karadžić-traži-tajne-diplomatske-dopise
30 Oct 14 Karadžić traži tajne diplomatske dopise

Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske, zatražio je od Haškog tribunala da se ponovo otvori dokazni postupak Odbrane, kako bi u spis uložio poverljive dopise zapadnih ambasadora, koji će pomoći da dokaže svoju nevinost.

>>>
krst-iznad-sarajeva-će-biti-uklonjen
30 Oct 14 Krst iznad Sarajeva će biti uklonjen

Krst postavljen na brdu iznad Sarajeva u čast srpskim žrtvama iz rata devedesetih biće uklonjen, nakon oštrih reakcija bošnjačkih udruženja žrtava.

>>>
uskoro-presuda-za-zlostavljanje-zatvorenika-u-kladnju
30 Oct 14 Uskoro presuda za zlostavljanje zatvorenika u Kladnju

Na suđenju bivšem policajcu rezervnog sastava Harizu Habiboviću, optuženom za zlostavljanje srpskih zatvorenika 1992. godine u mjestu Stupari kod Kladnja, uskoro će biti izrečena presuda.

>>>
svjedok-propaganda-o-umiranju-od-gladi
30 Oct 14 Svjedok: Propaganda o umiranju od gladi

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću izjavio je da su Bošnjaci lagali o umiranju od gladi za vrijeme rata kako bi dobili međunarodnu podršku.

>>>
humanitarni-konvoji-pomagali-bošnjacima
29 Oct 14 Humanitarni konvoji "pomagali Bošnjacima"

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao je da su humanitarnim konvojima tokom rata dovoženi municija i hrana za Armiju BiH, te da su neki od međunarodnih vojnih posmatrača vršili izviđanje položaja srpskih snaga.

>>>
dvojica-bosanskih-srba-osuđena-za-masakr-u-višegradu
29 Oct 14 Dvojica bosanskih Srba osuđena za masakr u Višegradu

Bivši pripadnici rezervnog sastava policije Predrag Milisavljević i Miloš Pantelić osuđeni su na po 20 godina zatvora za ubistvo 48 bošnjačkih civila s područja Višegrada 1992. godine.

>>>
počelo-suđenje-za-ratne-zločine-u-trnovu
28 Oct 14 Počelo suđenje za ratne zločine u Trnovu

Trojica bivših vojnika optuženi su za učešće u ubistvima, hapšenjima, zatvaranju Srba i paljenju njihovih kuća u selima na području Trnova blizu Sarajeva 1992. godine.

>>>
bih-proglasila-2014-godinom-nestalih-osoba
28 Oct 14 BiH proglasila 2014. "godinom nestalih osoba"

Bosna i Hercegovina je proglasila 2014. "godinom nestalih osoba“, obećavši intenziviranje potrage za preostalih 8,000 ljudi koji se i dalje vode kao nestali nakon sukoba devedesetih.

>>>
svjedok-kovačević-mi-je-ubio-oca
27 Oct 14 Svjedok: Kovačević mi je ubio oca

Na suđenju bivšem pripadniku vojske Republike Srpske Petru Kovačeviću, svjedok tužilaštva ispričala kako je od komšija saznala da joj je optuženi ubio oca 1992. godine blizu Višegrada.

>>>
bih-podigla-pet-optužnica-za-ratne-zločine
27 Oct 14 BiH podigla pet optužnica za ratne zločine

Bivši vojnik Republike Srpske optužen za silovanje u Vogošći blizu Sarajeva, dok su četvorica bivših vojnika Armije BIH optuženi za umešanost u ubistva sedam ratnih zatvorenika.

>>>
bošnjaci-obeležili-godišnjicu-zatvaranja-logora-za-srbe
24 Oct 14 Bošnjaci obeležili godišnjicu zatvaranja logora za Srbe

Bivši bošnjački zatvorenici po prvi put su obeležili godišnjicu zatvaranja logora Čelebići, u kojem je Armija BiH tokom 1992. godine držala na stotine Srba.

>>>
uskoro-presuda-za-masakr-u-dusini
24 Oct 14 Uskoro presuda za masakr u Dusini

Tužilaštvo je zatražilo osuđujuću presudu za bivšeg pripadnika Armije BiH Vehida Subotića, optuženog da je naredio masakr u selu Dusina 1993. godine, dok odbrana ističe da je on nevin.

>>>
novi-dokazi-o-masovnoj-grobnici-na-suđenju-mladiću
23 Oct 14 Novi dokazi o Tomašici na suđenju Mladiću

Tužiocima Haškog tribunala dozvoljeno je da na suđenju Ratku Mladiću predstave nove forenzičke dokaze koji su pronađeni u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici u BiH.

>>>
mladićev-svjedok-muslimani-planirali-pokolj-u-vlasenici
23 Oct 14 Mladićev svjedok: Muslimani planirali "pokolj“ u Vlasenici

Svjedok odbrane na suđenju Ratku Mladiću rekao da je video dnevnik bošnjačkog opštinskog zvaničnika koji sadrži informacije o pripremama za napad u Vlasenici 1992. godine.

>>>
adžić-osuđen-za-napadanje-ranjenih-zatvorenika
23 Oct 14 Četiri godine zatvora za napad na ranjene zatvorenike

Perica Adžić, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), osuđen je na četiri godine zatvora zbog ratnog zločina nad ranjenim zarobljenicima u improvizovanoj bolesničkoj sobi 1993. godine u Žepču.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena