osuđeni-za-genocid-se-žale-na-nepravedne-kazne
22 Aug 14 Osuđeni za genocid se žale na "nepravedne" kazne

Šest bosanskih Srba, osuđenih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, žalili su se na kazne od 20 godina zatvora, navodeći da su prestroge.

>>>
optuženi-nožem-izbo-bošnjačkog-zatvorenika
22 Aug 14 Optuženi nožem "izbo bošnjačkog zatvorenika"

Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da ga je optuženi Nikola Marić, kome se sudi za učešće u zatvaranju, progonu i ubistvima Bošnjaka na području Prozora, tukao i povrijedio ga nožem.

>>>
obilježena-godišnjica-masakra-na-korićanskim-stijenama
21 Aug 14 Obilježena godišnjica masakra na Korićanskim stijenama

Ljudi koji su preživjeli masakr na Korićanskim Stijenama obilježili su stradanje preko 150 civila, bošnjačkih i hrvatskih zatvornika iz Prijedora na planini Vlašić u avgustu 1992. godine.

>>>
iskazi-bivših-zatvorenika-o-premlaćivanju-u-silosu
21 Aug 14 Iskazi bivših zatvorenika o premlaćivanju u "Silosu"

Svjedočenja bosanskih Srba, koji su bili zatočeni u "Silosu" u Hadžićima kod Sarajeva, opisuju kako su ih čuvari više puta tukli, kao i užasne uslove u ćelijama.

>>>
potvrđena-optužnica-za-zločine-u-rogatici-i-foči
21 Aug 14 Potvrđena optužnica za zločine u Rogatici i Foči

Bivši pripadnici ABiH Muhamed Šišić, Tarik Šišić, Emir Drakovac i Aziz Šuša optuženi su za ratne zločine počinjene u Rogatici i Foči, uključujući smrtonosni napad na srpske civile, izbeglice.

>>>
uhapšen-bivši-pripadnik-vrs-zbog-ratnih-zločina
20 Aug 14 Uhapšen bivši pripadnik VRS zbog ratnih zločina

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) Dragana Glogovca, zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima na području Zavidovića.

>>>
holandski-mirovnjak-svjedočio-o-ubistvima-u-bijeloj-kući
20 Aug 14 Iskaz holandskog mirovnjaka o ubistvima u "bijeloj kući"

Srpske snage su civile iz Srebrenice odvele u "bijelu kuću" u blizini baze UN i ubili neke od njih, navodi se u iskazu bivšeg holandskog mirovnjaka, čiji je zadatak bio da ih čuva.

>>>
zaštićeni-svedok-odbio-da-pruži-alibi-optuženom
19 Aug 14 Zaštićeni svedok "odbio da pruži alibi optuženom"

Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu, svjedok Odbrane je kazao kako mu je zaštićeni svjedok OZ-1 rekao da zna da optuženi Krsmanović nije učestvovao u ubistvima Bošnjaka iz Sjeverina, ali da je o tome odbio svjedočiti.

>>>
uhapšeno-pet-osumnjičenih-za-zločine-u-mostaru
19 Aug 14 Uhapšeno pet osumnjičenih za zločine u Mostaru

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je petoricu Bošnjaka, zbog sumnje da su u vrijeme rata učestovali u nezakonitom hapšenju i zlostavljanju hrvatskih civila na području Mostara.

>>>
bivši-policajaci-tukli-zatvorenike-u-kotor-varoši
19 Aug 14 Bivši policajaci "tukli zatvorenike" u Kotor-Varoši

Svjedok na suđenju sedmorici bosanskih Srba optuženih za umešanost u zatvaranje i ubistva Bošnjaka i Hrvata u Kotor-Varoši rekao je da su ga dvojica optuženih tukla.

>>>
hadžići-godinu-dana-zatočenja
18 Aug 14 Hadžići: Godinu dana zatočenja

Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, Državno tužilaštvo je pročitalo iskaz preminulog svjedoka koji je rekao da je bio zlostavljan u logoru “Silos” i drugim mjestima zatočenja.

>>>
radovan-karadžić-traži-novo-suđenje
31 Jul 14 Radovan Karadžić traži novo suđenje

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kome se sudi za ratne zločine, zatražio je od Haškog tribunala novo suđenje, a kao razlog je naveo nepravedan tretman i greške tužilaštva.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-optužen-za-prebijanje-na-smrt
30 Jul 14 Bivši pripadnik VRS optužen za prebijanje na smrt

Bivši pripadnik Vojne policije Blagoje Vlačić optužen je za to što je na smrt pretukao bošnjačke zatočenike 1993. godine u improvizovanom zatvoru u restoranu u Šekovićima.

>>>
srpski-ambasador-veliča-principa-kao-borca-za-slobodu
30 Jul 14 Ambasador Papazoglu: Princip bio borac za slobodu

Gavrilo Princip, koji je ubio nadvojvodu Franca Ferdinanda 1914. godine i tako doprineo izbijanju Prvog svetskog rata, želeo je oslobođenje svog naroda, kaže ambasador Srbije u Kanadi.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-ubistva-civila-u-srebrenici
25 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju ubistva civila u Srebrenici

Bivši pripadnici Vojske Republike Srpske svedočili su ove nedelje na suđenju Ratku Mladiću da nije bilo ubijanja civila na području Srebrenice 1995. godine.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena