Вест 15 Jun 17

SDB Srbije “obučavala srpske snage u Hrvatskoj“

Odbrana bivšeg šefa Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije Jovice Stanišića osporavala je iskaz svedoka da je 1991. u Kninu video njihovog branjenika i da je Beograd obučavao tamošnje srpske snage.

Radoša Milutinović
BIRN
Beоgrad
Stanišić i Simatović u sudnici. Foto: MMKS.

Na ponovljenom suđenju dvojici bivših šefova SDB Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu, u četvrtak je svedočio zaštićeni svedok optužbe RFJ-135, koji je rekao da je s proljeća 1991. u Kninu video Stanišića.

Ovo je negirao advokat odbrane Vejn Džordaš.

“Vi niste videli Stanišića u Kninu”, sugerisao je tokom unakrsnog ispitivanja branilac Džordaš.

Ipak, svedok, koji je tada bio u Kninu kao pripadnik Savezne SDB i pokušavao da spreči rasplamsavanje sukoba između krajiških Srba i hrvatske vlasti – ostao je pri svom iskazu.

“Video sam ga”, uzvratio je on.

Stanišić i njegov pomoćnik Simatović optuženi su da su bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana s velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, koje bi zatim bile uključene u ujedinjenu srpsku državu.

Optužnica ih tereti za progon na rasnoj, verskoj i političkoj osnovi, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila.

U decembru prošle godine, nakon što je Apelaciono veće Haškog tribunala odbacilo njihovu prvostepenu oslobađajuću presudu, obojica su se izjasnila da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Veće je 15. decembra ocenilo da je došlo do pogrešne primene zakona i tumačenja kada su Stanišić i Simatović prvostepenom presudom oslobođeni, te je poništilo oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen pred novim sudijama.

U unakrsnom ispitivanju, Stanišićev branilac je predočio da je svedok u svojoj prvoj izjavi Haškom tribunalu datoj 2004. kazao da “Stanišića nije lično video u Kninu, ali da je čuo da dolazi povremeno kako bi učestvovao u obuci oficira SAO (Srpska autonomna oblast) Krajine”.

Ali RFJ-153 je ponovio da je video Stanišića dva puta u Kninu.

Advokat Džordaš pitao je svedoka šta su mu tokom boravka u Hrvatskoj o SDB-u Srbije govorili sagovornici iz hrvatske vlasti.

“Rekli su nam da znaju da je Srbija prisutna u Krajini. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Vice Vukojević nije govorio o prisustvu SDB-a, nego o prisustvu Srbije na terenu u Krajini”, odgovorio je RFJ-153.

Osvrćući se na njegovu izjavu da je SDB Srbije u kampu u Golubiću kod Knina sprovodila obuku “radi stvaranja SDB SAO Krajine”, branilac je pitao svedoka da li tvrdi da su “Stanišić i SDB Srbije obučavali tamošnju miliciju”.

RFJ-153 je odgovorio odrično, preciziravši da “milicija nije spadala u nadležnost SDB-a”.

Stanišićev branilac ukazao je i da svedok u prvoj izjavi iz 2004. nije spomenuo da su u leto 1991. u Belom Manastiru, u istočnoj Slavoniji, delovali “frenkijevci“ i “arkanovci”, koji su, po optužnici, bili pod kontrolom SDB-a Srbije.

RFJ-153 je tvrdio, međutim, da je na samom terenu došao do informacija o prisustvu tih formacija.

Tvrdio je da su na terenu bili i Radovan Stojčić Badža iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, kao i sam optuženi Simatović, i da se to nije moglo dogoditi bez odobrenja iz Beograda.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću biće nastavljeno u utorak.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Dnevni bilten