Vijest 13 Jul 17

Podignuta optužnica zbog provođenja referenduma o Danu Republike Srpske

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnice protiv četiri člana Republičke komisije za provođenje referenduma jer nisu implementirali odluku Ustavnog suda o zabrani kontroverznog referenduma o Danu Republike Srpske (RS).

Elameri Škrgić Mikulić
BIRN
Sarajevo
Siniša Karan, predsjednik Republičke komisije za provođenje referenduma. Foto: BIRN.

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnice protiv predsjednika Republičke komisije za provođenje referenduma Siniše Karana, i članova iste komisije Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda u vezi sa provođenjem referenduma o Danu Republike Srpske.

Kako stoji u saopštenju Tužilaštva BiH, oni su počinili niz radnji i aktivnosti na provođenju referenduma o Danu RS 25. septembra 2016. godine, što je dovelo do političkih tenzija i podijelilo zemlju po etničkim linijama.

“Oni se terete da su svojim radnjama i postupcima, umjesto da postupe po obvezujućoj Odluci Ustavnog suda BiH o privremenoj mjeri i odmah prekinu sve aktivnosti vezane za provođenje referenduma, nastavili kao Komisija raditi na organizaciji i provođenju referenduma”, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

U istom predmetu, kako se dalje navodi, zbog nedostatka dokaza donesene su i naredbe o obustavi istrage protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, premijerke RS-a Željke Cvijanović i ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića.

Kako se ističe, ne postoji “dovoljno dokaza da su svojim radnjama počinili izvršenje kaznenog djela, pomaganje ili poticanje u navedenom kaznenom djelu”.

Dodik je bio jedan od glavnih promotera održavanja zabranjenog referenduma. On je nakon objavljivanja rezultata slavio pobedu na Palama.

Također, kako navode iz Državnog tužilaštva, donesena je naredba o obustavi istrage protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojkovića i Vojislava Gligića, jer postoje okolnosti koje isključuju kazneno gonjenje, budući da navedene osobe, kao poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, imaju imunitet od kaznenog gonjenja.

Referendum je bio reakcija na jednu drugu odluku koju je Ustavni sud BiH donio 2015. godini, a kojom je obilježavanje Dana RS 9. januara proglašeno diskriminatorskim činom protiv nesrpskog stanovništva u ovom entitetu, jer se isti dan proslavlja i vjerski praznik Sv. Stevan.

Danom RS proslavlja se dan kada je 9. januara 1992. godine proglašena Republika Srpska, koji mnogu Bošnjaci smatraju prethodnicom rata, koji je izbio ubrzo nakon toga.

Bošnjački političari su izrazili bojazan da bi referendum mogao biti uvod u glasanje o secesiji RS iz Bosne i Hercegovine.

Referendumu su se takođe snažno usprotivile i EU i SAD.

Saveznici RS odbili su pružiti podršku, iako je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov ponudio podršku Moskve.

Disqus

blog comments powered by Disqus

Najnoviji naslovi

Komentar 17 Jan 18

Smrt Ivanovića je poraz svih na Kosovu

Vest 17 Jan 18

Hrvatski sud oslobodio sveštenika koji je branio NDH

Vest 17 Jan 18

Ignorisane pretnje Oliveru Ivanoviću

Vest 16 Jan 18

Oliver Ivanović ubijen u Mitrovici

Vest 11 Jan 18

Makedonija usvojila Zakon o upotrebi jezika

Vest 11 Jan 18

Sprema se mjuzikl o Slobodanu Miloševiću

Intervju 10 Jan 18

Tegeltija obećava brži tempo procesuiranja predmeta

Pozadina

hrvatski-disidenti-se-plašili-kidnapovanja

Hrvatski disident Đureković plašio se otmice

Na suđenju Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću, bivšim čelnicima jugoslovenske tajne službe optuženim za ubistvo hrvatskog emigranta, rečeno je da je žrtva više puta rekla svojoj ljubavnici u Nemačkoj da živi u strahu.

"Zaustavljen" proces pomirenja u Hrvatskoj

Prošle godine nije bilo novih optužnica za ratne zločine protiv hrvatskih snaga, a rasprava o suočavanju sa prošlošću je "duboko polarizovala" društvo, upozorava nevladina organizacija iz Zagreba.

Dnevni bilten