spomenici-koče-pomirenje-u-bih 24 Jul 14 Spomenici koče pomirenje u BiH

Dok ljudi u Prijedoru obeležavaju godišnjicu smrti svojih rođaka, koji su ubijeni u ratu, postavlja se pitanje da li spomenici koji pripadaju samo jednoj etničkoj grupi - dizajnirani da se uklope u samo jedan narativ - otežavaju pomirenje u BiH.

problem-sa-kosovskom-peticijom-o-silovanjima-u-ratu 23 Jul 14 Problem sa kosovskom peticijom o silovanjima u ratu

Kampanja pokrenuta na Kosovu, kojom se od Ujedinjenih nacija traži da istraži slučajeve silovanja u vreme rata, pokazuje nemogućnosti domaćih institucija da bilo šta urade same, naglašava stavove prema žrtvama pune predrasuda i ne može da donese pravdu.

nezadovoljstvo-među-albancima-preraslo-u-etničke-proteste 22 Jul 14 Nezadovoljstvo među Albancima preraslo u etničke proteste

Nedavni protesti u Makedoniji, koji su izbili nakon presuda za terorizam šestorici Albanaca, rezultat su dubokog nepoverenja u pravosudni sistem u zemlji, rekao je za BIRN politički analitičar Ismet Ramadani.

eu-smanjuje-misiju-euleksa-na-kosovu 18 Jul 14 EU smanjuje Misiju Euleksa na Kosovu

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks, smanjuje broj zaposlenih, kao i svoju ulogu u slučajevima ratnih zločina i korupcije, iako ima onih koji nisu sigurni da Kosovo može samo da se izbori sa osetljivim slučajevima.

život-sa-tragičnim-nasleđem-srebrenice 15 Jul 14 Život sa tragičnim nasleđem Srebrenice

Nova knjiga "Srebrenica nakon genocida" istražuje razorni uticaj, koji je masakr iz 1995. godine imao na društvo u BiH, kao i ljude koji su sve to preživeli.

zaboravljeno-nasleđe-srebrenice-ratni-zločinci-u-sad 11 Jul 14 Zaboravljeno nasleđe Srebrenice - ratni zločinci u SAD

Bosanci širom sveta obeležavaju godišnjicu masakra u Srebrenici, a preživeli zaslužuju da znaju zašto je toliki broj pripadnika snaga bosanskih Srba, koji su učestvovali u zločinima, pronašao utočište u Americi.

godišnjica-masakra-u-srebrenici-za-zločine-u-srebrenici-568-godina-zatvora 11 Jul 14 Godišnjica masakra u Srebrenici: Za zločine u Srebrenici 568 godina zatvora

Za genocid i druge zločine koji su prije 19 godina počinjeni u Srebrenici, do sada je pravosnažno osuđeno 30 osoba, na ukupno 568 godina zatvora.

godišnjica-masakra-u-srebrenici-svedočenja-žrtava-silovanja 11 Jul 14 Godišnjica masakra u Srebrenici: Ispovjesti žrtava silovanja

Neke od žena koje su silovali pripadnici snaga bosanskih Srba u vrijeme masakra u Srebrenici 1995. godine uspele su da pobjede svoje strahove i da progovore.

srebreničani-određuju-obaveze-mirovnih-snaga 10 Jul 14 Godišnjica masakra u Srebrenici: Suđenje Holandiji

Na 19. godišnjicu počinjenja genocida u Srebrenici, očekuje se historijska presuda protiv Holandije, kojom će se odrediti obaveze međunarodnih organizacija u mirovnim misijama.

tamni-oblaci-nad-slučajem-monstrum 27 Jun 14 Tamni oblaci nad slučajem "Monstrum"

Predstojeća presuda grupi Albanaca optuženih za terorizam, zbog ubistva petorice Makedonaca mogla bi da izazove opasne etničke tenzije ili čak verski sukob.

izazov-za-kosovo-pravda-za-sve 12 Jun 14 Izazov za Kosovo: Pravda za sve

Ako je Kosovo ozbiljno po pitanju evropske budućnosti, ko god da formira novu vladu suočiće se sa velikim poslom da poboljša pravosudni sistem i unapredi ljudska prava.

za-stotine-žrtava-u-oluji-još-nitko-nije-osuđen 11 Jun 14 Za stotine žrtava u Oluji još nitko nije osuđen

Najnovije oslobađajuće presude za ratne zločine u Hrvatskoj pokazuju kako se zemlja oseća slobodnijom da ti zločini ostanu nekažnjeni sada kada je popustio pritisak EU za suočavanje sa prošlošću.

makedonija-plaća-za-cinične-igre-vlasti 30 May 14 Makedonija plaća za cinične igre vlasti

Nedavna erupcija etničkog nasilja u Makedoniji jeste direktna posledica nedogovorne i skupe politike dve vladajuće stranke po sistemu zavadi i vladaj.

deca-vojnici-iz-bosne-napuštena-od-strane-države 21 May 14 Deca vojnici iz Bosne napuštena od strane države

Procenjuje se da je oko 2,000 dece učestvovalo u ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine, nekada i u užasnim uslovima na ratištu, ali su njihovi zahtevi za državniim beneficijama odbijeni.

preživeli-nezadovoljni-kaznama-za-zločin-u-ćuški 14 May 14 Preživeli nezadovoljni kaznama za zločin u Ćuški

Na 15. godišnjicu napada na selo Ćuška, preživeli kažu da su nedavne presude srpskim vojnicima blage, a da su vojne starešine izbegle pravdi.

Dnevni bilten