Vest 11 Jan 13

Suđenje Mladiću: Napadi na bolnicu

Ljekar je svjedočio na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom o tome kako je njegova bolnica u opkoljenom Sarajevu u nekoliko navrata bila direktno pogađana artiljerijskim projektilima i hicima iz pješadijskog oružja.

Justice Report
BIRN
Haag

Sarajevski ljekar Milan Mandilović svjedočio je o teškim uslovima za rad i artiljerijskim napadima na Državnu bolnicu u Sarajevu, u kojoj je liječio ranjene građane tokom cijelog rata.

“Desetine ranjenih građana, najčešće šrapnelima granata, svakodnevno su dopremane u bolnicu, a pacijenti su zbog granatiranja bili operisani u podrumu”, izjavio je Mandilović.

U pisanoj izjavi, koju su tužioci uveli u dokaze protiv Mladića, Mandilović je posvjedočio da je tokom rata rad bivše Vojne bolnice bio otežan “nestašicom vode, hrane, lijekova i kiseonika”, kao i nestancima struje.

Bivši major JNA, Mandilović je u bolnici ostao da radi poslije povlačenja te vojske iz BiH u maju 1992. godine.

Naznačio je da je pružao pomoć civilima koji su bili ranjeni šrapnelima u eksploziji ispred zatvorene tržnice Markale 28. avgusta 1995. godine, kojih je bilo četrdesetak.

Prema optužnici, minobacačka granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) tada je usmrtila 43, a ranila 75 građana.

Mladić, bivši zapovjednik VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem, kao i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a.                                                                                                             

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vesti 21 Apr 17

Sud odbio zahtev da se Mladić pojavi kao svedok

Vijest 21 Mar 17

Mladić želi na liječenje u Rusiju

Pregled 2016. 23 Dec 16

BiH: Suđenja, referendum i izbori produbili podjele

Vijest 15 Dec 16

Završna izlaganja na suđenju Ratku Mladiću

Vest 13 Dec 16

Odbrana zatražila oslobađanje Mladića

Vest 13 Dec 16

VRS nije terorisala Sarajevo, tvrdi Mladićeva odbrana

Pozadina

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Ratko Mladić: “Moćna figura” iza ubistava u Srebrenici

Uloga bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u genocidu počinjenom u Srebrenici opisana je do detalja u mnogim optužnicama i presudama izrečenim pred lokalnim i međunarodnim sudovima.

Dnevni bilten