Vest 25 Jan 13

Srpske žrtve rata protestovale zbog “nepravednih” presuda

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica iz bivše Jugoslavije uputila je protestno pismo Haškom tribunalu zbog “politički obojenih” oslobađajućih presuda Gotovini, Markaču i Haradinaju.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

“Presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u slučajevima Gotovina, Markač i Haradinaj obesmišljava se ideja pravde i pomirenja i narušava kredibilitet Ujedinjenih nacija (UN)”, navodi se u pismu Koordinacije srpskih udruženja objavljenom u petak.

Haški tribunal izrekao je krajem prošle godine dve oslobađajuće presude na suđenjima za ratne zločine nad Srbima počinjene tokom sukoba devedesetih – hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, i trojici bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima i Ramušu Haradinaju, bivšem premijeru Kosova.

Dragan Pjevač, predsednik Upravnog odbora Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica, rekao je da je pismo upućeno MKSJ-u dva meseca posle izricanja presuda “da se pitanje nepravde prema Srbima ne bi zaboravilo”.

“Porodice žrtava nikada neće i ne mogu zaboraviti zločine nad njihovim najmilijima. Presude su nepravedne i političke obojene”, dodao je Pjevač.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izjavio je da još postoji zakonska mogućnost da se presude hrvatskim generalima izmene.

Ukoliko tužioci dostave neki novi dokaz, objasnio je on, moglo bi da dođe do revizije slučaja.

Prema njegovim rečima, taj dokaz bi mogli da budu “Topnički dnevnici” koje je “Hrvatska sakrila”, i koji, tvrdi on, sadrže planove za vojnu operaciju “Oluja” izvedenu u leto 1995. godine.

Gotovina i Markač su oslobođeni optužbi za ratne zločine počinjene tokom te operacije, kada su zauzeti delovi Hrvatske do tada pod kontrolom Srba.

Tužilac za ratne zločine Srbije i neka udruženja porodica žrtava veruju da se iz tih dnevnika vidi da su napadi na srpske civile bili unapred planirani.

“Dnevnici postoje i oni su sakriveni. Oni ne mogu biti uništeni”, rekao je Štrbac.

MKSJ je više puta tražio od Hrvatske da dostavi dnevnike, ali su vlasti u Zagrebu tvrdile da su oni uništeni ili ukradeni.

Ministar pravde Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je tokom nedavne posete Hagu da je Serž Bramerc, glavni tužilac MKSJ-a, nagovestio mogućnost revizije predmeta.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Istraživanje 09 Nov 16

Uhićenja za ratne zločine unijela nemir u Orašje

Vest 27 Oct 16

Strazbur odbacio tužbu zbog torture protiv Srbije

Istraživanje 08 Jul 16

Zid ćutanja oko ubica braće Bitići

Vest 30 Jun 16

Kosovo: Kasni verifikacija slučajeva ratnog silovanja

Istraživanje 21 Apr 16

Suprotstavljanje ratnim prisilnim deložacijama u Hrvatskoj

Istraživanje 20 Apr 16

Neispričane priče ratnih prisilnih deložacija u Hrvatskoj

Dnevni bilten