Vest 12 Jan 18

Udovice hrvatskih branitelja uputile kritike HRT-u zbog komedije “Ministarstvo ljubavi”

Udovice hrvatsih branitelja osudile su Hrvatsku radio televiziju (HRT) zbog prikazivanja komedije koja se bavi njihovim penzijama, iako je vreme njenog emitovanja prebačeno za kasnije sate.

Sven Milekić
BIRN
Zagreb
Scena iz filma. Foto: Youtube screenshot

HRT je odlučila da romantičnu komediju ne emituje u prvonajavljenom, već u drugom, kasnovečernjem terminu, nakon što su u četvrtak udovice branitelja iz Domovinskog rata održale protest ispred sedišta hrvatskog javnog servisa.

Premijera komedije “Ministarstvo ljubavi” bila je najavljena za 21.00 sat, što je uobičajeno vreme za premijere koje HRT emituje, ali je kasnije prikazivanje zakazano za 23.20.

Protest koji se održao ispred zgrade HRT-a u četvrtak, vodilo je Udruženje udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Njima su se pridružili i neki branitelji, poput Josipa Klema, koji je poznat kao vođa jednoipogodišnjih protesta ispred Ministarstva branitelja u Zagrebu.

Udovice smatraju da HRT, ali i film, “klevete Domovinski rat i Hrvatsku”, pri čemu si istakli da pomeranje termina emitovanja nije dovoljno.

“Iako su odgovorni na HRT-u upozoreni kako komedija Ministarstvo ljubavi izruguje i vređa naše udovice, decu, naše ubijene muževe, Domovinski rat i Hrvatsku, odlučili su ga prikazivati večeras”, rečeno je na protestu.

Kako je istaknuto, HRT-u je pismo poslao i ministar branitelja Tomo Medved, kojim od javnog servisa traži da povuče film sa rasporeda emitovanja.

Iz ministarstva za BIRN kažu da će uskoro objaviti odgovor na brojna pitanja u vezi sa ovim problemom.

Za udovice i branitelje, film je problematičan jer je radnja fokusirana na dva službenika Ministarstva branitelja koja putuju kroz Hrvatsku i istražuju potencijalne slučajeve prevare ratnih udovica koje primaju penzije u ime svojih preminulih ili ubijenih muževa.

Trejler za film

Naime, u filmu ta dva službenika istražuju da li je neka od udovica preudata ili živi u vanbračnoj zajednici, čime se pravo na penziju gubi.

HRT je, nakon početka kampanje protiv emitovanja “Ministarstva ljubavi”, prošle sedmice prvo odlučio da film povuče, pa da ga emituje 4. januara, da bi u poslednjem trenutku odlučio da u datom terminu emituje drugi film, i da emitovanje komedije prebaci za ovaj četvrtak.

U sredu su predstavnice udovica i Udruženja Žene u Domovinskom ratu, kritike na račun filma uputile i u emisiji “Bujica”, koju vodi Velimir Bujanec.

Nakon protesta u četvrtak, HRT je, bez ikakvog obrazloženja, odlučio da termin emitovanja filma prebaci u kasne sate.

Nije prvi put da udruženja branitelja i udovice protestuju protiv prikazivanja nekog filma ili pozorišne predstave.

Takav se slučaj desio i 2016. godine kada su neka udruženja branitelja i pojedinci protestovali protiv petnaestominutnog dansko-hrvatskog dokumentarca “Masakr u Dvoru”, koji govori o ratnom zločinu počinjenom od strane nepoznatih jedinica 8. avgusta 1995. godine u Dvoru, kada je ubijeno deset civila, invalida srpske nacionalnosti.

Iako je cilj filma bio da ukaže na danske vojnike UN-a koji su stajali po strani i gledali kako civile ubijaju, kritičari filma u Hrvatskoj su tvrdili da film napada Hrvatsku.

Rekli su kako je posebno problematično to što se jedan takav film finansira državnim sredstvima iz Hrvatskog audio-vizualnog centra HAVC.

To je bila polazna tačka javnog neslaganja tadašnjeg direktora HAVC-a, Hrvoja Hribara i ratnih veterana koji su podneli krivične prijave protiv njega zbog navodne korupcije.

Prvi akcijski film o ratu iz 1990-ih, “Broj 55”, premijerno je prikazan 2014. godine. Film je snimljen prema istinitom događaju, a donosi priču o grupi hrvatskih vojnika koji su se u selu Kusonje u zapadnoj Slavoniji borili protiv Srba, skrivajući se u kuću sa brojem 55.

Iako je film dobio brojne pohvale i mnoge nagrade, neki branitelji su ga kritikovali jer u njemu nije bilo prikazano da vojnici u ruci ili oko vrata nose krunice.

Neki branitelji su 2014. protestovali i protiv premijere pozorišne predstave o Aleksandri Zec, dvanaestogodišnjoj devojčici srpske nacionalnosti koja je živela u Zagrebu, a koju su ubili pripadnici hrvatskog bataljona rezervne policije, koju je predvodio Tomislav Merčep.

Godinu ranije, 2013, neka braniteljska udruženja su protestovala protiv pozorišne predstave “Fine, mrtve devojke” zbog plakata za predstavu, na kom je prikazana Presveta Bogorodica Marija koja dodiruje drugu žensku osobu po grudima.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vesti 22 Jan 18

Nedić sebe smatrao „srpskim Petenom“

Vest 18 Jan 18

Mali progres u zaštiti ljudskih prava na Balkanu

Vest 17 Jan 18

Predsednik Makedonije stavio veto na Zakon o jezicima

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten