srbi-u-hrvatskoj-legitimno-tražili-svoju-državu
22 Jul 14 Srbi u Hrvatskoj "legitimno tražili svoju državu"

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić rekao je na suđenju pred Tribunalom u Hagu da su Srbi u Hrvatskoj, nakon raspada Jugoslavije, kao i Hrvati s pravom želeli nezavisnu državu.

>>>
bivši-pripadnik-hvo-optužen-za-zlostavljanje-zatvorenika
22 Jul 14 Bivši pripadnik HVO optužen za zlostavljanje zatvorenika

Ivan Zelenika, bivši pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), optužen je za ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u logoru "Heliodrom" 1993. godine u Mostaru.

>>>
sledeće-nedelje-izveštaj-o-trgovini-organima-na-kosovu
21 Jul 14 Sledeće nedelje izveštaj o trgovini organima na Kosovu

Međunarodni specijalni tim zadužen za istragu trgovine organima tokom sukoba devedesetih, u koju su navodno bili umešani bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, sledeće nedelje će objaviti dugo očekivani izveštaj.

>>>
sahranjena-284-tijela-iz-grobnice-tomašica
21 Jul 14 Sahranjena 284 tijela iz grobnice Tomašica

Hiljade ljudi okupilo se u Kozarcu, gde su ukopani ostaci 284 tijela, koji su nedavno pronađeni u Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici otkrivenoj od rata u BiH.

>>>
suđenje-perkoviću-počinje-u-oktobru
21 Jul 14 Suđenje Perkoviću počinje u oktobru

Početak suđenje bivšem obaveštajcu Josipu Perkoviću za navodnu umešanost u političko ubistvo 1983. godine zakazan je za oktobar.

>>>
mladićevi-vojnici-negiraju-silovanja-u-foči
21 Jul 14 Mladićevi vojnici negiraju silovanja u Foči

Bivši pripadnici snaga bosanskih Srba rekli su na suđenju Ratku Mladiću da su za ratne zločine u Foči odgovorni dobrovoljci iz Srbije i Crne Gore.

>>>
završena-istraga-u-kosovskom-selu-rezala
18 Jul 14 Završena istraga u kosovskom selu Rezala

Stručnjaci sudske medicine otkirili su samo nekoliko ljudskih ostataka u grobnici u kosovskom selu Rezala, što je razbilo nade da će tu biti pronađeni ostaci više od 40 žrtava masakra.

>>>
bivši-pripadnici-abih-optuženi-za-zlostavljanje
18 Jul 14 Bivši pripadnici ABiH optuženi za zlostavljanje

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Raseme Handanović i Elmedina Čauševića zbog sumnje da su na području Konjica počinili zločin protiv civilnog stanovništva.

>>>
osuđeni-za-ubistva-kod-prijedora
18 Jul 14 Osuđeni za ubistva kod Prijedora

Bivši pripadnici bošnjačkih snaga Semir Alukić i Fikret Hirkić osuđeni su za ubistvo dva srpska civila i pokušaj ubistva još dva 1992. godine kod Prijedora.

>>>
hadžić-negira-veze-sa-arkanom
17 Jul 14 Hadžić negira veze sa Arkanom

Bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić rekao je na suđenju u Hagu da nije sarađivao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, uprkos fotografijama i snimcima tužilaštva koji govore suprotno.

>>>
bivši-pripadnik-vrs-optužen-za-smrtonosne-batine
17 Jul 14 Bivši pripadnik VRS optužen za smrtonosne batine

Bivši pripadnik Vojne policije Blagoje Vlačić optužen je da je na smrt pretukao trojicu bošnjačkih civila, koji su bili zatvoreni u improvizovanom zatvoru u restoranu u Šekovićima u maju 1993. godine.

>>>
pretnja-rušenjem-uznemirila-srbe-na-severu-kosova
17 Jul 14 Pretnja rušenjem uznemirila Srbe na severu Kosova

Izjava kosovskog ministra da će poslati buldožere kako bi srušili nove spomenike, koje su u Mitrovici postavili i Albanci i Srbi, uznemirila je Srbe.

>>>
ponovno-suđenje-u-slučaju-lovas-tek-u-septembru
17 Jul 14 Ponovno suđenje u slučaju Lovas tek u septembru

Iako je početak ponovljenog suđenja za 13 pripadnika srpskih oružanih snaga zbog ubisva desetina civila u hrvatskom selu Lovas 1991. godine bio zakazan za februar, suđenje će početi tek u septembru.

>>>
hadžić-jna-odgovorna-za-zločine-u-vukovaru
16 Jul 14 Hadžić: JNA odgovorna za zločine u Vukovaru

Odgovornost za zločine počinjene 1991. godine u Vukovaru snosi Jugoslovenska narodna armija, koja je kontrolisala grad, rekao je bivši lider Srba u Hrvatskoj Goran Hadžić na suđenju u Haškom tribunalu.

>>>
optužnica-za-višestruka-silovanja-u-odžaku
16 Jul 14 Optužnica za višestruka silovanja u Odžaku

Četiri bivša pripadnika HVO optužena su za zločine nad civilima, uključujući višestruka silovanja, mučenja i ponižavajuća seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti na području Odžaka u ljeto 1992. godine.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena