svjedok-zločini-u-doboju-djelo-policije-i-paravojski
03 Mar 15 Svjedok: Zločini u Doboju djelo policije i paravojski

Svjedočeći u Odbranu Ratka Mladića, bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) Milivoje Simić potvrdio je da su 1992. godine u Doboju činjena zlodjela nad nesrpskim stanovništvom, ali je za to okrivio policiju i paravojske.

Više
pet-osoba-optuženo-za-zločin-u-štrpcima
03 Mar 15 Pet osoba optuženo za zločin u Štrpcima

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika snaga Republike Srpske za ubistvo 20 putnika, koji su pre 22 godine oteti iz voza u Štrpcima u BiH.

Više
osuđen-na-15-godina-za-zločine-u-prozoru
03 Mar 15 Osuđen na 15 godina za zločine u Prozoru

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Jukića na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima, uključujući učešće u prisilnim nestancima, premlaćivanju i pljački u Prozoru 1993.

Više
tužilaštvo-traži-da-se-nastavi-suđenje-hadžiću
02 Mar 15 Tužilaštvo traži da se nastavi suđenje Hadžiću

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da suđenje bivšem lideru hrvatskih Srba Goranu Hadžiću bude nastavljeno uprkos tome što ima rak i možda nije u stanju da prisustvuje suđenju.

Više
sad-planira-da-izruči-150-bosanaca-zbog-ratnih-zločina
02 Mar 15 SAD planira da izruči 150 državljana BiH zbog ratnih zločina

Imigraciona služba u Sjedinjenim Državama planira da deportuje više od 150 državljana BiH, za koje sumnjaju da su učestvovali u ratnim zločinima za vreme sukoba devedesetih, prenose mediji.

Više
dan-nezavisnosti-bih-naglasio-etničke-podele
02 Mar 15 Dan nezavisnosti BiH naglasio etničke podele

Obeležavanje 23. godišnjice referenduma za nezavisnost Bosne i Hercegovine ponovo je naglasilo etničke i političke podele koje su duboko ukorenjene u zemlji.

Više
sarajevo-gradi-novi-muzej-o-opsadi-grada
02 Mar 15 Sarajevo gradi novi muzej o opsadi grada

Multimedijalni muzej posvećen opsadi Sarajeva od strane snaga bosansnih Srba u periodu od 1992. do 1995. godine biće izgrađen u parku u centru grada.

Više
ponovo-pokrenut-postupak-za-rehabilitaciju-draže
27 Feb 15 Ponovo pokrenut postupak za rehabilitaciju Draže

Postupak za rehabilitaciju četničkog vođe Dragoljuba Mihailovića, koji je 1946. godine osuđen za veleizdaju i kolaboraciju sa nacistima, ponovo je otvoren pred Višim sudom u Beogradu.

Više
uskoro-optužnica-u-slučaju-štrpci
27 Feb 15 Uskoro optužnica u slučaju Štrpci

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine je, tačno 22 godine pošto su pripadnici srpskih snaga iz voza u Štrpcima oteli 20 putnika i zatim ih ubili, najavilo da će narednih dana podići optužnicu.

Više
nema-rešenja-u-slučaju-novaka-đukića
27 Feb 15 Godinu dana slobode Novaka Đukića

Iako je prošlo preko četiri mjeseca otkako je za generalom Vojske Republike Srpske (VRS) Novakom Đukićem raspisana međunarodna potjernica, i dalje nema indicija da će ga srpske vlasti uhapsiti.

Više
svjedok-uveličan-broj-žrtava
27 Feb 15 Svjedok: Uveličan broj žrtava

Zvaničnik Republike Srpske (RS) za nestala lica izjavio je da su vlasti u Sarajevu i međunarodne organizacije preuveličale broj muslimanskih žrtava u mestima kao što je Srebrenica.

Više
produžen-pritvor-ivanoviću
26 Feb 15 Produžen pritvor Ivanoviću

Oliveru Ivanoviću, kome se sudi za ratne zločine i navodno izdavanje naredbe za ubistva kosovskih Albanaca, produžen je pritvor za još dva meseca, uprkos molbi srpskog predsednika da bude pušten da se brani sa slobode.

Više
u-bih-mapirano-150-lokacija-za-pritvor-u-vreme-rata
26 Feb 15 U BiH mapirano 150 logora iz rata

Nova onlajn baza podataka prikazuje 150 logora i zatočeničkih objekata koji su korišćeni za vreme sukoba devedesetih, što je deo projekta mapiranja svih mesta gde su u vreme rata državni civili i ratni zarobljenici.

Više
bivše-pripadnice-vrs-osuđene-za-mučenje-bolničarke
26 Feb 15 Bivše pripadnice VRS osuđene za mučenje bolničarke

Bora Kuburić i Radmila Banjac osuđene su na po četiri godine zatvora zbog mučenja zarobljene bolničarke Armije Republike BiH (ARBiH) sredinom ljeta 1992. godine u Bosanskoj Krupi.

Više
odbijen-hadžićev-zahtev-za-privremeno-oslobađanje
26 Feb 15 Odbijen Hadžićev zahtev za privremeno oslobađanje

Haški tribunal je odbio zahtev bivšeg lidera hrvatskih Srba Gorana Hadžića, koji je tražio privremeno oslobađanje radi lečenja u Srbiji.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena