Vest 13 Sep 17

Stanišić bio “Ražnatovićev šef”

U nastavku suđenja bivšim čelnicima Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću, svedok haškog tužilaštva je izjavio da je paramilitarni vođa Željko Ražnatović zvani Arkan rekao da je Stanišić njegov šef.

Radoša Milutinović
BIRN
Beograd
Bivši čelnici SDB Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović. Foto: MMKS.

Svedok tužilaštva Borivoje Savić izjavio je pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu da mu je u maju 1991. Željko Ražnatović Arkan rekao da je Stanišić njegov šef.

Savić, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS) u Vukovaru, precizirao je da mu je to Ražnatović rekao tokom susreta u jednom kafiću.

Savić je juče posvedočio da je SDB Srbije s proljeća 1991. u istočnu Slavoniju poslala Ražnatovićevu paravojsku, koja je počinila teške zločine nad nesrpskim civilima.

Tokom današnjeg svedočenja, Savić je izjavio da su Ražnatovićeva i druge paravojske tokom borbenih dejstava išle za Jugoslovenskom narodnom armijom (JNA) i “čistile” sela.

“Naredba JNA je bila da vojska ne sme ništa raditi civilima, ali iza njih ide ekipa koja radi čišćenje, a to su oni junaci koji ubijaju starce, pale i pljačkaju”, ustvrdio je svedok.

Savić daje iskaz na ponovljenom suđenju Stanišiću i Simatoviću, poznatom kao Frenki.

Njima se ponovno sudi po optužbama za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991–1995.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, u okviru udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Stanišićev branilac Vejn Jordaš pitao je svedoka na kojem je zvaničnom položaju Stanišić bio u maju 1991.

“Ne znam”, odgovorio je Savić.

Osvrćući se na tvrdnju svedoka da je Ražnatovića kontrolisala SDB Srbije, Stanišićev branilac sugerisao je da Savić ne pravi razliku između te službe i Resora javne bezbednosti MUP-a Srbije, čiji je čelnik Radovan Stojčić Badža delovao u istočnoj Slavoniji i blisko sarađivao s Ražnatovićem.

“Stojčića su zvali Miloševićev policajac, bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije koji je postavljen za komandanta Teritorijalne odbrane Borovog Sela… Njega je postavila Služba”, odgovorio je Savić.

Na pitanje kako zna da je oružje slala SDB Srbije, a da nije, recimo, švercovano, svedok je odgovorio: “A ko može obezbediti dopremanje oružja preko granice bez policijske i druge kontrole? SDB, ko će drugi.”

U decembru prošle godine, nakon što je Apelaciono veće Haškog tribunala odbacilo njihovu prvostepenu oslobađajuću presudu, obojica su se izjasnila da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Veće je ocenilo da je došlo do pogrešne primene zakona i tumačenja kada su 2013. Stanišić i Simatović prvostepenom presudom oslobođeni, te je naložilo da proces bude ponovljen, a svedoci ponovo saslušani pred novim sudijama.

Unakrsno ispitivanje Savića se nastavlja u četvrtak.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Dnevni bilten