na-tragu-osumnjičenih-za-zločine-na-području-đakovice 04 Mar 15 Na tragu osumnjičenih za zločine na području Đakovice

Oni koji su preživeli masovna ubistva u kosovskim selima na području Đakovice 1999. godine nadaju se da su bliže pravdi, pošto je Interpol raspisao poternice za 17 bivših pripadnika srpskih snaga.

kosovski-reditelj-o-silovanju-u-ratu-kao-tabu-temi 03 Mar 15 Kosovski reditelj o silovanju u ratu kao tabu temi

Kosovski reditelj Isa Ćosja želi da njegov film o ženi, koja je proterana iz sela zbog toga što je silovana za vreme rata, doprinese okončanju žigosanja žrtava seksualnog nasilja.

posljednja-stanica-štrpci 27 Feb 15 Posljednja stanica – Štrpci

Prije 22 godine pripadnici srpskih paravojnih snaga zaustavili su voz u Bosni, zarobili 20 putnika i ubili ih, a tek sada postoji mogućnost da većina osumnjičenih bude izvedena pred lice pravde.

protiv-ustavna-odbrana-generala 23 Feb 15 (Protiv)ustavna odbrana generala

Novi “neprijatelj” preti vojsci i državi Srbije. Posle ombudsmana, nevladinih organizacija i medija, “opasnost” stiže iz Tužilaštva za ratne zločine.

bih-nasilje-u-porodici-kod-žena-oživljava-ratne-košmare 19 Feb 15 BiH: Nasilje u porodici kod žena oživljava ratne košmare

Žene koje su silovane i seksualno zlostavljane za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine često su kasnije postale i žrtve nasilja u porodici.

beba-pobedila-etnički-podeljen-sistem-u-bih 18 Feb 15 Beba pobedila etnički podeljen sistem u BiH

Roditelji devetomesečnog Faruka Šalake prvi su uspeli da u matičnu knjigu rođenih svog sina upišu kao "Bosanca" i tako pobede sistem koji insistira na strogim etničkim određenjima.

segregacija-u-školama-u-bih-održava-podele-u-obrazovanju 13 Feb 15 Segregacija u školama u BiH održava podele u obrazovanju

Etničke i političke podele u zemlji reflektuju se i u obrazovnom sistemu, koji, kako upozoravaju stručnjaci, usađuje predrasude o prošlosti u glave novih generacija.

srbija-podeljena-oko-spomenika-oslobodilačkim-ratovima 12 Feb 15 Srbija podeljena oko spomenika "oslobodilačkim ratovima"

Predloženi zakon o vojnim obeležjima pokrenuo je rasprave o tome da li država ponovo pokušava da negira svoju ulogu u sukobima devedesetih u bivšoj Jugoslaviji.

sjećanje-na-krvavi-snijeg-u-sarajevu 09 Feb 15 Sjećanje na krvavi snijeg u Sarajevu

Šest dječaka i djevojčica, koji su poginuli dok su se igrali na snijegu kada su 1994. godine snage bosanskih Srba granatirale jedno naselje u Sarajevu, bili su među velikim brojem djece ubijene tokom opsade grada.

leblovo-sećanje-na-holokaust 05 Feb 15 Leblovo sećanje na holokaust

Sa svoje 93 godine, Aleksandar Lebl je jedan od retkih Jevreja u Beogradu koji se još uvek seća nemačke okupacije i nacističkih logora smrti, koje je jedva izbegao.

presuda-msp-slučaj-genocida-koga-nije-bilo 04 Feb 15 Presuda MSP: Slučaj genocida koga nije bilo

Dok presuda nije iznenađujuća, budući da su problemi između Hrvatske i Srbije u osnovi bili politički, trebalo bi da otvori raspravu o tome šta su države dužne da urade za žrtve.

izgubljeno-dete-na-frontu 02 Feb 15 Izgubljeno dete na frontu

Film "Ničije dete" srpskog reditelja Vuka Ršumovića zasnovan je na istinitoj priči o dečaku koji je pronađen u divljini kako živi sa vukovima, a zatim poslat da se bori u ratu u BiH.

talas-nezadovoljstva-gura-kosovo-u-provaliju 30 Jan 15 Talas nezadovoljstva gura Kosovo u provaliju

Gnev zbog izajve ministra Jablanovića i promena mišljenja u vezi sa nacionalizacijom Trepče bila je kombinacija koja je izazvala savršenu oluju za napad na vladu Ise Mustafe.

glavaš-na-slobodi-pristaše-trijumfiraju-obitelji-žrtava-u-šoku 28 Jan 15 Glavaš na slobodi: pristaše trijumfiraju, obitelji žrtava u šoku

Slučaj Branimira Glavaša, komandanta hrvatske vojske i nekada moćnog političara, koji je pušten na slobodu pošto je poništena presuda za ratne zločine, oživeo je pitanja o zločinima počinjenim 1991. godine.

sećanje-na-detinjstvo-u-aušvicu-živi-i-posle-70-godina 27 Jan 15 Sećanje na detinjstvo u Aušvicu živi i posle 70 godina

Na 70. godišnjicu oslobađanja Aušvica, jedan od poslednjih zatvorenika Oleg Mandić iz Hrvatske seća se kako je sa 11 godina bio zarobljen u logoru smrti.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena