kazna-za-zločine-u-srebrenici-nedovoljna-za-žrtve
30 Jan 15 Kazna za zločine u Srebrenici nedovoljna za žrtve

Oni koji su preživjeli masakr u Srebrenici i povratnici u nekadašnjoj zaštićenoj zoni UN imaju različite reakcije na presudu kojom su petorica bivših oficira Vojske Republike Srpske osuđena za genocid i druge zločine.

Više
nikolić-i-vučić-osudili-napade-na-dikovića
30 Jan 15 Nikolić i Vučić osudili "napade na Dikovića"

Predsednik i premijer Srbije izjavili su da navodi iz novog izveštaja FHP-a da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković počinio ratne zločine na Kosovu predstavljaju pokušaj da se uništi kredibilitet vojske.

Više
oficiri-vojske-republike-srpske-osuđeni-za-srebrenicu
30 Jan 15 Oficiri Vojske Republike Srpske osuđeni za Srebrenicu

Haški tribunal odbacio je žalbe petorice bivših oficira Vojske Republike Srpske i proglasio ih krivim za genocid i druge zločine počinjene u julu 1995. na području Srebrenice.

Više
fhp-diković-umešan-u-ratne-zločine-na-kosovu
29 Jan 15 FHP: Diković umešan u ratne zločine na Kosovu

Ljubiša Diković, načelnik generalštaba Vojske Srbije, odgovoran je za napad na četiri sela na Kosovu, kada je ubijeno najmanje 69 civila, navodi se u novom izveštaju Fonda za humanitarno pravo.

Više
preživeli-iz-srebrenice-čekaju-još-jednu-presudu
29 Jan 15 Preživjeli čekaju presudu za zločine u Srebrenici

Haški tribunal u petak će izreći prvu presudu u 2015. i to u slučaju protiv petorice bivših oficira Vojske Republike Srpske, koji su se žalili na prvostepenu presudu kojom su osuđeni za genocid u Srebrenici.

Više
kosovska-opozicija-poziva-na-novi-protest
29 Jan 15 Kosovska opozicija poziva na novi protest

Opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio je novi protest u Prištini, nakon što je u sukobima demonstranata i policije ove nedelje povređeno 170 ljudi.

Više
spc-izazvala-nezadovoljstvo-zbog-odlikovanja-šešelja
29 Jan 15 SPC izazvala nezadovoljstvo zbog odlikovanja Šešelja

Srpska pravoslavna crkva naišla je na kritike pošto je lideru radikala Vojislavu Šešelju dodeljen orden Belog anđela, jer je ocenjeno da je to uvreda za žrtve sukoba devedesetih.

Više
karadžić-traži-pristup-internetu
29 Jan 15 Karadžić traži pristup internetu u pritvoru

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Haškog tribunala da mu u pritvoru omogući pristup internetu kako bi nastavio svoju karijeru kao pisac.

Više
hrv-kritikuje-zemlje-balkana-zbog-stanja-ljudskih-prava
29 Jan 15 HRV kritikuje zemlje Balkana zbog stanja ljudskih prava

Vlade zemalja Zapadnog Balkana treba da intenziviraju napore za unapređenje zaštite ljudskih prava u pogledu njihovih evropskih integracija, saopštio je Hjuman rajts voč.

Više
beograd-traži-oslobađanje-ivanovića
28 Jan 15 Beograd traži oslobađanje Ivanovića

Srpska vlada pozvala je Euleks da Oliveru Ivanoviću dozvoli da se brani sa slobode, kako bi se sprečilo dalje narušavanje odnosa između Srba i Albanaca.

Više
kosovski-političari-razmenjuju-optužbe-nakon-protesta
28 Jan 15 Kosovski političari razmenjuju optužbe nakon protesta

Vlada Kosova optužila je opozicione lidere da pokušavaju da nasilno preuzmu vlast, nakon što je u skobima na protestu u Prištini povređeno više od 170 ljudi, dok opozicija za nemire krivi policiju.

Više
bih-ratne-traume-utiču-na-stopu-samoubistava
28 Jan 15 BiH: Ratne traume utiču na stopu samoubistava

Više od 450 ljudi izvršilo je samoubistvo tokom 2014. godine u Bosni i Hercegovini, a kao neki od razloga navode se depresija i posttraumatski stresni poremećaj povezani sa sukobima devedesetih.

Više
hrvatska-povukla-poternicu-za-glavašom
27 Jan 15 Hrvatska povukla poternicu za Glavašom

Županijski sud u Zagrebu ukinuo je međunarodnu poternicu za hapšenje bivšeg generala Branimira Glavaša, koji se sada može vratiti u Hrvatsku bez straha da će biti uhapšen, pošto je ukinuta presuda kojom je bio osuđen za ratne zločine.

Više
crna-gora-odala-poštu-srđanu-aleksiću
27 Jan 15 Crna Gora odala poštu Srđanu Aleksiću

U Podgorici je obeležena godišnjica smrti Srđana Aleksića, srpskog mladića koji je ubijen dok je za vreme rata 1993. godine pokušavao da spasi bošnjačkog prijatelja.

Više
suzavac-na-protestu-opozicije-u-prištini
27 Jan 15 Desetine povređenih na protestu u Prištini

Na protestu u Prištini došlo je do žestokih sukoba policije i nekoliko hiljada demonstranata koji traže smenu ministra Aleksandra Jablanovića, koga optužuju da je uvredio albanske žrtve.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena