Vest 11 Jan 13

Suđenje Mladiću: Napadi na bolnicu

Ljekar je svjedočio na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom o tome kako je njegova bolnica u opkoljenom Sarajevu u nekoliko navrata bila direktno pogađana artiljerijskim projektilima i hicima iz pješadijskog oružja.

Justice Report
BIRN
Haag

Sarajevski ljekar Milan Mandilović svjedočio je o teškim uslovima za rad i artiljerijskim napadima na Državnu bolnicu u Sarajevu, u kojoj je liječio ranjene građane tokom cijelog rata.

“Desetine ranjenih građana, najčešće šrapnelima granata, svakodnevno su dopremane u bolnicu, a pacijenti su zbog granatiranja bili operisani u podrumu”, izjavio je Mandilović.

U pisanoj izjavi, koju su tužioci uveli u dokaze protiv Mladića, Mandilović je posvjedočio da je tokom rata rad bivše Vojne bolnice bio otežan “nestašicom vode, hrane, lijekova i kiseonika”, kao i nestancima struje.

Bivši major JNA, Mandilović je u bolnici ostao da radi poslije povlačenja te vojske iz BiH u maju 1992. godine.

Naznačio je da je pružao pomoć civilima koji su bili ranjeni šrapnelima u eksploziji ispred zatvorene tržnice Markale 28. avgusta 1995. godine, kojih je bilo četrdesetak.

Prema optužnici, minobacačka granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) tada je usmrtila 43, a ranila 75 građana.

Mladić, bivši zapovjednik VRS-a, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem, kao i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH te uzimanje za taoce pripadnika UNPROFOR-a.                                                                                                             

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

Ratko Mladić: General od “Velušića” do Potočara

Kada je u maju 1992. godine Ratko Mladić rekao da srpska vojska “gađa Velušiće”, rat u BiH je dobio svoje prve, krvave obrise. Tri godine poslije, riječima ovog generala da je došlo vrijeme za “osvetu Turcima”, rat se još krvavije završio.

Ratko Mladić: Odgovornost nadređenog i podređenog

Mladić se tereti po “individualnoj krivičnoj odgovornosti” i to kao osoba koja je bila nadređena snagama VRS-a i podređena jedino predsjedniku RS-a – Karadžiću.

Ratko Mladić: “Moćna figura” iza ubistava u Srebrenici

Uloga bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) u genocidu počinjenom u Srebrenici opisana je do detalja u mnogim optužnicama i presudama izrečenim pred lokalnim i međunarodnim sudovima.

Dnevni bilten