mladić-naredio-vojnicima-da-se-ponašaju-kao-vitezovi
19 Dec 14 Mladić naredio vojnicima "da se ponašaju kao vitezovi“

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine rekao je da bivši komadant Vojske Republike Srpske (VRS) naredio svojim ljudima da ne nanose zlo bošnjačkim zatvorenicima iz Srebrenice.

Više
optužen-za-zločine-u-mostaru
18 Dec 14 Optužen za zločine u Mostaru

Bivši pripadnik Hrvatskog Vijeća Odbrane Mile Puljić optužen je za učešće u zločinima nad Bošnjacima počinjenim za vrijeme rata, koji uključuju hapšenja, mučenja i odvođenje ljudi na prinudne radove na prvu liniju fronta, te u živi štit.

Više
svjedočio-o-iskonskoj-mržnji-prema-srbima
18 Dec 14 Svjedočio o "iskonskoj mržnji prema Srbima"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine rekao je da srpske snage nisu vršile progon nad Bošnjacima i Hrvatima iz oblasti Sanskog Mosta, već da su odgovarali na stvarne oružane pretnje.

Više
mirovnjaci-un-zarobljeni-da-bi-se-zustavilo-bombardovanje
17 Dec 14 Mirovnjaci UN “zarobljeni da bi se zustavilo bombardovanje“

Novinar iz Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da je 1995. godine snimio zarobljene pripadnike UNPROFOR-a za televizijski prilog kako bi NATO odvratio od daljnjih vazdušnih napada na Vojsku Republike Srpske (VRS).

Više
uhapšeno-deset-osoba-zbog-zločina-u-zvorniku
16 Dec 14 Uhapšeno deset osoba zbog zločina u Zvorniku

Bivši pripadnici policije i Vojske Republike Srpske osumnjičeni su za masovni progon Bošnjaka u julu 1992. godine kada je ubijeno 67 civila iz sela na području opštine Zvornik.

Više
mladić-izbačen-iz-sudnice-zbog-aplaudiranja
16 Dec 14 Mladić izbačen iz sudnice zbog aplaudiranja

Ratko Mladić je privremeno izbačen iz sudnice Haškog tribunala, gdje mu se sudi za ratne zločine, pošto je aplaudirao kada je svjedok kazao da će on ući u istoriju “kao pozitivac“.

Više
osuđeni-na-po-tri-godine-zatvora-za-ubistvo-u-ratu-u-bih
16 Dec 14 Osuđeni na po tri godine zatvora za ubistvo u ratu u BiH

Bivši policajci Slobodan Tarandžić i Duško Zec osuđeni su na po tri godine zatvora zbog ubistva Bošnjaka u Republici Srpskoj 1993. godine.

Više
komisija-za-nestale-dobija-stalnu-međunarodnu-ulogu
15 Dec 14 Komisija za nestale dobija stalnu međunarodnu ulogu

Međunarodna komisija za nestala lica, osnovana radi identifikacije nestalih tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, svoje sedište će premestiti iz Sarajeva u Hag.

Više
optuženi-nije-bio-blizu-mesta-masakra-u-trusini
15 Dec 14 Optuženi “nije bio blizu mesta masakra u Trusini“

Svjedok je izjavio da je njegova istraga pokazala da Nihad Bojadžić, bivši zamenik komadanata jedinice “Zulfirkar“ ABiH, nije bio blizu Trusine kada je ubijeno više od 20 Hrvata iz BiH.

Više
podignuta-optužnica-protiv-15-srba-za-zločin-u-zecovima
12 Dec 14 Podignuta optužnica protiv 15 Srba za zločin u Zecovima

Bivši pripadnici vojske i policije Republike Srpske i lokalni srpski zvaničnici optuženi su za učešće u masovnim ubistvima, silovanjima i mučenju Bošnjaka u leto 1992. godine u selu Zecovi kod Prijedora.

Više
predao-se-osumnjičeni-za-zločine-u-foči
12 Dec 14 Predao se osumnjičeni za zločine u Foči

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Radoman Fundup, koji se sumnjiči da je 1992. godine u Foči ubio nekoliko civila uključujući i decu od šest i 13 godina, predao se policiji.

Više
svjedok-srbi-želeli-da-spreče-islamsku-državu
12 Dec 14 Svjedok: Srbi želeli da spreče islamsku državu

Cilj bosanskih Srbija nije bio da unište zemlju već da spreče Bošnjake da formiraju islamsku državu, rekao je bivši visoki zvaničnik bosanskih Srba na suđenju Ratku Mladiću.

Više
svjedok-srpske-snage-pomagale-lojalnim-bošnjacima
11 Dec 14 Svjedok: Srpske snage pomagale lojalnim Bošnjacima

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je na suđenju Ratku Mladiću da su Bošnjaci koji su bili lojalni srpskim vlastima u oblasti Rogatice premešteni 1992. godine zbog pretnji sa muslimanske strane.

Više
loše-zdravstveno-stanje-optuženih-odlaže-presude
11 Dec 14 Loše zdravstveno stanje optuženih odlaže presude

Predsednik Haškog tribunala upozorio je da se dugoočekivane presude na suđenjima za ratne zločine Ratku Mladiću, Goranu Hadžiću i Vojislavu Šešelju odlažu zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja.

Više
svjedok-nije-bilo-zlostavljanja-na-manjači
10 Dec 14 Svjedok: Nije bilo zlostavljanja na Manjači

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) rekao je na suđenju Ratku Mladiću za ratne zločine da Bošnjaci nisu bili izgladnjivani i prebijani u vojnom zarobljeničkom logoru na Manjači 1992. godine.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena