bivši-hrvatski-vojnik-optužen-za-ubistva-i-silovanja
28 Nov 14 Bivši hrvatski vojnik optužen za ubistva i silovanja

Mladen Kurdija, bivši zapovjednik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je za ubistva, prisilne nestanke i silovanja civila srpske nacionalnosti u Bosanskom Brodu 1992. godine.

>>>
šešeljev-govor-mrženje-razbesneo-žrtve
28 Nov 14 Šešeljev “govor mrženje“ razbesneo žrtve

Udruženja žrtava su pozdravila rezoluciju Evropskog parlamenta, kojom se osuđuje privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja, zbog njegove “ratnohuškačke“ retorike.

>>>
porodice-žrtava-nato-bombardovanja-i-dalje-traže-pravdu
28 Nov 14 Porodice žrtava NATO bombardovanja i dalje traže pravdu

Porodice šest civila, među kojima i troje dece, koji su stradali 1999. godine u Crnoj Gori tokom NATO bombardovanja, planiraju da se žale sudu u Strazburu, nakon što su domaći sudovi odbili njihove zahteve za odštetom.

>>>
svjedok-mladić-veliki-poznavalac-vojnik-propisa
28 Nov 14 Svjedok: Mladić veliki poznavalac vojnih propisa

Bivši oficir Vojske Republike Srpske (VRS) izjavio je suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je Mladić bio strog i disciplinovan, kao i da je insistirao na redu među njegovim vojnicima.

>>>
veterani-ovk-traže-od-univerziteta-privilegije-za-svoju-decu
27 Nov 14 Veterani OVK traže od univerziteta privilegije za svoju decu

Kosovski ratni veterani organizovali su protest na kome su tražili da njihovoj deci bude omogućeno da upišu Univerzitet u Prištini bez polaganja prijemnog ispita.

>>>
hrvatska-istražuje-kralja-salame-zbog-ratnog-profiterstva
27 Nov 14 Hrvatska istražuje "Kralja salame“ zbog ratnog profiterstva

Poznati proizvođač salame i drugih mesnih proizvoda Georg Đura Gavrilović je pod istragom zbog navodnog uzimanja novca nemenjenog za kupovinu oružja za hrvatske snage tokom rata devedesetih.

>>>
ubistva-u-makedoniji-često-posledica-truma
27 Nov 14 Ubistva u Makedoniji često posledica trauma

Nakon nedavnih ubistava i samoubistava bivših pripadnika vojske, veterani koji su učestvivali u sukobima u Makedoniji 2001. godine traže od države da obezbedi psihijatrijsku pomoć za ljude koji pate od trauma iz doba rata.

>>>
svjedok-muslimanski-ekstremisti-izazvali-sukob-u-prijedoru
27 Nov 14 Svjedok: Muslimanski ekstremisti izazvali sukob u Prijedoru

Svjedok odbrane na suđenju bivšem komadantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću za ratne zločine izjavio je da su muslimanski ekstreministi u proleće 1992. godine izazvali sukobe u Prijedoru.

>>>
bivši-vojnik-optužen-za-ubistva-nakon-oluje
26 Nov 14 Bivši vojnik optužen za ubistva nakon "Oluje"

Nekadašnji vojnik Rajko Kričković optužen je da je ubio dva srpska civila i jednog spalio živog u selu Kijani, nakon hrvatske operacije “Oluja“ u avgustu 1995. godine.

>>>
počelo-suđenje-za-zločine-u-batkoviću
26 Nov 14 Počelo suđenje za zločine u Batkoviću

Suđenje bivšem pripadniku Vojske Republike Srpske Gligoru Begoviću, optuženom za prebijanje na smrt i seksualno zlostavljanje zatvorenika 1992. godine u zatočeničkom centru “Batković” u općini Bijeljina, počelo je čitanjem optužnice i iznošenjem uvodne riječi Tužilaštva BiH i Odbrane.

>>>
premijerno-prikazan-film-logori-smrti
26 Nov 14 Premijerno prikazan film "Logori smrti"

Novi dokumentarac prikazuje potresna svjedočenja 67 logoraša, koji govore o mučenjima, ubistvima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjima.

>>>
crna-gora-da-istraži-navode-o-mučenju-zatvorenika
26 Nov 14 Crna Gora da istraži navode o mučenju zatvorenika

Crnogorska nevladina organizacija MANS pozvala je vlasti da istraže tvrdnje bivšeg bošnjačkog zatvorenika, koji je osuđen za klevetu, nakon što je objavio knjigu o navodnim mučenjima koje je doživeo u zatvoru tokom rata.

>>>
hag-objavio-uslove-za-šešelja
26 Nov 14 Hag objavio uslove za Šešelja

Haški tribunal je objavio uslove za privremeno puštanje na slobodu lidera radikala Vojislava Šešelja dve nedelje pošto se on vratio u Srbiju, dok hrvatski parlament traži da se on vrati u zatvor.

>>>
petnaest-godina-zatvora-za-masakr-u-ovčari
26 Nov 14 Petnaest godina zatvora za masakr na Ovčari

Apelacioni sud u Beogradu osudio je bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane Petra Ćirića na 15 godina zatvora, za masovna ubistva na Ovčari kod Vukovara, nakon pada tog grada u ruke srpskih snaga 1991. godine.

>>>
hrvatska-preti-da-će-blokirati-srbiju-na-putu-ka-eu
25 Nov 14 Hrvatska preti da će blokirati Srbiju na putu ka EU

Hrvatski ministar pravde upozorio je da će Zagreb blokirati pregovore Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, ukoliko vlasti u Beogradu ne procesuiraju ratne zločine i ne zabrane isticanje podrške četničkom pokretu.

>>>

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena