Vest 04 Dec 12

Svjedok opisao ubistvo u Dretelju

Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako su on i njegov otac 1992. godine bili tučeni u Dretelju.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Svjedočeći pred Sudom BiH, Milivoje Gružević je kazao da je u julu 1992. zajedno s roditeljima doveden u Dretelj, gdje su on i otac tučeni.

“Ahmet Makitan nas je odveo da čistimo jednu prostoriju. Izvadio je novčanicu i pitao čija je. Ja sam se okrenuo, a on me je počeo tući. Onda nas je poveo da čistimo auto i vidio sam da su oca bacili u lokvu i tukli. Mene je Luka tada udario dva-tri puta”, rekao je svjedok.

Ahmet Makitan zvani Maks osuđen je u Švedskoj na pet godina zatvora za zločine u Dretelju.

Za zločine nad zatočenim civilima srpske nacionalnosti počinjene 1992. godine u Dretelju, Tužilaštvo BiH tereti Ivana Zeleniku, Srećka Hercega, Ediba Buljubašića, Ivana Medića i Marinu Grubišić-Fejzić.

Prema optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari. Kako stoji u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Svjedok Gružević je ispričao da je tokom boravka u Dretelju pretučen Božo Balaban, koji je preminuo nakon toga. U grupi ljudi koji su ga tukli bio je, prema svjedoku, i Edib Buljubašić.

“Navečer su ga zvali da dođe do prozora, otišao je i primio udarac. Onda su ga izveli vani i tukli. Tukli su ga čim su stigli, palicama, lopatom, nogama... Onda su ga vezali lisicama za rešetke i do ujutru je umro”, kazao je Gružević.

Tokom unakrsnog ispitivanja, svjedok je rekao kako je Buljubašića prepoznao po glasu. Optuženi Buljubašić je kazao kako je njemu to bio prvi radni dan, te se obratio Sudskom vijeću rekavši da je istina ono što je svjedok ispričao za ubistvo Balabana.

Gružević je kazao kako je zatvorenike u Dretelju maltretirala Marina Grubišić, te da je ona bila “inicijator za maltretiranje”. Rekao je da je ona jednom natjerala zatvorenike na oralni seks.

Odgovarajući na pitanja Odbrane optužene Grubišić-Fejzić, svjedok je kazao kako je Marinu prepoznao po glasu.

Upravnik Dretelja bio je, kako je rekao svjedok, izvjesni Srećko, te je naglasio da je to čuo od drugih zatvorenika.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, suđenje će se nastaviti 11. decembra.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 22 Feb 17

Kućni pritvor Oliveru Ivanoviću

Vijest 16 Feb 17

Dvije godine zatvora za zločin nad srpskim zatvorenicima

Vest 16 Feb 17

Suđenje Oliveru Ivanoviću vraća se na početak

Vijest 13 Feb 17

Povišena zatvorska kazna Tomislavu Merčepu

Vijest 10 Feb 17

U Njemačkoj preminuo Ljubiša Beara

Vijest 07 Feb 17

Кapetan Dragan “zapovijedao smrtonosnim napadom”

Vijesti 02 Feb 17

Počelo suđenje za ubistvo zatvorenika u Rogatici

Dnevni bilten