kako-se-beograđani-sećaju-nato-bombardovanja 30 Mar 15 Kako se Beograđani sećaju NATO bombardovanja

Dok država Srbija pokušava da oko vazdušnih napada NATO iz 1999. godine stvori narativ o nacionalnom žrtvovanju, postavlja se pitanje kako su obični građani Beograda doživljavali dane i noći dok su bili na udaru bombi.

beogradski-muzej-čuva-nevidljivog 27 Mar 15 Beogradski muzej čuva "nevidljivog"

Šesnaest godina nakon što ga je jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila za vreme NATO bombardovanja, olupina američkog stelt bombardera i dalje je izložena u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva.

zašto-sam-ćerki-rođenoj-u-ratu-na-kosovu-dao-ime-pobeda 24 Mar 15 Zašto sam ćerki rođenoj u ratu na Kosovu dao ime "Pobeda"

Ćerka Nazmija Kacikua rođena je 24. marta 1999. godine, na dan kada je NATO započeo vazdušne napade protiv srpskih snaga, pa joj je zato i dao ime koje slavi borbu kosovskih Albanaca.

srebrenica-sjećanje-na-zločine 19 Mar 15 Srebrenica: Sjećanje na zločine

Anthony Haughey, umjetnik iz Sjeverne Irske, 20. godišnjicu masakra u Srebrenici obilježava filmom o suprotstavljenim ideologijama i spornim pogledima na istoriju u vezi sa zločinima.

gorka-sećanja-na-martovsko-nasilje-na-kosovu 17 Mar 15 Gorka sećanja na martovsko nasilje na Kosovu

Jedanaest godina nakon etničkih nemira na Kosovu u kojima je stradalo 19 osoba, a veliki broj ljudi izbegao, stariji srpski bračni par seća se kako su preživeli martovsko nasilje.

godišnjica-miloševićeve-smrti-obeležena-u-požarevcu 11 Mar 15 Godišnjica Miloševićeve smrti obeležena u Požarevcu

Devet godina nakon smrti Slobodana Miloševića, njegove pristalice i bivši saradnici iz SPS-a okupili su se u Požarevcu kako bi odali počast čoveku za koga odbijaju da poveruju da je bio ratni zločinac.

pričanje-ljudskih-priča-o-životu-na-kosovu 09 Mar 15 Pričanje ljudskih priča o životu na Kosovu

Cilj prvog projekta usmene istorije Kosova jeste da pokaže da je Kosovo više od rata, da naglasi njegove različitosti i prenese životne priče njegovih neopevanih heroja.

srpski-vojni-invalid-bojama-prikriva-bes 05 Mar 15 Srpski vojni invalid bojama prikriva bes

Kada je pre 20 godina u ratu izgubio obe noge i ruku, Srbin iz Hrvatske Dušan Vukojević, do tada vajar i klesar, započeo je novi život kao uspešan slikar.

na-tragu-osumnjičenih-za-zločine-na-području-đakovice 04 Mar 15 Na tragu osumnjičenih za zločine na području Đakovice

Oni koji su preživeli masovna ubistva u kosovskim selima na području Đakovice 1999. godine nadaju se da su bliže pravdi, pošto je Interpol raspisao poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga.

kosovski-reditelj-o-silovanju-u-ratu-kao-tabu-temi 03 Mar 15 Kosovski reditelj o silovanju u ratu kao tabu temi

Kosovski reditelj Isa Ćosja želi da njegov film o ženi, koja je proterana iz sela zbog toga što je silovana za vreme rata, doprinese okončanju žigosanja žrtava seksualnog nasilja.

posljednja-stanica-štrpci 27 Feb 15 Posljednja stanica – Štrpci

Prije 22 godine pripadnici srpskih paravojnih snaga zaustavili su voz u Bosni, zarobili 20 putnika i ubili ih, a tek sada postoji mogućnost da većina osumnjičenih bude izvedena pred lice pravde.

protiv-ustavna-odbrana-generala 23 Feb 15 (Protiv)ustavna odbrana generala

Novi “neprijatelj” preti vojsci i državi Srbije. Posle ombudsmana, nevladinih organizacija i medija, “opasnost” stiže iz Tužilaštva za ratne zločine.

bih-nasilje-u-porodici-kod-žena-oživljava-ratne-košmare 19 Feb 15 BiH: Nasilje u porodici kod žena oživljava ratne košmare

Žene koje su silovane i seksualno zlostavljane za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine često su kasnije postale i žrtve nasilja u porodici.

beba-pobedila-etnički-podeljen-sistem-u-bih 18 Feb 15 Beba pobedila etnički podeljen sistem u BiH

Roditelji devetomesečnog Faruka Šalake prvi su uspeli da u matičnu knjigu rođenih svog sina upišu kao "Bosanca" i tako pobede sistem koji insistira na strogim etničkim određenjima.

segregacija-u-školama-u-bih-održava-podele-u-obrazovanju 13 Feb 15 Segregacija u školama u BiH održava podele u obrazovanju

Etničke i političke podele u zemlji reflektuju se i u obrazovnom sistemu, koji, kako upozoravaju stručnjaci, usađuje predrasude o prošlosti u glave novih generacija.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena