Vest 28 Nov 12

Suđenje Hadžiću: Svedok o zločinima u Lovasu

Na suđenju bivšem vođi Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću, zaštićeni svedok ispričao je kako je 1991. godine bio prisiljen da u živom štitu hoda kroz minsko polje.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Zaštićeni svedok GH-059 živeo je u Lovasu, u Hrvatskoj, kada su u jesen 1991. godine selo zauzele srpske snage.

On je rekao da je prvi put čuo pucnje u selu u oktobru 1991. godine, kada su srpske snage uništile lokalnu katoličku crkvu.

Posle zauzimanja sela, meštani hrvatske nacionalnosti bili su prisiljeni da nose belu traku oko ruke i obeleže kuće belim čaršavima da bi se razlikovali od meštana srpske nacionalnosti, rekao je GH-059.

On je napomenuo da su u oktobru i novembru 1991. godine brojne srpske formacije, sastavljene uglavnom od dobrovoljaca Jugoslovenske narodne armije (JNA) i pripadnika paravojske, ušle u selo i opljačkale većinu hrvatskih kuća.

Svedok je ispričao kako su ga, zajedno sa drugim zarobljenim Hrvatima, pripadnici paravojnih grupa prisilili da hoda kroz minsko polje.

“Išli smo kroz polje kad je neko rekao: ‘Vidi žicu.’ Zalegao sam, svi smo zalegli. Čuo sam pucnje i detonaciju mina”, rekao je svedok.

“Posle toga su nas naterali da pokupimo preživele i utovarimo ih na kamion, da bi ih odvezli u bolnicu u srpskom gradu Šidu”, dodao je on.

GH-059 je kazao da ne zna ko je postavio mine u polju, ali da je čuo od vojnika JNA da je to učinila vojska dok je ulazila u selo.

Specijalni sud u Beogradu je u junu proglasio 14 osoba krivim za ratne zločine počinjene u Lovasu. Sud je odlučio da su odgovorni za ubistvo 40 civila i osudio ih na ukupno 128 godina zatvora.

Hadžić se, prema optužnici Haškog tribunala, tereti za ubistva u Lovasu, budući da je obavljao dužnost predsednika vlade SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, u čijem je sastavu bilo i to selo.

Haško tužilaštvo tvrdi da je Hadžićeva uloga bila da sprovede proterivanje nesrpskog življa sa tih područja i da pomogne lokalnim Srbima i naoružanim grupama da ostvare taj cilj.

Prema optužnici Haškog tribunala, Hadžić je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa Slobodanom Miloševićem, Milanom Martićem, Milanom Babićem, Jovicom Stanišićem, Frankom Simatovićem, Vojislavom Šešeljem i Željkom Ražnatovićem Arkanom.

Hadžić se na osnovu 14 tačaka optužnice tereti za ratne zločine, među kojima su progon, istrebljenje i mučenje nesrpskih civila, počinjene u periodu između 1991. i 1993. godine.

Suđenje će se nastaviti 28. novembra unakrsnim ispitivanjem svedoka.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

13 Jul 16
16 Apr 15
16 Mar 15
25 Feb 15
20 Feb 15

Goran Hadžić u Hagu

Dnevni bilten