zastrašujući-revizionizam-drugog-svjetskog-rata-u-hrvatskoj-09-26-2016 28 Sep 16 “Zastrašujući” revizionizam Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj

Britanski povjesničar Rory Yeomans, koji je istraživao hrvatski fašistički ustaški pokret, kaže da ga brinu pokušaji političara i akademika da umanje zločine počinjene u Drugom svjetskom ratu.

tužilaštvo-za-ratne-zločine-srbije-na-raskrsnici-09-26-2016 27 Sep 16 Tužilaštvo za ratne zločine Srbije na raskrsnici

Pred sledećim glavnim tužiocem za ratne zločine Srbije stoje veliki izazovi – poboljšanje loših rezultata u vođenju predmeta, suočavanje s političkim pritiscima kao i sa zahtevima EU koji su ključni za pregovore Srbije o pristupanju.

sukob-između-mksj-i-srbije-oko-zastrašivanja-svedoka-09-25-2016 26 Sep 16 Sukob između MKSJ i Srbije oko zastrašivanja svedoka

U nastojanjima da zaštiti svedoke Haški tribunal je procesuirao nekoliko osoba zbog zastrašivanja, ali je poslednji slučaj doveo do teškog spora sa Srbijom.

referendum-u-rs-riskira-ponovno-otvaranje-pandorine-kutije-09-23-2016 23 Sep 16 Referendum u RS riskira ponovno otvaranje Pandorine kutije

Kontroverzni referendum koji se u nedjelju treba održati u Republici Srpskoj (RS), a koji je u direktnoj suprotnosti sa odlukama državnih i međunarodnih vlasti, potkopaće mehanizme provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potpisanog 1995. godine.

uoči-referenduma-u-rs-ponovo-se-govori-o-ratu-09-22-2016 23 Sep 16 Uoči referenduma u RS ponovo se govori o ratu

Sporni referendum u bh. entitetu Republika Srpska (RS) ponovo je razgorio strasti i retoriku iz 1990-ih godina, dok neki mediji samo još više dolivaju ulja na vatru.

duh-nasilja-nad-bih-zbog-referenduma-u-rs-09-20-2016 21 Sep 16 Duh nasilja nad BiH zbog referenduma u RS

Referendumi se od samog raspada bivše Jugoslavije koriste kao političko oružje, ali posljedice tih referenduma rijetko korespondiraju s onim što su namjeravali njihovi kreatori.

presude-i-istrage-nisu-kočnica-za-kandidaturu-na-izborima-u-bih-09-19-2016 20 Sep 16 Presude i istrage nisu kočnica za kandidaturu na izborima u BiH

Na izborima u BiH, koji se trebaju održati narednog mjeseca, skoro 50 kandidata za poziciju gradonačelnika ili načelnika općine bilo je osuđeno, optuženo ili pod istragom zbog organiziranog kriminala, korupcije i ratnih zločina.

dug-put-kapetana-dragana-do-sudnice-09-19-2016 20 Sep 16 Dug put Kapetana Dragana do sudnice

Bivši paravojni zapovjednik Dragan Vasiljković nekada je radio kao golf instruktor u Australiji, a danas, nakon desetljeća borbe protiv izručenja Hrvatskoj, čeka suđenje za ratne zločine u ovoj državi.

zuroff-upozorava-hrvatsku-zbog-fašističke-nostalgije--09-14-2016 15 Sep 16 Zuroff upozorava Hrvatsku zbog “fašističke nostalgije”

Efraim Zuroff, ravnatelj Centra “Simon Wiesenthal“ za Izrael i Istočnu Europu, kaže za BIRN da se naredna hrvatska vlada mora konfrontirati s političarima koji pokušavaju rehabilitirati fašistički režim u ovoj državi iz Drugog svjetskog rata.

rs-nastoji-ublažiti-štetu-izazvanu-referendumom-09-12-2016 12 Sep 16 RS nastoji ublažiti štetu izazvanu referendumom

Pod pritiskom Zapada i Srbije, lideri Republike Srpske (RS) razmišljaju o ‘posljednjoj’ opciji ne bi li umanjili štetu koju je prouzrokovao sporni referendum, a zadržali kredibilitet pred lokalne izbore.

projekat-zetra-sećanja-na-jugoslovenski-rok-koncert-za-mir-09-09-2016 12 Sep 16 Projekat Zetra: Sećanja na jugoslovenski rok koncert za mir

Sećanje na veliki antiratni koncert koji se 1991. godine održao u Sarajevu okuplja ljude oko projekta koji, između ostalog, upozorava na opasnosti od nacionalizma u savremenoj Evropi, kaže idejni tvorac ovog projekta.

snovi-makedonije-ostaju-nerealizovani-i-nakon-25-godina-nezavisnosti-09-08-2016 08 Sep 16 Snovi Makedonije ostaju nerealizovani i nakon 25 godina nezavisnosti

Nijedan od dva strateška cilja Makedonije – članstvo u EU i članstvo u NATO – nije ispunjen ni nakon 25 godina nezavisnosti zemlje, niti se odmaklo u rešavanju problema s albanskom nacionalnom manjinom.

balkanski-lideri-oživljavaju-nacionalizam-zbog-političkih-ciljeva-09-02-2016 05 Sep 16 Balkanski lideri oživljavaju nacionalizam zbog političkih ciljeva

Pojačana nacionalistička retorika u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini jeste manevar koji neki političari koriste ne bi li osvojili glasove na predstojećim izborima ili skrenuli pažnju sa ekonomskih problema, tvrde stručnjaci.

ustavni-sud-bih-pod-pritiskom-zbog-referenduma-u-rs-08-29-2016 30 Aug 16 Ustavni sud BiH 'pod pritiskom' zbog referenduma u RS

Najavljeni referendum u RS, kojim se dovode u pitanje nadležnosti Ustavnog suda BiH, predstavlja “direktan politički pritisak“ koji ima za cilj podrivanje institucija na državnom nivou, izjavio je za BIRN predsjednik Ustavnog suda.

sarajevski-vatrogasci-sjećaju-se-grada-u-plamenu-08-11-2016 12 Aug 16 Sarajevski vatrogasci sjećaju se grada u plamenu

Tokom opsade Sarajeva, vatrogasci ovog grada borili su se sa preko hiljadu požara, pokušavajući pritom da izbjegnu snajpersku vatru i granate i rizikujući svoje živote da bi spasli druge.

Dnevni bilten

* obavezna polja
Balkanska tranziciona pravda: dnevni bilten
Format biltena