Vest 10 Dec 12

Transparency International: Pravosuđe politizovano u BiH

Transparency International (TI) BiH prezentovao je studiju u kojoj se kao problemi domaćeg pravosuđa navode politizacija, zaostali slučajevi, način finansiranja i neprocesuiranje korupcije visokopozicioniranih dužnosnika.

Justice Report
BIRN
Sarajevo

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra, TI BiH predstavio je u petak rezultate studije Sistema društvenog integriteta (National Integrity System – NIS) koja se bavila procjenom institucija bitnih za sistem borbe protiv korupcije.

U studiji se navodi kako pravosuđe u BiH i dalje karakterišu slabosti koje su uzrokovane kompleksnim uređenjem države, te politički pritisci na rad pravosuđa.

“Ono što predstavlja jedan od ključnih problema jeste politizacija, odnosno politički pritisci na rad pravosuđa, koji su kulminirali u 2012. godini u prijedlogu političkih partija iz Republike Srpske (RS) za ukidanje nadležnosti Suda i Tužilaštva BiH”, rekla je Lejla Ibranović iz TI-a BiH.

Ona je kao jedan od problema navela i “problematično finansiranje” pravosuđa iz 14 različitih budžeta, čiji su kapaciteti i finansijski resursi nepouzdani i nejednako raspoređeni. Navela je i kako domaće pravosuđe ima problem s brojem zaostalih predmeta.

“Naročito problematično je i ono što je istaknuto u domaćim i međunarodnim izvještajima i istraživanjima, a to je da je procesuiranje korupcije visokopozicioniranih dužnosnika potpuno izostalo”, navela je Ibranović.

TI BiH objavio je Indeks korupcije za ovu godinu, prema kojem je BiH na 72. mjestu od ukupno 176 zemalja.

Na konferenciji su predstavljene ocjene rada zakonodavne i izvršne vlasti, javnog sektora, antikorupcijske agencije i političkih partija, koji su ocijenjeni uglavnom slabo.

U studiji je navedeno kako stanje u medijima u BiH već godinama ne bilježi napredak, te da su mediji pod uticajem političkih partija.

Revizorske institucije i međunarodne organizacije su u studiji najbolje ocijenjene.

Zaključeno je i da ovi problemi zavise od volje političkih lidera i političke situacije u BiH.

“Loša vijest za BiH jeste da nismo imali volju da se borimo protiv korupcije. Političke elite nisu nikada provele nijednu antikoruptivnu reformu”, kazao je Srđan Blagovčanin, izvršni direktor TI-a.

TI je nevladina organizacija koja širom svijeta istražuje administrativnu i političku korupciju.

Konferenciji u Sarajevu, koju je TI organizovao s Parlamentarnom skupštinom BiH, prisustvovali su političari, predstavnici međunarodnih organizacija i institucija.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Vest 18 Jan 18

Mali progres u zaštiti ljudskih prava na Balkanu

Vest 17 Jan 18

Predsednik Makedonije stavio veto na Zakon o jezicima

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Vest 11 Jan 18

Makedonija usvojila Zakon o upotrebi jezika

Vest 11 Jan 18

Sprema se mjuzikl o Slobodanu Miloševiću

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten