Vest 04 Dec 12

Srpski ministar na antihaškom protestu studenata

Ministar pravde pridružio se srpskim studentima i desničarskim organizacijama na beogradskom protestu zbog nedavnih oslobađajućih presuda Haškog tribunala Anti Gotovini i Ramušu Haradinaju.

Marija Ristić
BIRN
Beograd
Foto: Balkan insajt

Oko hiljadu studenata okupilo se na platou ispred Narodne skupštine da bi izrazilo neslaganje sa nedavnim oslobađajućim presudama Haškog tribunala koje su izrečene bivšim hrvatskim generalima i kosovskim komandantima optuženim za ratne zločine.

Studenti su nosili transparente na kojima je pisalo “Želimo pravdu”, “Bez granice između Kosova i Srbije”, “Svako je nevin dok se ne dokaže da je Srbin” i “Haški tribunal = udruženi zločinački poduhvat”.

“Od Narodne skupštine tražimo i zvaničnu podršku javnoj raspravi u Generalnoj skupštini UN-a zakazanoj za april naredne godine”, rekao je student Nenad Uzelac, jedan od organizatora protesta.

Foto: Balkan insajt

Studentkinja Beogradskog univerziteta Dragana Marković izjavila je da je cilj protesta “da pokaže kako mladi iz Srbije nisu zadovoljni ovim presudama, koje su krajnje nepravedne prema Srbiji i srpskim žrtvama”.

Studentima, koji su organizovali protestnu šetnju od svojih fakulteta do Skupštine, pridružili su se pripadnici organizacija ekstremne desnice “Naši” i “1389”.

Preko razglasa ispred zgrade Skupštine puštala se srpska himna, a demonstranti su pevali patriotske pesme i izvikivali parole kao što su “Kosovo je Srbija”, “Ratko Mladić” i “Tadić ustaša”.

Ministar pravde Nikola Selaković poveo je protestnu šetnju od Pravnog fakulteta do Narodne skupštine.

Sekalović je izrazio svoju podršku studentima, rekavši da je očigledno da Haški tribunal nije doneo pravdu i pomirenje.

“Ne smemo da zaboravimo da je 96,8 odsto haških osuđenika srpske nacionalnosti”, podsetio je Selaković.

“Ako je cilj Haškog tribunala bilo pomirenje, onda se to može samo nazvati pomirenjem Srba sa činjenicom da Srbi budu glavni krivci za sve što se dešavalo tokom devedesetih na Balkanskom poluostrvu”, dodao je on.

Foto: Balkan insajt

Među govornicima bili su profesori Beogradskog univerziteta i predstavnici udruženja izbeglica, koji su pozvali državne vlasti da zaštite državljane Srbije koji izdržavaju kazne ili kojima se sudi pred Tribunalom.

Profesor Pravnog fakulteta Branko Rakić rekao je da je “Haški sud stvoren da bi se prekrajala istorija i predstavlja uvredu za sve sudove”.

On je studentima poručio da ne treba da se plaše pretnji uvođenjem viza ili smanjenjem investicija u zamenu sa saradnju sa Haškim sudom, dodavši da su saveznici Srbije “istina i čast”.

Savo Štrbac, predstavnik udruženja izbeglica iz Hrvatske, rekao je da je ključno za srpske žrtve da nastave da se bore za pravdu, uprkos “nezakonitim i nepravednim” presudama Haškog tribunala.

Sa druge strane, Liberalno demokratska partija (LDP) zatražila je ostavku srpskog ministra pravde jer je “sa ekstremistima zloupotrebio protest studenata”.

“On je zloupotrebio svoju funkciju, zgazio obavezu da čuva red i mir u zemlji i stavio se na čelo kolone u kojoj su, pored studenata, bili i politički ekstremisti”, kazao je Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

U dve odvojene presude izrečene u novembru, Haški sud je oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i dvojicu bivših komandanata OVK. Svi su bili optuženi za ratne zločine navodno počinjene devedesetih. Presude su izazvale veliko nezadovoljstvo širom Srbije.

 Foto: Beta

 

Foto: Beta

 

 Foto: Beta

.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten