Vest 06 Dec 12

Rusija i Srbija kritikovale Haški tribunal pred UN-om

Na zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), Rusija i Srbija oštro su osudile nedavne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), dok je glavni haški tužilac pohvalio saradnju sa zemljama regiona.

Marija Ristić
BIRN
Beograd

Govoreći u sredu na polugodišnjem sastanku Saveta bezbednosti UN-a o radu međunarodnih krivičnih sudova za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić kritikovao je nedavne “sramne” presude MKSJ-a.

“Vera Srbije u međunarodnu pravdu je doživela najteži mogući udarac”, rekao je Vučić.

Haški tribunal je u novembru oslobodio hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, kao i bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja i dvojicu bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužene za ratne zločine počinjene tokom ratova devedesetih.

“Imaju li i Srbi pravo na pravdu i ko je odgovoran za brojna ubistva srpskih civila na području Hrvatske, kao i najveće i najteže etničko čišćenje sprovedeno na evropskom tlu po okončanju Drugog svetskog rata? Ako Gotovina i Markač nisu krivi za počinjene zločine, ko jeste? Na to pitanje do sada Haški tribunal nije dao odgovor”, dodao je on.

Dok je govorio o oslobađanju Haradinaja, Vučić je istakao slabosti programa zaštite svedoka MKSJ-a.

Vitalij Čurkin, ambasador Rusije pri UN-u, pridružio se kritici Haškog tribunala i izrazio “duboku zabrinutost” povodom njegovog rada, istakavši da u skorašnjim slučajevima ovaj sud nije pokazao “ni pravednost ni efikasnost”.

“Šokirani smo odlukom Apelacionog veća na suđenju hrvatskim generalima i pitamo: Ko je kriv? Ubistva i mučenja su se bez sumnje dogodila, a nemamo počinioce”, izjavio je Čurkin.

S druge strane, zemlje kao što su Velika Britanija, Nemačka, Portugal, Gvatemala i Francuska izrazile su svoju punu podršku radu sudova za ratne zločine UN-a.

Nemački ambasador u UN-u Peter Vitig kritikovao je odluku Srbije da svede saradnju sa MKSJ-om na tehnički nivo.

“Vlasti u Srbiji, BiH i Hrvatskoj moraju više da pomognu MKSJ-u kako bi nastavio svoj rad i procesuirao ratne zločine”, kazao je Vitig.

Njegov britanski kolega Mark Lajal Grant istakao je da, posle oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, sudovi u Hrvatskoj moraju da procesuiraju odgovorne za ratne zločine.

Ranko Vilović, ambasador Hrvatske pri UN-u, odgovorio je da njegova zemlja već sudi počiniocima ratnih zločina i da će nastaviti to da čini i u budućnosti.

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, u sredu je u svom polugodišnjem izveštaju Savetu bezbednosti UN-a pohvalio saradnju MKSJ-a i zemalja regiona.

“Hrvatska, Srbija i BiH nastavile su pravovremeno da odgovaraju na zahteve Tribunala”, rekao je Bramerc.

Govoreći o nerešenim pitanjima u ovim zemljama, glavni tužilac Tribunala kazao je da je “Srbija intenzivirala napore da otkrije mrežu osoba koje su pomagale bivšem komandantu VRS-a Ratku Mladiću”.

Bramerc je ocenio da je u BiH još veliki broj nerešenih predmeta ratnih zločina i da je malo verovatno da će zemlja postići rokove zacrtane u Strategiji tranzicione pravde.

“Drugi povod za zabrinutost su niski kapaciteti sudova na svim nivoima”, dodao je on.

Bramerc je izrazio nadu da će protokoli o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između tužilaštava Srbije i BiH biti potpisani u doglednoj budućnosti.

Predsednik MKSJ-a sudija Teodor Meron saopštio je da će se suđenje bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) okončati u julu 2016. godine.

Presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i lideru Srba u Hrvatskoj Goranu Hadžiću očekuju se na leto 2014. i 2015. godine.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten