Vest 06 Dec 12

Rusija i Srbija kritikovale Haški tribunal pred UN-om

Na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), Rusija i Srbija oštro su osudile nedavne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), dok je glavni haški tužilac pohvalio saradnju sa zemljama regiona.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Govoreći u sredu na polugodišnjem sastanku Saveta bezbednosti UN-a o radu međunarodnih krivičnih sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić kritikovao je nedavne “sramne” presude MKSJ-a.

“Vera Srbije u međunarodnu pravdu je doživela najteži mogući udarac”, rekao je Vučić.

Haški tribunal je u novembru oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kao i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i dvojicu bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužene za ratne zločine počinjene tokom ratova devedesetih.

“Imaju li i Srbi pravo na pravdu i ko je odgovoran za brojna ubistva srpskih civila na području Hrvatske, kao i najveće i najteže etničko čišćenje sprovedeno na evropskom tlu po okončanju Drugog svetskog rata? Ako Gotovina i Markač nisu krivi za počinjene zločine, ko jeste? Na to pitanje do sada Haški tribunal nije dao odgovor”, dodao je on.

Dok je govorio o oslobađanju Haradinaja, Vučić je istakao slabosti programa zaštite svedoka MKSJ-a.

Vitalij Čurkin, ambasador Rusije pri UN-u, pridružio se kritici Haškog tribunala i izrazio “duboku zabrinutost” povodom njegovog rada, istakavši da u skorašnjim slučajevima ovaj sud nije pokazao “ni pravednost ni efikasnost”.

“Šokirani smo odlukom Apelacionog veća na suđenju hrvatskim generalima i pitamo: Ko je kriv? Ubistva i mučenja su se bez sumnje dogodila, a nemamo počinioce”, izjavio je Čurkin.

S druge strane, zemlje kao što su Velika Britanija, Nemačka, Portugal, Gvatemala i Francuska izrazile su svoju punu podršku radu sudova za ratne zločine UN-a.

Nemački ambasador u UN-u Peter Vitig kritikovao je odluku Srbije da svede saradnju sa MKSJ-om na tehnički nivo.

“Vlasti u Srbiji, BiH i Hrvatskoj moraju više da pomognu MKSJ-u kako bi nastavio svoj rad i procesuirao ratne zločine”, kazao je Vitig.

Njegov britanski kolega Mark Lajal Grant istakao je da, posle oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, sudovi u Hrvatskoj moraju da procesuiraju odgovorne za ratne zločine.

Ranko Vilović, ambasador Hrvatske pri UN-u, odgovorio je da njegova zemlja već sudi počiniocima ratnih zločina i da će nastaviti to da čini i u budućnosti.

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, u sredu je u svom polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN-a pohvalio saradnju MKSJ-a i zemalja regiona.

“Hrvatska, Srbija i BiH nastavile su pravovremeno da odgovaraju na zahteve Tribunala”, rekao je Bramerc.

Govoreći o nerešenim pitanjima u ovim zemljama, glavni tužilac Tribunala kazao je da je “Srbija intenzivirala napore da otkrije mrežu osoba koje su pomagale bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću”.

Bramerc je ocenio da je u BiH još veliki broj nerešenih predmeta ratnih zločina i da je malo verovatno da će zemlja postići rokove zacrtane u Strategiji tranzicione pravde.

“Drugi povod za zabrinutost su niski kapaciteti sudova na svim nivoima”, dodao je on.

Bramerc je izrazio nadu da će protokoli o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između tužilaštava Srbije i BiH biti potpisani u doglednoj budućnosti.

Predsednik MKSJ-a sudija Teodor Meron saopštio je da će se suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) okončati u julu 2016. godine.

Presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću očekuju se na leto 2014. i 2015. godine.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji nalsovi

Analiza 26 Sep 16

Sukob između MKSJ i Srbije oko zastrašivanja svedoka

Vijest 05 Aug 16

Haška arhiva uskoro u Sarajevu i Srebrenici

Vest 02 Aug 16

Haški tribunal naložio Srbiji da izruči radikale

Vijest 02 Aug 16

Oslobođen Ljubomir Borovčanin

Vijest 30 Jun 16

Stanišić i Župljanin u iščekivanju konačne presude

Vest 09 Jun 16

Haški tribunal optužio Srbiju za nesaradnju

Vest 19 May 16

Srbija optužena da ne sarađuje sa Haškim tribunalom

Komentar 30 Mar 16

Čuvanje jedinstvene vojne arhive Haškog tribunala

Dnevni bilten