Vest 07 Dec 12

Pretnje smrću srpskim sudijama

Ustavni sud Srbije primio je dopis sa pretnjama smrću njegovim sudijama i njihovim porodicama.

Bojana Barlovac
BIRN
Beograd

Nepoznata grupa uputila je u četvrtak dopis Ustavnom sudu Srbije sa pretnjom da će ubiti 11 njegovih sudija.

“Na osnovu zaključaka i deklaracije Svetskog svesrpskog saveza u odbrani srpskih nacionalnih interesa, osuđuje se na smrt 11 sudija Ustavnog suda Srbije zbog zabrane organizacije ‘Otačastveni front Obraz’”, stoji u dopisu.

Obraz

Grupa kao svoja osnovna načela navodi patriotizam i veru u Srpsku pravoslavnu crkvu. Sebe vide kao zaštitnike čistote srpskog jezika, ćiriličnog pisma i porodičnih vrednosti.

“Obraz” je postao ozloglašen 2001. godine, posle napada na prvu “Paradu ponosa” u Beogradu, kada je povređena nekolicina učesnika i pripadnika policije.

Beogradski sud je u aprilu 2011. osudio lidera “Obraza” Mladena Obradovića na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda na “Paradi ponosa” u Beogradu 2010. godine, u kojima je povređeno 140 osoba.

Sud je u junu zabranio desničarsku organizaciju “Obraz”, ozloglašenu zbog podsticanja nasilja prema gej populaciji.

Kako se navodi, sudijama Ustavnog suda, “ukoliko ne postupe po ovoj presudi, sledi da za godinu dana sa porodicama napuste teritoriju Srbije i nasele se na Kosovu i Metohiji južno od Ibra ili im sledi izrečena kazna kada se steknu uslovi”.

Sudije i njihove porodice biće praćeni na svakom koraku, piše u dopisu i dodaje se da “izvršenje ovog rešenja neće moći sprečiti ni srpska vojska i Dačićeva policija”.

Pismo je potpisano sa “Preki sud, The Black Hand – Apis”. Potpis se odnosi na pukovnika Dragutina Dimitrijevića Apisa, lidera tajne terorističke organizacije “Crna ruka” koja je 1903. izvršila atentat na srpskog kralja Aleksandra Karađorđevića i njegovu ženu Dragu Mašin. Grupa je 1914. bila umešana i u atentat na Franca Ferdinanda, austrijskog prestolonaslednika.

Lider “Obraza” Mladen Obradović negirao je da ima veze sa pismom.

Ustavni sud je obavestio nadležne organe o pretećem dopisu i njegovoj sadržini.

 

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vijest 22 Jun 17

Brammertz: Politika u BiH barijera za ostvarivanje pravde

Vijest 19 Jun 17

Vrtić u kome nema nacionalnih podjela

Komentar 19 Jun 17

Neispunjena Vučićeva obećanja Americi

Vijest 14 Jun 17

Burne reakcije u RS na izmjene Krivičnog zakona

Vijest 14 Jun 17

Novi protesti boraca u Sarajevu

Istraživanje 13 Jun 17

Segregacija u obrazovanju produbljuje ratne podjele

Vest 12 Jun 17

Ćuruvija “praćen nedelju dana pre ubistva“

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten