Vest 12 Oct 17

Vulin ponovo pohvalio oslobođene ratne zločince

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin odgovorio je na kritike ambasadora SAD u Beogradu za javnu pohvalu dvojice osuđenih ratnih zločinaca.

Filip Rudić
BIRN
Beograd
Ministar odbrane Aleksandar Vulin. Foto: Miloš Miškov/Beta.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin u sredu je odbacio kritike američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota, koji je rekao da podršku koju je Vulin dao osuđenim ratnim zločincima Vladimiru Lazareviću i Nikoli Šainoviću može potkopati napore za poboljšanje imidža Srbije.

“Čudi me da ambasador ne vidi mogućnost podrivanja imidža i pretnju odnosima u tome što je haški optuženik Ante Gotovina savetnik u Vladi Hrvatske ili u oslobađanju Orića“, rekao je Vulin.

Podsetimo, i Gotovina i Orić su bili oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene nad Srbima.

Američki ambasador uputio je kritike na račun Vulina nakon što je ministar odbrane, prošle subote, održao govor na susretu bivših starešina Treće armije Vojske Jugoslavije (VJ).

Skupu su prisustvovali i osuđeni ratni zločinci Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa VJ, i Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SRJ, koji su se, nakon izdržavanja kazni, vratili u Srbiju.

Vulin je tokom govora potencirao da Srbija više neće da se stidi onih koji su je “branili”, da je to vreme nestalo, a da je vreme za “tihi ponos”.

U izveštaju Asošiejted Presa o ovom događaju, koji je objavio i uticajni američki dnevni list “Vašington Post”, između ostalog se kaže da Vulinove opaske “ilustruju porast prkosa i inata Srbije prema Zapadu”.

U odgovoru na ovaj tekst, Vulinova stranka Pokret socijalista saopštila je da su to “prozivke američkog glasila koje propagira zločinačke akcije NATO”.

Ambasador Skot je tekst “Vašington posta” objavio na svojoj tviter stranici uz komentar da meseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD “mogu biti podriveni jednom izjavom”.

 

U svom odgovoru Skotu, Vulin naglašava kako Srbija “nije izazvala ratove” u bivšoj Jugoslaviji i da je bivši general Lazarević sada “slobodan čovek”.

“Da li treba da hvalim (NATO) bombardovanje i tražim opravdanje za otcepljenje KiM? Ne znam vojsku koja bi se odrekla i postidela generala Lazarevića, a ja sigurno neću“, kaže Vulin.

Ovo nije prvi put da srpske vlasti govore pohvalno o ratnim zločincima.

Bivši pukovnik Jugoslovenske narodne armije Veselin Šljivančanin, koga je Haški tribunal osudio za masakr u Vukovaru 1991. godine, držao je govore na događajima koje je organizovala vladajuća Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića.

U petak je u Beogradu takođe najavljena promocija knjige Šljivančanina “U službi otadžbine”, što je naišlo na osudu među aktivistima nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava.

“U danima ekspanzije slavljenja ratnih zločinaca (Lazarevića i Šainovića) od strane državnog vrha ... institucije države Srbije odnosno Grada Beograda još jednom u nizu ustupaju prostor osuđenom ratnom zločincu”, navodi se u saopštenju Inicijative mladih za ljudska prava.

Inače, Vladimiru Lazareviću je na povratku u Srbiju sa izdržavanja kazne priređena herojska dobrodošlica.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Mali progres u zaštiti ljudskih prava na Balkanu

Vest 17 Jan 18

Predsednik Makedonije stavio veto na Zakon o jezicima

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Vest 11 Jan 18

Makedonija usvojila Zakon o upotrebi jezika

Vest 11 Jan 18

Sprema se mjuzikl o Slobodanu Miloševiću

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten