bivši-hrvatski-vojnik-optužen-za-ubistva-i-silovanja
28 Nov 14 Bivši hrvatski vojnik optužen za ubistva i silovanja

Mladen Kurdija, bivši zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za ubistva, prisilne nestanke i silovanja civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu 1992. godine.

>>>
šešeljev-govor-mrženje-razbesneo-žrtve
28 Nov 14 Šešeljev “govor mrženje“ razbesneo žrtve

Udruženja žrtava su pozdravila rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, zbog njegove “ratnohuškačke“ retorike.

>>>
svjedok-mladić-veliki-poznavalac-vojnik-propisa
28 Nov 14 Svjedok: Mladić veliki poznavalac vojnih propisa

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je Mladić bio strog i disciplinovan, kao i da je insistirao na redu među njegovim vojnicima.

>>>
svjedok-muslimanski-ekstremisti-izazvali-sukob-u-prijedoru
27 Nov 14 Svjedok: Muslimanski ekstremisti izazvali sukob u Prijedoru

Svjedok odbrane na suđenju bivšem komadantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću za ratne zločine izjavio je da su muslimanski ekstreministi u proleće 1992. godine izazvali sukobe u Prijedoru.

>>>
počelo-suđenje-za-zločine-u-batkoviću
26 Nov 14 Počelo suđenje za zločine u Batkoviću

Suđenje bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Gligoru Begoviću, optuženom za prebijanje na smrt i seksualno zlostavljanje zatvorenika 1992. godine u zatočeničkom centru “Batković” u općini Bijeljina, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

>>>
premijerno-prikazan-film-logori-smrti
26 Nov 14 Premijerno prikazan film "Logori smrti"

Novi dokumentarac prikazuje potresna svjedočenja 67 logoraša, koji govore o mučenjima, ubistvima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjima.

>>>
hrvatska-preti-da-će-blokirati-srbiju-na-putu-ka-eu
25 Nov 14 Hrvatska preti da će blokirati Srbiju na putu ka EU

Hrvatski ministar pravde upozorio je da će Zagreb blokirati pregovore Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, ukoliko vlasti u Beogradu ne procesuiraju ratne zločine i ne zabrane isticanje podrške četničkom pokretu.

>>>
svjedok-nije-bilo-zločina-u-logoru-sušice
25 Nov 14 Svjedok: Nije bilo zločina u logoru Sušica

Svjedok odbrane u nastavku suđenja Ratku Mladiću izjavio je da nije vidio srpske borce da zlostavljaju bošnjačke zatvorenike u logoru Sušica u Vlasenici 1992. godine.

>>>
svjedočenje-o-smrti-sina
24 Nov 14 Svjedočenje o smrti sina

Svjedokinja tužilaštva izjavila je kako je njen sin ubijen, kada su bošnjačke snage napale srpske civile dok su 1992. godine bežali sa područija Goražda.

>>>
un-zabrinut-zbog-trbićevog-puštanja-na-slobodu
21 Nov 14 UN zabrinut zbog Trbićevog puštanja na slobodu

Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su strah da bi puštanje na slobodu Milorada Trbića, čija je presuda za genocid ukinuta, moglo dovesti do “ponovne viktimizacije žrtava”.

>>>
mladićev-svjedok-muslimani-napustili-ključ-dobrovoljno
21 Nov 14 Svjedok: Muslimani napustili Ključ dobrovoljno

Svedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću, bivšem komadantu Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da srpske vojne i civilne vlasti nisu nameravale progon Muslimana i Hrvata iz opšine Ključ 1992. godine.

>>>
bivši-policajci-iz-zvornika-optuženi-za-genocid-u-srebrenici
20 Nov 14 Bivši policajci iz Zvornika optuženi za genocid u Srebrenici

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragomira Vasića, Danila Zoljića i Radomira Pantića za genocid u Srebrenici, u jednoj od, kako je rečeno, najopsežnijih optužnica kada je riječ o genocidu u Srebrenici 1995. godine.

>>>
goran-sarić-oslobođen-optužbi-za-zločine-u-sarajevu
20 Nov 14 Goran Sarić oslobođen optužbi za zločine u Sarajevu

Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Gorana Sarića optužbi za zločine počinjene 1992. godine u sarajevskom naselju Nahorevo.

>>>
birn-ov-dokumentarac-nečujni-krik-prikazan-u-sarajevu
20 Nov 14 BIRN-ov dokumentarac "Nečujni krik" prikazan u Sarajevu

Novi dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže o žrtvama seksualnog nasilja tokom rata premijerno je prikazan u srijedu u Sarajevu, posle čega je organizovana panel diskusija.

>>>
svjedok-igrao-kolo-sa-zarobljenicima-na-igmanu
20 Nov 14 Svjedok igrao kolo sa zarobljenicima na Igmanu

Na suđenju Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu za zločine počinjene na Igmanu, svjedok Odbrane je kazao da je 1993. godine viđao zarobljenike na toj planini, ali da nikada nije vidio ni čuo da su zlostavljani.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena