talas-nezadovoljstva-gura-kosovo-u-provaliju 30 Jan 15 Talas nezadovoljstva gura Kosovo u provaliju

Gnev zbog izajve ministra Jablanovića i promena mišljenja u vezi sa nacionalizacijom Trepče bila je kombinacija koja je izazvala savršenu oluju za napad na vladu Ise Mustafe.

glavaš-na-slobodi-pristaše-trijumfiraju-obitelji-žrtava-u-šoku 28 Jan 15 Glavaš na slobodi: pristaše trijumfiraju, obitelji žrtava u šoku

Slučaj Branimira Glavaša, komandanta hrvatske vojske i nekada moćnog političara, koji je pušten na slobodu pošto je poništena presuda za ratne zločine, oživeo je pitanja o zločinima počinjenim 1991. godine.

sećanje-na-detinjstvo-u-aušvicu-živi-i-posle-70-godina 27 Jan 15 Sećanje na detinjstvo u Aušvicu živi i posle 70 godina

Na 70. godišnjicu oslobađanja Aušvica, jedan od poslednjih zatvorenika Oleg Mandić iz Hrvatske seća se kako je sa 11 godina bio zarobljen u logoru smrti.

umetnost-posleratne-traume 22 Jan 15 Umetnost posleratne traume

Umetnik iz Srbije Vladimir Miladinović, čiji se poslednji projekat bavi masovnom grobnicom kod Beograda gde su pronađena tela kosovskih Albanaca, koristi ratnu prošlost kao temu u svojim radovima.

uputstvo-za-urušavanje-ugleda-u-nekoliko-lekcija 20 Jan 15 Uputstvo za urušavanje ugleda - u nekoliko lekcija

Lažne optužbe na račun srpskog Tužilaštva za ratne zločine i prevremeni odlazak u penziju tužioca Vladimira Vukčevića ukazuju na to da ima moćnih ljudi koji i dalje pokušavaju da sakriju istinu o sukobima iz vremena devedesetih.

ključna-godina-za-haški-tribunal 19 Jan 15 Ključna godina za Haški tribunal

Presude na suđenjima za ratne zločine Radovanu Karadžiću i Goranu Hadžiću trebalo bi da budu izrečene tokom 2015, dok izgleda da će se kontroverze u vezi sa puštanjem Vojislava Šešelja na slobodu nastaviti i ove godine.

vukčević-12-godina-borbe-za-procesuiranje-ratnih-zločina 15 Jan 15 Vukčević, 12 godina borbe za procesuiranje ratnih zločina

Skraćivanje mandata glavnog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića novi je pritisak na jedinu državnu instituciju u Srbiji koja se bavi suočavanjem sa prošlošću.

tortura-u-logorima-zastarjela 14 Jan 15 Srbija blokira odštetu žrtvama torture iz BiH

Dvojica logoraša, koja su preživjela torturu u logoru Šljivovica u Srbiji nisu dobili propisanu odštetu, zato što je Pravobranilaštvo Srbije zahtjevalo reviziju slučaja.

još-jedna-zima-u-poslednjem-izbegličkom-kampu-u-beogradu 13 Jan 15 Još jedna zima u poslednjem izbegličkom kampu u Beogradu

Nova godina nije donela nikakve promene za Srbe koji su pobegli od sukoba u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu i još žive u oronulom izbegličkom centru u predgrađu Beograda.

javno-svjedočenje-ili-zaštita-intimnog-života-optuženog 08 Jan 15 Sud BiH kritikovan zbog zaštite optuženih za seksualno zlostavljanje

Nedavne odluke da neka suđenja za ratne zločine, koji uključuju seksualno zlostavljanje, budu zatvorena za javnost radi zaštite članova porodice optuženog naišle su na kritike zbog stavljanja prava optuženika ispred prava žrtava.

nove-tenzije-između-hrvatske-i-srbije-zbog-kapetana-dragana 06 Jan 15 Hrvatska treba da procesuira kapetana Dragana

Zagreb bi trebalo da sudi Draganu Vasiljkoviću, koji trenutno čeka izručenje u Australiji, zbog optužbi za ratne zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj.

kosovo-euleks-na-udaru 02 Jan 15 Kosovo: Na udaru pravni napori EU

Odluka o formiranju novog specijalnog suda, koji će se baviti navodnim ratnim zločinima visokih zvaničnika Oslobodilačke vojske Kosova, razbesneo je ratne veterane, a navodi o korupciji unutar Euleksa izazvali su pravi skandal.

bosna-i-hercegovina-godina-tenzije 01 Jan 15 Bosna i Hercegovina: Godina tenzije

Masovne proteste protiv teške ekonomske situacije uzurpirali su političari svojom nacionalističkom retorikom, dok je politička scena u BiH na izborima dobila novog učesnika, ćerku Radovana Karadžića.

hrvatska-progonjena-starim-demonima 31 Dec 14 Hrvatska: Progonjena starim demonima

Procesuiranje bivših čelnika UDBE, sporovi sa Srbijom zbog rata devedesetih i protesti branitelja znače da je Hrvatskoj i u 2014. bilo teško da zaboravi na prošlost.

srbija-u-senci-šešelja 30 Dec 14 Srbija: U senci Šešelja

Odnosi između Srbije i Hrvatske pogoršali su se 2014. godine zbog međusobnih tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, a dodatne tenzije izazvalo je privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena