Vest 07 Dec 12

Veterani OVK protestuju zbog Ljimajevog pritvaranja

Oko dve stotine veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) protestovalo je u Prištini zahtevajući oslobađanje svog nekadašnjeg komandanta Fatmira Ljimaja i trojice bivših saboraca, optuženih za ratne zločine u slučaju “Klečka”.

Edona Peci
BIRN
Priština
 

Skandirajući parole “OVK” i “Sloboda za oslobodioce”, demonstranti su ispred jedne od zgrada sedišta Misije vladavine prava EU na Kosovu (Euleks) u Prištini nosili Ljimajeve slike i transparente sa svojim zahtevima.

Muharem Džemajli, predsednik Udruženja ratnih veterana, opisao je odluku Euleksa da zadrži Ljimaja i još trojicu bivših boraca OVK u pritvoru “apsurdnom i neosnovanom” i pozvao Misiju da obustavi “lov na veštice” protiv nekadašnjih pripadnika OVK.

Ljimaju i još trojici optuženih u slučaju “Klečka”, Naseru Krasnićiju, Nedžmiju Krasnićiju i Naseru Šalji, 26. novembra određen je jednomesečni pritvor.

“Kod svih optuženih postoji opasnost od bekstva i opasnost od manipulisanja dokazima, posebno kada se ima u vidu da se terete za veoma teška krivična dela”, saopštio je Euleks.

Džemajli je pozvao kosovske institucije da razmotre svoj pristup izvršnoj vlasti Euleksa.

“Euleksove političke igre nanose štetu borbi koju je vodila OVK”, istakao je Džemajli.

 
   

Ljimaj i trojica bivših pripadnika OVK su 2. maja oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu u tzv. slučaju “Klečka”.

Euleksovo tužilaštvo je, međutim, uložilo žalbu na presudu i predmet je 20. novembra vraćen na ponovljeno suđenje.

“Nećemo sedeti skrštenih ruku. Istrajaćemo u našim zahtevima za okončanje svih tih postupaka protiv veterana OVK”, rekao je Džavit Jašari, predsednik Udruženja porodica boraca OVK poginulih u ratu.

 

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Vest 11 Jan 18

Makedonija usvojila Zakon o upotrebi jezika

Vest 11 Jan 18

Sprema se mjuzikl o Slobodanu Miloševiću

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten