Intervju 12 Nov 12

Šimić: Nema mira bez strategije tranzicijske pravde

Čitav region bivše Jugoslavije i dalje živi u nekoj formi rata i to će se nastaviti dok se sve države ne suoče s ratnim naslijeđem, kao što su zločini i prava žrtava, tvrdi Goran Šimić, ekspert za tranzicijsku pravdu u BiH.

Denis Džidić
BIRN
Sarajevo
Goran Šimić/ Foto: Wikicommons

Goran Šimić, član Ekspertne radne grupe koja je izradila Nacrt strategije tranzicijske pravde u BiH, objašnjava za BIRN da se za čitav Zapadni Bakan jedini put naprijed krije u suočavanju sa zajedničkim naslijeđem ratne prošlosti.

Šimić smatra da je neophodno da se procesuiraju svi ratni zločini, da se reformiraju javne ustanove kako bi građani svih nacionalnosti povratili vjeru u njih, i da se svim žrtvama omogući pristup obeštećenju.

“BiH je po sistemu spojenih posuda povezana sa Hrvatskom i Srbijom i događaji koji su se desili povezani su međusobno, i mislim da u budućnosti moramo naći načine da to razriješimo. Ako to ne uradimo, ne možemo očekivati da će samo ekonomski razvoj i pridruživanje Evropskoj uniji omogućiti to u budućnosti”, tvrdi Šimić.

“Pitanja koja potežemo ne odnose se samo na period između 1992. i 1995. – mi još nismo zaboravili ko je koga izdao na Kosovu polju prije 700 godina. Mi još živimo u ratu, samo ne pucamo jedni na druge, a rat ima različite forme.”

Šimić vjeruje da sve zemlje regiona trebaju napraviti vlastite strategije tranzicijske pravde, slične dokumentu u čijoj je izradi on učestvovao.

On tvrdi da takav dokument – koji nudi rješenja za osjetljiva pitanja, od utvrđivanja činjenica u vezi s ratnim zločinima do reparacije, komemoracije za žrtve i institucionalne reforme – treba da usvoje sve države u okruženju.

Prema Šimiću, u našim društvima u regionu ima na stotine hiljada ili možda je riječ o milionima traumatiziranih ljudi koji tumaraju ulicama, na koje država vrlo malo obraća pažnju.

“Siguran sam da se sve zemlje bivše Jugoslavije moraju suočiti s prošlošću. Nažalost ili nasreću, mi danas možemo tvrditi da u ratovima niko nije bio samo žrtva ili počinitelj.”

“Sedamnaest godina nakon rata, a deset nakon Kosova, možemo reći da je istina voda duboka i ne znamo šta se dogodilo u BiH i regionu, i trebamo učiniti napor da to uradimo. Vidi se da smo u zadnjem periodu vrijeme mira spustili na 50-ak godina, a već smo potrošili 17 godina mira”, kaže Šimić.

On upozorava na nedavne izjave, naprimjer predsjednika boračkog udruženja u BiH koji kaže da ih “sljedeći put neće uhvatiti nespremne, pa će biti naoružani”.

“Jasno je da živimo u stanju jednog psihološkog očekivanja novih sukoba u budućnosti”, objašnjava Šimić.

Novo krvoproliće u bivšoj Jugoslaviji, smatra Šimić, može se izbjeći “razračunavanjem s vlastitim zločincima i zločinima prije svega”.

“Ne možete vi djetetu govoriti da je pušenje štetno ako vi i sami pušite tri kutije cigareta dnevno, jer vaša vjerodostojnost u toj izjavi ne postoji. Pitanje je jesam li se razračunao s vlastitim zločinima, jer tek kada raskrstim sa sobom, onda imam pravo da to tražim i od ostalih”, objašnjava Šimić.

Jedan od načina da se to postigne u BiH, smatra Šimić, jeste usvajanje i primjena državne Strategije tranzicijske pravde.

Nacrt strategije predstavljen je organizacijama civilnog društva u Sarajevu i Banjoj Luci, a očekuje se da će uskoro biti podnesen na usvajanje i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Međutim, Nacrt strategije izazvao je kontroverzu u društvu, jer su predstavnici nekoliko nevladinih organizacija iz Republike Srpske odbili učestvovati na okruglom stolu na kojem se diskutiralo o Nacrtu, tvrdeći da je dokument “uvredljiv”.

“Ono što mene čini radosnim jeste da u suštini niko ne dovodi u pitanje ideju donošenja ovog strateškog dokumenta. Ono što mene žalosti u toj cijeloj priči jeste to da su predstavnici nekih udruženja u RS-u i ministarstava RS-a izabrali način koji ne donosi konstruktivno rješenje”, kaže Šimić.

“Ne učestvovati u radu, po meni, jeste djetinjasto i ima za cilj samo da se prolongira, razvuče na neodređeno vrijeme i odugovlači donošenje Strategije, koja nam je trebala još jučer, a ne danas”, zaključuje Šimić.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten