zašto-arkanovi-podvizi-nisu-vest-u-srbiji 17 Dec 14 Zašto Arkanovi "podvizi" nisu vest u Srbiji

Nije iznenađenje to što je rođendanska žurka sina Željka Ražnatovića Arkana dobila više prostora u medijima nego BIRN-ova priča o brutalnosti Arkanovih “Tigrova“ za vreme rata.

žrtve-arkanovih-tigrova-još-čekaju-pravdu 08 Dec 14 Žrtve Arkanovih “Tigrova” još čekaju pravdu

Petnaest godina nakon smrti Željka Ražnatovića Arkana, niko od pripadnika Srpske dobrovoljačke garde nije se našao na optuženičkoj klupi, uprkos brojnim dokazima o ratnim zločinima počinjenim širom bivše Jugoslavije.

spomenici-iz-drugog-svetskog-rata-u-senci-skoplja-2014 19 Nov 14 Spomenici iz Drugog svetskog rata u senci "Skoplja 2014"

Stari spomenici iz Drugog svetskog rata u Skoplju su potpuno zaboravljeni, pošto su ih zasenili novi, veći spomenici koji su podignuti u okviru projekta vlade "Skoplje 2014“.

albanija-pomaže-istragu-o-korupciji-u-euleksu 17 Nov 14 Albanija pomaže istragu o korupciji u Euleksu

Albanski tužitelji pomažu kolegama na Kosovu u istrazi o navodnoj umešanosti sudije Euleksa Frančeska Florija u korupciju, otkriva BIRN.

šešeljev-povratak-će-uzdrmati-srbiju 14 Nov 14 Šešeljev povratak će uzdrmati Srbiju

Povratak nacionalističkog političara – kojem se sudi za ratne zločine u Hagu – dodaće novi element drame na političkoj sceni.

šešeljevo-oživljavanje-retorike-90-ih 13 Nov 14 Šešelj oživljava retoriku devedesetih

Uz nacionalističke pesme, antizapadne slogane i pečenje povratak Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala izgledao je kao pokušaj vraćanja Srbije u nedavnu prošlost.

skandal-i-sumnje-u-euleksu 07 Nov 14 Skandal i sumnje u Euleksu

Dokazi o korupciji u Euleksu možda nisu ubedljivi, ali su znakovi da je Euleks prvobitno ignorisao sumnje svoje tužiteljke dosta jasniji.

otkriveni-detalji-presude-u-slučaju-monstrum 28 Oct 14 Otkriveni detalji presude u slučaju "Monstrum"

Nakon što je šest Albanaca podnelo žalbu na presudu za terorizam zbog ubistva petorice Makedonaca, BIRN otkriva razloge, zbog kojih je sud u slučaju "Monstrum", koji je izazvao etničke tenzije, izrekao doživotne kazne zatvora.

kosovske-manjine-suočavanje-sa-krizom-identiteta-u-obrazovanju 27 Oct 14 Kosovske manjine – suočavanje sa krizom identiteta u obrazovanju

U selu Restelica, domu jedne od аutentičnih manjinskih zajednica na Kosovu, roditelji se nalaze pred dilemom da odluče da li je budućnost njihove dece bolja sa kosovskim ili srpskim obrazovanjem. Goranci, ili Bosanci, i njihovi problemi sa obrazovanjem, samo su vrh ledenog brega sa kojima se manjine suočavaju od kraja rata.

istražujući-im-radovana-karadžića 22 Oct 14 Istražujući um Radovana Karadžića

Nova biografija kaže da bivši lider bosanskih Srba nije bio ludak, već proračunati ubica koji je tačno znao šta radi.

bosanska-potraga-za-kostima-i-istinom 17 Oct 14 Bosanska potraga za kostima i istinom

Godinu dana pošto je pronađena najveća masovna grobnica u Tomašici, neverovanta priča o njenom otkrivanju ukazuje na očajne pokušaje porodica žrtava da dosegnu pravdu.

bliži-se-krajni-rok-za-regulisanje-statusa-izbeglica-u-crnoj-gori 03 Oct 14 Bliži se krajni rok za regulisanje statusa izbeglica u Crnoj Gori

Više od 4.000 kosovskih izbeglica, uglavnom Roma, imaju još samo tri meseca da podnesu zahtev za prebivalištem u Crnoj Gori ili će biti označeni kao ilegalni imigranti i moraće da odu.

suđenje-perkoviću-i-mustaču-ponovno-otvara-pitanje-lustracije 24 Sep 14 Suđenje Perkoviću i Mustaču ponovno otvara pitanje lustracije

Suđenje dvojici bivših čelnika jugoslavenske tajne službe, Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, moglo bi da otkrije zločine iz prošlosti i kontinuiran utjecaj pripadnika tajnih službi u Hrvatskoj.

ekstremne-poruke-podigle-tenzije-u-sandžaku 23 Sep 14 Ekstremne poruke podigle tenzije u Sandžaku

Pozivanje na formiranje “armije Sandžaka” i pretnje nasiljem srpskih nacionalista podstakli su osećaj uznemirenosti u multietničkom regionu Sandžaka.

srbija-prikrivanje-prikrivanja 18 Sep 14 Srbija: Prikrivanje prikrivanja?

Nakon što je u Raškoj završeno iskopavanje tela Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine, Amnesti internešenel nastavlja da postavlja pitanje zašto Tužilaštvo za ratne zločine (TRZ) još uvek nije sprovelo adekvatne istrage o pojedincima za koje postoji sumnja da su odgovorni za koordinaciju i sprovođenje plana za prikrivanje ovih ratnih zločina, tako što su tela Albanaca koje su na Kosovu ubili pripadnici srpskih snaga transportovali u Srbiju, gde su zatim ponovo zakopani ili su njihovi posmrtni ostaci uništeni.

Dnevni bilten