bivši-pripadnik-ovk-oslobođen-za-ratne-zločine
05 May 15 Bivši pripadnik OVK oslobođen za ratne zločine

Mark Kašnjeti, bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova, oslobođen je optužbi za ratne zločine nad civilima u Prizrenu u junu 1999. godine, nakon što nije utvrđeno da se on nalazi na navodno inkriminišućoj fotografiji.

Više
kosovski-srbi-nikolićev-plan-poslednja-nada
05 May 15 Kosovski Srbi: Nikolićev plan poslednja nada

Srbi sa Kosova nadaju se da će nova platforma za Kosovo predsednika Tomislava Nikolića konačno rešiti pitanje Srba koji su oteti ili nestali za vreme i nakon rata.

Više
bivši-logoraši-u-bih-traže-zakon-o-žrtvama-torture
05 May 15 Bivši logoraši u BiH traže zakon o žrtvama torture

U okviru nedelje posvećene patnjama koje su bivši zatočenici preživjeli u logorima u BiH zatraženo je od političara da konačno usvoje zakon o žrtvama torture, koji bi garantovao njihova prava.

Više
murali-mira-za-20-godišnjicu-završetka-rata-u-bih
05 May 15 "Murali mira" za 20. godišnjicu završetka rata u BiH

Američki ulični umjetnik Caleb Neelon je zajedno sa mladima iz BiH, različitih nacionalnosti, radio na projektu nazvanom "Murali mira", a u sklopu obilježavanja 20 godina od završetka sukoba.

Više
svjedok-srpska-vojska-nije-kontrolisala-logore
05 May 15 Svjedok: Srpska vojska nije kontrolisala logore

Svjedok Odbrane rekao je na suđenju Ratku Mladiću u Haagu da logori na istoku zemlje u kojima su držani Bošnjaci nisu bilo pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Više
u-slikama-jugonostalgičari-obeležili-godišnjicu-titove-smrti
04 May 15 U slikama: Jugonostalgičari obeležili godišnjicu Titove smrti

Poštovaoci bivšeg lidera Jugoslavije Josipa Broza Tita obeležili su 35. godišnjicu njegove smrti nizom događaja u različitim zemljama širom Balkana.

Više
osuđen-na-šest-i-po-godina-za-zločine-u-velikoj-kladuši
04 May 15 Osuđen na šest i po godina za zločine u Velikoj Kladuši

Bivši bošnjački vojnik Sakib Dautović osuđen je na šest i po godina zatvora za učešće u zlostavljanju civila na području Velike Kladuše za vrijeme rata.

Više
bamie-kritikuje-izveštaj-o-istrazi-u-euleksu
01 May 15 Bamie kritikuje izveštaj o istrazi u Euleksu

Bivša tužiteljka Euleksa Marija Bamie kaže da izveštaj Brisela o tome kako je postupano sa njenim navodima o korupciji u okviru Misije ne dokazuje da nije bilo zataškavanja.

Više
svjedok-srbi-htjeli-osvetu-zbog-kravice
01 May 15 Svjedok: Srbi htjeli osvetu zbog Kravice

Na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane opisao je napad muslimanskih snaga na selo Kravica kod Bratunca u zimu 1993. godine i zlostavljanje koje je preživio dok je bio u rukama pripadnika Armije BiH (ABiH).

Više
oslobođen-za-zlostavljanje-zatvorenika-u-višegradu
30 Apr 15 Oslobođen za zlostavljanje zatvorenika u Višegradu

Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske Goran Popović oslobođen je optužbi za učešeće u zlostavljanju bošnjačkih zatvorenika 1992. godine u Višegradu.

Više
obilježena-godišnjica-rušenja-mosta-u-brčkom
30 Apr 15 Obilježena godišnjica rušenja mosta u Brčkom

U Brčkom je obilježena godišnjica stradanja više od stotinu civila za vrijeme rata, kada je prije 23 godine miniran most u gradu, a krivci ni danas nisu identifikovani.

Više
svjedok-osveta-jedino-objašnjenje-za-srebrenicu
30 Apr 15 Svjedok: Osveta jedino objašnjenje za Srebrenicu

Bivši komandant u Vojsci Republike Srpske negirao je na suđenju Ratku Mladiću da je VRS 1992. i 1993. godine ofanzivom progonila Muslimane iz Podrinja, tvrdeći da su na meti napada bile vojne snage koje su počinile zločine nad Srbima.

Više
nema-optužnice-protiv-holandskih-vojnika-za-srebrenicu
29 Apr 15 Nema optužnice protiv holandskih vojnika za Srebrenicu

Vojno vijeće holandskog apelacionog suda donelo je odluku da protiv komandanata mirovne misije UN u Srebrenici ne može biti podignuta optužnica, zato što su dozvolili da snage bosanskih Srba u julu 1995. godine ubiju Bošnjake iz Srebrenice.

Više
slučaj-drenička-grupa-odbrana-tvrdi-da-svedoci-nisu-kredibilni
29 Apr 15 Slučaj Drenička grupa: Odbrana tvrdi da svedoci nisu kredibilni

Advokati bivših pripadnika takozvane Dreničke grupe Oslobodilačke vojske Kosova, optuženih za maltretiranje zatvorenika za vreme rata, rekli su da su sveodoci tužilaštva dali neubedljive i protivrečne iskaze.

Više
nemačka-poručuje-kosovu-treba-sud-za-ratne-zločine
29 Apr 15 Nemačka poručuje: Kosovu treba sud za ratne zločine

Tokom svoje posete Prištini, nemački ministar spoljnih poslova izjavio je da je Kosovu potreban specijalni sud za ratne zločine, navodeći da se treba otvoreno baviti osetljivim istorijskim pitanjima.

Više

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena