hrvatski-veterani-iz-ii-svetskog-rata-sećaju-se-borbe-protiv-fašizma 22 Jun 15 Hrvatski veterani iz II svetskog rata sećaju se borbe protiv fašizma

Hrvatska obeležava Dan antifašističke borbe, a dvojica nekadašnjih boraca, koji su se za vreme Drugog svetskog protiv nacističkih trupa borili zajedno sa partizanima, sećaju kako su rizikovali svoje živote za slobodu.

srbija-pod-pritiskom-zbog-slučaja-braće-bitići 04 Jun 15 Vučić pod pritiskom zbog slučaja Bitići

Od Srbije se traži da procesuira visoke pripadnike policije zbog ubistva braće Bitići 1999. godine, budući da dokazi ukazuju da su počinioci već godinama poznati vlastima.

momčilo-krajišnik-savjest-čista-ali-teška-etiketa-zločinca 03 Jun 15 Momčilo Krajišnik: Savjest čista, ali teška etiketa zločinca

Haški osuđenik Momčilo Krajišnik, koji je na slobodi već dvije godine, kazao je da je teško živjeti sa etiketom ratnog zločinca, ali da je njemu savjest čista.

preko-albanije-do-bosne-braći-treba-oružje Preko Albanije do Bosne: Braći treba oružje

Početkom devedesetih Albanija je ponudila pomoć Americi, koja je tražila načine da podrži muslimansku stranu u sukobu u bivšoj Jugoslaviji.

problematično-suđenje-dreničkoj-grupi 27 May 15 Problematično suđenje "Dreničkoj grupi"

Suđenje petnaestorici bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova pratili su protesti, bekstvo iz zatvora i problemi sa svedocima koji su menjali inkriminišuće iskaze.

beograd-se-seća-titovog-zlatnog-doba 26 May 15 Beograd se seća Titovog "zlatnog doba"

Trideset pet godina nakon smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, njegovi poštovaoci, na čelu sa udruženjem Pavle Korčagin iz Beograda, vođeni nostalgijom, organizovali su godišnju proslavu u čast Titove vladavine.

ratni-zločini-zašto-izvini-nije-dovoljno 22 May 15 Ratni zločini: Zašto "izvini" nije dovoljno

Vodeći srpski političari izvinili su se Bošnjacima za počinjene ratne zločine, ali stručnjaci i žrtve kažu da bez konkretnih gestova ka pomirenju, njihove reči ne znače mnogo.

ratne-posljedice-utječu-na-broj-mješanih-brakova 15 May 15 Ratne posljedice utječu na broj mješanih brakova

Nakon 20 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, posljedice se osjećaju i kada mladi biraju svog životnog partnera. Od stotinu studenata sa četiri sarajevska fakulteta skoro polovina ih nije spremna da stupi u brak sa osobom druge vjere.

dug-put-do-pravde-analiza-apelacione-presude-u-slučaju-ćuška 14 May 15 Dug put do pravde: Analiza apelacione presude u slučaju Ćuška

Šesnaest godina pošto su srpske snage ubile 44 kosovska Albanca u selu Ćuška, 11 bivših pripadnika Vojske Jugoslavije čeka ponovno suđenje za ratni zločin. Kako je Apelacioni sud u Beogradu opravdao njihovo oslobađanje?

ratno-naslijeđe-podstiče-radikalni-islam-u-bih 13 May 15 Ratno naslijeđe podstiče radikalni islam u BiH

Islamski radikalizam u Bosni i Hercegovini, koji je u pozadini smrtonosnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, prvo su njegovali strani mudžahedinski borci za vrijeme sukoba devedesetih, smatraju eksperti.

bih-spor-oko-apelacionog-suda-koči-reformu-pravosuđa 07 May 15 BiH: Spor oko Apelacionog suda koči reformu pravosuđa

Politički spor u vezi sa formiranjem Apelacionog suda BiH blokirao je reformu pravosuđa u zemlji, zbog čega je Evropska unija obustavila isplatu pomoći za procesuiranje ratnih zločina.

hrtkovci-selo-koje-pokušava-da-zaboravi-rat 06 May 15 Hrtkovci, selo koje pokušava da zaboravi

Dvadeset i tri godine pošto su Hrvati počeli da beže iz Hrtkovaca, etnički mešovitog sela u Vojvodini, većina ljudi ne želi da se seća mitinga koji je izazvao egzodus.

na-kosovu-traže-status-palih-boraca-za-političke-žrtve-bivše-jugoslavije 04 May 15 Na Kosovu traže status palih boraca za političke žrtve bivše Jugoslavije

Porodice kosovskih Albanaca, koji su stradali zbog otpora vlastima bivše Jugoslavije pre početka rata na Kosovu, od vlade traže da ih prizna kao "nacionalne pale borce".

ujedinjene-mrtve-nacije-na-bijenalu-u-veneciji 30 Apr 15 "Ujedinjene mrtve nacije" na Bijenalu u Veneciji

Umetnik Ivan Grubanov, čiji su prvi značajniji radovi bili crteži Slobodana Miloševića na suđenju u Hagu, na izložbi na ovogodišnjem prestižnom Bijenalu u Veneciji bavi se idejom zemalja koje više ne postoje.

nebojša-minić-komandant-mrtvi 29 Apr 15 Nebojša Minić, komandant "Mrtvi"

Život Nebojše Minića Mrtvog, jednog od pripadnika Vojske Jugoslavije, navodno umešanog u neke od najtežih zločina na Kosovu i dalje je obavijen velom tajne - kao što je prikazano u novom BIRN-ovom dokumentarcu "Nedodirljivi".

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena