Vijest 11 Aug 16

Srbija najavila izložbu o Jasenovcu u UN-u

Srbija planira da Dan sećanja na Holokaust sledeće godine obeleži u Ujedinjenim nacijama postavljanjem izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, koji je vodio profašistički režim Hrvatske iz Drugog svetskog rata.

Milivoje Pantović
BIRN
Beograd
Spomenik u Memorijalnom centru Jasenovac. Foto: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje 2017. planira izložbu u UN u Njujorku pod nazivom “Skriveni holokaust“, kažu za BIRN da postavkom na godišnjicu otvaranja logora Jasenovac iz Drugog svetskog rata žele da skrenu pažnju na rehabilitaciju ksenofobičnih i rasističkih ideologija.

“Ovaj projekat ima za cilj da mobiliše globalnu javnost u očuvanju univerzalnih vrednosti kao što su mir, sloboda i zaštita ljudskih prava“, navodi se u pisanoj izjavi za BIRN odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume Ministarstva.

Ovaj potez će verovatno izazvati nezadovoljstvo u Zagrebu, ali iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije tvrde da ovo nije antihrvatska inicijativa.

“Izložba o Jasenovcu nije ‘izložba Srba protiv Hrvata‘“, kažu u Ministarstvu.

Iako se čini da je ovo udar hrvatskim desničarima, koji nastoje da umanje broj žrtava u Jasenovcu, iz Ministarstva ističu da je neophodno da se ljudi podsete na strahote iz Drugog svetskog rata.

“Saveznici su bili pobednici u Drugom svetskom ratu, ali pokušaji da se revidira istorija jesu poziv za buđenje. Jedna izložba sigurno neće promeniti svet i iskoreniti mračne ideologije, ali svakako može da podigne svest o problemu“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da će posetioci izložbe moći da čuju snimljena svedočenja preživelih i pogledati lične stvari nekih zatvorenika, kao i publikacije i plakate iz doba NDH.

Kako je planirano, u projektu će učestvovati i režiser Emir Kusturica, kao i umetnici Ljubiša Mančić i Katarina Tripković, koji već rade na skulpturama koje treba da izraze ono što su žrtve prošle u Jasenovcu.

“Oni će pokušati da pokažu bol i patnju žrtava, ako je uopšte to moguće, jer užas u Jasenovcu je teško zamisliti“, saopštili su iz Ministarstva.

Nakon preuzimanja vlasti u aprilu 1941. godine, profašistička Nezavisna Država Hrvatska (NDH) donela je zakone slične nacističkim zakonima, čija su ciljna grupa bili Srbi, Jevreji i Romi.

Na teritoriji pod kontrolom NDH, koja je obuhvatala današnju Bosnu i Hercegovinu, delove Srbije i većinu Hrvatske, ustaše su otvorile desetak koncentracionih logora, od kojih je najveći Jasenovac.

Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati koji su se suprotstavljali režimu bili su ubijani.

Broj poginulih je i danas sporan; Hrvatska tvrdi da je u Jasenovcu umrlo oko 83.000 ljudi, dok Srbija i centar Jad Vašem u Jerusalimu tvrde da je stradalo 600.000 ljudi.

Nedavno su hrvatski nacionalisti pokušali da još više umanje broj žrtava. Naime, u aprilu ove godine, hrvatski reditelj Jakov Sedlar snimio je film pod nazivom “Jasenovac – Istina“, u kom se kaže da je broj žrtava između 20.000 i 40.000.

Kontroverzni hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović prisustvovao je premijeri filma i pohvalio ga zato što otvara 'tabu teme’, što je izazvalo reakciju izraelske ambasadorke u Zagrebu.

Tokom ratova devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, u Srbiji je postojala tendencija preuveličavanja broja žrtava u Jasenovcu.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, na obezbeđivanju izložbenog prostora u sedištu UN-a zajedno rade predstavnici srpske dijaspore i jevrejske organizacije.

Među partnerima projekta su Jad Vašem, Andrićev institut na čelu sa Kusturicom, Univerzitet u Beogradu, Institut za istraživanje zločina u Jasenovcu i nevladina organizacija srpske dijaspore “28. jun“, saopštili su iz Ministarstva.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Tagovi

Najnoviji naslovi

Vest 25 Oct 17

Kosovо: Sačuvati predmete žrtava rata

Vest 23 Oct 17

Predloženi spomenik Đinđiću izazvao spor

Istraživanje 11 Oct 17

Zašto je Tudman oponašao generala Franca?

Istraživanje 03 Oct 17

Obilježavanje mjesta ratnog stradanja

Vijest 28 Sep 17

Revolt zbog naziva sportske dvorane u Sarajevu

Istraživanje 25 Sep 17

Koštana bolnica još uvijek proganja logoraše

Vijest 05 Sep 17

Ulice diljem bivše Jugoslavije i danas nose Titovo ime

Dnevni bilten