Vest 11 Jan 17

U kampanji podrške Haradinaju uključila se i albanska dijaspora

Albanci koji žive širom sveta uključili su se u protestnu kampanju protiv pritvaranja bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja u Francuskoj, zbog čega je Srbija, koja је zatražila njegovo hapšenje, oštro reagovala.

Fatjona Mejdini
BIRN
Tirana
Ramuš Haradinaj sa francuskim policajcima. Foto: Žan-Fransoa Badia/BETA.

Albanska dijaspora je u nekoliko gradova širom sveta održala proteste i pokrenula potpisivanje peticije zahtevajući hitno oslobađanje Ramuša Haradinaja, nekadašnjeg pripadnika OVK, a danas aktuelnog političara, koji je prošle nedelje uhapšen u Francuskoj na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala tereteći ga za ratne zločine.

Demonstranti smatraju da je njegovo hapšenje nezakonito jer je Haški tribunal dva puta do sada oslobađao bivšeg premijera Kosova, danas predsednika stranke Alijansa za budućnost Kosova.

Protesti su organizovani u Briselu, Vašingtonu i Njujorku, kao i u Prištini, dok su 14. januara najavljene dopunske aktivnosti u Tirani, Tetovu i Prištini.

Beograd tvrdi da je bivši komandant OVK počinio ratne zločine tokom sukoba sa srpskim snagama krajem 1990-ih.

Protesti albanske dijaspore ispred ambasada i diplomatskih predstavništava Srbije izazvali su ljutu reakciju ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je izjavio da su neki demonstranti planirali napad na diplomatske misije ove države.

“Srbija ima informacije da se u albanskoj dijaspori planira zauzimanje nekog od diplomatsko-konzularnih predstavništava Srbije u SAD ili u Evropi, kako bi se Srbija prinudila da odustane od zahteva za suđenje Haradinaju“, izjavio je Dačić u ponedeljak.

On je potencirao da Srbija neće odustati od svojih zahteva za izručenje Haradinaja.

Njegova je izjava usledila nekoliko sati nakon protestnog skupa podrške Haradinaju pred francuskim diplomatskim misijama u Vašingtonu i Dalasu, kao i ispred Stalne misije Srbije pri UN u Njujorku.

Albanski političari takođe lobiraju za oslobađanje Haradinaja.

Nakon što su albanski premijer Edi Rama i šef albanske diplomatije Ditmir Bušati osudili hapšenje Haradinaja, potpredsednica Parlamenta Republike Albanije Valentina Leskaj, u svojstvu predsedavajuće delegacije Albanije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE), predala je u ponedeljak pismo predsedniku PSSE.

“Pritvaranje Ramuša Haradinaja u zemlji članici Saveta Evrope na osnovu poternice koju je izdala Srbija je neočekivano i neprihvatljivo. To je kršenje osnovnih ljudskih prava”, stoji u pismu koje je Leskaj predala predsedniku PSSE Pedruo Agramuntu.

I kosovski poslanici su u utorak raspravljali o donošenju rezolucije u vezi s ovim slučajem.

Sednici je prisustvovao i bivši šef OEBS-a na Kosovu, Vilijam Voker, koji je za BIRN kazao da veruje kako je srpska poternica politički motivisana.

“Francuzi treba da znaju da je ovo politički čin koji dolazi iz Beograda. Uznemiren sam što Srbija nastavlja s ovim naporima, kao i zbog Francuske”, rekao je Voker.

Mediji u Srbiji su u utorak objavili da je Ministarstvo pravde Srbije podnelo službeni zahtev svojim kolegama u Parizu za izručenje Haradinaja.

Francuski sud u četvrtak odlučuje da li će do donošenja odluke o zahtevu za izručenje osloboditi Haradinaja iz pritvora.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten