u-prištini-počela-manifestacija-epopeja-ovk
05 Mar 15 U Prištini počela manifestacija Epopeja OVK

Vojnom paradom u Prištini počela je trodnevna manifestacija u čast Oslobodilačke vojske Kosova, koja se borila protiv srpskih snaga za vreme sukoba 1998-1999. godine.

Više
sarajevo-gradi-novi-muzej-o-opsadi-grada
02 Mar 15 Sarajevo gradi novi muzej o opsadi grada

Multimedijalni muzej posvećen opsadi Sarajeva od strane snaga bosansnih Srba u periodu od 1992. do 1995. godine biće izgrađen u parku u centru grada.

Više
u-bih-mapirano-150-lokacija-za-pritvor-u-vreme-rata
26 Feb 15 U BiH mapirano 150 logora iz rata

Nova onlajn baza podataka prikazuje 150 logora i zatočeničkih objekata koji su korišćeni za vreme sukoba devedesetih, što je deo projekta mapiranja svih mesta gde su u vreme rata državni civili i ratni zarobljenici.

Više
beograd-planira-da-podigne-spomenik-srpskim-žrtvama
11 Feb 15 Beograd planira da podigne spomenik srpskim žrtvama

Gradska Komisija za spomenike saopštila je da će srpske žrtve iz ratova devedesetih dobiti spomenik u Beogradu, nakon što su za to lobirale srpske izbeglice iz Hrvatske.

Više
neizvesna-sudbina-srpske-crkve-na-kosovu
05 Feb 15 Neizvesna sudbina srpske crkve na Kosovu

Budućnost sporne crkve u Prištini, koja je napola završena u vreme režima Slobodana Miloševića, visi o koncu dok traje rasprava o tome da li je podignuta bespravno.

Više
crna-gora-odala-poštu-srđanu-aleksiću
27 Jan 15 Crna Gora odala poštu Srđanu Aleksiću

U Podgorici je obeležena godišnjica smrti Srđana Aleksića, srpskog mladića koji je ubijen dok je za vreme rata 1993. godine pokušavao da spasi bošnjačkog prijatelja.

Više
bih-da-kazni-negiranje-genocida
27 Jan 15 BiH da kazni negiranje genocida

Vlasti u Bosni i Hercegovini trebalo bi da usvoje zakon za kažnjavanje onih koji negiraju ratne zločine kao što su holokaust i genocid u Srebrenici, zatražile su na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Više
obeležena-godišnjica-masakra-u-račku
15 Jan 15 Obeležena godišnjica masakra u Račku

Stotine kosovskih Albanaca okupilo se u selu Račak kako bi obeležili 16. godišnjicu masakra, kada su 1999. godine srpske snage bezbednosti ubile 44 osobe.

Više
vlasti-da-ne-ruše-kuću-u-kojoj-su-spaljivani-bošnjaci
15 Jan 15 Vlasti da ne ruše kuću u kojoj su spaljivani Bošnjaci

Vlasti u Višegradu spremne su da sruše ostatke kuće u kojoj su 1992. godine spaljene desetine Bošnjaka kako bi tuda prošao novi put.

Više
konzultat-sfrj-protiv-nacističkog-groblja
15 Jan 15 Konzultat SFRJ protiv "nacističkog" groblja

Plan vlade da izgradi groblje za nemačke vojnike ubijene u Crnoj Gori za vreme Drugog svetskog rata predstavlja uvredu za istoriju zemlje i antifašističku tradiciju, poručuje nevladina organizacija koja se tome protivi.

Više
glavaš-pozvan-na-godišnjicu-tuđmanove-smrti
10 Dec 14 Glavaš pozvan na godišnjicu Tuđmanove smrti

Opoziciona Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pozvala je Branimira Glavaša, koji se nalazi u zatvoru u BiH, da prisustvuje oeležavanju 15 godina od smrti bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Više
novi-spomenici-u-makedoniji-stvaraju-etničke-podele
08 Dec 14 Novi spomenici u Makedoniji "stvaraju etničke podele"

Talas podizanja spomenika u Skoplju jeste politički projekat, čiji je cilj povećanje popularnosti vlade i koji samo hrani etničke i verske tenzije, navodi se u novom izveštaju jedne makedonske nevladine organizacije.

Više
srušen-krst-iznad-sarajeva
05 Dec 14 Srušen krst iznad Sarajeva

Ogromni krst podignut na brdu iznad Sarajeva u čast srpskih žrtava, koje su stradale u gradu za vrijeme rata srušili su nepoznati počinioci, a podizanje krsta prethodno je izazvalo nezadovoljstvo među Bošnjacima.

Više
srpske-izbeglice-traže-spomenik-u-beogradu
04 Dec 14 Srpske izbeglice traže spomenik u Beogradu

Izbeglice koje su tokom sukoba devedesetih pobegle iz Hrvatske traže od vlasti u Beogradu da se srpskim žrtvama, koje su stradale tokom rata, podigne spomenik.

Više
godišnjicu-pada-vukovara-obeležilo-100-000-hrvata
18 Nov 14 Godišnjicu pada Vukovara obeležilo 100,000 Hrvata

Oko 100,000 građana zajedno sa čitavim državnim vrhom Hrvatske učestvovalo je u obeležavanju godišnjice pada Vukovara u ruke Jugoslovenske narodne armije 1991. godine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena