crna-gora-odala-poštu-srđanu-aleksiću
27 Jan 15 Crna Gora odala poštu Srđanu Aleksiću

U Podgorici je obeležena godišnjica smrti Srđana Aleksića, srpskog mladića koji je ubijen dok je za vreme rata 1993. godine pokušavao da spasi bošnjačkog prijatelja.

Više
povećane-mere-bezbednosti-u-crnoj-gori-zbog-tačijeve-posete
16 Jan 15 Protest izbeglica zbog Tačijeve posete Podgorici

Srbi i Crnogorci koji su izbegli sa Kosova okupili su se u Podgorici na protestu protiv posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, nezadovoljni zbog njegove uloge u Oslobodilačkoj vojsci Kosova za vreme rata.

Više
konzultat-sfrj-protiv-nacističkog-groblja
15 Jan 15 Konzultat SFRJ protiv "nacističkog" groblja

Plan vlade da izgradi groblje za nemačke vojnike ubijene u Crnoj Gori za vreme Drugog svetskog rata predstavlja uvredu za istoriju zemlje i antifašističku tradiciju, poručuje nevladina organizacija koja se tome protivi.

Više
izbeglice-sa-kosova-protiv-tačijeve-posete
12 Jan 15 Izbeglice sa Kosova protiv Tačijeve posete

Srbi i Crnogorci, koji su izbegli sa Kosova, pozvali su na protest zbog najavljene posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Crnoj Gori, a tvrde da je on kriv za smrt njihovih rođaka.

Više
crna-gora-gradi-kuće-za-proterane-bošnjake
05 Jan 15 Crna Gora gradi kuće za proterane Bošnjake

Crnogorske vlasti će u selu Bukovica izgraditi kuće kako bi bošnjačkim izbeglicama, koje su proterane za vreme rata devedesetih, pomogli da se konačno vrate svojim domovima.

Više
crna-gora-da-kazni-napadače-na-dubrovnik
08 Dec 14 Crna Gora da kazni napadače na Dubrovnik

Nekoliko nevladinih organizacija su na 23. godišnjicu napada na Dubrovnik zatražile od vlasti u Crnoj Gori da prosecuiraju crnogorske državljane koji su učestvovali u napadu.

Više
porodice-žrtava-nato-bombardovanja-i-dalje-traže-pravdu
28 Nov 14 Porodice žrtava NATO bombardovanja i dalje traže pravdu

Porodice šest civila, među kojima i troje dece, koji su stradali 1999. godine u Crnoj Gori tokom NATO bombardovanja, planiraju da se žale sudu u Strazburu, nakon što su domaći sudovi odbili njihove zahteve za odštetom.

Više
crna-gora-da-istraži-navode-o-mučenju-zatvorenika
26 Nov 14 Crna Gora da istraži navode o mučenju zatvorenika

Crnogorska nevladina organizacija MANS pozvala je vlasti da istraže tvrdnje bivšeg bošnjačkog zatvorenika, koji je osuđen za klevetu, nakon što je objavio knjigu o navodnim mučenjima koje je doživeo u zatvoru tokom rata.

Više
korak-bliže-ka-formiranju-rekom-a
18 Nov 14 Korak bliže ka formiranju REKOM-a

Koalicija za REKOM, koja radi na uspostavljanju komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji izmenila je svoj statut, pošto se očekuje da komisija bude formirana naredne godine.

Više
crna-gora-gradi-50-stanova-za-izbeglice
11 Nov 14 Crna Gora gradi 50 stanova za izbeglice

Nakon što su proveli više od 15 godina u oronulom izbegličkom kampu u Podgorici, 50 najugroženijih porodica dobiće bolji smeštaj.

Više
bošnjaci-iz-crne-gore-traže-priznavanje-masakra-u-šahovićima
10 Nov 14 Bošnjaci iz Crne Gore traže priznavanje masakra u Šahovićima

Od Vlade Crne Gore zatraženo je da konačno prizna i osudi zločin Vojske Kraljevine Jugoslavije nad oko 1,000 bošnjačkih civila, koji su ubijeni u selu Šahovići.

Više
izbeglice-u-crnoj-gori-se-bore-za-državljanstvo
03 Nov 14 Izbeglice u Crnoj Gori se bore za državljanstvo

Zbog strogih zakonskih uslova u Crnoj Gori, samo oko 1,000 izbeglica je od devedesetih godina do danas imalo mogućnost da dobije državljanstvo.

Više
crnogorska-opozicija-traži-prava-za-ratne-veterane
20 Oct 14 Crnogorska opozicija traži prava za ratne veterane

Opozicija traži od parlamenta da ogranizacijama koje predstavljaju veterane iz ratova devedesetih da ista prava kao i borcima iz Drugog svetskog rata.

Više
tuča-i-pucnjava-u-izbegličkom-kampu-kod-podgorice
13 Oct 14 Tuča i pucnjava u izbegličkom kampu kod Podgorice

Najmanje 20 osoba je uhapšeno nakon što je izbila tuča između izbeglica sa Kosova i Bosne i Hercegovine i nakon što se čulo nekoliko pucnjeva u najvećem izbegličkom kampu u glavnom gradu Crne Gore.

Više
bramerc-pozvao-crnu-goru-da-se-bavi-ratnim-zločinima
13 Oct 14 Bramerc pozvao Crnu Goru da se bavi ratnim zločinima

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izrazio je zabrinutost zbog toga što Crna Gora još nije procesuirala nijednog visokog zvaničnika za ratne zločine počinjene tokom sukoba devedesetih.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena