eu-traži-podršku-holandije-za-novi-tribunal 09 Apr 14 EU traži podršku Holandije za novi tribunal

Evropska unija tražila je od vlade Holandije da pruži pomoć specijalnom istažnom timu Euleksa u mogućim krivičnim postupcima kada istraga o trgovini organima bude završena.

cinizam-hrvatsko-srpske-olimpijade-surovosti 04 Apr 14 Cinizam hrvatsko-srpske "Olimpijade surovosti"

Tvrdoglavim podnošenjim međusobnih tužbi za genocid, koje su osuđene na propast, Hrvatska i Srbija su ušle u pravni samoubilački pakt koji poreske obveznike košta milione i ovekovečuje pogubne narative o prošlosti.

ratni-zločini-i-euleksov-slomljeni-čajnik 21 Mar 14 Ratni zločini i Euleksov slomljeni čajnik

Na Kosovu već postoji Misija EU za vladavinu prava, Euleks. Ideja o osnivanju drugog međunarodnog krivičnog suda za Kosovo koji bi se bavio ratnim zločinima je i suvišna i apsurdna.

u-sportu-zajedno-a-u-životu-odvojeno 12 Mar 14 U sportu zajedno, a u životu odvojeno

Ratni vojni invalidi iz cele bivše Jugoslavije dolaze na odbojkaške turnire i igraju zajedno, ali to ne znači da su i malo bliže posleratnom pomirenju.

mala-očekivanja-od-tužbi-u-hagu 28 Feb 14 Mala očekivanja od tužbi u Hagu

Pravnici i obični građani veruju da u sporu pred Međunarodnim sudom pravde zbog međusobnih tužbi za genocid pobedu neće odneti ni Zagreb ni Beograd.

političari-igraju-ratne-igre-sa-protestima-u-bosni 24 Feb 14 Političari igraju ratne igre sa protestima u BiH

Političari u Bosni i Hercegovini trude se da probude bolne uspomene na sukobe devedesetih u pokušaju da podriju i diskredituju proteste protiv teške ekonomske situacije i korupcije.

šta-mogu-srbi-da-nauče-od-izraelaca-i-palestinaca 17 Feb 14 Lekcije Izraelaca i Palestinaca srpskim aktivistima

Iako dolaze iz različitih konfliktnih područja, aktivisti za ljudska prava iz Srbije, Izraela i Palestine kažu da se suočavaju sa sličnim problemima: negiranje zločina iz prošlosti od strane države i napora da pomognu izbeglicama da se vrate svojim kućama.

beograd-i-priština-ćute-o-presudama-za-ratne-zločine 13 Feb 14 Beograd i Priština ćute o presudama za ratne zločine

Izostanak rasprave o nedavnim presudama za zločine koje su srpske snage počinile na Kosovu pokazaje da su ratni zločini i dalje tabu tema, a da su žrtve zaboravljene.

ko-su-pripadnici-177-voda-vj 12 Feb 14 Ko su pripadnici 177. voda VJ

Većina pripadnika srpskih oružanih snaga koji su ove nedelje osuđeni za masovna ubistva u Peći prethodno su učestvovali u nekim od najtežih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

euleks-odbacuje-optužbe-za-pristrasnost 11 Feb 14 Euleks odbacuje optužbe za pristrasnost

Nakon protesta zbog hapšenja Srba i Albanaca, šef misije Euleksa na Kosovu Bernd Borhart kaže za BIRN da će osumnjičeni biti procesuirani bez obzira na politiku koju zastupaju ili njihovu nacionalnu pripadnost.

grobnica-pomaže-procesuiranje-zločina 03 Feb 14 Grobnica pomaže procesuiranje zločina

Forenzički dokazi iz masovne grobnice Tomašica u blizini Prijedora, gdje su tokom prošle godine ekshumirani posmrtni ostaci više stotina osoba, mogli bi biti korišteni za procesuiranje ratnih zločina.

karadžić-razočaran-mladićevim-svjedočenjem 29 Jan 14 Karadžić razočaran Mladićevim svjedočenjem

Radovan Karadžić razočaran je odbijanjem Ratka Mladića da svjedoči u njegovu korist, dok u pravnom timu bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) smatraju da Karadžićeva Odbrana nije dobila ništa pozivanjem Mladića za svjedoka.

slučaj-perković-podijelio-je-hrvatsku-i-opasno-zahladio-odnose-s-njemačkom 20 Jan 14 Slučaj Perković podijelio je Hrvatsku i opasno zahladio odnose s Njemačkom

"Slučaj Perković" koji je mjesecima destabilizirao hrvatske unutrašnjopolitičke prilike, ali i ozbiljno poremetio odnose Zagreba i Berlina, napokon je okončan.

ključ-za-pristupanje-eu-i-dalje-je-procesuiranje-ratnih-zločina 13 Jan 14 Ključ za pristupanje EU i dalje procesuiranje ratnih zločina

Procesuiranje ratnih zločina sa prostora bivše Jugoslavije i dalje je prioritet Evropske unije, rekao je za BIRN odlazeći direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Pjer Mirel.

davno-ispričane-priče-ili-znanje-o-masovnom-zločinu 30 Dec 13 Davno ispričane priče ili znanje o masovnom zločinu

Vojni vještaci i bivši pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) su u Haškom tribunalu kazali da je Ratko Mladić morao znati za masivnost zločina koji su počinjeni u BiH. S druge strane, Odbrana optuženog smatra da se dokazni postupak Tužilaštva bazirao na “davno ispričanim pričama i svjedocima”.

Subscribe to Our Newsletter