obilježeno-stradanje-u-logoru-keraterm
24 Jul 14 Obilježeno stradanje u logoru Keraterm

Rođaci bošnjačkih civila ubijenih u julu 1992. godine u Keratermu u blizini Prijedora okupili su se ispred nekadašnjeg logora kako bi obilježili godišnjicu ubistava.

>>>
bivši-pripadnik-hvo-optužen-za-zlostavljanje-zatvorenika
22 Jul 14 Bivši pripadnik HVO optužen za zlostavljanje zatvorenika

Ivan Zelenika, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), optužen je za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u logoru "Heliodrom" 1993. godine u Mostaru.

>>>
sahranjena-284-tijela-iz-grobnice-tomašica
21 Jul 14 Sahranjena 284 tijela iz grobnice Tomašica

Hiljade ljudi okupilo se u Kozarcu, gde su ukopani ostaci 284 tijela, koji su nedavno pronađeni u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj od rata u BiH.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-silovanja-u-foči
21 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju silovanja u Foči

Bivši pripadnici snaga bosanskih Srba rekli su na suđenju Ratku Mladiću da su za ratne zločine u Foči odgovorni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore.

>>>
bivši-pripadnici-abih-optuženi-za-zlostavljanje
18 Jul 14 Bivši pripadnici ABiH optuženi za zlostavljanje

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Raseme Handanović i Elmedina Čauševića zbog sumnje da su na području Konjica počinili zločin protiv civilnog stanovništva.

>>>
osuđeni-za-ubistva-kod-prijedora
18 Jul 14 Osuđeni za ubistva kod Prijedora

Bivši pripadnici bošnjačkih snaga Semir Alukić i Fikret Hirkić osuđeni su za ubistvo dva srpska civila i pokušaj ubistva još dva 1992. godine kod Prijedora.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-optužen-za-smrtonosne-batine
17 Jul 14 Bivši pripadnik VRS optužen za smrtonosne batine

Bivši pripadnik Vojne policije Blagoje Vlačić optužen je da je na smrt pretukao trojicu bošnjačkih civila, koji su bili zatvoreni u improvizovanom zatvoru u restoranu u Šekovićima u maju 1993. godine.

>>>
optužnica-za-višestruka-silovanja-u-odžaku
16 Jul 14 Optužnica za višestruka silovanja u Odžaku

Četiri bivša pripadnika HVO optužena su za zločine nad civilima, uključujući višestruka silovanja, mučenja i ponižavajuća seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti na području Odžaka u ljeto 1992. godine.

>>>
holandija-odgovorna-za-smrt-300-srebreničana
16 Jul 14 Holandija odgovorna za smrt 300 Srebreničana

Sud u Holandiji presudio je da je ta zemlja odgovorna za smrt više od 300 Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine, zato što mirovne trupe nisu uspele da ih zaštite.

>>>
holandski-mirovnjak-se-sjeća-uplašenih-muškaraca-u-potočarima
16 Jul 14 Holandski mirovnjak se sjeća uplašenih muškaraca u Potočarima

Iskaz nekadašnjeg pripadnika Holandskog bataljona UN, koji je imao zadatak da štiti Srebrenicu 1995. godine, opisuje kako su srpske snage odvojile bošnjačke muškarce od njihovih porodica.

>>>
optužnica-za-mučenja-i-ubistva-na-prvoj-liniji
15 Jul 14 Optužnica za mučenja i ubistva na prvoj liniji

Pera Radišić, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za navodne zločine protiv civila počinjene na području Teslića 1992. i 1993. godine.

>>>
bošnjaci-u-makedoniji-obeležili-godišnjicu-genocida-u-srebrenici
15 Jul 14 Bošnjaci u Makedoniji obeležili godišnjicu genocida u Srebrenici

Bošnjaci u Makedoniji, među kojima i oni čiji su rođaci ubijeni tokom rata u BiH, u Skoplju su organizovali Marš mira kako bi obeležili 19. godišnjicu najgoreg zločina od Drugog svetskog rata.

>>>
ponavlja-se-suđenje-siminim-četnicima
15 Jul 14 Ponavlja se suđenje "Siminim četnicima"

Presuda šestorici bivših pripadnika paravojne grupe "Simini četnici", koji su bili osuđeni za ubistvo 28 civila, uključujući i decu, tokom rata u BiH, ukinuta je i naređeno je ponovno suđenje.

>>>
maktouf-ponovo-osuđen-na-pet-godina
14 Jul 14 Maktouf ponovo osuđen na pet godina

Abduladhim Maktoufa iz Iraka, koji se za vrijeme rata borio u jedinici mudažahedina Armije BiH, osuđen je na pet godina zatvora zbog nezakonitog zatvaranja hrvatskih civila.

>>>
potvrđena-oslobađajuća-presuda-za-zločine-u-čelebićima
14 Jul 14 Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Čelebićima

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je oslobađajuću presudu za bivšeg pripadnika Armije BiH Samira Hondu i oslobodio ga optužbi za zlostavljanje srpskih civila 1992. godine u logoru Čelebići.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena