film-o-hrabrim-sportistima-u-ratu-prikazan-u-beogradu
27 Apr 15 Film o hrabrim sportistima u ratu prikazan u Beogradu

Dokumentarac o hrabrim jugoslovenskim sportistima, koji su devedesetih prkosili nacionalističkoj histeriji i koji se bavi njihovim malo poznatim herojskim delima van terena, premijerno je prikazan u Beogradu.

Više
bih-hapšenje-za-zločin-u-bužimu
27 Apr 15 BiH: Hapšenje za zločin u Bužimu

Pripadnici Granične policije BiH uhapsili su Huseina Isakovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen nad civilima i ratnim zarobljenicima na području Bužima.

Više
bih-ozbiljno-ugroženo-procesuiranje-ratnih-zločina
24 Apr 15 BiH: Ozbiljno ugroženo procesuiranje ratnih zločina

Procesuiranje predmeta ratnih zločina u sudovima i tužilaštvima BiH ozbiljno je ugroženo ove godine jer još uvijek nije usvojena Strategija reforme sektora pravde, zaključeno je na sastanku u Tuzli.

Više
karadžić-zabrinut-za-zdravlje
24 Apr 15 Karadžić zabrinut za zdravlje

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala održavanje statusne konferencije u junu, na kojoj bi se razgovaralo u njegovom zdravlju, uslovima pritvora i problemima koje ima u pribavljanju dokaza od Haškog tužilaštva.

Više
svjedok-mladić-nije-izdavao-nezakonite-naredbe
23 Apr 15 Svjedok: Mladić nije izdavao nezakonite naredbe

Bivši komandant u Vojsci Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da mu optuženi nikada nije dao nezakonito naređenje.

Više
nesuglasice-zbog-finansiranja-muzeja-opsade-sarajeva
22 Apr 15 Nesuglasice zbog finansiranja Muzeja opsade Sarajeva

Održivost plana za izgradnju Muzeja opsade Sarajeva dovodi se u pitanje, budući da osiromašene lokalne vlasti ne mogu da finansiraju druge muzeje u gradu.

Više
bih-nema-novca-bez-strategije-za-reformu-pravosuđa
22 Apr 15 BiH: Nema novca bez Strategije za reformu pravosuđa

Evropska komisija neće uplatiti sredstva za plate preko 140 uposlenika u pravosuđu, ako vlasti u BiH ne usvoje Strategiju za reformu sektora pravde, rekao je u intervjuu za BIRN Jean-Eric Paquet, direktor za Zapadni Balkan u Direkciji Evropske komisije.

Više
nepoznati-pripadnici-srpskih-snaga-ubili-bošnjake-u-sanskom-mostu
22 Apr 15 "Nepoznati pripadnici srpskih snaga" ubili Bošnjake u Sanskom Mostu

Bivši pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Branko Basara potvrdio je na suđenju Mladiću da su s proljeća 1992. godine počinjeni ratni zločini u Sanskom Mostu, ali je negirao da su to uradili njegovi vojnici.

Više
bih-uhapšeno-šest-osoba-zbog-zločina-u-bužimu
21 Apr 15 BiH: Uhapšeno šest osoba zbog zločina u Bužimu

Šest bivših pripadnika Armije BiH uhapšeni su zbog navodnog učešća u mučenju, silovanju i nečovječnom postupanju prema srpskim i bošnjačkim vojnicima.

Više
vučić-zloupotrebio-godišnjicu-proboja-jasenovca
20 Apr 15 Vučić zloupotrebio godišnjicu proboja Jasenovca

Premijera Vlade Srbije Aleksandra Vučića pojedini analitičari optužuju da je govor na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac iskoristio za sopstvenu propagandu.

Više
niko-neće-titov-bunker-iz-doba-hladnog-rata
20 Apr 15 Niko neće Titov bunker iz doba Hladnog rata

Titov komandni bunker, izgrađen u Bosni i Hercegovini kao sklonište u slučaju atomske katastrofe, danas služi kao mesto za izložbe, koje svake godine poseti na hiljada turista. Međutim, izgleda da niko ne želi da u potpunosti preuzme upravljanje objektom jedinstvenim za istoriju Hladnog rata.

Više
bih-dvije-osobe-osuđene-za-zločine-nad-srbima
17 Apr 15 BiH: Dvije osobe osuđene za zločine nad Srbima

Bivša pripadnica Hrvatskog vijeća obrane Indira Kamerić osuđena je na tri godine zatvora zbog zlostavljanja srpskih zatvorenika, dok je bivši pripadnik Armije BiH Ibro Macić osuđen na deset godina za ubistvo četiri srpske žene.

Više
dodikova-istorijska-poseta-srebrenici
17 Apr 15 Dodikova istorijska poseta Srebrenici

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik odao je poštu žrtvama masakra iz 1995. godine, koje su počinile srpske snage, tokom neočekivane posete Srebrenici.

Više
bih-četiri-osobe-osuđene-za-zločine-u-dretelju
14 Apr 15 BiH: Četiri osobe osuđene za zločine u Dretelju

Sud BiH osudio je četvero bivših pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) na ukupno 24 godine zatvora za zločine počinjene u logoru Dretelj kod Čapljine i Vojnoj ambulanti u Mostaru 1992. godine.

Više
bih-deset-optuženih-za-zločin-u-štrpcima
13 Apr 15 BiH: Deset optuženih za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv deset bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, zbog otmice 20 putnika iz voza na stanici Štrpci 1993. godine, a koji su ubijeni na području Višegrada.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena