Vest 28 Nov 12

“Vrijeme mučenja” za Batkovu Odbranu

Odbrana Veselina Vlahovića zvanog Batko, optuženog za zločine počinjene na Grbavici 1992. godine, odustala je od pozivanja preostalih svjedoka, nazvavši svoj dokazni postupak “vremenom mučenja”.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Radivoje Lazarević, advokat koji brani optuženog Vlahovića, odustao je od šest posljednjih svjedoka, najavivši da će naredne sedmice uvesti materijalne dokaze i time okončati dokazni postupak Odbrane.

Iako je na suđenje došao vještak neuropsihijatar Omer Ćehajić, koji je trebao iznijeti nalaz i mišljenje o zdravstvenim stanjima četiri svjedoka Odbrane, prije njegovog pojavljivanja u sudnici advokat Lazarević je kazao kako odustaje od njegovog saslušanja, te da nema pitanja za vještaka.

“Mislim da su u pitanju moralni razlozi odbijanja svjedoka Odbrane da dođu na suđenje i ne želim nikoga tjerati u sudnicu”, rekao je Lazarević.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, silovanju, zlostavljanju i mučenju civila te oduzimanju novca.

Odbrana je na ovom ročištu ispitala zaštićenu svjedokinju S-4 o tome da li je silovana prije ili nakon odvođenja komšija iz njene zgrade.

“Znam da je početkom rata Batko odveo četvero komšija iz zgrade, a da li je mene vodio u garaže gdje sam silovana prije ili poslije, to stvarno ne mogu da se sjetim”, kazala je S-4.

Ona je tokom svjedočenja u decembru prošle godine rekla kako ju je optuženi nekoliko dana odvodio u garažu u Tržni centar na Grbavici, gdje ju je silovao.

Advokat Lazarević je također pitao svjedokinju S-4 o razlikama u iskazima, navodeći da je u izjavi datoj Kantonalnom sudu u Sarajevu kazala da je izašla sa Grbavice 17. juna 1994., dok je Tužilaštvu BiH rekla da se radilo o aprilu 1995. godine.

“Kunem se da ne znam datum. Ja sam s dvoje djece i ocem u takvom haosu bila, i mislite da su me datumi zanimali? Mene je samo golo preživljavanje interesovalo”, kazala je S-4.

Suđenje se nastavlja 5. decembra 2012. godine.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten