izbeglice-iz-crne-gore-planiraju-da-se-vrate-na-kosovo
17 Mar 15 Izbeglice iz Crne Gore planiraju da se vrate na Kosovo

Stotine izbeglica koje su izbegle sa Kosova pred kraj devedesetih, a sada žive u Crnoj Gori, kažu da su spremni da se vrate kući ukoliko im vlasti dve zemlje pomognu.

Više
uskoro-optužnica-u-slučaju-štrpci
27 Feb 15 Uskoro optužnica u slučaju Štrpci

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je, tačno 22 godine pošto su pripadnici srpskih snaga iz voza u Štrpcima oteli 20 putnika i zatim ih ubili, najavilo da će narednih dana podići optužnicu.

Više
crna-gora-da-zatvori-oronuli-izbeglički-kamp
23 Feb 15 Crna Gora da zatvori oronuli izbeglički kamp

Evropski zvaničnici zatražiće od Crne Gore da zatvori najveći izbeglički kamp u zemlji, gde u očajnim uslovima i dalje žive Romi raseljeni za vreme sukoba na Kosovu pred kraj devedesetih.

Više
crna-gora-i-hrvatska-će-raspravljati-o-ukradenoj-imovini
10 Feb 15 Crna Gora i Hrvatska uskoro o ukradenoj imovini

Crna Gora i Hrvatska će obnoviti razgovore o sporu zbog imovine i opreme koju su ukrali crnogorski vojnici koji su služili u JNA u Dubrovniku 1991. godine.

Više
policajac-oslobođen-optužbi-za-deportaciju-dobio-odštetu
06 Feb 15 Policajac oslobođen optužbi za deportaciju dobio odštetu

Crna Gora će morati da isplati 87,000 evra bivšem policajcu zbog nezakonitog zatvaranja, nakon što je on oslobođen optužbi za ratne zločine, odnosno optužbi za hapšenje i deportovanje bosanskih izbeglica 1992. godine.

Više
crna-gora-odala-poštu-srđanu-aleksiću
27 Jan 15 Crna Gora odala poštu Srđanu Aleksiću

U Podgorici je obeležena godišnjica smrti Srđana Aleksića, srpskog mladića koji je ubijen dok je za vreme rata 1993. godine pokušavao da spasi bošnjačkog prijatelja.

Više
povećane-mere-bezbednosti-u-crnoj-gori-zbog-tačijeve-posete
16 Jan 15 Protest izbeglica zbog Tačijeve posete Podgorici

Srbi i Crnogorci koji su izbegli sa Kosova okupili su se u Podgorici na protestu protiv posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija, nezadovoljni zbog njegove uloge u Oslobodilačkoj vojsci Kosova za vreme rata.

Više
konzultat-sfrj-protiv-nacističkog-groblja
15 Jan 15 Konzultat SFRJ protiv "nacističkog" groblja

Plan vlade da izgradi groblje za nemačke vojnike ubijene u Crnoj Gori za vreme Drugog svetskog rata predstavlja uvredu za istoriju zemlje i antifašističku tradiciju, poručuje nevladina organizacija koja se tome protivi.

Više
izbeglice-sa-kosova-protiv-tačijeve-posete
12 Jan 15 Izbeglice sa Kosova protiv Tačijeve posete

Srbi i Crnogorci, koji su izbegli sa Kosova, pozvali su na protest zbog najavljene posete kosovskog ministra spoljnih poslova Hašima Tačija Crnoj Gori, a tvrde da je on kriv za smrt njihovih rođaka.

Više
crna-gora-gradi-kuće-za-proterane-bošnjake
05 Jan 15 Crna Gora gradi kuće za proterane Bošnjake

Crnogorske vlasti će u selu Bukovica izgraditi kuće kako bi bošnjačkim izbeglicama, koje su proterane za vreme rata devedesetih, pomogli da se konačno vrate svojim domovima.

Više
crna-gora-da-kazni-napadače-na-dubrovnik
08 Dec 14 Crna Gora da kazni napadače na Dubrovnik

Nekoliko nevladinih organizacija su na 23. godišnjicu napada na Dubrovnik zatražile od vlasti u Crnoj Gori da prosecuiraju crnogorske državljane koji su učestvovali u napadu.

Više
porodice-žrtava-nato-bombardovanja-i-dalje-traže-pravdu
28 Nov 14 Porodice žrtava NATO bombardovanja i dalje traže pravdu

Porodice šest civila, među kojima i troje dece, koji su stradali 1999. godine u Crnoj Gori tokom NATO bombardovanja, planiraju da se žale sudu u Strazburu, nakon što su domaći sudovi odbili njihove zahteve za odštetom.

Više
crna-gora-da-istraži-navode-o-mučenju-zatvorenika
26 Nov 14 Crna Gora da istraži navode o mučenju zatvorenika

Crnogorska nevladina organizacija MANS pozvala je vlasti da istraže tvrdnje bivšeg bošnjačkog zatvorenika, koji je osuđen za klevetu, nakon što je objavio knjigu o navodnim mučenjima koje je doživeo u zatvoru tokom rata.

Više
korak-bliže-ka-formiranju-rekom-a
18 Nov 14 Korak bliže ka formiranju REKOM-a

Koalicija za REKOM, koja radi na uspostavljanju komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima počinjenim tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji izmenila je svoj statut, pošto se očekuje da komisija bude formirana naredne godine.

Više
crna-gora-gradi-50-stanova-za-izbeglice
11 Nov 14 Crna Gora gradi 50 stanova za izbeglice

Nakon što su proveli više od 15 godina u oronulom izbegličkom kampu u Podgorici, 50 najugroženijih porodica dobiće bolji smeštaj.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena