Vest 14 Feb 13

“Simini četnici” negiraju masovno ubistvo Roma

Sedam bivših pripadnika paravojne jedinice “Simini četnici” reklo je u završnim rečima pred sudom u Beogradu da nisu odgovorni za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene u opštini Zvornik 1992. godine.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

“Ova optužnica je apsolutna sramota. Zaštićeni svedoci Tužilaštva su svi ovde odreda tvrdili da sam ih branio i da ne bi preživeli da ja nisam bio tamo”, rekao je optuženi Damir Bogdanović u sredu tokom svoje završne reči na suđenju u Specijalnom sudu u Beogradu.

Bogdanović je jedan od sedmorice bivših pripadnika srpske paravojne formacije poznate kao “Simini četnici” koji se terete za smrt 28 civila romske nacionalnosti iz sela Skočić, Malešić i Šetić, u blizini Zvornika, grada u severoistočnoj Bosni.

“Moj jedni zločin je to što sam sin Sime Bogdanovića”, dodao je Bogdanović.

Sima Bogdanović, poznatiji kao “Sima četnik”, bio je vođa jedinice i prvooptuženi u slučaju “Zvornik 5”, ali je tokom suđenja umro u pritvoru.

Tužilaštvo tereti sedmoricu “Siminih četnika” i za silovanje, mučenja i nehumano postupanje prema svedokinjama “Alfa”, “Beta” i “Gama”, koje su od jula do decembra 1992. godine držane u kući u Malešiću, gde su sve tri oštećene svakodnevno bile zlostavljane i više puta silovane od većeg broja pripadnika ove paravojne grupe.

Optuženi, međutim, tvrde da njihova svedočanstva treba odbaciti jer su dale protivurečne izjave.

“Prvo je ‘Alfa’ rekla da ju je Sima silovao, zatim je izmenila iskaz i rekla da sam ja”, kazao je Zoran Stojanović, jedan od optuženih.

Njegov saborac iz jedinice Tomislav Gavrić izneo je sličnu tvrdnju.

“Sve je ovo velika laž Tužilaštva. Moja jedina krivica je što sam se borio za Srbiju u ovom sramnom ratu. A ako je to moj zločin, onda bi sada trebalo da optužite bar četvrtinu Srbije”, rekao je Gavrić.

Druga trojica optuženih, Đorđe Šević, Zoran Alić i Zoran Đurđević, izjasnila su se da nisu krivi, optuživši Tužilaštvo i policiju za nameštaljku.

Dragana Đekić, jedina žena u “Siminim četnicima”, odbila je da komentariše optužnicu.

“Jedini cilj mog odlaska u rat bio je da postanem medicinska sestra. Od ovog suda jedino što želim jeste da konačno utvrdi da li sam ja izdajnik ili ratni zločinac”, rekla je Đekićeva.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije prethodno je, 25. decembra prošle godine, zatražilo za optužene ukupnu zatvorsku kaznu od 98 godina, a maksimalne kazne od 20 godina zatvora za Stojanovića, Ševića i Đurđevića.

Ovo je peti slučaj koji Specijalno tužilaštvo Srbije vodi u vezi sa događajima u Zvorniku, budući da su u istom mestu počinjeni neki od najsvirepijih zločina tokom rata u BiH.

Zvornik, grad na reci Drini, blizu granice sa Srbijom, zauzet je u maju 1992. godine, kada je u njega ušla srpska paravojna formacija Arkanovi “Tigrovi”, koja je zatim proterala većinu nesrpskog stanovništva. Tokom tih sukoba ubijeno je više od 1.000 ljudi.

Arkanovi “Tigrovi” navodno su blisko sarađivali sa paravojnim formacijama Vojislava Šešelja, lidera Srpske radikalne stranke (SRS) i haškog optuženika za ratne zločine, a zajedno sa JNA napali su brojna mesta u BiH i Hrvatskoj.

Ostaje nejasno pod čijom su komandom delovali “Simini četnici”, budući da neki svedoci tvrde da su naređenja primali iz štaba SRS-a.

Šešelj je, međutim, negirao da je imao kontrolu nad jedinicama u Zvorniku, optuživši za komandnu odgovornost Željka Ražnatovića Arkana, koji je 2000. godine ubijen u mafijaškom obračunu u Beogradu.

Presuda će biti izrečena 22. februara.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten