Vest 12 Jan 18

Sukob između sudije i jednog od optuženih u slučaju Lovas

Sudija i optuženi su se sukobili nakon što je u petak ponovo odloženo suđenje srpskim borcima optuženim za ubistvo 70 hrvatskih civila u selu Lovas 1991. godine.

Filip Rudić
BIRN
Beograd
Specijalni sud u Beogradu. Foto: BIRN

Nakon što je ročište odloženo, Zoran Kosijer, jedan od optuženih, rekao je da nije primio transkripte sa prethodnih saslušanja, na šta je, pre nego što je Kosijer završio, reagovao predsedavajući sudija.

“Kako da pripremim svoju završnu reč?” pitao je Kosijer sudiju, koji mu je odgovorio da podnese zahtev za dobijanje transkripta.

Na to je Kosijer kazao da se podrazumeva da treba da dobije ove transkripte.

Sudija je Kosijeru rekao da traži objašnjenje od svog advokata i prekinuo ga pre nego što je ovaj završio sa postavljanjem pitanja.

“Nema razloga da se bavimo ovakvim polemikama”, naglasio je sudija.

Ročište koje je trebalo da se održi u Specijalnom sudu u Beogradu odloženo je, jer optuženi Miodrag Dimitrijević nije mogao da prisustvuje zbog, kako je objasnio njegov advokat, ozbiljnih stomačnih problema.

Ovo je četvrti put za redom da se ročište na suđenju Lovas, koje je započelo u aprilu 2008. godine, odloži. Naredno je zakazano za 27. februar.

Deset bivših pripadnika policije, Teritorijalne odbrane, Jugoslovenske narodne armije i paravojne formacije “Dušan Silni“ optuženo je za ratne zločine počinjene nad civilima, kao i za ubistvo 70 civilnih stanovnika hrvatskog sela Lovas u oktobru 1991. godine.

U optužnici se navodi da su srpske snage 10. oktobra te godine zauzele Lovas, nakon čega su počela batinanja i mučenja civila.

Sedam dana kasnije, 17. oktobra, srpske snage su navodno opkolile i pritvorile oko 70 muškaraca iz sela, starosti od 18 do 65 godina, a neke od njih mučili.

Sutradan je optuženima, Radovanu Vlajkoviću i Radisavu Josipoviću, pripadnicima Teritorijalne odbrane, dato naređenje da se civili koriste kao živi štit na minskom polju, kaže se u optužnici.

Oni su, kako se dodaje, odabrali oko 50 zarobljenih civila i rekli im da krenu prema obližnjem polju kako bi proverili gde su mine.

Naime, pripadnici jedinice “Dušan Silni“ civilima su rekli da hodaju u liniji, kako bi nogama proverili gde su mine, a u ovome su navodno učestvovali i Vlajković i Josipović.

Kada je jedan od civila pao, došlo je do eksplozije mine. Jedan broj vojnika je u tom trenutku počeo da puca na Hrvate i tom prilikom ubio njih 19.

Tužilaštvo je navelo kako je 10. oktobra ubijeno 20 civila, dok su ostale žrtve ubijene u različitom vremenu.

Optuženi su osuđeni još 2012. godine, ali je Apelacioni sud Srbije 2014. poništio presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.

U međuvremenu, četvorica optuženih - Ljuban Devetak, Dragan Bačić, Aleksandar Nikolaidis i Milan Radojčić su preminula.

Zamenik tužioca za ratne zločine Srbije je u martu 2017. godine zatražio da se deset optuženih osudi za ukupno 83 godine.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Dnevni bilten