Vest 10 Dec 12

Umjetnička i akademska zajednica pomažu pomirenju u regionu

Umjetnost i obrazovanje mogu pomoći pomirenju u regionu bivše Jugoslavije, zaključeno je na okruglom stolu održanom u Sarajevu.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo
Okrugli sto u Sarajevu / Foto: BIRN

Predstavnici umjetničke i akademske zajednice iz BiH i regiona okupili su se u petak u Sarajevu da razgovaraju o svojoj ulozi u regionalnom pomirenju poslije ratova devedesetih.

Dino Mustafić, reditelj iz BiH, rekao je za BIRN da je vrijeme da se stvori “platforma mira” u regionu i oda pošta svakoj žrtvi rata.

“U posljednjih nekoliko godina bilo je knjiga, filmova i pozorišnih komada koji su nam pomogli da steknemo zajedničku sliku… Znam da u umjetnosti ima mnogo empatije i saosjećanja za žrtve. Ne smijemo zaboraviti nijednu žrtvu. One su te koje najviše pogađa ovaj govor mržnje iz političkih krugova koji nas razdvaja”, kazao je Mustafić.

On je dodao da je pomirenje ključno za buduće generacije zato što “negiranje i lažna kultura vode samo u rat i podjele”.

“Moje kolege umjetnici i profesori žele dijalog, a ne nazadno društvo koje bi nas izolovalo od evropskih standarda”, rekao je Mustafić.

Florence Hartmann, bivša glasnogovornica Haškog tužilaštva i autorica, složila se sa ovom ocjenom, ustvrdivši da su u posljednjih deset godina političke elite uradile mnogo na negiranju zločina i “aktivno se borile protiv pomirenja”.

“Rad sudova je ograničen, oni odlučuju o individualnoj krivici, ali ne mogu pružiti okvir za događaje. Zato su važni obrazovanje i umjetnost”, kazala je Hartmann.

Profesor Zoran Pajić istakao je da su žrtve u BiH i regionu izuzetno nezadovoljne rezultatima suđenja za ratne zločine pred Haškim tribunalom i nacionalnim sudovima.

“Moramo pronaći način da živimo s prošlošću, a ne u njoj. Moramo pokrenuti široku raspravu u svim vidovima života u BiH o suočavanju sa činjenicama iz bliske prošlosti, s ciljem da se normalizuju odnosi među različitim etničkim zajednicama”, napomenuo je Pajić.

Nataša Kandić, direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo, objasnila je da u određenim krugovima u regionu postoji veliki otpor prema ideji pomirenja.

Region danas, kazala je ona, nema viziju kako da ostvari trajni mir i osigura da za 50 godina neće izbiti novi rat.

“Umjetnička zajednica je angažovana. Umjetnost se čini svjesna svoje obaveze da prikaže prošlost emotivno i istinito da bi se naučile lekcije. To nam je potrebno, da čujemo viđenje drugih, čak i ako se ne slažemo s njim”, rekla je Kandić.

Učesnici okruglog stola, u organizaciji udruženja “Tranzicijska pravda, odgovornost i sjećanje u BiH”, dali su svoju podršku inicijativi za formiranje regionalne komisije za utvrđivanje istine REKOM.

 

 

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vesti 07 Feb 18

Emisija Morgana Frimana razljutila Srbe

Vest 25 Jan 18

Srpski oficiri konsultanti na filmu o ratu na Kosovu

Istraživanje 11 Oct 17

Zašto je Tudman oponašao generala Franca?

Vest 26 Sep 17

Žene u crnom tužile Informer za klevetu

Vest 18 Sep 17

Šešelj ismeva Haški tribunal u rijaliti programu

Dnevni bilten