkovića protiv ekstradicije Hrvatskoj, koja ga traži zbog navodnih ratnih zločina.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena