karadžić-utjecao-na-intenzitet-terora-u-sarajevu
30 Sep 14 Karadžić utjecao na intenzitet terora u Sarajevu

Drugog dana iznošenja završnih rječi na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši lider bosanskih Srba optužen je da je predvodio kampanju terora nad građanima tokom opsade Sarajeva.

>>>
zatražena-stroža-kazna-za-besramnog-pripadnika-hvo
30 Sep 14 Zatražena stroža kazna za "besramnog" pripadnika HVO

Tužilaštvo je zatražilo strožu kaznu za Željka Jukića, koji osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti, uključujući mučenja i pljačke 1993. godine u Prozoru.

>>>
komemoracija-za-srbe-ubijene-u-hrvatskoj
29 Sep 14 Komemoracija za Srbe ubijene u Hrvatskoj

Udruženja žrtava rata obeležila su godišnjicu ubistva 16 starijh ljudi srpske nacionalnosti u selima Varivode i Gošić 1995. godine i zatražila od vlasti da kazni počinioce.

>>>
suđenje-radovanu-karadžiću-ušlo-u-završnu-fazu
29 Sep 14 Suđenje Karadžiću ušlo u završnu fazu

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Radovana Karadžića, pošto je pred Haškim tribunalom počelo iznošenje završnih riječi na suđenju za ratne zločine bivšem lideru bosanskih Srba.

>>>
karadžić-optimista-dok-se-suđenje-bliži-kraju
26 Sep 14 Karadžić optimista dok se suđenje bliži kraju

Iznošenje završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću počinje sledeće nedelje, a pravni savjetnik nekadašnjeg političkog vođe bosanskih Srba vjeruje da će on biti oslobođen ukoliko je riječ o pravom sudu.

>>>
bivši-pripadnik-hvo-tukao-zatvorenike-u-atomskom-skloništu
26 Sep 14 Bivši pripadnik HVO "tukao zatvorenike u atomskom skloništu"

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je optuženi Nikola Marić 1993. godine u atomskom skloništu preduzeća “Unis” udarao pištoljem po glavi.

>>>
nije-bilo-čišćenja-nesrba-iz-vrs-a
25 Sep 14 Nije bilo “čišćenja” nesrba iz VRS-a

Bivši oficir za kadrovska pitanja Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je na suđenju Ratku Mladiću da su pojedini muslimanski i hrvatski oficiri izabrali da ostanu u sklopu srpskih snaga za vrijeme rata.

>>>
bivši-bokser-negira-učešće-u-ratnim-zločinima
25 Sep 14 Bivši bokser negira učešće u ratnim zločinima

Mensur Peljto, bivši svjetski šampion u boksu, negirao je krivicu za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima 1992. godine, u vrijeme kada je bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane.

>>>
mladićev-svedok-bošnjačke-snage-snajperima-na-sarajevo
24 Sep 14 Mladićev svedok: Bošnjačke snage snajperima na Sarajevo

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane je rekao da mu nije poznato da je grupa Hadžićana odvedena iz kasarne u kojoj je 1992. godine bio komandant.

>>>
svjedok-muslimani-dobovoljno-otišli-iz-rogatice
24 Sep 14 Svjedok: Muslimani dobovoljno otišli iz Rogatice

Hiljade Bošnjaka nije bilo protjerano od strane Srba 1992. godine sa područja Rogatice, već su dobrovoljno otišli, rekao je bivši srpski političar na suđenju Ratku Mladiću.

>>>
obilježena-godišnjica-stradanja-u-duljcima-1
24 Sep 14 Obilježena godišnjica stradanja u Duljcima

U zaseoku Duljci u općini Bihać obilježena je 22. godišnjica stradanja 40 Bošnjaka iz sela Orašac, Ripče i okolnih naselja, koje su ubili pripadnici policije i Vojske Republike Srpske.

>>>
mladićev-vojnik-muslimanske-paravojske-palile-srpske-kuće
23 Sep 14 Mladićev vojnik: Muslimanske paravojske palile srpske kuće

Nekadašnji pripadnik VRS-a Božidar Krnojelac svjedočio je u korist bivšeg komandanta Ratka Mladića da su snage Bošnjaka palile srpske kuće 1992. godine na području Foče.

>>>
srbi-postavili-ogroman-krst-iznad-sarajeva
22 Sep 14 Srbi postavili ogroman krst iznad Sarajeva

Neovlašćeno postavljanje krsta na brdu iznad Sarajeva, gde većinu stanovništva čine muslimani i koga su srpske snage za vreme rata držale pod opsadom, izazvalo je nezadovoljstvo, a ima informacija da su pojedinci pokušali da ga sruše.

>>>
osmorica-optužena-za-ubistva-u-rogatici
22 Sep 14 Osmorica optužena za ubistva u Rogatici

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv osam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, zbog ubistva 20 civila, uglavnom žena, djece i starijih osoba 1992. godine na području Rogatice.

>>>
srebrenička-arhiva-sense-a-otvorena-u-potočarima
22 Sep 14 Srebrenička arhiva SENSE-a otvorena u Potočarima

Novinska agencija SENSE, koja godinama prati suđenja u pred Haškim tribunalom, otvorila je u Memorijalnom centru u Potočarima arhivu njihovih izvještaja o predmetima vezanim za Srebrenicu, koja sadrži dokumente, iskaze svjedoka i forenzičke dokaze.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena