Vijest 11 Aug 16

Srbija najavila izložbu o Jasenovcu u UN-u

Srbija planira da Dan sećanja na Holokaust sledeće godine obeleži u Ujedinjenim nacijama postavljanjem izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac, koji je vodio profašistički režim Hrvatske iz Drugog svetskog rata.

Milivoje Pantović
BIRN
Beograd
Spomenik u Memorijalnom centru Jasenovac. Foto: Wikimedia Commons/Bern Bartsch.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, koje 2017. planira izložbu u UN u Njujorku pod nazivom “Skriveni holokaust“, kažu za BIRN da postavkom na godišnjicu otvaranja logora Jasenovac iz Drugog svetskog rata žele da skrenu pažnju na rehabilitaciju ksenofobičnih i rasističkih ideologija.

“Ovaj projekat ima za cilj da mobiliše globalnu javnost u očuvanju univerzalnih vrednosti kao što su mir, sloboda i zaštita ljudskih prava“, navodi se u pisanoj izjavi za BIRN odeljenja za migracionu politiku, dijasporu i socijalne sporazume Ministarstva.

Ovaj potez će verovatno izazvati nezadovoljstvo u Zagrebu, ali iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije tvrde da ovo nije antihrvatska inicijativa.

“Izložba o Jasenovcu nije ‘izložba Srba protiv Hrvata‘“, kažu u Ministarstvu.

Iako se čini da je ovo udar hrvatskim desničarima, koji nastoje da umanje broj žrtava u Jasenovcu, iz Ministarstva ističu da je neophodno da se ljudi podsete na strahote iz Drugog svetskog rata.

“Saveznici su bili pobednici u Drugom svetskom ratu, ali pokušaji da se revidira istorija jesu poziv za buđenje. Jedna izložba sigurno neće promeniti svet i iskoreniti mračne ideologije, ali svakako može da podigne svest o problemu“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da će posetioci izložbe moći da čuju snimljena svedočenja preživelih i pogledati lične stvari nekih zatvorenika, kao i publikacije i plakate iz doba NDH.

Kako je planirano, u projektu će učestvovati i režiser Emir Kusturica, kao i umetnici Ljubiša Mančić i Katarina Tripković, koji već rade na skulpturama koje treba da izraze ono što su žrtve prošle u Jasenovcu.

“Oni će pokušati da pokažu bol i patnju žrtava, ako je uopšte to moguće, jer užas u Jasenovcu je teško zamisliti“, saopštili su iz Ministarstva.

Nakon preuzimanja vlasti u aprilu 1941. godine, profašistička Nezavisna Država Hrvatska (NDH) donela je zakone slične nacističkim zakonima, čija su ciljna grupa bili Srbi, Jevreji i Romi.

Na teritoriji pod kontrolom NDH, koja je obuhvatala današnju Bosnu i Hercegovinu, delove Srbije i većinu Hrvatske, ustaše su otvorile desetak koncentracionih logora, od kojih je najveći Jasenovac.

Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati koji su se suprotstavljali režimu bili su ubijani.

Broj poginulih je i danas sporan; Hrvatska tvrdi da je u Jasenovcu umrlo oko 83.000 ljudi, dok Srbija i centar Jad Vašem u Jerusalimu tvrde da je stradalo 600.000 ljudi.

Nedavno su hrvatski nacionalisti pokušali da još više umanje broj žrtava. Naime, u aprilu ove godine, hrvatski reditelj Jakov Sedlar snimio je film pod nazivom “Jasenovac – Istina“, u kom se kaže da je broj žrtava između 20.000 i 40.000.

Kontroverzni hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović prisustvovao je premijeri filma i pohvalio ga zato što otvara 'tabu teme’, što je izazvalo reakciju izraelske ambasadorke u Zagrebu.

Tokom ratova devedesetih godina u bivšoj Jugoslaviji, u Srbiji je postojala tendencija preuveličavanja broja žrtava u Jasenovcu.

Prema Ministarstvu spoljnih poslova, na obezbeđivanju izložbenog prostora u sedištu UN-a zajedno rade predstavnici srpske dijaspore i jevrejske organizacije.

Među partnerima projekta su Jad Vašem, Andrićev institut na čelu sa Kusturicom, Univerzitet u Beogradu, Institut za istraživanje zločina u Jasenovcu i nevladina organizacija srpske dijaspore “28. jun“, saopštili su iz Ministarstva.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Tagovi

Dnevni bilten