operacija-oluja-za-hrvatsku-trijumf-za-srbiju-tuga-07-31-2015 03 Aug 15 Operacija Oluja: Za Hrvatsku trijumf, za Srbiju tuga

Hrvatska ove nedelje proslavlja pobedu nad srpskim pobunjenicima tokom operacije "Oluja" od pre 20 godina, dok Srbija odaje poštu stotinama ubijenih i 200,000 ljudi, koji su postali izbeglice.

demineri-u-srbiji-imaju-pune-ruke-posla 28 Jul 15 Demineri u Srbiji imaju pune ruke posla

Neeksplodirana granata pronađena na gradilištu u Beogradu bacila je svetlo na opasnost sa kojom se Srbija i dalje suočava - zaostale bombe i mine nakon jednog veka ratova.

marčelo-u-srebrenicu-nosi-poruku-mira 23 Jul 15 Marčelo u Srebrenicu nosi poruku mira

Srpski muzičar Marčelo kaže da muzika ne može da iskoreni podele nastale u ratu, ali može da promoviše pomirenje - što on ove nedelje i želi da uradi sa reperima iz BiH na koncertu u Srebrenici.

sva-neispunjena-obećanja-u-slučaju-braće-bitići 20 Jul 15 Sva neispunjena obećanja u slučaju braće Bitići

Zvaničnici opet obećavaju da će rešiti slučaj braće Bitići, koji su 1999. godine ubijeni u centru za obuku policije, ali njihove reči predstavljaju samo ponavljanje sličnih neispunjenih obećanja datih tokom protekle decenije.

kosovo-uskoro-novo-glasanje-o-specijalnom-sudu 17 Jul 15 Kosovo: Uskoro novo glasanje o specijalnom sudu

Dok raste pritisak na Kosovo da formira novi sud za ratne zločine, vlada insistira da parlament ponovo glasa o tom pitanju.

haos-u-srebrenici-skrnavi-sećanje-na-genocid 15 Jul 15 Haos u Srebrenici skrnavi sećanje na genocid

Napad na srpskog premijera u Srebrenci označio je kulminaciju političkih igara koje su nedeljama trajale na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou i koje su Bosnu i Hercegovinu dovele do tačke ključanja.

tuđman-osvaja-zagreb-15-godina-nakon-smrti 13 Jul 15 Tuđman osvaja Zagreb, 15 godina nakon smrti

Prvi demokratski izabran predsednik Hrvatske Franjo Tuđman postaje istaknutiji u Zagrebu više nego dok je bio živ.

sjećanja-i-kosti-nestali-iz-srebrenice 10 Jul 15 Sjećanja i kosti: Nestali iz Srebrenice

Stotine porodica još uvijek čekaju da se pronađu ostaci njihovih voljenih kako bi ih ukopali, ali sve je jasnije da, kako vrijeme prolazi, ako išta bude bilo pronađeno, to će biti vrlo mali broj kostiju.

preko-600-godina-za-genocid-i-zločine-u-srebrenici 09 Jul 15 Preko 600 godina za genocid i zločine u Srebrenici

Za genocid i zločine počinjene 1995. godine u Srebrenici, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeno je 37 osoba na oko 630 godina zatvora uz tri doživotne robije.

savet-evrope-srbiji-rešiti-problem-nekažnjivosti-za-ratne-zločine 08 Jul 15 Savet Evrope Srbiji: Rešiti problem nekažnjivosti za ratne zločine

Srbija mora da radi više na rešavanju pitanja ratnog nasleđa, kao i da prizna šta se 1995. godine dogodilo u Srebrenici, rekao je za BIRN komesar Saveta Evrope za ljudska prava Nils Muižnieks.

srebrenica-sanjanje-u-ruševinama 08 Jul 15 Srebrenica: Sanjanje u ruševinama

Mladi koji su odrasli nakon masakra u Srebrenici, nekada bogatom banjskom gradu, nemaju mnogo čemu da se nadaju, sem prilici da pobegnu.

bjekstvo-od-smrti-priča-žene-koja-je-preživjela-srebrenicu 07 Jul 15 Bjekstvo od smrti: Priča žene koja je preživjela Srebrenicu

Probijajući se kroz šumu, 13 dana bez hrane i vode, okružena mrtvim tijelima, Fatima Ahmić uspjela je preživjeti genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine.

srebrenica-pionirski-posao-u-dokazivanju-genocida 06 Jul 15 Srebrenica: Pionirski posao u dokazivanju genocida

Počinjući s glasinama o strašnom zločinu, Haški istražioci i tužioci se prisjećaju kako su postepeno prikupljali dokaze da su Bošnjaci u Srebrenici 1995. godine bili žrtve genocida.

bekstvo-od-smrti-priča-žene-koja-je-preživjela-srebrenicu 06 Jul 15 Srebrenica: Pionirski posao u dokazivanju genocida

Počinjući s glasinama o strašnom zločinu, Haški istražioci i tužioci se prisjećaju kako su postepeno prikupljali dokaze da su Bošnjaci u Srebrenici 1995. godine bili žrtve genocida.

hrvatski-veterani-iz-ii-svetskog-rata-sećaju-se-borbe-protiv-fašizma 22 Jun 15 Hrvatski veterani iz II svetskog rata sećaju se borbe protiv fašizma

Hrvatska obeležava Dan antifašističke borbe, a dvojica nekadašnjih boraca, koji su se za vreme Drugog svetskog protiv nacističkih trupa borili zajedno sa partizanima, sećaju kako su rizikovali svoje živote za slobodu.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena