Vest 08 Jan 13

Suđenje Hadžiću: Ekspert svedočio o ekshumaciji

Suđenje bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću nastavljeno je u 2013. godini svedočenjem o ekshumaciji žrtava ratnog zločina iz masovnih grobnica.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Profesor sudske medicine Davor Strinović je, kao predstavnik hrvatske Komisije za zatočene i nestale osobe, nadgledao ekshumaciju iz masovne grobnice na farmi Ovčara kraj Vukovara i u hrvatskim selima Dalj, Erdut i Lovas, gde su srpske snage počinile ratne zločine.

Haško tužilaštvo tereti Hadžića za zločine počinjene na tim područjima.

Strinović je opisao nalaze o ekshumaciji posmrtnih ostataka oko 100 osoba pronađenih ranih devedesetih u ovim selima i izveštaj o masovnoj grobnici na Ovčari, gde je pronađeno 200 tela.

“Ekshumacije su počele 1996. godine, jer su se lokalne srpske vlasti i Jugoslovenska narodna armija (JNA) dugo protivile ovom zahtevu [iz Hrvatske]. To je uticalo na raspadanje tela”, rekao je Strinović.

Posle pada Vukovara u ruke srpskih snaga u novembru 1991. godine, na stotine zatvorenika pogubljeno je na obližnjoj farmi Ovčara.

Haški tribunal je osudio pukovnike Vojske Jugoslavije (VJ) Mileta Mrkšića i Veselina Šljivančanina na po 20 i 10 godina zatvora za zločine počinjene na Ovčari.

Hadžić se tereti na osnovu 14 tačaka optužnice za ratne zločine, među kojima su progon, istrebljenje i mučenje nesrpskih civila, počinjene u periodu između 1991. i 1993. godine.

Tokom rata u Hrvatskoj, Hadžić je obavljao dužnost predsednika vlade SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srema, a nakon toga bio je i predsednik Republike Srpske Krajine.

Prema optužnici Haškog tribunala, Hadžić je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata zajedno s tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, komandantom paravojnih formacija Željkom Ražnatovićem Arkanom i liderom Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavom Šešeljem.

Suđenje će se nastaviti u četvrtak.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

13 Jul 16
16 Apr 15
16 Mar 15
25 Feb 15
20 Feb 15

Goran Hadžić u Hagu

Dnevni bilten