Vest 11 Feb 13

Predstavljena analiza DNK na suđenju u Skoplju

Tužilaštvo u politički osetljivom slučaju “Monstrum” predstavilo je analizu DNK koja navodno povezuje jednog od optuženih albanske nacionalnosti sa ubistvom.

Siniša Jakov Marušić
BIRN
Skoplje
 

Tužilaštvo je u petak ustvrdilo pred sudom u Skoplju da DNK pronađena u vozilu navodno upotrebljenom za bekstvo pripada jednom od optuženih, Alilu Demiriju, koji organima gonjenja nije dostupan od ubistva petorice muškaraca u aprilu prošle godine.

Policija je odmah posle ubistva pronašla crveni “opel omegu” ostavljen kraj puta nekoliko kilometara od mesta zločina, nadomak Skoplja.

Prema navodima Tužilaštva, optuženi su tim kolima pokušali da pobegnu u pravcu Kosova i blato pronađeno na gumama poklapa se sa onim pronađenim na mestu zločina.

Ubistva su izazvala međuetničke nemire u zemlji u kojoj su se 2001. godine sukobile državne snage bezbednosti i albanski pobunjenici.

Branilac Naser Raufi odbacio je dokaze Tužilaštva kao neuverljive.

“Video sam navodne tragove DNK koji se poklapaju sa jednim od odsutnih optuženih, ali oni nemaju nikakve veze s ovim slučajem na sudu”, rekao je Raufi novinarima posle suđenja.

On je kazao da je teško dokazati da pronađeno vozilo ima bilo kakve veze sa zločinom i osporio tvrdnju Tužilaštva da može da poveže automobil sa mestom zločina.

“Vlasništvo nad vozilom je problematično i tek ga treba dokazati”, dodao je Raufi.

Tužilaštvo je na suđenju u petak predstavilo i fotografije snimljene na mestu zločina, kao i spisak telefonskih poziva optuženih pre i posle ubistva.

Tela Filipa Slavkovskog, Aleksandra Nakjevskog, Cvetanča Acevskog i Kireta Tričkovskog, starih između 18 i 20 godina, pronađena su 12. aprila prošle godine.

Izgledalo je kao da su postrojeni i streljani. Telo četrdesetpetogodišnjeg Borčeta Stevkovskog pronađeno je nedaleko od njih.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv šest ljudi osumnjičenih da su organizovali i počinili ubistvo.

Dvojica optuženih, Alil Demiri i Afrim Ismailović, i dalje su u bekstvu. Ostali, Agim Ismailović, Fejzi Aziri, Rami Sejdi i Haki Aziri, izjasnili su se da nisu krivi.

Demiri i Afrim i Agim Ismailović optuženi su da su počinili ubistvo automatskim puškama, dok su ostali navodno pružili logističku podršku.

Prema navodima optuženice, grupa je želela da izazove međuetničke nemire.

 

Disqus

blog comments powered by Disqus

Dnevni bilten