otkriveni-detalji-presude-u-slučaju-monstrum 28 Oct 14 Otkriveni detalji presude u slučaju "Monstrum"

Nakon što je šest Albanaca podnelo žalbu na presudu za terorizam zbog ubistva petorice Makedonaca, BIRN otkriva razloge, zbog kojih je sud u slučaju "Monstrum", koji je izazvao etničke tenzije, izrekao doživotne kazne zatvora.

kosovske-manjine-suočavanje-sa-krizom-identiteta-u-obrazovanju 27 Oct 14 Kosovske manjine – suočavanje sa krizom identiteta u obrazovanju

U selu Restelica, domu jedne od аutentičnih manjinskih zajednica na Kosovu, roditelji se nalaze pred dilemom da odluče da li je budućnost njihove dece bolja sa kosovskim ili srpskim obrazovanjem. Goranci, ili Bosanci, i njihovi problemi sa obrazovanjem, samo su vrh ledenog brega sa kojima se manjine suočavaju od kraja rata.

istražujući-im-radovana-karadžića 22 Oct 14 Istražujući um Radovana Karadžića

Nova biografija kaže da bivši lider bosanskih Srba nije bio ludak, već proračunati ubica koji je tačno znao šta radi.

bosanska-potraga-za-kostima-i-istinom 17 Oct 14 Bosanska potraga za kostima i istinom

Godinu dana pošto je pronađena najveća masovna grobnica u Tomašici, neverovanta priča o njenom otkrivanju ukazuje na očajne pokušaje porodica žrtava da dosegnu pravdu.

bliži-se-krajni-rok-za-regulisanje-statusa-izbeglica-u-crnoj-gori 03 Oct 14 Bliži se krajni rok za regulisanje statusa izbeglica u Crnoj Gori

Više od 4.000 kosovskih izbeglica, uglavnom Roma, imaju još samo tri meseca da podnesu zahtev za prebivalištem u Crnoj Gori ili će biti označeni kao ilegalni imigranti i moraće da odu.

suđenje-perkoviću-i-mustaču-ponovno-otvara-pitanje-lustracije 24 Sep 14 Suđenje Perkoviću i Mustaču ponovno otvara pitanje lustracije

Suđenje dvojici bivših čelnika jugoslavenske tajne službe, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, moglo bi da otkrije zločine iz prošlosti i kontinuiran utjecaj pripadnika tajnih službi u Hrvatskoj.

ekstremne-poruke-podigle-tenzije-u-sandžaku 23 Sep 14 Ekstremne poruke podigle tenzije u Sandžaku

Pozivanje na formiranje “armije Sandžaka” i pretnje nasiljem srpskih nacionalista podstakli su osećaj uznemirenosti u multietničkom regionu Sandžaka.

srbija-prikrivanje-prikrivanja 18 Sep 14 Srbija: Prikrivanje prikrivanja?

Nakon što je u Raškoj završeno iskopavanje tela Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine, Amnesti internešenel nastavlja da postavlja pitanje zašto Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) još uvek nije sprovelo adekvatne istrage o pojedincima za koje postoji sumnja da su odgovorni za koordinaciju i sprovođenje plana za prikrivanje ovih ratnih zločina, tako što su tela Albanaca koje su na Kosovu ubili pripadnici srpskih snaga transportovali u Srbiju, gde su zatim ponovo zakopani ili su njihovi posmrtni ostaci uništeni.

godišnjica-bitke-za-vukovar-naglašava-podele-u-hrvatskoj 25 Aug 14 Godišnjica bitke za Vukovar naglašava podele u Hrvatskoj

Dok hrvatski ratni veterani odaju počast žrtvama najduže bitke u ratu od 1991-1995. godine, etničke tenzije nakon kampanje za ograničavanje manjinskih prava Srbima u Vukovaru i dalje predstavljaju problem.

preživeli-iz-srebrenice-traži-kaznu-za-holandske-mirotvorce 18 Aug 14 Preživeli iz Srebrenice traži kaznu za holandske mirotvorce

Nakon što je država Holandija proglašena odgovornom za pogibju njegovog oca i brata u Srebrenici 1995. godine, Hasan Nuhanović, koji je preživeo masakr u Srebrenici, traži da holandski komandiri, koji je trebalo da štite civile, budu krivično gonjeni.

kraj-sumnjama-o-kosovskom-pravednom-ratu 13 Aug 14 Kraj sumnjama o kosovskom "pravednom ratu"?

Aktivisti za ljudska prava nadaju se da će se novi specijalni sud za zločine protiv čovečnosti, koje su nakon rata navodno počinili bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, konačno baviti navodima o otmicama i trgovini organima.

rasprava-o-ćirilici-u-hrvatskoj-stvara-nervozu-među-manjinama 12 Aug 14 Rasprava o ćirilici u Hrvatskoj stvara nervozu među manjinama

Hrvatski ustavni sud uskoro će odlučiti o tome da li će biti referenduma o smanjenju jezičkih prava manjina, što je potez koji bi mogao da ohrabri nacionalistički ekstremizam, upozoravaju stručnjaci.

spomenici-koče-pomirenje-u-bih 24 Jul 14 Spomenici koče pomirenje u BiH

Dok ljudi u Prijedoru obeležavaju godišnjicu smrti svojih rođaka, koji su ubijeni u ratu, postavlja se pitanje da li spomenici koji pripadaju samo jednoj etničkoj grupi - dizajnirani da se uklope u samo jedan narativ - otežavaju pomirenje u BiH.

problem-sa-kosovskom-peticijom-o-silovanjima-u-ratu 23 Jul 14 Problem sa kosovskom peticijom o silovanjima u ratu

Kampanja pokrenuta na Kosovu, kojom se od Ujedinjenih nacija traži da istraži slučajeve silovanja u vreme rata, pokazuje nemogućnosti domaćih institucija da bilo šta urade same, naglašava stavove prema žrtvama pune predrasuda i ne može da donese pravdu.

nezadovoljstvo-među-albancima-preraslo-u-etničke-proteste 22 Jul 14 Nezadovoljstvo među Albancima preraslo u etničke proteste

Nedavni protesti u Makedoniji, koji su izbili nakon presuda za terorizam šestorici Albanaca, rezultat su dubokog nepoverenja u pravosudni sistem u zemlji, rekao je za BIRN politički analitičar Ismet Ramadani.

Dnevni bilten