upitna-naplata-odštete-žrtvama-silovanja-u-bih-08-13-2015 14 Aug 15 Upitna naplata odštete žrtvama silovanja u BiH

Prve presude Suda BiH, kojima je osuđenima naloženo da žrtvama silovanja u ratu isplate odštetu, naišle su na probleme, budući da osuđeni moguće nemaju novca da isplate naknadu.

romi-iz-grmeča-život-u-strahu-od-iseljenja-08-13-2015 13 Aug 15 Romi iz Grmeča - život u strahu od iseljenja

Romske porodice, koje su 1999. izbegle zbog rata na Kosovu, sada nervozno čekaju na odluku Evropskog suda za ljudska prava o tome da li vlasti u Beogradu mogu legalno da ih isele iz neformalnog naselja u kome žive.

veliki-izazovi-pred-novim-kosovskim-sudom-08-11-2015 12 Aug 15 Veliki izazovi pred novim kosovskim sudom

Poslanici u Prištini konačno su izglasali formiranje suda, koji će suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, ali bi zaštita svedoka i prikupljanje čvrstih dokaza mogli da budu značajni izazovi.

tenzije-kvare-odmor-izbeglima-koji-se-leti-vraćaju-u-bih-08-11-2015 11 Aug 15 Tenzije kvare odmor izbeglima koji se leti vraćaju u BIH

Oko 20,000 bošnjačkih izbeglica svakog leta se vrati u Prijedor, što podstiče lokalno poslovanje, ali porast etničkih tenzija ruši nade za ekonomsko poboljšanje.

nacionalističke-komemoracije-prete-pomirenju-na-balkanu-08-07-2015 07 Aug 15 Nacionalističke komemoracije prete pomirenju na Balkanu

Nedavni događaji organizovani u znak sećanja na neke datume iz ratne prošlosti regiona izazvali su u nekim zemljama bivše Jugoslavije nacionalističku pomamu, bacajući senku na nadu za pomirenjem.

za-decu-ubijenu-u-izbegličkoj-koloni-još-niko-nije-kažnjen-08-06-2015 07 Aug 15 Petrovačka cesta, zločin bez kazne

Dvadeset godina pošto su hrvatski avioni tokom operacije "Oluja" bombardovali kolonu srpskih izbeglica u blizini Bosanskog Petrovca u BiH, kada je poginulo devet osoba, među kojima i četvoro dece, odgovorni još uvek nisu procesuirani.

kako-će-funkcionisati-kosovski-sud-za-ratne-zločine--08-05-2015 06 Aug 15 Kako će funkcionisati kosovski sud za ratne zločine?

Nakon što su kosovski poslanici glasali za formiranje novog suda, koji će suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova, BIRN istražuje kako će raditi taj sud, koga može da procesuira i za koja krivična dela.

godišnjica-oluje-ukazuje-na-etničke-podele-u-bih-08-05-2015 05 Aug 15 Godišnjica "Oluje" ukazuje na etničke podele u BiH

Političari iz različitih etničkih grupa ili proslavljaju hrvatsku pobedu u operaciji "Oluja" ili odaju poštu srpskim žrtvama, što naglašava podele koje i 20 godina kasnije parališu zemlju.

operacija-oluja-dečja-sećanja-na-izbeglički-egzodus-08-02-2015 04 Aug 15 Operacija Oluja: Dečja sećanja na izbegličku kolonu

Dvadeset godina pošto je zbog operacije "Oluja" izbegao zajedno sa majkom, dva kofera i jednom igračkom, slike izbegličkih kolona i spaljenih kuća i dalje su žive u sećanju 24-godišnjeg Miloša Ivaniševića.

operacija-oluja-za-hrvatsku-trijumf-za-srbiju-tuga-07-31-2015 03 Aug 15 Operacija Oluja: Za Hrvatsku trijumf, za Srbiju tuga

Hrvatska ove nedelje proslavlja pobedu nad srpskim pobunjenicima tokom operacije "Oluja" od pre 20 godina, dok Srbija odaje poštu stotinama ubijenih i 200,000 ljudi, koji su postali izbeglice.

demineri-u-srbiji-imaju-pune-ruke-posla 28 Jul 15 Demineri u Srbiji imaju pune ruke posla

Neeksplodirana granata pronađena na gradilištu u Beogradu bacila je svetlo na opasnost sa kojom se Srbija i dalje suočava - zaostale bombe i mine nakon jednog veka ratova.

marčelo-u-srebrenicu-nosi-poruku-mira 23 Jul 15 Marčelo u Srebrenicu nosi poruku mira

Srpski muzičar Marčelo kaže da muzika ne može da iskoreni podele nastale u ratu, ali može da promoviše pomirenje - što on ove nedelje i želi da uradi sa reperima iz BiH na koncertu u Srebrenici.

sva-neispunjena-obećanja-u-slučaju-braće-bitići 20 Jul 15 Sva neispunjena obećanja u slučaju braće Bitići

Zvaničnici opet obećavaju da će rešiti slučaj braće Bitići, koji su 1999. godine ubijeni u centru za obuku policije, ali njihove reči predstavljaju samo ponavljanje sličnih neispunjenih obećanja datih tokom protekle decenije.

kosovo-uskoro-novo-glasanje-o-specijalnom-sudu 17 Jul 15 Kosovo: Uskoro novo glasanje o specijalnom sudu

Dok raste pritisak na Kosovo da formira novi sud za ratne zločine, vlada insistira da parlament ponovo glasa o tom pitanju.

haos-u-srebrenici-skrnavi-sećanje-na-genocid 15 Jul 15 Haos u Srebrenici skrnavi sećanje na genocid

Napad na srpskog premijera u Srebrenci označio je kulminaciju političkih igara koje su nedeljama trajale na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou i koje su Bosnu i Hercegovinu dovele do tačke ključanja.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena