žene-silovane-u-ratu-u-bih-žale-zbog-izgubljenog-majčinstva-10-20-2016 20 Oct 16 Žene silovane u ratu u BiH žale zbog izgubljenog majčinstva

Više od 1.000 žena u Bosni i Hercegovini koje su pretrpjele seksualno nasilje tokom sukoba 1990-ih ne mogu postati majke zbog ozbiljnih psihičkih trauma i medicinskih posljedica silovanja.

hrvatski-kandidat-za-oscara-priča-o-ljubavi-i-ratu-10-17-2016 18 Oct 16 Hrvatski kandidat za Oscara, priča o ljubavi i ratu

Telefonski poziv ratnog zločinca mijenja živote dvoje ljudi u filmu hrvatskog redatelja Zrinka Ogreste koji govori o kontinuiranom utjecaju sukoba 1990-ih godina na današnje odnose.

desetine-tužbi-protiv-odluka-lovaca-na-policijske-saradnike-10-13-2016 14 Oct 16 Desetine tužbi protiv odluka lovaca na policijske saradnike

Iako Zakon o lustraciji, kojim su sankcionisani građani koji su bili proglašeni za bivše saradnike komunističke tajne policije, nije više na snazi, podneto je više desetina tužbi za poništenje, kako se tvrdi, politički motivisanih odluka Komisije.

nemoć-zapada-jača-dodikovu-poziciju-10-11-2016 12 Oct 16 Nemoć Zapada jača Dodikovu poziciju

Zvaničnici EU i SAD iskazali su stav da prije lokalnih izbora neće djelovati u vezi sa nezakonitim referendumom u Republici Srpskoj (RS), kako bi se izbjeglo potpirivanje već naraslih tenzija. Međutim, izbori su prošli, a oni i dalje šute.

bilal-kasami-političar-protiv-establišmenta-10-07-2016 11 Oct 16 Bilal Kasami – političar protiv establišmenta

Lider jedne od novih partija Albanaca u Makedoniji nada se da će uspeti da "redefiniše" državu kako bi sprečio koncentraciju moći u rukama bilo koje etničke grupe.

uticaj-rata-na-ljude-u-fotografijama-izloženim-u-prištini-10-10-2016 10 Oct 16 Uticaj rata na ljude u fotografijama izloženim u Prištini

Holandski fotograf Willem Poelstra kao polaznu tačku na novoj izložbi u Prištini koristi priču svojih roditelja, kako bi pokazao dugoročni uticaj rata 1990-ih godina na obične ljude na Kosovu.

dvadeset-i-pet-godina-otpora-žena-u-crnom--10-10-2016 10 Oct 16 Dvadeset i pet godina otpora “Žena u crnom“

Mirovna grupa “Žene u crnom“ obeležava 25 godina od početka protesta protiv militarizma i dizanja glasa protiv pretnji nasiljem od strane srpskih nacionalista.

srebrenica-nelagodno-iščekivanje-rezultata-glasanja-za-gradonačelnika-10-06-2016 06 Oct 16 Srebrenica – nelagodno iščekivanje rezultata glasanja za gradonačelnika

Iako zvaničnici kažu da je sve mirno, neki mještani osjećaju nervozu dok iščekuju vijesti da li je za funkciju gradonačelnika Srebrenice pobijedio Srbin ili Bošnjak.

opozicione-stranke-albanaca-u-makedoniji-razmišljaju-o-zajedničkoj-izbornoj-kampanji-10-04-2016 05 Oct 16 Opozicione stranke Albanaca u Makedoniji razmišljaju o zajedničkoj izbornoj kampanji

U uslovime političke krize u Makedoniji, albanske opozicione stranke razmatraju mogućnost udruživanja kako bi stekle prednost na decembarskim izborima. Međutim, veoma su oprezne u pogledu koalicija sa makedonskim partijama.

zaštita-svedoka-izazov-za-novi-kosovski-sud-10-02-2016 03 Oct 16 Zaštita svedoka izazov za novi kosovski sud

Zaštita svedoka koji svedoče o ratu na Kosovu dugo je predstavljala glavni izazov, ali novi specijalni sud Kosova u Hagu veruje da će nadomestiti dosadašnje neuspehe.

upotreba-jezika-i-pisma-u-školama-u-crnoj-gori-pristrasna-tvrde-srpske-organizacije-09-30-2016 30 Sep 16 Upotreba jezika i pisma u školama u Crnoj Gori pristrasna, tvrde srpske organizacije

Organizacije Srba u Crnoj Gori pozivaju vlasti da okončaju, kako kažu, zvanično odobrenu diskriminaciju srpskog jezika i ćiriličnog pisma u školama.

zastrašujući-revizionizam-drugog-svjetskog-rata-u-hrvatskoj-09-26-2016 28 Sep 16 “Zastrašujući” revizionizam Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj

Britanski povjesničar Rory Yeomans, koji je istraživao hrvatski fašistički ustaški pokret, kaže da ga brinu pokušaji političara i akademika da umanje zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu.

tužilaštvo-za-ratne-zločine-srbije-na-raskrsnici-09-26-2016 27 Sep 16 Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na raskrsnici

Pred sledećim glavnim tužiocem za ratne zločine Srbije stoje veliki izazovi – poboljšanje loših rezultata u vođenju predmeta, suočavanje s političkim pritiscima kao i sa zahtevima EU koji su ključni za pregovore Srbije o pristupanju.

sukob-između-mksj-i-srbije-oko-zastrašivanja-svedoka-09-25-2016 26 Sep 16 Sukob između MKSJ i Srbije oko zastrašivanja svedoka

U nastojanjima da zaštiti svedoke Haški tribunal je procesuirao nekoliko osoba zbog zastrašivanja, ali je poslednji slučaj doveo do teškog spora sa Srbijom.

referendum-u-rs-riskira-ponovno-otvaranje-pandorine-kutije-09-23-2016 23 Sep 16 Referendum u RS riskira ponovno otvaranje Pandorine kutije

Kontroverzni referendum koji se u nedjelju treba održati u Republici Srpskoj (RS), a koji je u direktnoj suprotnosti sa odlukama državnih i međunarodnih vlasti, potkopaće mehanizme provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisanog 1995. godine.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena