negirali-krivicu-za-zlostavljanje-zatvorenika-u-srebreniku
20 Oct 14 Negirali krivicu za zlostavljanje zatvorenika u Srebreniku

Trojica optuženih za zločin nad civilima počinjen 1992. godine u Srebreniku, od kojih su neki navodno mučeni, negirala su krivicu.

>>>
bivši-pripadnik-abih-oslobođen-za-ratne-zločine
17 Oct 14 Bivši pripadnik ABiH oslobođen za ratne zločine

Vrhovni sud Federacije BiH oslobodio je bivšeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Hajrudina Trleta optužbi za ratni zločin počinjen na području Kalesije.

>>>
svjedok-srpske-snage-čuvale-civile
17 Oct 14 Svjedok: Srpske snage čuvale civile

Svjedok Odbrane Ratka Mladića kazao je pred Haškim tribunalom da su civili svih nacionalnosti bili smješteni 1992. godine u školu “Veljko Vlahović” u Rogatici samo radi njihove bezbjednosti.

>>>
uhašena-dvojica-osumnjičenih-za-ubistva-u-čajniču
16 Oct 14 Uhašena dvojica osumnjičenih za ubistva u Čajniču

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su bivše pripadnike Vojske Republike Srpske, zbog sumnje da su 1992. godine na području Čajniča ubili bošnjačke civile.

>>>
nezadovoljstvo-zbog-krsta-postavljenog-u-srebrenici
16 Oct 14 Nezadovoljstvo zbog krsta postavljenog u Srebrenici

Ljudi koji su preživeli masakr u Srebrenici osudili su podizanje krsta u blizini memorijalnog centra posvećenog hiljadama Bošnjaka, koji su ubijeni 1995. godine.

>>>
svjedok-zauzimanje-sarajeva-ravno-samoubistvu
16 Oct 14 Svjedok: Zauzimanje Sarajeva ravno samoubistvu

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću izjavio je da bi zauzimanje Sarajeva za Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske (SRK) bilo ravno samoubistvu.

>>>
tri-osumnjičena-za-ratne-zločine-uhapšena-u-bih
15 Oct 14 Tri osumnjičena za ratne zločine uhapšena u BiH

Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) uhapsila je tri osobe, dvojicu bivših pripadnika hrvatskih snaga i jednog pripadnika Armije BiH, koji se sumnjiče za zločine u Livnu i Mostaru, počinjene tokom rata devedesetih.

>>>
onesvijestila-se-tokom-svjedočenja-o-ubistvu-sina
15 Oct 14 Onesvijestila se tokom svjedočenja o ubistvu sina

Svjedokinja se onesvijestila u sudnici dok je svjedočila kako je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane Ivo Crepuja 1993. godine ubio njenog sina u selu blizu Zenice.

>>>
mladićev-svjedok-vrs-nije-organizovala-iseljavanje
15 Oct 14 Mladićev svjedok: VRS nije organizovala iseljavanje

Svedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao da srpske vojne i civilne vlasti nisu organizovano iseljavale nesrpsko stanovništvo iz Rogatice 1992. godine.

>>>
haški-tribunal-se-zatvara-2017-godine
14 Oct 14 Haški tribunal se zatvara 2017. godine

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaće sa radom 2017. godine, nakon što bude izrečena poslednja presuda za ratne zločine, rekao je predsednik suda Teodor Meron.

>>>
bih-se-bori-sa-velikim-brojem-istraga-za-ratne-zločine
14 Oct 14 BiH se bori sa zaostalim istragama ratnih zločina

U protekle dvije godine na nivou svih tužilaštava u BiH, broj otvorenih istraga za ratne zločine protiv poznatih počinitelja smanjen je za samo oko dva posto, a više od 1,200 slučajeva iz doba rata je pod istragom.

>>>
mladićev-svjedok-snage-vrs-štitile-civile
14 Oct 14 Mladićev svjedok: Snage VRS štitile civile

Svjedok Odbrane Ratka Mladića ispričao je na suđenju pred Haškim tribunalom da su 1992. godine u rogatičku školu “Veljko Vlahović” bili smješteni civili svih nacionalnosti kako bi se zaštitili od borbenih dejstava, a ne da bi ih progonili ili zlostavljali.

>>>
počelo-suđenje-za-zločine-u-višegradu
13 Oct 14 Počelo suđenje za zločine u Višegradu

Suđenje bivšem vojniku Petru Kovačeviću, optuženom za navodne zločine protiv čovječnosti 1992. godine u Višegradu, uključujući učešće u ubistvima, silovanjima i progonu bošnjačkog stanovništva, počelo je u Sarajevu.

>>>
bivši-vojnik-abih-optužen-za-zlostavljanje-srpskog-zatvorenika
10 Oct 14 Bivši vojnik ABiH optužen za zlostavljanje srpskog zatvorenika

Bivši pripadnik Armije BiH (ABiH) Muradif Salkić optužen je za prebijanje i mučenje srpskog civila u junu 1992. godine u selu Kozlovac kod Tuzle.

>>>
bosna-traži-osuđenog-za-masakr-u-tuzli
09 Oct 14 Bosna traži osuđenog za masakr u Tuzli

Sud BiH priprema međunarodnu potjernicu za Novakom Đukićem, koji je pobegao u Srbiju, a osuđen je zato što je artiljerijskom vodu Vojske Republike Srpske naredio granatiranje Tuzle.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena