Vest 15 Nov 12

Suđenje Karadžiću: Svjedok o opsadi Sarajeva

Iskazom bivšeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS), Radovan Karadžić je na suđenju u Haagu negirao odgovornost za dva napada na civile u Sarajevu, izvedena 1993. i 1994. godine.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Dušan Zurovac, tadašnji komandir jedne od četa Prve sarajevske brigade VRS-a u Ozrenskoj ulici na Vracama, kazao je da sa položaja njegove jedinice nije bilo moguće ni vidjeti mjesta na kojima su civili bili napadnuti. Kako je rekao, “smetala su brda”.

Prema optužnici, VRS je ispalila hitac koji je 3. septembra 1993. u sarajevskoj Ulici Ivana Krndelja ranio 35-godišnju Nađu Tarić i njenu osam godina staru kćer Elmu. Karadžićevoj vojsci na teret je stavljeno i ranjavanje u stomak 13-godišnjeg Seida Solaka, 22. jula 1994. u Ulici Miljenka Cvitkovića u naselju Čengić Vila.

Svjedok je ustvrdio da su rovovi VRS-a bili suviše udaljeni – više od kilometra – da bi sa njih moglo biti pucano na civile u gradu.

“To je nemoguće jer se ispred nas nalazila neprijateljska vatrena linija, i da se neko popne na krov pa da puca na ženu koja vodi dijete – to je suludo”, rekao je Zurovac.

Kao dokaz da se poprišta incidenata nisu mogla vidjeti sa položaja Zurovčeve čete, Karadžić je priložio fotografije koje su napravili istražitelji Tužilaštva.

Karadžić, koji je bio predsjednik RS-a i vrhovni komandant njene vojske, optužen je za teror nad civilima u Sarajevu izvođen dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Kao i prethodni svjedoci Odbrane, Zurovac je kazao da su pripadnici njegove čete branili svoje kuće i porodice, kao i da nisu išli u ofanzivu ka “zatvorenom” Sarajevu.

Nasuprot tome, Armija BiH (ABiH) je, po svjedoku, neprekidno napadala i provocirala VRS u namjeri da pomjeri njene linije.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Kimberly West rekla je svjedoku da je VRS držala Sarajevo u opsadi i da je ABiH stoga pokušavala da se probije.

Zurovac je to negirao tvrdeći da su “kriminalci, koji su preko noći postali visoki oficiri neprijateljske vojske, iznutra zatvorili Sarajevo da bi opljačkali” građane.

Odgovarajući na konstataciju tužiteljke da je samo držanje grada u opsadi ofanzivan čin i agresija, Zurovac je pitao “kako može čovjek biti agresor na svoju kuću” i “može li Sarajevsko-romanijski korpus sa 15.000 ljudi držati u opsadi 65.000 ljudi”, koliko ih je, po njemu, imala ABiH.

Karadžić svoju odbranu pred Sudom u Haagu nastavlja 15. novembra.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten