Vest 12 Sep 17

SDB Srbije “kontrolisala srpske snage u Hrvatskoj”

U nastavku suđenja Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću svedok Tužilaštva u Hagu kazao je da je Služba državne bezbednosti (SDB) Srbije formirala, kontrolisala i naoružala srpske snage u Hrvatskoj.

Radoša Milutinović
BIRN
Beograd
Stanišić i Simatović u sudnici. Foto: MMKS.

Borivoje Savić, jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS) u Vukovaru, izjavio je na suđenju Stanišiću i Simatoviću, pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS) u Hagu, da je SDB Srbije imala ključnu ulogu u formiranju i naoružavanju srpskih snaga u Hrvatskoj.

Savić je potvrdio da je proklamovani cilj bio da “svi Srbi žive u jednoj državi”, te da je ovaj “nedvosmislen stav Srbije” srpskim političarima iz Hrvatske krajem maja 1992. preneo Mihalj Kertes, “čovek od posebnog poverenja Slobodana Miloševića”.

Te Kertesove reči navedene su i u izveštaju pripadnika SDB-a Srbije s tog sastanka, koji je tužilac prikazao i uveo među dokaze.

Prema svedoku, Kertes je bio blizak prvooptuženom Stanišiću i odigrao je ključnu ulogu u naoružavanju srpskih snaga u Kninskoj krajini i istočnoj Slavoniji, koje je počelo u avgustu 1990. “kao pod okriljem SDS-a, a u stvari SDB-a Srbije”.

Oružje je isporučivao i preko beogradske “Matice iseljenika”, čiji je predsednik, književnik Brana Crnčević, “svaki dan išao na konsultacije kod Miloševića”, kazao je svedok koji je tada radio u “Matici”.

Savić je posvedočio i da je SDB Srbije, s proljeća 1991., u istočnu Slavoniju poslala paravojsku Željka Ražnatovića Arkana.

Arkanovi ljudi su počinili teške zločine nad nesrpskim civilima, rekao je svedok.

“Čim su došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare… Arkanova garda bila je i zakon i sud”, rekao je svedok.

Žrtve u Erdutu, Dalju i Aljmašu bile su, po njegovim rečima, “civili koji nisu hteli da odu” nakon što je JNA (Jugoslovenska narodna armija) “proterala stanovništvo”.

“Ubijeni su starci i babe”, a za to su znali svi članovi vlade samoproglašene srpske oblasti.

Savić je precizirao da mu je dolazak Ražnatovića u Erdut najavio, 15. januara 1991, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Radmilo Bogdanović.

“Dali smo vam Arkana za komandanta područja, on će doći i rešiti probleme”, citirao je svedok reči Bogdanovića, s kojim je, kako je kazao, bio blizak.

Savić je, međutim, istovremeno tvrdio da “MUP (Ministarstvo unutrašnjih poslova) Srbije nije imao veze s onim što je Arkan radio” i da je iza njega “mogla biti samo SDB Srbije”.

Stanišića, koji je od 1992. bio šef SDB-a Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića, optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991–1995.

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, kao deo udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodan Milošević, čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije.

U decembru prošle godine, nakon što je Apelaciono veće Haškog tribunala odbacilo njihovu prvostepenu oslobađajuću presudu, obojica su se izjasnila da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Veće je ocenilo da je došlo do pogrešne primene zakona i tumačenja kada su 2013. Stanišić i Simatović prvostepenom presudom oslobođeni, te je naložilo da proces bude ponovljen, a svedoci ponovo saslušani pred novim sudijama.

Savić će svedočenje nastaviti sutra.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Oficiri VJ “nisu znali ništa” o masakru na Kosovu

Vest 15 Jan 18

Osmorici potvrđene kazne za masakr na Ovčari

Vijest 11 Jan 18

Potvrđena optužnica za zločin kod Donjeg Vakufa

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Vijest 30 Oct 17

Kazna zatvora za zločin protiv čovječnosti u Mostaru

Vest 26 Oct 17

Svedočenje o paljenju kuća u Ćuški

Dnevni bilten