Vest 29 Nov 12

Srbija: Oslobađanje Haradinaja će destabilizovati region

Zvanični Beograd kaže da će, u slučaju da Haški tribunal oslobodi bivšeg komandanta OVK optužbi za ratne zločine, to ugroziti dijalog Srbije i Kosova.

Marija Ristić
BIRN
Beograd
Foto: Beta

Dok Beograd sa nestrpljenjem iščekuje presudu Haškog tribunala bivšem vođi Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, njeni zvaničnici tvrde da će oslobađanje ugroziti ionako krhke odnose Kosova i Srbije.

Govoreći o svojim očekivanjima povodom izricanje presude Žalbenog veća Haškog tribunala bivšem premijeru Kosova u četvrtak, glavni tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević rekao je da je pozitivan ali uzdržan kada su u pitanju izgledi za osuđujuću presudu.

“Svestan sam da su dokazi protiv njega tanki, iako smo se mi stvarno trudili da pomognemo Haškom tribunalu. Međutim, oni su se dosta aljkavo poneli u tom slučaju”, kazao je Vukčević srpskom dnevnom listu “Informer” govoreći o sistemu zaštite svedoka Haškog tribunala.

On je dodao da je 19 potencijalnih svedoka u predmetu ubijeno.

Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, izjavio je za medije u sredu da će oslobađanje ugroziti dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Srpski premijer Ivica Dačić rekao je da bi oslobađanje “potvrdilo tvrdnje onih koji kažu da Haški tribunal nije sud, već da ispunjava unapred zadate političke zadatke”.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, ranije je izjavio kako ne očekuje “ništa dobro” od presude u Haradinajevom slučaju.

S druge strane, mnogi stanovnici Kosova plaše se uticaja koji Srbija može da izvrši na konačnu presudu.

Posle trogodišnjeg suđenja, Haradinaj i Baljaj su 2008. oslobođeni svih optužbi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Brahimaj je osuđen na šest godina zatvora zbog svirepog postupanja i mučenja.

Ova trojka je u julu 2010. godine vraćena na delimično ponovno suđenje pošto je Tužilaštvo uverilo sudiju Žalbenog suda da nije dobilo dovoljno vremena da sasluša dvojicu ključnih svedoka.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten