Vijest 31 Oct 17

Srpski paramilitarci osuđeni za paljenje kuća u hrvatskom selu

Županijski sud u Zagrebu osudio je u odsutnosti tri bivša srpska borca zbog paljenja kuća u hrvatskom selu Nova Drenčina 1991. godine, izrekavši im kazne u rasponu od pet i pol do sedam i pol godina zatvora.

Sven Milekić
BIRN
Zagreb
Županijski sud u Zagrebu. Foto: Wikimedia Commons/Suradnik 13.

Županijski sud u Zagrebu je u utorak proglasio Nikolu Lađevića, Predraga Radišića i Deana Tišmu, bivše pripadnike 2. bataljona oružanih snaga samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK), krivima za ratne zločine.

Optužnica ih je teretila da su u listopadu i studenom 1991. godine palili i uništavali kuće u selu Nova Drenčina, čije je stanovništvo gotovo u potpunosti bilo hrvatske nacionalnosti.

Sudi im se u odsutnosti, a pretpostavlja se da žive izvan Hrvatske.

Lađević je osuđen na sedam i pol godina zatvora, a Radišić i Tišma na po pet i pol, malo iznad minimalne zatvorske kazne od pet godina.

Sudac Tomislav Juriša je rekao da “paljenje kuća simbolizira da se (hrvatski) seljani nikad ne bi trebali vratiti”.

Sud je utvrdio da je Lađević imao saznanja da će njegovi podređeni zapaliti selo, a ipak nije ništa učinio da ih zaustavi ili nakon toga kazni.

“Tijekom suđenja je utvrđeno da u tom trenutku (kada je 6. listopada 1991. selo prvi put zapaljeno) u selu nije bilo hrvatskih snaga niti vojnih ciljeva i da su sve kuće bile civilni objekti”, kazao je sudac Juriša.

Prema njegovim riječima, utvrđeno je da je Lađević bio “zvanični i pravi zapovjednik 2. brigade 2. bataljona” i da je odatle imao “odgovornost da spriječi i sankcionira krivična djela” koja su počinili njegovi podređeni, uključujući Radšića i Tišmu.

Sud je Radišićevu krivnju ustvrdio na osnovu fotografija na kojima je prikazan sa zapaljenom metlom u ruci pored kuće u plamenu.

Krivnja Tišme je djelimično utvrđena na osnovu osobnog pisma koje je on poslao svom bratu, a u kom opisuje zločine koje je sud utvrdio kao autentične.

Zapovjednu odgovornost Lađevića Sud je utvrdio na osnovu izjave svjedoka Nikole Simića, također bivšeg paramilitarca, koji je rekao da je 2. brigada imala tri voda, sastavljena od pripadnika teritorijalne obrane i regrutovanih civila.

Sud je također utvrdio da je Lađević imao stvarnu zapovjednu moć te da je, prema iskazu svjedoka, dao naređenje da se u selu postave dva tenka.

Sud je nadalje utvrdio da je uz Radišića i Tišmu postojao i navodni treći počinitelj, Predrag Japranin.

Juriša je objasnio da je tijekom donošenja presude Radišiću i Tišmi, Sud uzeo u obzir da su u to vrijeme njih dvojca imali po 21 godinu i da su bili “izmanipulirani”.

Istaknuo je da se njihova “naivnost, pa čak i glupost” vidi u pismu Tišme u kojem on navodi kako “21 ruski MIG s ruskim pilotima” dolazi u pomoć Srbima – što se prema svim pouzdanim povijesnim izvorima nikada nije dogodilo.

Juriša je dodao da je njihova mladost bila “veća odgovornost za oficira” – što je bila i otežavajuća okolnost pri donošenju presude za njihovog nadređenog, Lađevića.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten