ratni-zločini-zašto-izvini-nije-dovoljno 22 May 15 Ratni zločini: Zašto "izvini" nije dovoljno

Vodeći srpski političari izvinili su se Bošnjacima za počinjene ratne zločine, ali stručnjaci i žrtve kažu da bez konkretnih gestova ka pomirenju, njihove reči ne znače mnogo.

ratne-posljedice-utječu-na-broj-mješanih-brakova 15 May 15 Ratne posljedice utječu na broj mješanih brakova

Nakon 20 godina od završetka rata u Bosni i Hercegovini, posljedice se osjećaju i kada mladi biraju svog životnog partnera. Od stotinu studenata sa četiri sarajevska fakulteta skoro polovina ih nije spremna da stupi u brak sa osobom druge vjere.

dug-put-do-pravde-analiza-apelacione-presude-u-slučaju-ćuška 14 May 15 Dug put do pravde: Analiza apelacione presude u slučaju Ćuška

Šesnaest godina pošto su srpske snage ubile 44 kosovska Albanca u selu Ćuška, 11 bivših pripadnika Vojske Jugoslavije čeka ponovno suđenje za ratni zločin. Kako je Apelacioni sud u Beogradu opravdao njihovo oslobađanje?

ratno-naslijeđe-podstiče-radikalni-islam-u-bih 13 May 15 Ratno naslijeđe podstiče radikalni islam u BiH

Islamski radikalizam u Bosni i Hercegovini, koji je u pozadini smrtonosnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, prvo su njegovali strani mudžahedinski borci za vrijeme sukoba devedesetih, smatraju eksperti.

bih-spor-oko-apelacionog-suda-koči-reformu-pravosuđa 07 May 15 BiH: Spor oko Apelacionog suda koči reformu pravosuđa

Politički spor u vezi sa formiranjem Apelacionog suda BiH blokirao je reformu pravosuđa u zemlji, zbog čega je Evropska unija obustavila isplatu pomoći za procesuiranje ratnih zločina.

hrtkovci-selo-koje-pokušava-da-zaboravi-rat 06 May 15 Hrtkovci, selo koje pokušava da zaboravi

Dvadeset i tri godine pošto su Hrvati počeli da beže iz Hrtkovaca, etnički mešovitog sela u Vojvodini, većina ljudi ne želi da se seća mitinga koji je izazvao egzodus.

na-kosovu-traže-status-palih-boraca-za-političke-žrtve-bivše-jugoslavije 04 May 15 Na Kosovu traže status palih boraca za političke žrtve bivše Jugoslavije

Porodice kosovskih Albanaca, koji su stradali zbog otpora vlastima bivše Jugoslavije pre početka rata na Kosovu, od vlade traže da ih prizna kao "nacionalne pale borce".

ujedinjene-mrtve-nacije-na-bijenalu-u-veneciji 30 Apr 15 "Ujedinjene mrtve nacije" na Bijenalu u Veneciji

Umetnik Ivan Grubanov, čiji su prvi značajniji radovi bili crteži Slobodana Miloševića na suđenju u Hagu, na izložbi na ovogodišnjem prestižnom Bijenalu u Veneciji bavi se idejom zemalja koje više ne postoje.

nebojša-minić-komandant-mrtvi 29 Apr 15 Nebojša Minić, komandant "Mrtvi"

Život Nebojše Minića Mrtvog, jednog od pripadnika Vojske Jugoslavije, navodno umešanog u neke od najtežih zločina na Kosovu i dalje je obavijen velom tajne - kao što je prikazano u novom BIRN-ovom dokumentarcu "Nedodirljivi".

simboličnih-7-000-za-žrtve-srebrenice 24 Apr 15 Simboličnih 7,000 za žrtve Srebrenice

Novinar Dušan Mašić, koji je pokrenuo akciju povodom obeležavanja 20 godina od genocida u Srebrenici, nada se da će njegova inicijativa u svet poslati drugačiju sliku Srbije.

ko-je-prebacivao-tela-kosovskih-albanaca-u-masovne-grobnice-u-srbiji 23 Apr 15 Zataškavanje zločina na Kosovu: Ko je sakrio tela Albanaca?

Visoki državni funkcioneri i pripadnici policije, odgovorni za prebacivanje više od hiljadu tela kosovskih Albanaca u Srbiju i njihovo pokopavanje u masovnim grobnicama, nikada nisu procesuirani u Srbiji.

slabo-interesovanje-u-rs-za-film-o-dobrim-delima-u-ratu 22 Apr 15 Slabo interesovanje u RS za film o dobrim delima u ratu

Novi film o Bosancima koji za vreme rata nisu proterali svoje komšije, već su ih spasili, izazvao je interesovanje širom Bosne i Hercegovine, ali ne i u Republici Srpskoj.

srbija-pod-pritiskom-zbog-izručenja-šešelja 03 Apr 15 Srbija pod pritiskom zbog izručenja Šešelja

Pritisak na srpsku vladu da lidera radikala Vojislava Šešelja vrati u pritvor Haškog tribunala najverovatnije će se na kraju pokazati neizdrživim.

kako-se-beograđani-sećaju-nato-bombardovanja 30 Mar 15 Kako se Beograđani sećaju NATO bombardovanja

Dok država Srbija pokušava da oko vazdušnih napada NATO iz 1999. godine stvori narativ o nacionalnom žrtvovanju, postavlja se pitanje kako su obični građani Beograda doživljavali dane i noći dok su bili na udaru bombi.

beogradski-muzej-čuva-nevidljivog 27 Mar 15 Beogradski muzej čuva "nevidljivog"

Šesnaest godina nakon što ga je jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila za vreme NATO bombardovanja, olupina američkog stelt bombardera i dalje je izložena u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena