politička-kriza-na-kosovu-odlaže-formiranje-novog-suda
01 Oct 14 Politička kriza na Kosovu odlaže formiranje novog suda

Novi specijalni sud pred kojim će biti procesuirani bivši pripadnici OVK, osumnjičeni za ratne zločine, ne može da počne sa radom u januaru kao što je planirano, budući da Kosovo još nije formiralo vladu, saznaje BIRN.

>>>
razrešene-sudije-u-procesu-protiv-ljimaja
01 Oct 14 Razrešene sudije u procesu protiv Ljimaja

Sudije na suđenju bivšem komadantu OVK, a sada političaru, Fatmiru Limaju, i još devetorici bivših pripadnika OVK, optuženih za zlostavljanja u logoru Klečka razrešene su nakon tvrdnji o pristrasnosti.

>>>
burne-reakcije-nakon-intervjua-genrala-jna
01 Oct 14 Burne reakcije nakon intervjua generala JNA

Hrvatski zvaničnici iz vremena rata optužili su bivšeg generala JNA Andriju Rašetu kao odgovornog za zločine u Vukovaru 1991. godine, nakon što je on u kontroverznom intervjuu za to optužio srpske paravojne snage.

>>>
karadžić-u-završnoj-riječi-kazao-da-je-nevin
01 Oct 14 Karadžić u završnoj riječi kazao da je nevin

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić počeo je svoju završnu riječ pred sudom u Hagu insistiranjem na tome da on nije odgovoran za planiranje zločina, uključujući genocid.

>>>
svjedok-zatvorenici-u-rogatici-nisu-protjerani
01 Oct 14 Svjedok: Zatvorenici u Rogatici nisu protjerani

Svjedok Odbrane na suđenju Ratku Mladiću je izjavio da snage bosanskih Srba nisu protjerale nesrpske zatvorenike u Rogatici, kao što se navodi u optužnici.

>>>
fhp-srbija-spora-u-procesuiranju-ratnih-zločina
30 Sep 14 FHP: Srbija spora u procesuiranju ratnih zločina

Broj ratnih zločina i žrtava daleko premašuje broj sudskih procesa u Srbiji u protekloj deceniji, a visokopozicionirani počinioci i dalje izmiču pravdi, navedno je u novom izveštaju Fonda za humanitarno pravo.

>>>
karadžić-utjecao-na-intenzitet-terora-u-sarajevu
30 Sep 14 Karadžić utjecao na intenzitet terora u Sarajevu

Drugog dana iznošenja završnih rječi na suđenju Radovanu Karadžiću, bivši lider bosanskih Srba optužen je da je predvodio kampanju terora nad građanima tokom opsade Sarajeva.

>>>
hrvatski-general-tuži-državu-zbog-haškog-pritvora
30 Sep 14 Hrvatski general tuži državu zbog haškog pritvora

General Rahim Ademi, koji je oslobođen za zločine protiv čovečnosti, podneo je tužbu protiv Hrvatske i zatražio kompenzaciju za sedam meseci koje je proveo u pritvoru Haškog tribunala.

>>>
zatražena-stroža-kazna-za-besramnog-pripadnika-hvo
30 Sep 14 Zatražena stroža kazna za "besramnog" pripadnika HVO

Tužilaštvo je zatražilo strožu kaznu za Željka Jukića, koji osuđen na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti, uključujući mučenja i pljačke 1993. godine u Prozoru.

>>>
pokrenuta-nova-ispitivanja-u-batajnici
29 Sep 14 Pokrenuta nova ispitivanja u Batajnici

Srbija je otvorila novu istragu u centru za obuku policije u Batajnici, gde su ranije pronađena tela stotina kosovskih Albanaca, u potrazi za još jednom masovnom grobnicom na toj lokaciji.

>>>
komemoracija-za-srbe-ubijene-u-hrvatskoj
29 Sep 14 Komemoracija za Srbe ubijene u Hrvatskoj

Udruženja žrtava rata obeležila su godišnjicu ubistva 16 starijh ljudi srpske nacionalnosti u selima Varivode i Gošić 1995. godine i zatražila od vlasti da kazni počinioce.

>>>
suđenje-radovanu-karadžiću-ušlo-u-završnu-fazu
29 Sep 14 Suđenje Karadžiću ušlo u završnu fazu

Tužilaštvo je zatražilo doživotnu kaznu zatvora za Radovana Karadžića, pošto je pred Haškim tribunalom počelo iznošenje završnih riječi na suđenju za ratne zločine bivšem lideru bosanskih Srba.

>>>
svedok-sumnja-da-je-merčep-bio-komandant-merčepovaca
26 Sep 14 Svedok sumnja da je Merčep bio komandant "Merčepovaca"

Penzionisani hrvatski general posvedočio je da Tomislav Merčep, optužen da je policijskoj jedinici "Merčepovci" naredio da ubija civile, možda zapravo nije kontrolisao oficire koji su počinili zločin.

>>>
karadžić-optimista-dok-se-suđenje-bliži-kraju
26 Sep 14 Karadžić optimista dok se suđenje bliži kraju

Iznošenje završnih riječi na suđenju Radovanu Karadžiću počinje sledeće nedelje, a pravni savjetnik nekadašnjeg političkog vođe bosanskih Srba vjeruje da će on biti oslobođen ukoliko je riječ o pravom sudu.

>>>
bivši-pripadnik-hvo-tukao-zatvorenike-u-atomskom-skloništu
26 Sep 14 Bivši pripadnik HVO "tukao zatvorenike u atomskom skloništu"

Na suđenju za zločine počinjene u Prozoru, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da ga je optuženi Nikola Marić 1993. godine u atomskom skloništu preduzeća “Unis” udarao pištoljem po glavi.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena