Vijest 19 Jun 17

Vrtić u kome nema nacionalnih podjela

Nedavno otvoreni vrtić u Gornjem Vakufu/Uskoplju jedina je obrazovna institucija u ovom gradu u kojoj djeca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti zajedno provode vrijeme.

Igor Spaić
BIRN
Sarajevo
Djeca u vrtiću "Zvončić". Foto: Zvončić/Facebook.

Vrtić “Zvončić” u Gornjem Vakufu, smješten u takozvanom “hrvatskom” dijelu grada, koji je tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992–1995. dobio naziv Uskoplje, uspio je da prevaziđe nacionalne podjele u obrazovnom sistemu. Ovaj grad je jedan od bosanskohercegovačkih općina u kojima škole imaju dva odvojena nastavna plana i programa, jedan za učenike Bošnjake, a drugi za učenike hrvatske nacionalnosti.

Sistem “dvije škole pod jednim krovom” koji je svojstven BiH, u više je navrata kritikovan od strane međunarodnih organizacija za ljudska prava, budući da vrši segregaciju učenika na nacionalnoj osnovi.

Međutim, u ovaj sistem se ne uklapa više od 60 djece iz vrtića “Zvončić”, koji je otvoren prije pet mjeseci, uz pomoć međunarodnih donacija i podrške lokalnih vlasti.

Direktorica ovog vrtića Tijana Barnjak izjavila je za Federalnu televiziju (FTV) da vrtić radi dobro i da već postoji lista čekanja.

“Najveći problem” koji je do sada imao ovaj vrtić je onaj s dječakom Petrom, koji je želio novorođenom bratu dati ime Mustafa, jer je njegov najbolji prijatelj u vrtiću Mustafa.

“Drago nam je da imamo probleme te prirode”, rekla je Barnjak.

“Djeca nisu problem niti će ikada biti, jedini problem tu mogu biti odrasli”, dodala je ona.

Politika koja dijeli ljude glavni je razlog što u ovom gradu već 15 godina, do otvaranja "Zvončića", nije bilo vrtića.

“To je bio politički problem”, kaže Barnjak za BIRN.

“Bilo je puno odvojenih institucija, a lokalni je vrtić od 2002. godine zapušten”, rekla je ona.

Barnjak kaže kako Gornji Vakuf/Uskoplje nije više toliko nacionalno podijeljen grad kako ga ponekad mediji vole prikazati, što novi vrtić svojim primjerom potvrđuje.

Međutim, kada djeca krenu u školu, onda će se podijeliti po nacionalnoj osnovi i njihovo će se obrazovanje odvijati po različitom nastavnom planu i programu, jedan za učenike Bošnjačke, a drugi za učenike hrvatske nacionalnosti.

“Pripremamo se za to, (razmišljamo) kako da to najbolje objasnimo djeci. Od roditelja znamo da djeca postavljaju takva pitanja, tako da će im to objasniti kod kuće”, rekla je Barnjak.

Za sada, to nije problem, dodaje ona.

“Ovo je sve novo za ovu djecu. Oni su sada svi fokusirani samo na vrtić, budući da nijednog nije bilo 15 godina”, rekla je Barnjak.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Mali progres u zaštiti ljudskih prava na Balkanu

Vest 17 Jan 18

Predsednik Makedonije stavio veto na Zakon o jezicima

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Vest 11 Jan 18

Makedonija usvojila Zakon o upotrebi jezika

Vest 11 Jan 18

Sprema se mjuzikl o Slobodanu Miloševiću

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten