Vest 11 Feb 13

Suđenje Hadžiću: Zatvoreni u školi

Na suđenju Haškog tribunala bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, svedokinja je rekla da su vojnici zatvorili njenu decu, kao i da su krivi za nestanak njenog muža.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Samira Baranjek, čiji se suprug od rata u Hrvatskoj vodi kao nestao, svedočila je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) kako su u novembru 1991. godine nju, njenog muža i dve ćerke srpski vojnici držali zarobljene u jednoj osnovnoj školi u Borovom Selu.

“Poslednji put sam ga videla neposredno uoči ispitivanja u jednoj od učionica. Bilo je to 19. novembra”, rekla je Baranjekova.

“Kasnija sam saznala da je bio u sobi iz koje su se čuli krici i da mu je telo bilo umotano u ‘krvavo ćebe’ i izneseno iz sobe za ispitivanje”, kazala je ona.

Njen suprug Ivan Baranjek jedan je od oko 2.000 osoba koje se i dalje vode kao nestale u sukobu Hrvata i Srba tokom devedesetih.

Hadžić se tereti na osnovu 14 tačaka optužnice za ratne zločine, među kojima su progon, istrebljenje i mučenje nesrpskih civila, počinjene u periodu između 1991. i 1993. godine.

Tokom rata u Hrvatskoj, Hadžić je obavljao dužnost predsednika vlade SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, a nakon toga bio je i predsednik Republike Srpske Krajine.

Svedokinja se prisetila da je Hadžić dolazio u osnovnu školu dok je ona tamo bila zatočena.

“Čula sam ga da je u razgovoru sa Beogradom euforično vikao: ‘Mlađo, pošalji rezerviste, Vukovar je pao, mogu sutra na Osijek’”, rekla je Baranjekova.

Odbrana je pokušala da diskredituje svedokinju tvrdeći da je pomešala Hadžića sa drugom osobom i da je čudno da može da se seti takvih detalja 21 godinu nakon događaja.

Baranjekova je odgovorila da je “normalno da se seća mnogih detalja pošto joj je bilo bitno da li će ona i deca preživeti” i da nakon toliko vremena “nema razloga da laže”.

Suđenje Hadžiću nastaviće se 18. februara.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Tagovi

Najnoviji naslovi

13 Jul 16
16 Apr 15
16 Mar 15
25 Feb 15
20 Feb 15

Goran Hadžić u Hagu

Dnevni bilten