u-bih-uhapšeno-13-osumnjičenih-za-ratne-zločine
01 Sep 14 U BiH uhapšeno 13 osumnjičenih za ratne zločine

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsila je 13 osoba zbog sumnje da su učestvovali u zločinima protiv čovečnosti, uključujući 40 ubistava, počinjenih 1992. godine u Doboju i Tesliću.

>>>
hrvatska-preti-da-će-blokirati-put-srbije-ka-eu-zbog-nestalih
01 Sep 14 Hrvatska preti da će blokirati put Srbije ka EU zbog nestalih

Zagreb poručuje da bi mogao da blokira evropski put Srbije i drugih zemalja Balkana ukoliko ne pruže više informacija o Hrvatima koji su nestali tokom rata od 1991. do 1995. godine.

>>>
opsada-sarajeva-bila-rat-ne-šah
01 Sep 14 Opsada Sarajeva "bila rat, ne šah"

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske rekao je na suđenju Ratku Mladiću da njegova jedinica nije koristila snajpere protiv stanovnika Sarajeva, već tešku artiljeriju kako bi branila Srbe.

>>>
potpisana-regionalna-deklaracija-o-nestalima
Potpisana regionalna deklaracija o nestalima

Predsednici Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije potpisali su deklaraciju, čiji je cilj ubrzanje potrage za osobama nestalim za vreme sukoba devedesetih.

>>>
vukčević-ne-izbegavamo-procesuiranje-visoko-rangiranih
29 Aug 14 Vukčević: Ne izbegavamo procesuiranje visoko rangiranih

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević odbacio je navode da Beograd ne procesuira visoko rangirane osumnjičene za ratne zločine, navodeći da je to posao Haškog tribunala.

>>>
sud-za-ratne-zločine-u-fokusu-debate-o-kosovu-u-un
29 Aug 14 Sud za ratne zločine u fokusu debate o Kosovu u UN

Formiranje specijalnog suda za ratne zločine, koje su devedestih počinili pripadnici snaga kosovskih Albanaca, u petak će biti na dnevnom redu sednice Ujedinjenih nacija o Kosovu.

>>>
demonstranti-sprečili-srbe-da-posete-crkvu-na-kosovu
29 Aug 14 Demonstranti sprečili Srbe da posete crkvu na Kosovu

Nekoliko stotina kosovskih Albanaca, koji su protestovali zbog nerešenog pitanja nestalih, sprečili su pun autobus Srba da prisustvuju službi u crkvi na zapadu Kosova.

>>>
države-regiona-ne-rade-dovoljno-po-pitanju-nestalih
28 Aug 14 Države regiona "ne rade dovoljno" po pitanju nestalih

Komisija za nestala lica Vlade Srbije poručuje da zemlje bivše Jugoslavije treba da rade više na tome kako bi pronašle i vratile tela nekoliko hiljada Srba, koji se i dalje vode kao nestali.

>>>
obeležena-godišnjica-masakra-na-markalama
28 Aug 14 Obeležena godišnjica masakra na Markalama

Preživeli, političari i građani Sarajeva obeležili su 19. godišnjicu napada u kome su na pijaci Markale u Sarajevu poginula 34 civila, a veliki broj ljudi je povređen.

>>>
bivši-vojnik-vrs-napao-zatvorenika-jer-je-musliman
28 Aug 14 Bivši vojnik VRS "napao zatvorenika jer je Musliman"

Na suđenju bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Marinku Bjelici, optuženom za ubijanje i mučenje civila u školi u Kalinoviku, rečeno je da je optuženi udario zatvorenika "samo zato jer je Musliman".

>>>
karadžić-želi-uvesti-novi-dokaz
27 Aug 14 Karadžić želi uvesti novi dokaz

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić zatražio je od Sudskog vijeća Haškog tribunala da prihvati novi dokaz, dokument Američke vojske u kome se navodi da su samo bošnjačke snage napale pripadnike UNPROFOR-a.

>>>
pavković-će-kaznu-služiti-u-finskoj
27 Aug 14 Pavković će kaznu služiti u Finskoj

Bivši general Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, osuđen za ubistva i deportacije 1999. godine na Kosovu, kaznu od 22 godine zatvora služiće u Finskoj, a ne u Srbiji, kako bi to želele vlasti u Beogradu.

>>>
optuženi-bio-hrabar-i-čestit-borac
27 Aug 14 Optuženi bio "hrabar i čestit borac"

Iznoseći završnu riječ, Odbrana Predraga Milisavljevića zatražila je od Državnog suda da optuženog oslobodi krivice za progon i druge zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Višegradu.

>>>
počelo-suđenje-za-silovanje-maloljetnice
26 Aug 14 Počelo suđenje za silovanje maloljetnice

Bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) Bosiljku i Ostoji Markoviću počelo je suđenje u Sarajevu, po optužbama za silovanje 14-godišnje djevojčice 1992. godine u Kotor-Variši.

>>>
ivanović-negirao-krivicu-za-ratne-zločine
26 Aug 14 Ivanović negirao krivicu za ratne zločine

Oliver Ivanović se izjasnio da nije kriv za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu i za podsticanje ubijanja Albanaca tokom nemira koji su izbili po završetku rata.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena