crna-gora-odala-poštu-srđanu-aleksiću
27 Jan 15 Crna Gora odala poštu Srđanu Aleksiću

U Podgorici je obeležena godišnjica smrti Srđana Aleksića, srpskog mladića koji je ubijen dok je za vreme rata 1993. godine pokušavao da spasi bošnjačkog prijatelja.

Više
bih-da-kazni-negiranje-genocida
27 Jan 15 BiH da kazni negiranje genocida

Vlasti u Bosni i Hercegovini trebalo bi da usvoje zakon za kažnjavanje onih koji negiraju ratne zločine kao što su holokaust i genocid u Srebrenici, zatražile su na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Više
obeležena-godišnjica-masakra-u-račku
15 Jan 15 Obeležena godišnjica masakra u Račku

Stotine kosovskih Albanaca okupilo se u selu Račak kako bi obeležili 16. godišnjicu masakra, kada su 1999. godine srpske snage bezbednosti ubile 44 osobe.

Više
vlasti-da-ne-ruše-kuću-u-kojoj-su-spaljivani-bošnjaci
15 Jan 15 Vlasti da ne ruše kuću u kojoj su spaljivani Bošnjaci

Vlasti u Višegradu spremne su da sruše ostatke kuće u kojoj su 1992. godine spaljene desetine Bošnjaka kako bi tuda prošao novi put.

Više
konzultat-sfrj-protiv-nacističkog-groblja
15 Jan 15 Konzultat SFRJ protiv "nacističkog" groblja

Plan vlade da izgradi groblje za nemačke vojnike ubijene u Crnoj Gori za vreme Drugog svetskog rata predstavlja uvredu za istoriju zemlje i antifašističku tradiciju, poručuje nevladina organizacija koja se tome protivi.

Više
glavaš-pozvan-na-godišnjicu-tuđmanove-smrti
10 Dec 14 Glavaš pozvan na godišnjicu Tuđmanove smrti

Opoziciona Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) pozvala je Branimira Glavaša, koji se nalazi u zatvoru u BiH, da prisustvuje oeležavanju 15 godina od smrti bivšeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana.

Više
novi-spomenici-u-makedoniji-stvaraju-etničke-podele
08 Dec 14 Novi spomenici u Makedoniji "stvaraju etničke podele"

Talas podizanja spomenika u Skoplju jeste politički projekat, čiji je cilj povećanje popularnosti vlade i koji samo hrani etničke i verske tenzije, navodi se u novom izveštaju jedne makedonske nevladine organizacije.

Više
srušen-krst-iznad-sarajeva
05 Dec 14 Srušen krst iznad Sarajeva

Ogromni krst podignut na brdu iznad Sarajeva u čast srpskih žrtava, koje su stradale u gradu za vrijeme rata srušili su nepoznati počinioci, a podizanje krsta prethodno je izazvalo nezadovoljstvo među Bošnjacima.

Više
srpske-izbeglice-traže-spomenik-u-beogradu
04 Dec 14 Srpske izbeglice traže spomenik u Beogradu

Izbeglice koje su tokom sukoba devedesetih pobegle iz Hrvatske traže od vlasti u Beogradu da se srpskim žrtvama, koje su stradale tokom rata, podigne spomenik.

Više
godišnjicu-pada-vukovara-obeležilo-100-000-hrvata
18 Nov 14 Godišnjicu pada Vukovara obeležilo 100,000 Hrvata

Oko 100,000 građana zajedno sa čitavim državnim vrhom Hrvatske učestvovalo je u obeležavanju godišnjice pada Vukovara u ruke Jugoslovenske narodne armije 1991. godine.

Više
bošnjaci-iz-crne-gore-traže-priznavanje-masakra-u-šahovićima
10 Nov 14 Bošnjaci iz Crne Gore traže priznavanje masakra u Šahovićima

Od Vlade Crne Gore zatraženo je da konačno prizna i osudi zločin Vojske Kraljevine Jugoslavije nad oko 1,000 bošnjačkih civila, koji su ubijeni u selu Šahovići.

Više
krst-iznad-sarajeva-će-biti-uklonjen
30 Oct 14 Krst iznad Sarajeva će biti uklonjen

Krst postavljen na brdu iznad Sarajeva u čast srpskim žrtvama iz rata devedesetih biće uklonjen, nakon oštrih reakcija bošnjačkih udruženja žrtava.

Više
bošnjaci-obeležili-godišnjicu-zatvaranja-logora-za-srbe
24 Oct 14 Bošnjaci obeležili godišnjicu zatvaranja logora za Srbe

Bivši bošnjački zatvorenici po prvi put su obeležili godišnjicu zatvaranja logora Čelebići, u kojem je Armija BiH tokom 1992. godine držala na stotine Srba.

Više
odata-počat-žrtvama-dečjeg-logora-u-sisku
06 Oct 14 Odata počat žrtvama dečjeg logora u Sisku

Preživeli su prisustvovali komemoraciji za žrtve koncentracionog logora u Sisku, gde su srpsku, jevrejsku i romsku decu tokom Drugog svetskog rata držali nacisti i ustaše.

Više
obeležena-godišnjica-napada-na-dubrovnik
02 Oct 14 Obeležena godišnjica napada na Dubrovnik

U Dubrovniku su položeni venci povodom 23. godišnjice napada Jugoslovenske narodne armije i snaga crnogorske Teritorijalne odbrane, čime je započeta osmomesečna opsada grada.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena