džeki-13-godina-zatvora-za-zločin-u-trusini
05 Mar 15 Džeki 13 godina zatvora za zločin u Trusini

Apelaciono vijeće Suda BiH u četvrtak je osudilo bivšeg pripadnika Armije BiH Edina Džeku na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina zatvora za zločin počinjen u Trusini kod Konjica 1993. godine.

Više
glavaš-ponovo-u-pritvoru
05 Mar 15 Glavaš ponovo u pritvoru

Policija je privela Branimira Glavaša, nakon što je hrvatski Vrhovni sud odlučio da bivši general mora biti prebačen u istražni zatvor do izricanja konačne presude na suđenju za ratne zločine.

Više
bivši-pripadnici-armije-bih-osuđeni-za-zlostavljanje
04 Mar 15 Bivši pripadnici Armije BiH osuđeni za zlostavljanje

Dvojica bivših pripadnika Petog korpusa Armije BiH (ABiH) osuđena su na po tri i po godine zatvora zbog zlostavljanja zatvorenika u kasarni u Bihaću.

Više
uhapšeni-osumnjičeni-za-zločine-u-rogatici
04 Mar 15 Uhapšeni osumnjičeni za zločine u Rogatici

Policija je uhapsila petoricu bivših pripadnika Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) zbog sumnje da su učestvovali u ubistvima, silovanjima i protivpravnim zatočenjima civila 1992. godine.

Više
svjedok-zločini-u-doboju-djelo-policije-i-paravojski
03 Mar 15 Svjedok: Zločini u Doboju djelo policije i paravojski

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milivoje Simić potvrdio je da su 1992. godine u Doboju činjena zlodjela nad nesrpskim stanovništvom, ali je za to okrivio policiju i paravojske.

Više
pet-osoba-optuženo-za-zločin-u-štrpcima
03 Mar 15 Pet osoba optuženo za zločin u Štrpcima

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika snaga Republike Srpske za ubistvo 20 putnika, koji su pre 22 godine oteti iz voza u Štrpcima u BiH.

Više
osuđen-na-15-godina-za-zločine-u-prozoru
03 Mar 15 Osuđen na 15 godina za zločine u Prozoru

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Jukića na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima, uključujući učešće u prisilnim nestancima, premlaćivanju i pljački u Prozoru 1993.

Više
sad-planira-da-izruči-150-bosanaca-zbog-ratnih-zločina
02 Mar 15 SAD planira da izruči 150 državljana BiH zbog ratnih zločina

Imigraciona služba u Sjedinjenim Državama planira da deportuje više od 150 državljana BiH, za koje sumnjaju da su učestvovali u ratnim zločinima za vreme sukoba devedesetih, prenose mediji.

Više
dan-nezavisnosti-bih-naglasio-etničke-podele
02 Mar 15 Dan nezavisnosti BiH naglasio etničke podele

Obeležavanje 23. godišnjice referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine ponovo je naglasilo etničke i političke podele koje su duboko ukorenjene u zemlji.

Više
sarajevo-gradi-novi-muzej-o-opsadi-grada
02 Mar 15 Sarajevo gradi novi muzej o opsadi grada

Multimedijalni muzej posvećen opsadi Sarajeva od strane snaga bosansnih Srba u periodu od 1992. do 1995. godine biće izgrađen u parku u centru grada.

Više
uskoro-optužnica-u-slučaju-štrpci
27 Feb 15 Uskoro optužnica u slučaju Štrpci

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je, tačno 22 godine pošto su pripadnici srpskih snaga iz voza u Štrpcima oteli 20 putnika i zatim ih ubili, najavilo da će narednih dana podići optužnicu.

Više
nema-rešenja-u-slučaju-novaka-đukića
27 Feb 15 Godinu dana slobode Novaka Đukića

Iako je prošlo preko četiri mjeseca otkako je za generalom Vojske Republike Srpske (VRS) Novakom Đukićem raspisana međunarodna potjernica, i dalje nema indicija da će ga srpske vlasti uhapsiti.

Više
svjedok-uveličan-broj-žrtava
27 Feb 15 Svjedok: Uveličan broj žrtava

Zvaničnik Republike Srpske (RS) za nestala lica izjavio je da su vlasti u Sarajevu i međunarodne organizacije preuveličale broj muslimanskih žrtava u mestima kao što je Srebrenica.

Više
u-bih-mapirano-150-lokacija-za-pritvor-u-vreme-rata
26 Feb 15 U BiH mapirano 150 logora iz rata

Nova onlajn baza podataka prikazuje 150 logora i zatočeničkih objekata koji su korišćeni za vreme sukoba devedesetih, što je deo projekta mapiranja svih mesta gde su u vreme rata državni civili i ratni zarobljenici.

Više
bivše-pripadnice-vrs-osuđene-za-mučenje-bolničarke
26 Feb 15 Bivše pripadnice VRS osuđene za mučenje bolničarke

Bora Kuburić i Radmila Banjac osuđene su na po četiri godine zatvora zbog mučenja zarobljene bolničarke Armije Republike BiH (ARBiH) sredinom ljeta 1992. godine u Bosanskoj Krupi.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena